Още рецепти » Десерти с ягоди

 Десерти с ягоди

Винен крем с ягоди

Прoдукти: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за сметаната.
Нaчин на приготвяне: Загряваме виното до завиране и в него разтваряме захарта, след което прибавяме нишестето, размито в 1 к.ч. студена вода. Варим сместа 5-6 мин без да кипваме и отстраняваме от огъня. Прибавяме разбития жълтък и претритите ягоди. Разпределяме крема на порции и оставяме в хладилник да се стегне. Преди сервиране гарнираме с разбитата с пудра захар сметана. Вместо със сметана можем да гарнираме крема с разбити със захар на твърд сняг белтъци и да поръсим с ягодов сироп.

Кокосов крем с ягодов сос

Прoдукти: 150 мл течна сметана, ванилия, 125г кокосови стърготини, 11г желатин, захар, сока от 1 лимон, 300мл бита сметана; зa соса: 500г ягоди, захар.
Нaчин на приготвяне: Нагряваме сметаната заедно с ванилията, кокосовите стърготини и 200мл вода. Покриваме с капак и оставяме да поври на слаб огън ок. 10 мин. Оставяме да се охлади и пречеждаме през гевгир. Разтопяваме желатина в 6с.л. гореща вода и го прибавяме към течността с кокоса, както и лимоновият сок. Оставяме отново сместта да се охлади и сгъсти малко. Прибавяме битата сметана и поставяме съда в хладилника. Когато сместа се стегне я обръщаме върху плосък съд. Избираме 1/4от най-здравите ягоди и ги разрязваме на половина. Останалите правим на пюре, което подправяме на вкус със захар. С ягодите украсяваме кокосовата смес, а със соса заливаме отстрани.

Крем “Ванилия” с ягоди

Прoдукти: 1 чаена чаша прясно мляко, 6 жълтъка, 8-10 бучки захар, 1 прах ванилия, 500 г ягоди.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме. Разтваряме захарта в млякото и прибавяме разбитите жълтъци, върху слаб огън и при непрекъснато биене, докато получим гъст крем. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията и продължаваме да бъркаме, докато поизстине. Прибавяме разбитите на сняг белтъци. Леко разбъркваме крема и изсипваме в дълбока стъклена чиния, която сме заровили в лед. Когато застине и леко се втвърди, нареждаме отгоре ягоди и веднага заливаме с останалата част от крема. Най-отгоре украсяваме с останалите ягоди.

Ягодов крем

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 кофичка сметана, 500 г ягоди, 3 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Слагаме киселото мляко в торба от тензух и го оставяме няколко часа да се изцеди. Разбиваме сметаната с пудрата захар и я смесваме с изцеденото кисело мляко. Приготвената смес разсипваме в чаши за шампанско, така че да напълним чашите до половината. Върху разлятата смес нареждаме с връхчетата нагоре добре измитите и отцедени ягоди. Преди сервиране поръсваме крема с пудра захар.

Ягодов крем с кисело мляко

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 250 г ягоди, 1 ч.ч. захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото със захарта. Прибавяме ванилиите. Изчистваме и измиваме ягодите. Разпределяме ги в чаши за сладолед и ги заливаме с киселото мляко. Оставяме крема да престои 1-2 часа в хладилник, след което поднасяме.

Ягодов крем със сметана

Прoдукти: 500 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 5-6 с.л. пудра захар, 2 с.л. ром или коняк, 2-3 бишкоти или вафлички.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме почистените ягоди с рома и половината от пудрата захар, разпределяме в чаши или купички и оставяме за 30 мин в хладилник. Разбиваме сметаната с останалата пудра захар и разпределяме върху ягодите. Държим крема в хладилник до сервирането без да го разбъркваме. Поднасяме с по 1 бишкота или вафличка.

Ягодов мус с кисело мляко

Прoдукти: 1 голяма купа ягоди, 2 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. гликоза, 1-2 с.л. желатин, 12-16 дребни целувки, 1 сметана от флакон, 1-2 щипки ванилия или канела
Нaчин на приготвяне: Затопляме леко гликозата, за да се отпусне и я прибавяме към млякото заедно с измитите ягоди. Подправяме с ванилия или канела и разбиваме с миксер, докато получим гладка кашичка. Прекарваме през тензух, за да отделим семчиците. Разтваряме през това време желатина в малко вода, загряваме на водна баня, докато се разтопи и съединяваме двете смеси. Изсипваме полученото във форма за сладкиши, намазана с кокосова мазнина, която има чашка в средата. Прибираме в хладилника за 2-3 часа. Освобождаваме отстрани внимателно формата и изваждаме бавно десерта, защото лесно се разделя. Поставяме го в подходяща чиния. Отстрани нареждаме целувките и шприцоваме до тях, както и върху стегнатия мус розички от сметана. Гарнираме с дребни цели плодове. Може да сложим и листенца от мента.

Ягодов мус с малинов ликьор

Прoдукти: 300 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 100 г захар, 1 с.л. малинов ликьор, 8-10 г желатин, 2 белтъка, 1-2 с.л. сладко от портокалови и лимонови кори
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме желатина в студена вода, изцеждаме, намачкваме го и разтваряме с ликьора на слаб огън. Изчистваме ягодите, измиваме ги и подсушаваме. После ги намачкваме и пасираме до гладка смес, след което прекарваме през тензух или цедка. Добавяме желатина и отново разбъркваме. Изсипваме захарта в тенджера, доливаме приблизително същото количество вода и оставяме да заври, за да получим сироп. Сваляме го от огъня и оставяме да изстине. През това време бием белтъците на сняг и прибавяме захарния сироп, като бъркаме непрекъснато с пасатор. Разбиваме и сметаната с пюрето от ягоди. Съединяваме двете смеси. Слагаме полученото в намокрена или намаслена кръгла форма и оставяме в хладилника за няколко часа. После обръщаме в подходяща чиния и украсяваме със сладко, сметана и цели плодове.

Ягодово суфле

Прoдукти: 500 г ягоди, 150 г захар, 2 яйца, 50 г брашно, 200 мл течна сметана, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 20 г краве масло, настърганата кора от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме ягодите с 50 г захар и ги оставяме да попият захарта, след което отцеждаме ягодовия сок. Отделно разбиваме жълтъците с останалата захар. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме брашното, пресято с бакпулвера и ванилията, настърганата лимонова кора, сметаната и 1 щипка сол. Накрая сипваме отцедения ягодов сок, внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем 30 мин в слаба фурна.

Суфле от извара с ягоди

Прoдукти: 250 г извара, 50 г пудра захар, 2 яйца, 1 с. л. нишесте, 1 пакетче ванилена захар, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. нарязани фъстъци, 250 г ягоди, 1 с. л. пудра захар, 2 с. л. червено вино.
Нaчин на приготвяне: Захарта, жълтъците, нишестето, ванилената захар и лимоновия сок разби-ваме на пяна. Добавяме изварата и продължаваме да бием. Разбиваме на твърд сняг белтъците и внимател-но ги смесваме с крема, който разпределяме в подходящи, намазани с масло формички така, че да заема 1/2 от обема им. Печем на водна баня 15-20 минути. През това време пасираме ягодите, като полученото пюре смесваме с виното и 1 с. л. пудра захар, кипваме и веднага снемаме от огъня. Оставяме да изстине. Формич-ките обръщаме върху десертни чинии. Около суфлето наливаме от ягодовия сос, а отгоре поръсваме с наря-заните на ситно фъстъци.

Сладоледена торта с целувки

Прoдукти: 24 готови целувки, 250 г ягоди, 500 г готов сметанов сладолед, 250 г сметана, 45 г пуд-ра захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Изстудената сметана разбиваме със захарта и ванилията на гъст крем и слагаме в хладилника. Половината от целувките натрошаваме и нареждаме в кръг в чиния за торта. По ръ-ба на кръга нареждаме целите целувки (като венец). Непосредствено преди сервиране в празнината изсип-ваме сладоледа, като правим равномерен пласт. Покриваме със сметановия крем. Готовата торта украсява-ме с ягодите.

Ягодово ледено

Прoдукти: 750 г ягоди, 300 г захар, 2 ч.ч. вода, 2 с.л. лимонов сок; за гарниране: 1 кофичка отцедено кисело мляко, 3-4 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Пресоваме почистените и измити ягоди през сито и ги разреждаме с водата. Смесваме със захарта, добавяме лимоновия сок, разбиваме сместа и я заледяваме в хладилника. При сервиране гарнираме с отцеденото кисело мляко, разбито със захарта.

Пандишпанови пасти с ягодов крем

Прoдукти: 6 яйца, 150 г захар, половин пакетче бакпулвер, 180 г брашно; зa крема: 1 пакетче краве масло, 120 г пудра захар, 500 г ягоди.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното с бакпулвера. Разбъркваме всичко много добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем в предварително загрята умерена фурна. Разбиваме маслото за крема заедно със захарта до побеляване. Прибавяме ягодите, които предварително сме измили, подсушили и нарязали на дребни парченца. Когато сладкишът изстине, го разрязваме хоризонтално н две и го напълваме с приготвения крем. Отгоре правим украса по желание.

Петифури с ягоди

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1/2 ч.ч. пудра захар, 1 1/2 ч.ч. брашно; за гарниране: 1 пакетче масло, 3 с.л. пудра захар, 3 с.л. прясно мляко, хубави цели ягоди.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта, прибавяме едно по едно яйцата и накрая брашното. Изсипваме в правоъгълна намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна. Нарязваме изстиналия блат на правоъгълничета. Разбиваме второто пакетче масло със захарта и млякото на пухкава пяна, оформяме с шприц венчета върху пастичките и слагаме в тях по една прясна ягода.

Плодове с крем

Прoдукти: 1 банан, 500 г дребни ягоди, 2 портокала, 50 г стафиди, 500 мл прясно мляко, 6 яйца, 40 г брашно, 15 г желатин, 250 г захар, 20 г какао, 1 пакетче ванилена захар, 50 г бадеми, 50 г орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта и като бъркаме непрекъснато, прибавяме разбитите на гладка каша жълтъци с брашното, ванилената захар и малко вода. Варим сместа на слаб огън до сгъстяване. В горещата смес изсипваме предварително накиснатия желатин, като бъркаме, докато той се разтопи напълно. Когато кремът изстине, прибавяме разбитите на сняг белтъци. Разделяме сместа на две и в едната половина слагаме какаото и част от ситно счуканите ядки, разбъркваме. В другата част сипваме стафидите и дребните ягоди. Обливаме със студена вода кръгла кексова форма и на дъното й нарязваме ба-нана и парченца портокал, стафиди и ядки. Заливаме с двете смеси и оставяме в хладилника да се желира. Преди сервирането топваме формата във вряла вода и я обръщаме в тортена чиния. По желание гарнираме десерта със сметана или течен шоколад.

Реване с ягодов сок

Прoдукти: 3 яйца, 60 г захар, 80 г брашно, 200 мл сок от ягоди, 100 г захар за сока.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с 30 г захар и 1 с.л. вода на слаб огън. След като сместа се затопли, сваляме я от огъня и разбиваме, докато напълно изстине. Прибавяме затоплените белтъ-ци, разбити с останалите 30 г захар на сняг, и брашното. Разбъркваме сместа много леко и изсипваме в та-вичка, покрита с намаслена хартия за печене. Печем в умерена фурна. Изпеченото реване отделяме от хар-тията и заливаме с изстудения пресен ягодов сок със захарта.

Бишкотена торта с ягоди

Прoдукти: 2-3 опаковки бишкоти, 250 г ягоди, 1 ч.ч. пудра захар, 2 пресни белтъка.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и нарязваме ягодите. Прибавяме захарта и белтъците и разбиваме, докато сместа се сгъсти. Разделяме получения крем на две части. В чиния за торта нареждаме един пласт бишкоти и разстиламе отгоре половината крем. Върху крема слагаме втори пласт бишкоти и ги покриваме с останалия крем. Украсяваме тортата с дребни, добре узрели ягоди.

Желирана торта с ягоди

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 1 яйце, настъргана кора на половин лимон, 250 г брашно, 1/2 ч. л. бакпулвер; зa сиропа: 1 к.ч. кристална захар, 1 с.л. желатин; 2 ч. ч. измити и отцедени върху кърпа ягоди.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно с пудрата захар и лимоновата кора. Прибавяме последователно разбитото яйце и пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме меко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тортена форма. Набождаме го на няколко места с вилица и печем в умерено загрята фурна до златисто оцветяване. Оставяме блата да изстине без да го вадим от формата и след това нареждаме върху него подсушените ягоди. Разтваряме захарта за сиропа в 1 к.ч. вода и кипваме на огъня. После отстраняваме от огъня и прибавяме желатина, който предварително сме накиснали в 1 к.ч. студена вода. Бъркаме, докато желатина се разтвори напълно. Изчакваме сиропа да се поохлади и заливаме тортата. След това я оставяме в хладилника, за да желира. Можем да гарнираме с разбита с пудра захар сметана.

Торта с целувки и ягоди

Прoдукти: 500 г ягоди, 14-16 целувки, 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кристална захар, 1-2 ч.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло с пудрата захар, докато получим лек пухкав крем. Отделно сваряваме млечен крем от прясното мляко, кристалната захар и 2 равни с.л. брашно. Отстраняваме готовия крем от огъня, като бием непрекъснато, докато изстине, за да не хване кора. Смесваме истиналия млечен крем лъжица по лъжица с масления крем, като непрекъснато бъркаме. Притискаме половината от целувките, за да станат плоски и ги нареждаме на дъното на чинията, в която ще поднасяме тортата. Поръсваме с ром и покриваме с половината от крема. Върху крема по същия начин нареждаме останалите целувки, напръскваме с ром и се покриваме с останалия крем. Върху тортата нареждаме изчистени, не много едри, добре узрели ягоди, които също поръсваме с малко ром. Държим тортата в хладилник или на студено няколко часа преди да поднесем.

Ягодова крем-торта

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. брашно, 1 кг ягоди, 1-2 с.л. пудра захар за поръсване на ягодите, половин пакетче желатин, лимонов сок; зa крема: 2 ч.ч. прясно мляко, 4 жълтъка, 50 г брашно, 150 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с половината от захарта и постепенно прибавяме брашното. Изсипваме сместа в по-голяма форма за торта, покрита с намаслена хартия, и печем в умерена фурна. Отделно разбиваме жълтъците и захарта за крема. При непрекъснато бъркане прибавяме млякото и брашното, пресято с ванилията. Слагаме на умерен огън и продължаваме да бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Измиваме ягодите и ги слагаме в дълбок съд. Поръсваме с пудра захар и ги оставяме да престоят 1 час. Изваждаме изпечения блат от формата, освобождаваме от хартията и отново го връщаме във формата. Отгоре разстиламе крема на равномерен пласт, а върху него нареждаме ягодите с връхчетата нагоре. Допълваме сока, който е останал от ягодите с вода, така че да се получи една чаена чаша, прибавяме останалата захар и малко лимонов сок и слагаме да заври, като разтопяваме предварително накиснатия в студена вода желатин. Оставяме да поистине и внимателно заливаме тортата, така че ягодите почти да се покрият.

Лек пудинг с ягоди

Прoдукти: 2 яйца, половин пакетче краве масло, 1 щипка сол, 6-7 с.л. пудра захар, 1 непълна ч.ч. брашно, 3 к.ч. прясно мляко, 2 ванилии, 200 г ягоди.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна и към него прибавяме едно по едно яйцата, 1 щипка сол, 3-4 с.л. пудра захар и пресятото брашно. Разбиваме добе и изсипваме сместа в намаслена форма. Печем в умерена фурна до светлокафяво оцветяване. Пробождаме с нож на няколко места изпечения пудинг и заливаме с половината от посладеното с останалата захар мляко и отново слагаме във фурната, докато поеме млякото. Оставяме да изстине и заливаме с останалото подсладено мляко, към което сме прибавили нарязаните на парченца ягоди и ванилията.
Можем да подсилим млечния сос с ягодов сироп и да го поднесем в сосиера.

Марсилски пудинг с ягоди

Прoдукти: 4 ч.ч. прясно мляко, 4 филии сух бял хляб /без кората/, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 ч.ч. кристална захар, 4 яйца, 3-4 с.л. счукани орехови ядки, 1-2 с.л. стафиди, 30 г краве масло, 500 г ягоди, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.ч. сметана, 3 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и натрошаваме в него хляба. Прибавяме кристалната захар и 1 щипка сол и като бъркаме варим, докато получим гъста кашообразна маса. Отстраняваме я от огъня и когато изстине прибавяме към нея разбитите жълтъци, а след това – разбитите на сняг белтъци. Изсипваме половината от сместа в намаслена и поръсена с галета пръстеновидна форма. Поръсваме със стафидите и счуканите орехови ядки и заливаме с останалата част от сместа. Отгоре нареждаме настърганото на люспици масло. Печем пудинга в предварително загрята силна фурна, след което го изваждаме, оставяме го да изстине и го обръщаме върху подходящ поднос. Отделно поръсваме ягодите с предвидената пудра захар и ги оставяме да пуснат сока си. След това ги нареждаме във вътрешността на пръстена. Отделения ягодов сок разбиваме със сметаната и заливаме с тази смес ягодите в пудинга. Украсяваме отгоре с няколко цели ягоди, поръсваме с ром и поднасяме.

Шам-пита с ягоди

Прoдукти: 3 яйца, 3 с. л. захар, 3 с. л. олио, 3 с. л. брашно; за шама: 6 белтъка, 125 г захар, 1 ч. ч. нарязани ягоди, цели ягоди за украса.
Нaчин на приготвяне: Яйцата със захарта разбиваме на пяна, прибавяме капка по капка олиото и накрая с леко бъркане – брашното. Изсипваме в намазнена тавичка и изпичаме. Захарта за крема сваряваме с няколко лъжици вода на гъст сироп. Разбиваме белтъците на сняг и при непрекъснато биене сипваме на много тънка струйка горещия сироп. Разбиваме сместа, докато изстине. Прибавяме нарязаните ягоди, намазваме изпеченото тесто с шама и връщаме във фурната да се запече още малко. Топлата пита нарязваме на парчета и върху всяко поставяме по 1 ягодка с дръжчицата.

Ягодова грис-халва

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. грис, 1/2 ч.ч. краве масло, 1/2 ч.ч. нарязани бадемови или орехови ядки, 2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 250 г ягоди, 1 к. ч. стафиди, пудра захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: На умерен котлон пържим в предварително сгорещеното масло гриса и яд-ките, докато станат златисти. Сваряваме във водата захарта и изчистените ягоди, прецеждаме и претриваме през цедка. Заливаме гриса с тази гореща течност, в която сме прибавили накрая и измитите стафиди. Варим още 5 минути, докато грисът поеме сиропа, като бъркаме непрекъснато. Сваляме от котлона халвата и я покриваме с дебела кърпа, а върху нея слагаме капак. Задушаваме половин час, след което разронваме с лъжица. Завиваме я отново, докато изстине. Поднасяме я поръсена с пудра захар.

Ягодов сладкиш

Прoдукти: 1 кг ягоди, 2 с.л. краве масло, 1 кофичка кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1 кофичка сметана, 1 с.л. захар за сметаната, настъргана кора от половин лимон, галета за ръсене на формата.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре маслото със захарта, докато получим крем. При постоянно бъркане прибавяме едно по едно яйцата. След това прибавяме киселото мляко и брашното, пресято заедно с бакпулвера. Накрая добавяме настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре, докато получим равномерна гъста каша. Изсипваме сместа в добре намазана с масло и поръсена с галета кръгла тавичка или форма за торта. Печем сладкиша около 30 мин в умерена фурна, изваждаме от тавичката и оставяме да изстине. Отгоре намазваме на пласт с дебелина около един пръст разбитата сметана, към която сме прибавили 1 с.л. захар. Отгоре нареждаме ягодите, които предварително сме измили добре и сме отцедили.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Минипарниците

Много са видове парници според конструкцията, размера и предназначението им. Някои са големи като стая и по същество се доближават до оранжерията, други са малки - преносими и сезонни. Минипарниците м...

Залцбург – градът на Моцарт

Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света - пише Александър фон Хумболт. Прозрачни като сълза алпийски езера, стръмни планини, зелени склонове – това триединство стои ...

Украсете стаята с платицериум

Платицериумът е особен вид папрат, произхождащ от умерените зони на Австралия. У нас е познат видът платицериум бифуркатум (Platycerium bifurcatum, а също и Platycerium alkikorne). Като саксийно расте...

Млечни кремове

Ванилен крем с какаов сос Прoдукти: 3 яйца, 100 г нишесте, 1 л прясно мляко, 1 непълна ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 с.л. б...

Начало