Още рецепти » Плодови желета

 Плодови желета

Желе от ябълки и лимони

Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на силен котлон, докато ябълките омекнат. Оставяме да поизстинат, прецеждаме сока през марля, подслаждаме и варим, докато се сгъсти добре. Насипваме топлото желе в сухи буркани и веднага ги затваряме херметически.

Желе от вишни

Прoдукти: 2 кг вишни, 1,6 кг захар, 4 г пектин, 1 ч.ч. вода, 1 каф.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Подбираме добре узрели вишни. Измиваме ги, изваждаме костилките и добре ги смачкваме. Заливаме ги с вода – на 2 кг плод, заливаме 1 ч.ч. вода. Слагаме ги да врат и 5 мин. след като заврат, прецеждаме сока и в него добавяме захарта и пектина, разтопен във вода. Сока варим до необходимата гъстота. Малко преди да свалим желето от огъня добавяме лимонената киселина. Разсипваме желето горещо в сухи буркани.

Желе от джанки

Прoдукти: на 1 л сок от джанки – 800 г захар, 1 щипка лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите джанки с малко вода и варим, докато омекнат. След това прецеждаме, без да ги притискаме. Отмерваме получения сок и прибавяме захарта. Варим желето на силен огън до необходимата гъстота. Сваляме от огъня и прибавяме лимонтузуто. Още горещо наливаме желето в сухи затоплени бурканчета, затваряме и съхраняваме на сухо място.

Желе от диви ягоди и касис

Прoдукти:1 кг касис, 100 г ягоди, 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Изстискваме плодовете през сокоизтисквачка. На 1 л сок слагаме 1 кг захар и варим на силен огън. Отстраняваме пяната още от началото на варенето. Варим желето 10 мин и топло го насипваме в буркани.

Желе от дренки

Прoдукти: на 1 кг дренки – 500 г захар, 2-3 г лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели дренки, заливаме ги с толкова вряла вода, колкото да се покрият и варим до омекване. На следващия ден прецеждаме сока и прибавяме захарта. Варим сиропа на силен котлон, докато се сгъсти. Малко преди да свалим от котлона прибавяме размитото в 1 с.л. гореща вода лимонтузу. Разливаме желето в бурканите, докато е още топло и веднага затваряме.

Желе от дюли

Прoдукти: 800 г дюли, 250 мл вода, 900 г захар, 3 г лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Под течаща вода изстъргваме дюлите с четка. Без да ги белим, разделяме всяка дюля на 8 парчета, които слагаме в тенджера, заливаме с вода и варим 35 мин, докато омекнат. Разстиламе ленена кърпа над друга тенджера, изсипваме дюлите върху нея и ги оставяме да престоят 1 нощ, докато им изтече сокът. Kъм сока прибавяме захарта и лимонтузуто и възваряваме. Варим на слаб огън 10 мин. Веднага пълним в затоплени бурканчета и затваряме.

Желе от кайсии

Прoдукти: 2 кг кайсии, 1 кг ябълки, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодовете на парченца, заливаме ги с вода и ги варим до омекване. Прецеждаме сока през тензух, докато е топъл. Сипваме захарта и варим до сгъстяване. Прибавяме лимотозу и варим още 5 мин. Насипваме горещото желе в топли буркани и затваряме. Обръщаме бурканите да се вакуумират. Не стерилизираме.

Желе от касис, портокали и праскови

Прoдукти: 2 кг касис, 600 г праскови, 5 портокала, 800 г захар, 2 л вода
Нaчин на приготвяне: Нарязваме портокалите на кръгчета, без да ги белим. Махаме им семките и ги слагаме в съда за варене. Наливаме водата и варим 1 час. След 30 мин добавяме касиса. С обратната страна на решетестата лъжица притискаме хубаво, за да се разпукат зърната. Доваряваме и прецеждаме сместа през марля. За да се избистри хубаво желето оставяме сока в марлята около 2 часа. Измерваме количеството и на 1 л сок сипваме 800 г захар. Слагаме в чист съд, възвираме, прибавяме обелените и нарязани на малки парченца праскови и варим при непрекъснато бъркане на силен котлон 30 мин. Наливаме желето в чисти и топли буркани, докато е горещо. Щом изстине, затваряме бурканите херметически.

Желе от малини

Прoдукти: 1,2 кг малини, 800 г захар, 3-4 г пектин, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Намачкваме добре узрелите малини и ги варим 2-3 минути в емайлиран съд. Отцеждаме сока и на 1 л сок прибавяме 800 г захар. Варим 10 мин и добавяме пектина, разтворен в малко вода. Продължаваме да варим до получаване на нужната гъстота на желето. Малко преди края добавяме лимонената киселина.

Желе от праскови

Прoдукти: 2,5 кг праскови, 700 г захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките. Сипваме вода, колкото да ги покрие, и варим, докато променят цвета си. Пасираме плодовете и прецеждаме сока. Варим го със захарта, докато няколко капки от сиропа, поставени върху суха чиния не се разливат. Прибавяме лимонената киселина и варим още няколко минути. Насипваме желето горещо в сухи буркани и ги затваряме веднага.

Желе от портокали и маракуя

Прoдукти: 500 мл портокалов сок, 4 плода маракуя, 500 г захар, 2 с.л. желатин
Нaчин на приготвяне: Измиваме маракуята, разполовяваме плодовете и ги издълбаваме заедно със семките. В тенджера сипваме портокаловия сок, прибавяме маракуята и размесената със желатина захар и възвираме на силен котлон. Варим интензивно 3 мин. Изключваме котлона и бъркаме, докато желатинът напълно се стопи. Разливаме горещото желе в топли и сухи буркани, затваряме херметически. Докато изстива желето, периодично обръщаме бурканите с капачките нагоре или надолу.

Желе от ябълки

Прoдукти: на 10-15 ябълки - сокът от 1/2 лимон; на 1 л сок - 750 г захар, 1/2 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките на парчета, без да ги белим. Покриваме ги с вода, прибавяме лимоновия сок и варим, докато хубаво омекнат. Прехвърляме ги в тензух и без да мачкаме изчакваме хубаво да се изцеди сокът. Подслаждамего и варим на силен котлон, като постоянно бъркаме и обираме пяната. Желето трябва да е с гъстотата на сладко. Малко преди да го свалим от котлона, прибавяме размитото в топла вода лимонтузу. Горещото желе наливаме в топли и чисти буркани, които завръзваме с целофан.

Желе от ябълки и портокали

Прoдукти: 2 кг ябълки, 500 г портокали, 700 г захар, 1 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели и здрави ябълки, нарязваме ги на резенчета заедно с кората и семките и ги заливаме с толкова вода, колкото да ги покрие. Варим на умерен котлон, докато омекнат. Щом поизстинат, прецеждаме сока през марля. Слагаме в него обелените, почистени от семките и разделени на резенчета портокали, добавяме захарта и варим на умерен котлон, докато се посгъсти. Сваляме сместа от котлона, оставяме я да поизстине и я прецеждаме. Продължаваме варенето до окончателното сгъстяване на желето като 5 мин преди края прибавяме размитото в гореща вода лимонтузу. Разсипваме горещото желе в сухи буркани.

Желе от ягоди

Прoдукти: на 4 ч.ч. сок от ягоди 1 кг захар и 1 с.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите с част от захарта и оставяме да пренощуват. Изцеждаме сока, добавяме останалата захар и ги кипваме. След като сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина, варим още 5 мин и отстраняваме от огъня. Обираме пяната и насипваме в сухи буркани.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кафето – красиво, но капризно растение

Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си...

Направете си езеро в градината

Водоемът на вилата или градината в двора стана моден елемент на извънградския живот. Да се съоръжи водоем на участък земя е достатъчно просто и съвсем не скъпо. Главното е да притежавате някои навици ...

Белоградчишките скали и пещера Магурата

Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чуд...

Глоксиния – как да се грижим за нея

Каменното цвете, както у нас се нарича глоксинията, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните на отглеждането й, трябва да сме наясно с ботаническото устройство и биологичните ос...

Начало