Още рецепти » Да направим качамак

 Да направим качамак

Качамак по селски

Прoдукти: 1 кг царевично брашно, 3 л вода, сол, 3 ч.ч. сирене, 200 г масло, 100 г сланина.
Нaчин на приготвяне: Във вряща вода слагаме солта и изсипваме наведнъж брашното, като в средата с помощта на точилка правим дупка, през която излиза парата. Бъркаме интензивно. След като ври 1 час, сваляме от огъня. Сместа трябва да се отлепва от съда. Изсипваме в широк съд, разстиламе на равномерен пласт и поръсваме с натрошеното сирене и разтопеното масло. Отгоре прибавяме запържените до златисто пръжки на сланината.

Родопски качамак

Прoдукти: 1 кг картофи, 2 ч.ч. царевично брашно, 1 ч.ч. натрошено сирене, 100 г краве масло, 3-4 яйца, сол на вкус, пръжки или мед за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и намачкваме картофите с дървена лъжица. Добавяме брашното, посоляваме, разреждаме с гореща вода и кипваме сместа. Разтопяваме маслото в тавичка и върху него разстиламе сиренето. Заливаме го с разбитите яйца и сипваме готовата смес от картофи и брашно. Заглаждаме с дървена лъжица и печем на умерена фурна. Върху готовия качамак поръсваме пръжки или заливаме с мед.

Чорбаджийски качамак

Прoдукти: 1 ч.ч. царевично брашно, 1 ч.ч. пшенично брашно, 5 картофа, 1/2 пакетче масло, червен пипер, 2 л вода, 700 г телешко месо, 3 стръка праз, 3 домата, чубрица, дафинов лист, бахар, черен и червен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Във вряща подсолена вода изсипваме при непрекъснато бъркане двата вида брашно. Варим около 45 минути, след което прибавяме сварените и намачкани картофи. Вземаме от сместа, правим топки, които топим в горещо масло с червен пипер и ги редим в купички. Месото нарязваме на парченца и го варим 15 минути заедно с бахара и дафиновия лист. Изваждаме месото, отцеждаме и го задушаваме около час заедно с нарязания на ситно праз, настърганите домати, чубрицата и пиперите. Посоляваме и сипваме върху качамачените топки.

Качамак с тиква

Прoдукти: 400 г царевично брашно, 500 г тиква, 200 г краве масло, 150 г натрошено сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на малки парченца и я заливаме с толкова студена подсолена вода, колкото да я покрие. Сваряваме я и я намачкваме. Прибавяме брашното, като го сипваме на купчинки върху тиквата. Варим на умерен огън, докато започне да клокочи каша между купчинките. Разбъркваме в една посока с дървена лъжица, варим още малко и сваляме качамака от огъня. Разбъркваме го хубаво и го изваждаме с дървена лъжица, натопена в масло. Разстиламе го на пласт с дебелина 1-2 см, заливаме го с разтопеното масло и го поръсваме с натрошеното сирене.

Качамак с картофи

Прoдукти: 200 г царевично брашно, 200 г пшенично брашно, 500 г картофи, 2 л вода, 200 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: В широка разлата тенджера възвираме водата. Посоляваме и пускаме обелените, измити и нарязани на филийки картофи. Варим ги, докато омекнат. Върху тях изсипваме брашното на купчинки и варим на умерен огън, докато започне да клокочи каша между купчинките. Сваляме от огъня и бъркаме интензивно в една посока с дървена лъжица, докато получим гладка каша. Вадив готовия качамак с дървена лъжица, натопена в масло. Разстиламе го на пласт с дебелина 1-2 см, заливаме го с разтопеното масло и го поръсваме с натрошеното сирене.

Качамак с мед и орехи

Прoдукти: 350 г царевично брашно, 1 л вода, сол, 100 г мед, 150 г орехови ядки, едро смлени и опечени, 2 ч.л. канела.
Нaчин на приготвяне: Сипваме на тънка струйка брашното във вряща подсолена вода и варим на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. След 10-15 мин добавяме смлените орехи и канелата. Разбъркваме добре и разпределяме в чиниите за сервиране. Заливаме качамака с разтопения мед.

Качамак на скара

Прoдукти: 500 г царевично брашно, 1,5 л вода, сол.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното във вряща подсолена вода, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица или точилка. Варим на умерен огън, докато получим гъста еднородна каша, която лесно се отделя от стените на съда. Прехвърляме качамака в тава, разстиламе го на пласт с дебелина 3-4 см и щом изстине, го нарязваме на филийки с дебелина 1 см, които препичаме на скара.

Керкелек

Прoдукти: 1 кг едро смляно царевично брашно, 100 г краве масло, 3 л вода, 1 с.л. сол, 1,5 л прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: На умерен котлон в подсолената и постепенно завираща вода сипваме по малко от брашното, като бъркаме енергично в една посока с дебела точилка. Варим най-малко 1 час, докато получим гъста еднородна каша, която лесно се отделя от стените на съда. Прехвърляме качамака в тава, разстиламе го на пласт с дебелина 2-3 см и печем в слаба фурна до зачервяване. Веднага след като извадим качамака, го нарязваме на филии с помощта на здрав конец. Изчакваме филиите да поизстинат, натрошаваме ги и ги заливаме с прясното мляко (или зелев сок).

Качамак в тиган

Прoдукти: 300 г царевично брашно, 1 с.л. краве масло, 3 с.л. олио, 500 мл прясно мляко, 50 г сирене, 500 мл вода, 2-3 скилидки чесън, 1 стръкче сух босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно скилидките чесън и ги задушаваме в смес от олиото, маслото и малко вода. Поръсваме стрития босилек и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. След това постепенно на тънка струйка наливаме водата, а след нея и млякото. Бъркаме качамака, докато изври водата. Накрая го заглаждаме с навлажнена лъжица, поръсваме ситно настърганото сирене и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Чикаго – ветровитият град

Първото усещане е, че участваш във филм. Сред гигантските сгради улиците са като тесни планински проходи. Динамика. Цветове. Заплашително намръщеният бик сякаш те дебне от всяка витрина. Светва зелено...

Отгледайте си камчатска боровинка

Камчатската боровинка /Lonicera caerulea var. Kamtchatica/ спада към сем. Каприфолияцеа /Caprifoliaseae/. Нейната родина е Далечният Изток: Корея , Япония, Русия и Канада. Представлява храст висок о...

Лакиране на паркета – основни правила

Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...

Проблеми с ходилата

Те цял живот носят тялото ни и сигурно затова ни създават толкова неприятности, особено когато годините напреднат. Така или наче, повечето хора се раждат с нормални ходила, но няколко десетилетия по-к...

Начало