Още рецепти » Гозби с пресен лук

 Гозби с пресен лук

Супа от зелен лук

Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца по 1-2 см и го задушаваме на слаб огън в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме ориза, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, нарязаните люти чушлета и сол на вкус. Наливаме 4-5 ч.ч. топла вода и варим на слаб огън до готовност. Застройваме готовата супа с разбитото в киселото мляко яйце и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Великденска супа

Прoдукти: 1 агнешки черен дроб, 300 г агнешки чревца, 300 г ситно нарязан зелен лук, сърцевината на 1 марулка, 3-4 с.л. зехтин или олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. ориз, 3 жълтъка, сокът от 2 лимона, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дроба, попарваме го с вряла вода, изплакваме с хладка вода, отцеждаме и го нарязваме на малки парченца. Измиваме червата, натриваме ги с лимон, изплакваме, попарваме ги с вряла вода, отцеждаме и ги нарязваме на дребно. Нарязваме лука и салатата и леко ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме брашното и дреболиите, поръсваме ситно нарязани магданоз и копър, наливаме 1 л вода и посоляваме. Варим 30 мин на умерен огън. Прибавяме ориза, варим още 20 мин и отстраняваме от огъня. Разбиваме жълтъците и при непрекъснато бъркане на тънка струйка сипваме лимоновия сок. Разреждаме с малко бульон от тенджерата и сипваме застройката в супата.

Студен борш

Прoдукти: 6 ч.ч. отвара от цвекло, 600 г цвекло, 2-3 моркова, 2 връзки зелен лук, 1 краставица, 1 ч.ч. сметана, 3 твърдо сварени яйца, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. ситно нарязан копър, сол
Нaчин на приготвяне: Почистваме цвеклото и морковите и ги нарязваме на тънки сламки. Обелваме краставицата и я нарязваме като за таратор. Нарязваме лука на ситно. Заливаме всичко с отварата и подправяме на вкус със сол, захар и оцет. Във всяка от чиниите за сервиране слагаме по половин твърдо сварено яйце и 1-2 с.л. заквасена сметана. Наливаме борша, поръсваме ситно нарязан копър и поднасяме.

Зелена супа с картофи

Прoдукти: 5 картофа, 5-7 стръка зелен лук, 150 г киселец, 1 с.л. масло, 4 с.л. кисело мляко, 1 яйце, черен пипер, магданоз, сол, вода.
Нaчин на приготвяне: Почистваме зеленчуците. Нарязваме пресния лук на ситно, а киселеца - на ивици. Заливаме ги със 7-8 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да кипнат. Добавяме нарязаните на кубчета картофи и варим до готовност. Пускаме 1 лъжица масло. Дръпваме готовата супа от огъня и я застройваме с яйцето и киселото мляко. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Консумираме супата студена.

Агнешка чорба

Прoдукти: 500 г месо от предната част на агнето, 2 връзки зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 1 к.ч. ориз, 2 яйца, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, оцет, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца, заливаме с вода и слагаме на огъня да заври. Обираме пяната и посоляваме. Отделно запържваме в маслото нарязания на дребно лук, прибавяме брашното и червения пипер и отдръпваме от огъня. Сипваме запръжката към врящата чорба и прибавяме ориза. Щом той омекне, сваляме от огъня, застройваме с разбитите с оцета яйца и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Чорба от агнешки врат

Прoдукти: 1 агнешки /шилешки/ врат, 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 2 яйца, сокът от 1 лимон, червен и черен пипер, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: На силен котлон в подсолена вода сваряваме агнешкия врат. Обезкостяваме го и връщаме месото в прецедения бульон. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, поръсваме с червен пипер, разреждаме с малко бульон и изсипваме в тенджерата с месото. Варим 10 мин и прибавяме ориза. След още 10 мин поръсваме с джоджен и черен пипер и отстраняваме от огъня. Щом супата поизстине, застройваме с разбитите яйца и лимоновия сок. /Вместо лимонов сок можем да използваме 1 ч.ч. кисело мляко./

Супа от телешки бъбреци

Прoдукти: 3-4 телешки бъбрека, 1 връзка пресен лук, 1 с.л. брашно, 2 моркова, 1-2 листа целина, 2 жълтъка, 1 с.л. оцет, джоджен, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бъбреците на кубчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. След като се запържат прибавяме брашното, разбъркваме и заливаме с 4-5 ч.ч. гореща подсолена вода. Прибавяме морковите и целината и варим на тих огън до омекване на продуктите. Готовата супа отстраняваме от огъня, изваждаме морковите и целината и поръсваме със ситно нарязан джоджен. Застройваме с жълтъците, разбити с оцета.

Чорба от пресен лук

Прoдукти: 2 връзки пресен лук, 3 с.л. олио, 3 с.л. ориз, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го пускаме в 1 л вряща вода. Посоляваме на вкус и прибавяме олиото. След 5-6 мин слагаме ориза. Варим още 20 мин на умерен огън. Отдръпваме в края на огъня и застройваме с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме с наситнен магданоз.

Зеленчукова капама

Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 600 г картофи, 4 чушки, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на едро, а чушките - на ивички. Обелваме картофите и ги нарязваме на кръгчета. Слагаме в тенджера лука, чушките и картофите и ги разбъркваме заедно със ситно нарязаните магданоз и джоджен. Прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, поръсваме червения пипер и посоляваме на вкус. Сипваме олиото и наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите. Слагаме ястието на тих огън и варим без да разбъркваме, докато омекнат зеленчуците.

Капама от пресен лук

Прoдукти: 3 връзки пресен лук, 6-7 картофа, 4 с.л. олио, 1 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. препечено брашно, 2-3 листенца мента или стръкчета джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца, широки 1 пръст, а обелените картофи - на кръгчета. В тенджера нареждаме ред лук ред картофи и т.н., докато употребим продуктите. Поръсваме с червения пипер и ситно нарязания магданоз. Заливаме с мазнината и доматения сок. Захлупваме и варим на тих огън. Малко преди да отстраним ястието от огъня, прибавяме ситно нарязаната мента /или джоджен/ и брашното, размито с малко студена вода.

Каша от гъби със зелен лук.

Прoдукти: 500 г пресни гъби, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 глава счукан чесън, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и ги запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. Когато лукът омекне, сипваме брашното и пържим, докато стане златисто. Разреждаме с гореща вода и варим на тих огън, като непрекъснато разбъркваме. Отстраняваме готовата каша от огъня, подправяме със счукания чесън и поръсваме с черен пипер и наситнени магданоз и джоджен.

Каша със зелен лук

Прoдукти: 4-5 връзки зелен лук, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го варим в подсолена вода, докато омекне. Сипваме постепенно брашното, като интензивно бъркаме, за да не се получат бучки. Варим на умерен огън, докато получим гъста каша. Пресипваме кашата в широк съд и я заливаме със сгорещеното олио, в което сме запържили червения пипер.

Лозови сарми с пресен лук

Прoдукти: 200 г пресни лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 4-5 връзки пресен лук, 150 мл олио, щипка захар, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и попарваме лозовите листа. Нарязваме лука на дребно, заедно с перата и го смесваме с ориза. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и джоджен, олиото, захарта, черен пипер и сол на вкус. Слагаме по малко от сместа върху лозовите листа и завиваме сармички, които не трябва да са много стегнати, защото оризът ще набъбне. Подреждаме ги в тенджера, посоляваме, притискаме с чиния и заливаме с малко гореща вода. Задушаваме на тих огън, като от време на време доливаме по малко гореща вода. Сармите трябва да останат на мазнина.

Лозови сарми със зелен лук и извара

Прoдукти: 30-40 пресни лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 150 г извара, 2 връзки зелен лук, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1-2 люти чушлета, черен и червен пипер, магданоз, копър, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре лозовите листа в хладка вода и ги заливаме с 3 ч.ч. кипяща подсолена вода. Оставяме ги да престоят 5 мин. С водата, след което ги отцеждаме, а водата запазваме. Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме почистения и измит ориз. Задушаваме още 4-5 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме със ситно нарязаните, магданоз, копър, джоджен и люти чушлета /по желание/. Подправяме на вкус със сол, черен и червен пипер и оставяме оризът да изстине. Разбиваме изварата с яйцата и я прибавяме към охладения ориз. С получената смес завиваме в лозовите листа стегнати сарми. . Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с водата, в която сме попарили лозовите листа, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.

Сарми от маруля с пресен лук

Прoдукти: 1-2 марули (салати), 250 г ориз, олио, 2 връзки пресен лук, черен пипер, магданоз, сол, 150 г гъби (по желание).
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едрите марулени листа и ги попарваме с вряла подсолена вода. В сгорещеното олио задушаваме ситно нарязания лук, прибавяме измития ориз, изчакваме да се задуши, наливаме топла вода и оставяме сместа да се вари, докато оризът поомекне. Ако слагаме гъби, след ориза прибавяме сварените и ситно нарязани гъби. Заливаме с бульона, в който са варени гъбите. Подправяме сместа с черен пипер, сол и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме и оставяме да изстине. Свиваме сармички в марулените листа и ги нареждаме в тенджера, притискаме ги с чиния и заливаме с вода или бульон. Оставяме сармите да врят на умерен огън.

Сарми с липови листа

Прoдукти: 30-40 млади свежи липови листа, 2 връзки пресен лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме обилно с хладка вода липовите листа и ако са твърди, леко ги попарваме. Нарязваме лука на ситно заедно с листата и го запържваме в сгорещената мазнина. Когато стане златист, прибавяме почистения и измит ориз и също го запържваме. Щом оризът стане прозрачен, наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме 5-6 мин. Отстраняваме от огъня, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър и разбъркваме. От тази смес увиваме в липовите листа стегнати сарми. Нареждаме ги в тенджера, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с плоска чиния и ги варим на тих огън, докато оризът се свари напълно. Заливаме готовите сарми с разтопеното масло. Поднасяме ги студени.

Млечна яхния от зелен лук

Прoдукти: 3-4 връзки зелен лук, магданоз, джоджен, 3-4 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 3 ч.л. прясно мляко, 2-3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Добавяме ситно нарязаните магданоз и джоджен. Сипваме брашното, посоляваме на вкус и разреждаме с прясното мляко. Варим ястието 30 мин на умерен огън. Преди да отстраним от огъня застройваме с разбитите яйца. При поднасяне поръсваме с едро смлян черен пипер.

Пролетна яхния

Прoдукти: 2 връзки пресен лук, 2 картофа, 1 морков, 1 тиквичка, 2 червени пиперки, 100 г ориз, 400 мл бульон от кубче, 4-5 с. л. олио.
Нaчин на приготвяне: Зеленчуците обелваме и нарязваме на кубчета. Задушаваме ги в олиото и малко вода. Прибавяме ориза и бульона. Ястието прехвърляме в тава и печем в умерена фурна, докато остане на мазнина.

Манджа от пресен лук

Прoдукти: 1 кг пресен лук, 70 мл олио, 80 г масло, 150 г домати, 150 г картофи, 1 л брашно, магданоз, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, нарязваме и задушаваме в мазнина бялата част на лука. Прибавяме нарязаните на дребно домати и зелената част на лука. След 10 минути слагаме препеченото брашно, както и картофите - нарязани на ситно и предварително задушени в маслото. Подправяме със сол и магданоз и заливаме с гореща вода. Изсипваме манджата в тава и печем до готовност.

Постна магданозлия

Прoдукти: 6 връзки магданоз, 300 г пресен лук, 200 г домати, 1 пакетче краве масло, 100 г кашкавал, 500 мл прясно мляко, 4 яйца, галета, копър, сол
Нaчин на приготвяне: В част от маслото задушаваме заедно наситнените лук и магданоз. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати, наситнения копър, половината настърган кашкавал и сол. Разбъркваме и прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с прясното мляко и малко сол. Заливаме ястието и поръсваме с галетата и с останалия кашкавал. Отгоре разпределяме люспи масло и печем в умерена фурна.

Пресни картофи със зелен лук

Прoдукти: 1 кг пресни картофи, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. пилешки бульон, половин пакетче краве масло, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. соев сос, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги слагаме в тенджера, където сме сгорещили олиото заедно с маслото. Захлупваме и задушаваме като от време на време разклащаме тенджерата. След 10 мин прибавяме соевия сос и пилешкия бульон, посоляваме на вкус и задушаваме, докато картофите омекнат. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме едро нарязания лук. След като омекне го изсипваме върху картофите. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен копър.

Пресни картофи със зелен лук на фурна

Прoдукти: 800 г пресни картофи, 2 връзки зелен лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 домат, 2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на едри парчета и ги сваряваме в малко вода. Нарязваме лука на ситно и в отделен съд го задушаваме с олиото. Прибавяме препеченото брашно и обеления и настърган домат. Задушаваме още 2-3 мин и изсипваме доматите при картофите. Посоляваме и разбъркваме много добре. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и разпръскваме отгоре парченца масло. Печем в умерена фурна, докато картофите станат златисто-кафяви.

Зелен лук на фурна

Прoдукти: 5-6 връзки зелен лук, 1/2 ч.ч. олио, 2 с.л. ориз, 2-3 домата, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно или кисело мляко, 1/2 ч.ч. сирене, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме лука. Нарязваме го на дребно и го запържваме в сгорещеното олио. Когато омекне, прибавяме измития ориз, запържваме, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Накрая прибавяме ситно нарязаните обелени домати и заливаме с 1 ч.ч. гореща вода. Оставяме ястието да ври на слаб огън, докато уври оризът. После го изсипваме в тавичка и заливаме с яйцата, разбити с млякото и сиренето. Запичаме в силна фурна до приятно зачервяване.

Зелен лук със сирене на фурна

Прoдукти: 1 к.ч. олио, 2 връзки пресен лук, 1 ч.ч. настъргано сирене, 1 к.ч. ориз, 3 домата, 1 с.л. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и 1 к.ч. вода. Прибавяме ориза, наливаме 1 ч.ч. топла вода и задушаваме, докато оризът набъбне. Прибавяме обелените и настъргани домати, размитото с прясното мляко брашно, разбитите яйца и настърганото сирене. Задушаваме леко сместа и я изсипваме в намаслена тавичка. Слагаме тук там парченца краве масло и запичаме в умерена фурна, докато ястието се зачерви отгоре.

Зелен лук със сирене и яйца

Прoдукти: 2 връзки пресен лук /само зелената част/, 60 г краве масло, 200 г краве сирене, 6 яйца, 2 с.л. галета, 500 мл прясно мляко, стрита мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сравнително едро зелената част на лука и задушаваме в разтопеното масло и малко вода, докато омекне. Сваляме от огъня и оставяме да изстине. Прибавяме настърганото сирене, галетата и мащерката. Посоляваме на вкус, разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло тавичка. Разбиваме яйцата с миксер, прибавяме млякото и заливаме лука. Печем в умерено силна фурна, докато заливката се позачерви.

Зелен лук с яйца и кашкавал

Прoдукти: 1 връзка магданоз, 2 връзки пресен лук, 3 с.л. олио, 4 червени домата, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. галета, 2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме магданоза и пресния лук на ситно, леко посоляваме и ги задушаваме в мазнината. След 10 мин добавяме обелените и настъргани домати и ситно нарязания копър. Поръсваме още малко сол и половината от настъргания кашкавал. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка. Отделно разбиваме яйцата, смесваме ги с млякото и галетата и заливаме лука в тавичката. Изравняваме повърхността, поръсваме с останалия кашкавал и разпределяме маслото, което сме нарязали на тънки люспи. Печем в умерена фурна.

Зелен лук с целина

Прoдукти: 1 кг зелен лук, 2 ч. л. зехтин, сока от 2 лимона, 1 главичка целина, по щипка кимион, и кориандър, сол, 5-6 зърна черен пипер, половин дафинов лист.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на кръгчета и го смесваме с настърганата целина. Сипваме зехтина и лимоновия сок, добавяме подправките и разбъркваме. Наливаме малко гореща вода и задушаваме на умерен котлон до готовност. Поднасяме ястието студено.

Пресен лук с яйца на очи

Прoдукти: 4 връзки пресен лук, половин пакетче краве масло, 8 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме лука, измиваме го и нарязваме на ситно бялата му част отделно от зелените пера. Запържваме бялата част на лука в част от маслото, като към края на пърженето прибавяме и перата. Наливаме 1 к.ч. вода, посоляваме на вкус и оставяме да ври на тих огън. Когато лука омекне и отново започне да се пържи, счупваме от ниско яйцата, така че да останат цели, посоляваме и поливаме с останалото разтопено масло. Наливаме още 1 к.ч. вода. Покриваме съда с капак и оставяме ястието да ври, докато белтъка побелее и забули жълтъка.

Леща огретен

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 връзки зелен лук, 1 с.л. олио, 1 морков, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, сол, 2 с.л. брашно, 150 г едро настърган кашкавал, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата с нарязания ситно лук, нарязания на колелца морков, олиото, скилидките чесън и сол на вкус. Сварената леща отцеждаме и изсипваме в тавичка. Всички останали продукти разбъркваме - кисело мляко, брашно, кашкавал, чубрица, черен пипер, и заливаме лещата в тавичка. Печем огретена, докато заливката се запече.

Чобан гювеч

Прoдукти: 1-2 връзки зелен лук, 2 стръка зелен чесън, 2-3 моркова, 3-4 с.л. грах, 200 г зелен фасул, 100 г киселец, 1 кг картофи, 5-6 домата, 2 с.л. олио, 100 г краве масло, 3-4 филии хляб /без кората/, 1 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 200 г сирене, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лукарчесъна и морковите на ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. След 10 мин прибавяме нарязания зелен фасул и граха, наливаме малко топла вода и задушаваме, докато омекнат. Малко преди да свалим от огъня прибавяме нарязания киселец. Отделно намазваме хлебните филии с част от маслото и ги нареждаме на дъното на тавичка. Върху тях разстиламе задушения зеленчук, смесен с натрошеното сирене. Отгоре нареждаме доматите, нарязани на филийки, поръсваме с червен пипер и сол и покриваме с едро нарязаните картофи. Завиваме тавата с домакинско фолио и печем 20-30 мин в силна фурна. Отстраняваме фолиото и прибавяме изцедената течност от задушените зеленчуци и заливка от яйцата, разбити с киселото мляко и малко сол. Върху заливката поръсваме ситно нарязан магданоз и слагаме парченца от останалото масло. Печем в по-слаба фурна до омекване на картофите.

Агнешка капама

Прoдукти: 800 г по-тлъсто агнешко месо, 2 връзки зелен лук, 2 връзки зелен чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 с.л. червен пипер, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го слагаме в тенджерата. Прибавяме ситно нарязаните лук и чесън, 3 с.л. наситнен магданоз и 1 с.л. наситнен джоджен. Подправяме с червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Сипваме мазнината и 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и варим на тих огън. Малко преди да свалим от огъня, прибавяме брашното, размито със студена вода.

Агнешко с пресен лук

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 8 връзки зелен лук, 3 връзки зелен чесън, 1 буркан стерилизирани домати или 400 пресни домати, 1-2 к.ч. олио, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. червен пипер, 1 с.л. мащерка, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на парчета, които леко запържваме. Посоляваме и прибавяме червения пипер. Нарязваме на едро лука и чесъна – по 3-4 см парченцето. Наситняваме копъра и магданоза. В тенджера подреждаме един ред месо, подправяме с черен пипер, разстиламе отгоре малко лук и поръсваме магданоз и мащерка. Така редуваме отделните продукти и подправки. Най-отгоре слагаме лук. Прибавяме виното и малко гореща вода (на ниво 2 пръста под лука) и похлупваме ястието. Когато заври, посоляваме и задушаваме на тих огън до готовност. След това прибавяме нарязаните или настъргани домати и оставяме още малко да поври. Препеченото брашно размиваме с няколко лъжици хладка вода, добавяме част от бульона, разбъркваме и изсипваме в тенджера. След като заври отново, отстраняваме от огъня и поръсваме с наситнен магданоз.

Овнешко с лук

Прoдукти: 700 г овнешко месо, 1 кг пресен лук, 500 г пресен чесън, 50 г свинска мас, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме лука и чесъна, измиваме ги и ги нарязваме на парчета с дължина 4-5 см. Измиваме месото, нарязваме го на парчета и го запържваме в разтопената мас в отворена тенджера под налягане. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 35 мин. След това отваряме тенжерата и прибавяме размитото в 1 к.ч. хладка вода доматено пюре, чесъна и лука. Поръсваме брашното и черен пипер, посоляваме и наливаме оцета. Затваряме отново тенджерата и задушаваме още 5 мин /след като започне да съска/.

Пролетна яхния

Прoдукти: 1 кг месо по избор, 4 връзки пресен лук, 2 стръка чесън, 2-3 морковчета, 2-3 листа от маруля, 5-6 гъбки, 2 ч.ч. месен бульон /или вода/, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. вино, 4 с.л. олио, четвърт пакетче краве масло, червен пипер, магданоз, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от костите и другите несмилаеми части. Нарязваме го на пържоли, които начукваме от двете страни и леко запържваме в загрятото олио. След като извадим месото, в същата мазнина задушаваме нарязаните на дребно лук, моркови, гъби, чесън, лук и листа от маруля. Поръсваме ги с червения пипер и брашното, разбъркваме ги с доматеното пюре и заливаме с топлия бульон /или вода/. Когато сосът кипне, прибавяме месото и виното, посоляваме и варим ястието на умерен огън, докато месото омекне. Преди да поднесем, заливаме ястието с разтопеното масло и поръсваме със ситно нарязани магданоз, копър и джоджен.

Овнешко със зелена салата

Прoдукти: 1 кг овнешко месо от гърдите, 2 глави стар лук, 500 г зелен лук, 2 зелени салати, 1 връзка копър, 1 к.ч. зехтин, 2 яйца, 1 ч.ч. вода, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме салатите и ги нарязваме на едро. Нарязваме зеления лук на малки парченца, а стария - на филийки. Нарязваме месото на порции и го запържваме в зехтина. Прибавяме всичкия лук и също го позапържваме. Наливаме горещата вода и варим на умерен огън. След 30 мин сипваме салатите и наситнения копър, подправяме с черен пипер и сол и варим още половин час. Накрая изваждаме месото, прецеждаме соса и го застройваме с яйцата, които сме разбили с лимоновия сос. Разпределяме месото в чиниите за сервиране и го заливаме със соса.

Яхния със зелен лук

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 1 к.ч. олио, 3 връзки зелен лук, 1 ч.л. червен пипер, 30 г краве масло, 1 с.л. лимонов сок, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го пържим в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания лук. Щом лукът поомекне, прибавяме 2-3 с.л. наситнен джоджен и 2-3 с.л. наситнен магданоз, поръсваме червения пипер, слагаме 5-6 зърна черен пипер и посоляваме. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, добавяме разтопеното масло и варим на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая подправяме с лимоновия сок.

Книжен кебап със зелен лук

Прoдукти: 1 кг обезкостено месо, 10 връзки зелен лук, 75 г краве масло, 3-4 люти чушлета, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Месото нарязваме на късчета, а лука на парчета по 3-4 см. Смесваме ги и прибавяме накълцаните магданоз и джоджен, целите люти чушки. Поливаме с разтопеното масло, подправяме с черен и червен пипер, посоляваме и разбъркваме. Разстиламе сместа върху алуминиево фолио и свиваме на пакет. Печем в тавичка с малко вода, като от време на време доливаме, за да не изгори. Поднасяме кебапа в голяма чиния, отвиваме и разрязваме на големи парчета, като торта.

Мусака от агнешки котлети и ориз

Прoдукти: 800 г агнешки котлети, 1 и 1/2 ч.ч. ориз, 2 връзки зелен лук, масло, олио, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме агнешките котлети с дебелина 1,5 см. Начукваме ги с черен пипер и сол и оставяме да престоят 2 часа. Почистения и измит ориз изпържваме в масло заедно с 2 връзки ситно нарязан пресен лук. В тавичка нареждаме ред от агнешките котлети, върху тях ориз и пак котлети. Заливаме с вода и олио и печем в силна фурна. Готовото ястие нарязваме с остър нож на парчета и поднасяме с гарнитура.

Мусака със зелен лук

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 3 връски зелен лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. брашно, 2 яйца, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и заедно с каймата го задушаваме в олиото и 1 к.ч. топла вода. След 15 мин посоляваме и поръсваме червения пипер. Прехвърляме сместа в тавичка, поръсваме с чубрица и черен пипер и печем 20 мин в умерено загрята фурна. Разбиваме яйцата, смесваме ги с брашното, размито в 2-3 с.л. хладка вода и заливаме мусаката. Връщаме във фурната за още 5-6 мин.

Печено агне със зелена плънка

Прoдукти: 1 агне около 8 кг, 1 пакетче краве масло, черен и червен пипер; зa плънката: дреболиите от агнето, 3 с.л. масло, 12-15 връзки зелен лук (според големината им), 4-5 сухи чушки, 2 шепи ситно нарязана мащерка, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме изчистеното агне и го обтриваме отвсякъде с черен пипер и сол. Сваряваме дреболиите в подсолена вода и ги нарязваме на дребни кубчета. Добавяме натрошените сухи чушки, мащерката и нарязания, посолен и леко смачкан лук. Поръсваме с черен и червен пипер. Посоляваме и разбъркваме добре. С тази смес напълваме агнето и го зашиваме. Отвън го намазваме с масло, сол и малко червен пипер. Поставяме агнето върху кръстосани дървени пръчки. Наливаме 2 ч.ч. вода. Плътно завиваме с фолио цялата тава и печем на среден огън до готовност. Накрая отстраняваме фолиото и допичаме агнето от двете страни, докато придобие златист цвят.

Агнешко стофато

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 20 стръка пресен чесън, 20 стръка пресен лук, 1 к.ч. олио, 2 равни с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1/2к.ч. оцет, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, които пържим в сгорещената мазнина, докато се позачервят. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме брашното. Поръсваме червения пипер и отстраняваме от огъня. Изчистваме чесъна и лука и ги попарваме във вряла вода, за да поомекнат. След това ги навиваме поотделно на венчета. Нареждаме половината от венчетата в приготвената запръжка. Върху тях нареждаме запърженото месо и покриваме с останалите венчета. Наливаме оцета и 1 ч.ч. топла вода. Прибавяме дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Варим ястието на тих огън.

Агнешко сарма-кебап

Прoдукти: 500 г агнешко месо, 200 г агнешки бъбреци, 150 г агнешки момици, 150 г агнешки ядки, 1 агнешко було, 500 г пресен лук, 200 г домати, половин кофичка кисело мляко, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, магданоз, калофер, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и дреболиите на кубчета. Прибавяме ситно нарязания лук, магданоза и калофера. Посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Слагаме ситно нарязаните домати. Омесваме добре сместа, като поливаме с разтопеното масло. Накрая увиваме с булото и завързваме с канап. Слагаме полученото руло в тава и поливаме с малко вода, посоляваме и печем във фурна до омекване на дреболиите и месото. Накрая заливаме кебапа с разбитите яйца и слагаме във фурната да се дозапече. Поднасяме с киселото мляко.

Задушени агнешки дреболии

Прoдукти: 500 г агнешки дреболии, 3 връзки зелен лук, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, 150 г обезсолено сирене, 100 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и задушаваме бялата част в олиото и 1 к.ч. топла вода. Прибавяме обелените и настъргани домати, зелените листа на лука, наситнения магданоз и нарязаните дреболии. Наливаме от бульона от дреболиите, колкото да покрие продуктите. Подправяме с черен пипер и сол, захлупваме и задушаваме 15 мин на умерен огън. Разпределяме сместа в 4 гювечета, сипваме във всяко гювече от настърганото сирене и разтопеното масло и печем 20 мин в умерена фурна.

Пълнени агнешки шкембенца

Прoдукти: 300 г агнешки шкембенца, 300 г шарденчета, 750 г дреболии /бял и черен дроб, момици/, 1 пакетче краве масло, 2-3 връзки пресен лук, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. брашно, сол, черен пипер, джоджен
Нaчин на приготвяне: В сгорещената мазнина задушаваме наситнения лук. Прибавяме ориза и попарените и наситнени дреболии и леко ги запържваме. Подправяме със сол и пипер и с тази смес пълним шкембенцата. Не бива много да ги тъпчем, тъй като при варенето оризът набъбва. Зашиваме отворите на шкембенцата, подреждаме ги в тенджера, заливаме с толкова топла вода, колкото да се покрият и варим, докато омекнат. Накрая прибавяме препеченото брашно, размито в малко хладка вода. Готвим още 10 мин. Махаме конците и наръсваме със ситен магданоз.

Чревца на фурна с пресен лук

Прoдукти: 1 кг агнешки чревца, 3-4 морковчета, 3-4 коренчета магданоз, 3-4 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 непълна к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре или 1 к.ч. доматен сок, 3 яйца, 1 равна с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Обръщаме агнешките чревца и добре ги измиваме, като ги търкаме със сол. Изплакваме ги и ги слагаме да се варят заедно с морковите, целината и коренчетата от магданоза. След като се сварят, ги отцеждаме и нарязваме на ситно. Изчистваме и нарязваме на ситно лука и чесъна, а след това ги запържваме в мазнината, докато поомекнат. Прибавяме червения пипер, доматеното пюре /или доматения сок/, нарязаните чревца, дребно нарязаните магданоз и джоджен. Разбъркваме сместа и я изсипваме в тавичка. Наливаме 1 ч.ч. от бульона, в който са врели чревцата. Печем ястието в умерена фурна. Когато е почти готово, заливаме с яйцата, които сме разбили с брашното, прясното мляко и малко сол. Допичаме в силна фурна, докато се зачерви.

Телешко стомна кебап

Прoдукти: 1 кг телешко месо, 600-700 г пресен лук (или 10-12 глави стар лук), 1-2 цели люти чушлета, 1 с.л. доматено пюре, 2 връзки магданоз, 1 с.л. брашно, чубрица, джоджен, черен пипер на зърна, сол, червен пипер, 1/2 ч.ч. мазнина.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото и го нарязваме на малки късчета. Към него прибавяме нарязания по на 1 см парченца пресен лук или ситно нарязания стар лук и всички останали продукти. Всичко това, размесено добре, изсипваме в стомна или пръстено гърне. Доливаме малко вода, затваряме плътно и поставяме във фурната или зариваме в жар, за да се задушава.

Заек с пресен лук

Прoдукти: 1 заек, 3-4 моркова, 1 връзка пресен лук, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, дафинов лист, черен пипер, бахар, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: На дъното на тенджера нареждаме ситно нарязаните моркови и лук. Прибавяме дафиновия лист, черния пипер и бахара. Върху тях нареждаме изпържените до златисто в силно нагорещена мазнина парчета заешко месо. Редим отново пласт моркови и лук, после пак месо. Накрая заливаме с виното, прибавяме доматеното пюре и оставяме ястието на тих огън докато се свари.

Телешко, задушено с пресен лук

Прoдукти: 800 г телешко месо без кости, 1 с.л. винен оцет, 2 връзки пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. олио, 5-6 домата, 6-7 скилидки чесън, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измиваме го, подсушаваме го и го нарязваме на хапки. Заливаме парченцата месо с 1,5 л хладка вода, в която сме сложили винения оцет. Прибавяме ситно нарязания пресен лук и червения пипер, посоляваме на вкус и варим без да захлупваме, докато се изпари водата. Тогава слагаме олиото и обелените и настъргани на едро ренде домати. Захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато месото омекне напълно. Няколко минути преди да отстраним от огъня прибавяме много ситно нарязаните скилитки чесън. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Северняшко вретено

Прoдукти: 1 кг свинско месо от бут, 500 г гъби, 2 връзки пресен лук, 1 к. ч. ориз, 2-3 с.л. олио, 1 ч. ч. бяло вино, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, които начукваме на много тънко, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме нарязаните гъби и също ги запържваме. Сипваме ориза, наливаме 3 к. ч. топла вода, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Варим ястието на тих огън, докато оризът стане полуготов. Върху всяко парче месо слагаме от пълнежа, навиваме на руло и завързваме с конец. Така приготвените вретена слагаме в тавичка, заливаме с 1 ч. ч. бяло вино и печем в умерена фурна.

Свинско шкембе по холандски

Прoдукти: 1 кг свинско шкембе, сол, червен пипер, черен пипер, 3-4 скилидки чесън, розмарин, риган, 30 г краве масло, 500 мл бульон, 250 мл сухо бяло вино, 150 г сушени кайсии, 3 с.л. ябълков сок, 3 връзки пресен лук, 3 с.л. соев сос, 2 с.л. кайсиев конфитюр, кориандър, 2-3 листа индрише
Нaчин на приготвяне: Поръсваме шкембето със сол и червен пипер. Наситняваме ригана и чесъна и ги смесваме с розмарина и черния пипер. Леко ги пасираме. Сгорещяваме маслото и поизпържваме шкембето. Прехвърляме го в тавичка, заливаме с виното и бульона и печем 45 мин като периодично го обливаме със соса. Прибавяме ситно нарязания лук и заливаме в размития в ябълковия сок конфитюр. Печем още 30 мин. Накрая наливаме соевия сос и печем 10 мин. Отцеждаме излишния сос, разпределяме ястието по порциите и гарнираме със сушени кайсии. Поръсваме с индрише и кориандър.

Бъбреци с пресен лук

Прoдукти: 500 г свински бъбреци, 2 главички стар лук, 1 връзка пресен лук, 2 скилидки чесън, 2 с.л. краве масло, 125 мл сухо бяло вино или месен бульон, 200 г заквасена сметана, сол, пресно смлян бял пипер
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме бъбреците и киснем 30 мин в оцет и малко вода. Подсушаваме и ги нарязваме на лентички. Сгорещяваме на силен котлон маслото и пържим 2-3 мин наситнената бяла част на пресния лук и наситнените стар лук и чесън. Прибавяме бъбреците и ги обръщаме леко в мазнината. Прехвърляме в тавичка и ги слагаме в слаба фурна /около 175°С/. Сгорещяваме виното, прибавяме сметаната и варим 3 мин. Заливаме с тази смес бъбреците, прибавяме нарязаните на тънки колелца пера пресен лук, подправяме със сол и черен пипер и печем 5-6 мин.

Пиле яхния с пресен лук

Прoдукти: 1 пиле, 1 к.ч. олио, 2 домата, 4-5 стръка пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, 7-8 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. В тенджера под налягане сипваме олиото и 1 к.ч. вода. Прибавяме пилето, обелените и настъргани домати, ситно нарязания лук, брашното, ситно нарязан магданоз, червения и черния пипер. Посоляваме на вкус, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин.

Пиле с гъби и пресен лук

Прoдукти: 1 голямо пиле, 5-6 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 250 г пресни гъби, 2 с.л. олио, 500 мл червено вино, 100 мл пилешки бульон, 1 дафинов лист, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме пилето на 8 части. Нарязваме лука и гъбите на едро, а чесъна - на ситно. Изпържваме пилето от всички страни в сгорещеното олио. Прибавяме лука, чесъна и гъбите, заливаме с виното и оставяме да заври. По време на варенето прибавяме дафиновия лист, настърганото индийско орехче, сол и черен пипер. Заливаме с пилешкия бульон и слагаме във фурната. Печем в силна фурна до пълна готовност на месото. Готовото ястие трябва да е с малко сос и отгоре пилешките парчета да са с препечена кожичка.

Печено пиле по селски

Прoдукти: 1 пиле /около 750-800 г/ с дреболиите, 300 г домати /пресни или от консерва/, половин пакетче краве масло или 1 к.ч. олио, 2 връзки пресен лук, няколко скилидки чесън, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дреболиите на парчета и ги сваряваме в подсолена вода. В част от мазнината запържваме нарязаните на парчета домати, нарязания пресен лук и скилидките чесън. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме сварените дреболии с част от бульона и оставяме да поврат на тих огън. След това поръсваме със ситно нарязан джоджен и задушаваме, докато остане на мазнина. Отделно посоляваме пилето и го изпичаме на грил, като в края на печенето намазваме с останалата мазнина. Сервираме в голяма чиния заедно със задушените дреболии.

Гъби с луканка и зелен лук

Прoдукти: 500 г гъби от консерва, 200 г луканка, 1 връзка зелен лук, 1-2 с.л. олио, 1 к.ч. заквасена сметана, сокът от половин лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите по-едро и ги напръскваме с лимоновия сок. Нарязваме лукаканката на тънки филийки. Наситняваме лука и го сипваме в сгорещеното олио заедно с луканката и гъбите. Пържим на умерен огън, докато продуктите омекнат. После сипваме сметаната, подправяме с черен пипер и сол, разбъркваме и готвим още 5-6 мин. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.

Гювеч от дребна риба с пресен лук

Прoдукти: 1 кг прясна дребна риба, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1-2 връзки пресен лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3-4 домата, 1 дафинов лист, 10-12 зърна черен пипер, 1 лимон, 2 с.л. счукан сухар, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме рибата в пръстен съд заедно със ситно нарязания пресен лук, нарязаните на кубчета целина и моркови, обелените и настъргани домати и дафиновия лист. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Наливаме олиото, бялото вино и толкова вода, че да се покрият продуктите. Поръсваме със счукания сухар, нареждаме отгоре нарязания на колелца лимон. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Попчета на фурна

Прoдукти: 1 кг попчета, 2 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. доматен сок, 1 к.ч. олио, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме попчетата обилно с лимонов сок, оставяме да престоят в сока 20 мин, след което посоляваме и изсипваме в тавичка. Покриваме със ситно нарязаните чесън и лук. Поръсваме със ситно нарязания магданоз и заливаме с доматения сок. Прибавяме олиото, поръсваме с черен пипер и печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Кавърма от охлюви

Прoдукти: 30 охлюва, 2 връзки зелен лук, половин пакетче краве масло, 50 г ориз, 100 мл бяло вино, 2 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме охлювите с подсолена вода и ги варим 1 час на умерен огън. Изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на ситно. Отделно запържваме в разтопеното масло ситно нарязаната бяла част на лука. Наливаме 1/2 к.ч. вода, изчакваме да заври и сипваме ориза. Щом оризът набъбне, прибавяме охлювите и нарязаните пера на лука, наливаме виното, подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим 20 мин на тих огън. Прехвърляме кавърмата в тавичка, заливаме с разбитите яйца и запичаме в умерено загрята фурна.

Мусака от охлюви

Прoдукти: 20-30 охлюва, 1 кг картофи, 3 домата, 2 връзки зелен лук, 1 бутилка бира, половин кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3-4 с.л. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме охлювите с подсолена вода и ги варим 1 час на умерен огън. Изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на ситно. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме охлювите и обелените и настъргани домати и задушаваме, докато сместа остане на мазнина. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи, подправяме с черен пипер и сол и прехвърляме ястието в тавичка. Наливаме бирата и доливаме вода, колкото течността да покрие продуктите. Печем в умерено загрята фурна до омекване на охлювите. Накрая заливаме с разбитите с киселото мляко яйца и запичаме още малко във фурната.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Очарованието на малките холандски дворове

Страната на лалетата, мястото, от което се внасят повечето цветя и градински аксесоари у нас, Холандия е мечтана дестинация за всеки любител-градинар и задължителна за професионалиста. Любовта към цве...

Коя бенка се изражда в рак?

Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова. - Д-р Петрова,всяка бенка ли може да с...

Как да употребяваме гипсокартона

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Направете си вино от касис

Виното от касис е много полезно с ценните си съставки и приятния си аромат. Не се приготвя трудно. Касисът се отличава от червеното и бяло френско грозде с по-голямото захарно съдържание и по-силен ар...

Начало