СЛАДОЛЕДИ
Ледена пяна
Прoдукти: 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 с.л. нескафе, 1 к.ч. прясно мляко, 40 г натурален шоколад, 2 с.л. ром, 30 г краве масло, 1 кофичка сладка сметана.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците.Стопяваме на водна баня начупения шоколад заедно с маслото и малко мляко. При непрекъснато бъркане прибавяме разбитите със захарта жълтъци и нескафето, разтворено в останалото мляко и рома. Варим 3-4 мин, отстраняваме от огъня и оставяме крема да изстива, като от време на време го разбъркваме. Прибавяме с леко бъркане разбитата сметана, а след това - белтъците, разбити на сняг. Разпределяме крема в подходящи чаши и го слагаме да се охлажда в камерата на хладилника, но не бива да допущаме да замръзне.
Вкусен десерт с целувки
Прoдукти: 4 праскови, 1пакет целувки, 1 кофичка заквасена сметана, 4с.л. пудра захар, 250г ванилов сладолед, ванилия, котешки езичета
Нaчин на приготвяне: Измиваме прасковите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Разбиваме сметаната със захарта и натрошените целувки. Смесваме всичко внимателно и насипваме в чаши за сладолед. Всяка чаша гарнираме с:една топка сладолед, едно котешко езиче и парче от праскова.
Домашен сладолед
Прoдукти: 4 яйца, 150г захар, 450г овче кисело млако,2 с.л. гореща вода, 3с.л. ликьор, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Разбиваме по отделно киселото мляко и белтъците - на сняг.Жълтъците, захарта, водата и ванилията разбиваме на пяна. Към нея прибавяме киселото мляко и белтъчния сняг лъжица по лъжица. Подправяме с ликьора, изсипваме сместа в емайлиран съд и я замразяваме във фризер за 4 часа.
Замразена боровинкова сметана
Прoдукти: 300 г пресни или замразени боровинки, 250 г сметана за разбиване, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. пудра захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер по-голямата част от боровинките заедно с лимоновия сок. Отделно разбиваме сметаната заедно със захарта и ванилията. След това постепенно я смесваме с боровинковата каша. Изсипваме получената смес в предварително изплакнат с вода съд за лед и го слагаме във фризер или в камерата на хладилник. Преди поднасяне гребем с лъжица от замразената сметана и я слагаме заедно с цели боровинки в добре охладени високи стъклени чаши. По същия начин можем да приготвим сметана и от други плодове, например от ягоди, малини или къпини.
Изненада с банани
Прoдукти: 400 г ванилов сладолед, 6 банана, 15 г краве масло, 50 г захар, 4 с.л. ром, настъргана лимонова кора.
Нaчин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме надлъжно на филийки. Нареждаме нарязаните банани в тавичка и ги поръсваме с малко захар. Разбиваме останалата захар с размекнатото масло, докато получим пяна. Като продължаваме да бъркаме прибавяме ситно настърганата лимонова кора, а след това постепеноно сипваме рома. Заливаме бананите с тази смес и печем около 20 мин в умерено загрята фурна. Разпределяме изпечените банани в чинийки за сервиране, украсяваме със сладоледа и поднасяме веднага.
Крем сладолед с кисело мляко
Прoдукти: 4 кофички кисело мляко смес /или 6 кофички краве кисело мляко/, 500 г захар, 4 жълтъка, 1-2 с.л. какао, 1-2 с.л. какао, настърганата кора на 1 лимон, 1-2 ванилии, сладко от вишни.
Нaчин на приготвяне: Прецеждаме киселото мляко през двойна марля. Отделяме 10 с.л. от захарта и разбиваме с нея жълтъците. Останалата захар разбъркваме с изцеденото кисело мляко като прибавяме настърганата лимонова кора. Разделяме млякото на три части. Едната смесваме с ванилията, другата – с какаото, а третата – с разбитите жълтъци. Разпределяме в чашите за сервиране ваниловия крем, слагаме по няколко вишни от сладко /отцедени от сока/, след това разпределяме какаовия крем. Слагаме отново вишни и завършваме с жълтъчния крем. Най-отгоре шприцоваме розички от белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. захар. Замразяваме сладоледа в хладилник и поднасяме.
Сладоледена торта с целувки
Прoдукти: 24 готови целувки, 250 г замразени ягоди, 500 г готов сметанов сладолед, 250 г смета-на, 45 г пудра захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Ягодите изсипваме в чиния и оставяме 3 часа да се размразят при стайна температура. Изстудената сметана разбиваме със захарта и ванилията на гъст крем и слагаме в хладилни-ка. Половината от целувките натрошаваме и нареждаме в кръг в чиния за торта. По ръба на кръга нарежда-ме целите целувки (като венец). Непосредствено преди сервиране в празнината изсипваме сладоледа, като правим равномерен пласт. Покриваме със сметановия крем. Готовата торта украсяваме с ягодите.
Сладоледена шарлота
Прoдукти: 18 бишкоти, 500 г готов сладолед, 100 г сметана, 2 с.л. захар, 1 компот от череши, 3 с.л. желе от касис.
Нaчин на приготвяне: Подреждаме част от бишкотите по дъното и стените на малка тавичка, така че да бъдат с изпъкналата си страна навън. Изсипваме сладоледа в тавичката и го покриваме с останалите бишкоти. Слагаме тавичката в хладилник. Преди сервиране освобождаваме шарлотата от тавичката, слагаме я в подходяща чиния и украсяваме с разбитата със захарта сметана. Сервираме с компот от череши, предварително размесен с желе от касис.
Сладолед “Олимпия”
Прoдукти: 7 праскови, 24 бишкоти, 500 г сметанов сладолед, 1 ч.ч. вода, 70 г захар, 100 г вишновка.
Нaчин на приготвяне: От захарта, водата и вишновката правим сироп, в който леко потапяме бишкотите и ги нареждаме по дъното и по стените на стъклена купичка за компот. Измиваме прасковите, обелваме ги и ги пускаме за 2-3 мин във вряща вода. Нарязваме четири от прасковите на четвъртинки и ги нареждаме по дъното на стъкления съд върху бишкотите. Слагаме в хладилник. Малко преди сервиране изсипваме в купата сладоледа, заравняваме повърхността и украсяваме с половинки от останалите праскови.
Сладолед от диня
Прoдукти: 350 г диня без семките и кората, 400г сметана, 4 жълтъка, 1к.ч. конфитюр
от къпини /малини/, 1-2 к.ч. пудра захар, 3 с.л червени боровинки, държани във вишновка или друг алкохол, 3 с.л.сладко червено вино.
Нaчин на приготвяне: Пасираме половината диня на пюре, а останалото количество нарязваме на дребни парченца, които прибираме в хладилника. Смесваме пюрето от диня с конфитюра,захарта и виното. Разбиваме сметаната на бързи обороти с миксер и объркваме с разбитите също поотделно жълтъци. Сместа прибираме в машинка за сладолед или в хладилната камера, разбърквайки често. Поднасяме с държаните в алкохол боровинки и също накиснатите по желание отделени динени парченца.
Сладолед от теменужки
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 ванилия, 6 жълтъка, 150 г пудра захар, 100 г цветове от теменужки.
Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото заедно с ванилията като внимаваме да не заври. Разбиваме жълтъците, прибавяме захарта и малко от топлото мляко. Разбъркваме и прибавяме сместа към останалото мляко. Варим на слаб огън, като непрекъснато бъркаме. Когато кремът започне да се сгъстява, отстраняваме от огъня, прибавяме теменужените цветове и го оставяме да изстине като от време на време го разбъркваме. След като изстине, прецеждаме и го оставяме в хладилник да замръзне.
Сладолед с какао
Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на твърд сняг белтъците с половината от захарта. Сваряваме прясното мляко с останалата захар, като прибавяме ванилията и какаото. Оставяме млякото да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме тази смес към разбитите белтъци, като внимателно разбъркваме с лъжица, докато получим еднородна маса. Разсипваме сладоледа в подходящи стъклени чаши и го оставяме да престои 2-3 часа в камерата на хладилника /или във фризер/.
Сладолед с праскови и касис
Прoдукти: 800 г зрели праскови, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. сметана, 200 г касис, сок от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, почистваме ги от костилките, смачкваме ги на пюре, прибавяме сметаната, разбъркваме добре и оставяме така приготвената сладоледена смес в хладилника. Затопляме касиса със съвсем малко вода и пресоваме, за да извлечем сока. Прибавяме захарта и сока от лимона и оставяме в хладилника. Приготвяме високи стъклени чаши за сервиране, в които слагаме топки от сладоледа, заливаме със сока от касис и сервираме веднага.
Сладолед “Фламбе”
Прoдукти: 1 кг сладолед ванилия, 8 белтъка, 300 г захар за белтъците, 1 ванилия, 50 г пудра захар и 50 мл ром за поръсване; за пандишпана: 8 яйца, 160 г захар, 250 г брашно; зa сиропа: 1 к.ч. вода, 1 к.ч. захар, 3 ч.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Белтъците и жълтъците за пандишпана разбиваме поотделно със захар. След това ги смесваме, прибавяме брашното и разбъркваме добре. Разстиламе сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър еднакъв с този на платото, върху което ще поднасяме сладоледа. Изпечения и изстинал пандишпан слагаме върху плато. Изрязваме и издълбаваме леко вътрешноста на плата така, че да получим перваз с ширина 1-1,5 см и дълбочина 2 см. Напояваме блата със сироп, приготвен от захарта водата и рома. Във вдлъбнатината на така приготвената подложка разстиламе добре замразения сладолед. Заглаждаме, като оставяме средната част по-висока. Разбиваме белтъците със захарта на сняг и покриваме с тях сладоледа. Заглаждаме и отгоре шприцоваме фигурки. Поръсваме с пудра захар и запичаме в силна фурна 1-2 мин. Непосредствено преди поднасянето заливаме сладоледа с ром или чист спирт и го запалваме.
Снежни топки с карамел
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 6 яйца, 1 1/2ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с 1 ч.ч. захар. Разбиваме белтъцитена твърд сняг с половината от останалата захар. Затопляме млякото в голяма тенджера. С помощта на две супени лъжици оформяме топки от разбитите белтъци. Пускаме белтъчените топки да се варят около 30 сек в млякото, като по средата на варенето ги обръщаме, за да се сварят от всички страни. Изваждаме ги отцеждаме ги през цедка и ги нареждаме една до друга /а не една върху друга/. Когато сварим всички топки, прецеждаме млякото и го смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме ванилията и варим крема, докато се сгъсти. Изсипваме готовия крем в дълбока чиния, нареждаме върху него белтъчените топки и го оставяме да изстине. Карамелизираме останалата захар, разтваряме карамела с малко вода и го поръсваме на капки върху белтъчените топки.
Шоколадов сладолед
Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка сметана.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме сухото мляко с какаото, прибавяме нарязаното на парченца масло и заливаме с 1 ч.ч. топло прясно мляко, в което сме разтворили по-голямата част от захарта /отделили сме 3 с.л. за другия крем/. Разбиваме с миксер, докато получим гладка смес. Тогава добавяме смлените бадемови ядки и ванилията. Отделно разбиваме яйцата и ги смесваме с останалото мляко, в което сме разтворили отделената захар. Варим крема на водна баня, докато се сгъсти, и го оставяме да изстине. След това го смесваме с шоколадовия крем и разбитата сметана /отделяме малко сметана за гарниране/. Разбъркваме добре и слагаме в камерата на хладилника да замръзне. Преди поднасяме украсяваме сладоледа със сметана.
Ягодово ледено
Прoдукти: 750 г ягоди, 300 г захар, 2 ч.ч. вода, 2 с.л. лимонов сок; за гарниране: 1 кофичка отцедено кисело мляко, 3-4 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Пресоваме почистените и измити ягоди през сито и ги разреждаме с водата. Смесваме със захарта, добавяме лимоновия сок, разбиваме сместа и я заледяваме в хладилника. При сервиране гарнираме с отцеденото кисело мляко, разбито със захарта.
Автор: recepty.bg