Вкусотии в гювечета
Свинско с гъби
Продукти за 4 гювечета: 800 г свинско месо, 1 к.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 12 флейки, които начукваме с мокър кухненски чук, посоляваме, поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното, потапяме ги в разбитите яйца и ги изпържваме от двете страни в силно загрятото олио. Изцеждаме ги и ги разпределяме в 4 пръстени гювечета, а в същата мазнина запържваме нарязаните на ивички гъби заедно със ситно нарязания лук. Наливаме виното, захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато гъбите омекнат. Посоляваме задушените гъби и ги разпределяме по гювечетата. Във всяко гювече слагаме също така по 1 с.л. настърган кашкавал. Печем в умерена фурна, докато кашкавалът се зачерви.
Кренвирши с млечна заливка
Продукти за 4 гювечета: 5-6 кренвирша, 30 г краве масло, 2 пакетчета сирене „Крема”, 2 с.л. сметана, 4 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кренвиршите на кръгчета, които разпределяме в 4 гювечета. Слагаме във всяко гювече по малко масло, захлупваме и печем 10 мин в силна фурна. Отделно разбиваме сиренето със сметаната. Подправяме с черен пипер и сол и при непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата. Разбиваме, докато получим пухкава смес. Разливаме сместа по гювечетата и ги запичаме съвсем леко във фурната.
Сирене и колбаси в гювече
Продукти за 4 гювечета: 300 г кренвирши или наденица, 250 г сирене, 3 яйца, 2 домата, 50 г краве масло, магданоз, 1 глава чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца, нарязаните на ситно чесън и магданоз и попарените, обелени и нарязани на малки кубчета домати. Объркваме всички продукти и подправяме със сол и черен пипер. В 4 гювечета слагаме по малко масло и разпределяме приготвената смес. Отгоре покриваме с нарязания на тънки филийки колбас. Печем в силна фурна не повече от 20 мин.
Специалитет “Мозайка”
Продукти за 4 гювечета: 250 г шунка, 30 г кашкавал, 3 яйца, 100 г кускус, 75 г мазнина,100 г гъби, 2 моркова, 1 по-голям домат, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в 700 мл подсолена вода заедно с нарязаните на малки кубчета моркови. Отцеждаме. Нарязваме шунката на ивички и заделяме малкоза украса. От домата изрязваме 5 кръгчета също за украса, а останалото наситняваме. Нарязваме гъбите на филийки и ги задушаваме в 2/3 от мазнината. Прибавяме останалите продукти и кускуса. Подправяме със ситен магданоз и сол и разбъркваме добре. Разбиваме яйцата, леко ги посоляваме и ги объркваме в горната смес. Намазняваме 5 гювечета и разпределяме мозайката в тях. Печем кратко, но на силна фурна. Обръщаме мозайката в чинийки и гарнираме с резенчета шунка, клонче магданоз, кръгче домат и лъжица заквасена сметана или изцедено кисело мляко, подправено със сол и по желание с чесън.
Варени яйца в сос
Продукти за 2 гювечета: 4 пресни яйца, 60 г краве масло, 100 г пушени гърди /или сланина/, 1 главичка лук, 4 домата, 4 с.л. брашно, 150 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. олио, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме яйцата във вряща вода, варим ги 4 мин, охлаждаме и ги обелваме. Нарязваме доматите на кубчета, а пушените гърди – на 4 филийки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до омекване в олиото. Слагаме гърдите върху лука, а върху тях разстиламе настърганите домати. Задушаваме още 2-3 мин, след което оставяме под капак на края на печката. От брашното, маслото и млякото приготвяме рядък бешамелов сос, кипваме и при непрекъснато бъркане прибавяме настърганото сирене. Подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче. Разпределяме задушените с лука и доматите пушени гърди в две гювечета, нареждаме върху тях сварените яйца, заливаме с приготвения сос, захлупваме и печем 10-12 мин в гореща фурна.
Гювечета със сирене и колбас
Продукти за 1 гювече: 50 г сирене, 100 г колбас (шунка, кренвирш), 1 червена чушка, 1 домат, 1-2 яйца, 1 скилидка счукан чесън, 1 с.л. масло (олио), червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: На дъното на гювечето поставяме печената и обелена червена чушка, чесъна, отгоре натрошваме сиренето и разхвърляме нарязания колбас. Покриваме с филийки домат. Поливаме с половината от маслото и печем в силна фурна 15-20 минути. Чукваме яйцето, посоляваме, поръсваме с останалото масло и червения пипер и връщаме във фурната за 2-3 минути.
Макарони в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 200 г по-ситни макарони, 200 г шунка, 200 г сирене, 4 тънки резена кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 500 мл прясно мляко, 2-3 яйца, 1-2 домата, черен пипер, сол, 2-3 с.л. галета, 60 г масло.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в повече вода и ги отцеждаме. Намазваме гювечетата с масло и ги наръсваме с галета. Сипваме част от макароните. Нарязваме на кубчета шунката и я разбъркваме с натрошеното или настъргано сирене. Разпределяме тази смес върху макароните в гювечетата и покриваме с останалата част от макароните. Правим заливка от прясното и киселото мляко, яйцата и малко сол. Поливаме гювечетата, като заливката трябва да е по-ниско от нивото на макароните. Отгоре слагаме резенчета домат, поръсваме с черен пипер и поставяме бучка масло. Запичаме в умерена фурна. Като поизстинат малко, внимателно ги обръщаме в други гювечета или, ако не разполагаме с такива - в тавичка. Отгоре слагаме резените кашкавал и отново ги слагаме за малко във фурната - да се разтопи и запече кашкавалът.
Гювечета с шунка и филе
Продукти за 4 гювечета: 200 г шунка, 200 г пушено филе, 2 глави лук, 2 домата, 2 зелени чушки, 2 моркова, 2 картофа, 4 яйца, 60 г краве масло, магданоз, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме на ренде картофите, а всички останали зеленчуци нарязваме на дребно. Сипваме зарзавата в тенджера с малко масло и вода задушаваме до омекването на всички зеленчуци. Прибавяме подправките, разбъркваме и разпределяме сместа в гювечетата, като по средата слагаме шунка и филе, нарязани на дребно или на кубчета, и разбъркваме. Слагаме гювечетата да се пекат в умерена фурна. След половин час във всяко гювече чукваме по едно яйце, посоляваме, слагаме отгоре бучка масло и печем още 10 минути.
Черен дроб в гювече
Продукти за 6 гювечета: 800 г черен дроб, 400 г краве сирене, 2 с.л. брашно, 3 глави лук, 1 пакетче краве масло, 5 домата, 100 г консервирани гъби, черен и червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на парченца, овалваме ги в брашното и леко ги позапържваме в малко мазнина, като накрая ги поръсваме с черен пипер и сол. Нарязваме лука на ситно, а доматите настъргваме на едро ренде. Нарязваме гъбите на парченца и ги задушаваме в малко мазнина. Разпределяме в гювечетата лука и гъбите, сипваме доматите и поръсваме с наситнения магданоз. Във всяко гювече слагаме по филийка сирене, поръсена с червен пипер, и по малко от изпържения дроб. По желание добавяме по едно люто чушле. Нахвърляме отгоре люспи от маслото и печем в силна фурна.
Гювечета с праз
Продукти за 1 гювече: 1-2 с.л. ситно нарязан праз лук, 1 кренвирш, 2 домата, 2-3 с.л. сок от домати, чубрица, червен пипер, 1 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: На дъното на гювечето слагаме малко ситно нарязан праз лук, парченца кренвирш, нарязани домати, сок от домати. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и чубрица, заливаме с олио и запичаме в умерена фурна.
Варени картофи със сирене
Продукти за 4 гювечета: 700 г картофи, 200 г сирене, 4 яйца, 60 г краве масло, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Нарязваме ги на парчета и разпределяме в индивидуални гювечета. Слагаме във всяко гювече по малко натрошено сирене и бучка масло. Заливаме с разбитите с малко сол яйца, поръсваме с червен пипер, захлупваме и печем 10-15 мин в умерена фурна.
Гъби в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 1 кг печурки, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка сметана, 100 г настърган кашкавал, половин пакетче масло, сол, черен пипер, индийско орехче
Нaчин на приготвяне: Поръсваме гъбите с лимонов сок, за да не почерняват. Нарязваме ги на малки парченца и ги запържваме в маслото, колкото да си пуснат водата. Смесваме жълтъците и сметаната, поръсваме със сол и малко настъргано индийско орехче. Разпределяме гъбите в глинени гювечета и заливаме всяко гювече със соса, а отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме в умерена фурна.
Гъби с яйца и сирене крема
Продукти за 4 гювечета: 400 г гъби, 1 пакетче сирене „Крема”, 1 глава лук, 2 червени пиперки, 4 яйца, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги изпържваме в половината масло. Отделно в олиото изпържваме ситно нарязаните лук и пиперки. Разпределяме гъбите в гювечета, изсипваме върху тях лука и чушките, без да разбъркваме и посоляваме. Слагаме отгоре едро натрошеното сирене, поръсваме с наситнен магданоз и заливаме с разбитите яйца. Покриваме с люспи от останалото масло и печем в умерено загрята фурна.
Гювечета по украински
Продукти за 2 гювечета: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. накълцан лук, 2 яйца, 2 домата, сол, черен пипер, многолистно тесто.
Нaчин на приготвяне: Облицоваме дъното и стените на гювечетата с многолистно тесто. Смесваме всички продукти за плънката и я разпределяме в гювечетата. Захлупваме и печем в гореща фурна 15 минути. После махаме капачето, намаляваме температурата и печем още 10-15 минути.
Зрял фасул в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 3 ч.ч. зрял фасул, 10-12 маслини, 4 глави лук, 3 домата, люти чушки /по желание/, 2-3 супени лъжици олио, червен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и оставяме да кисне 1 нощ. След това изливаме водата, наливаме нова и варим фасула на умерен огън, докато омекне. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме половината от доматите, които сме обелили и сме настъргали на ренде. Поръсваме с червения пипер и позапържваме. Изсипваме запръжката при боба, посоляваме и прибавяме маслините, магданоз и джоджен. Разбъркваме ястието добре и го разпределяме в гювечета. Във всяко гювече слагаме върху боба по две кръгчета домати и по една люта чушка. Захлупваме и запичаме в умерена фурна.
Картофени пръстени
Продукти за 4 гювечета: 1 опаковка картофено пюре с мляко, 4 яйца, 2 шепи сварени листа от спанак, 1връзка пресен магданоз, 3-4 стръка зелен лук, 2 скилидки чесън, 1 ч.ч. натрошено краве сирене, 1 к.ч. бяло сухо вино, 1 к.ч. сметана, 1 к.ч. печени тиквени семена, сол.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме пюрето по указанието на пакетчето. Позапържваме ситно нарязаните лук и спанак в сгорещената мазнина. Заливаме с бялото вино и оставяме 2 мин да се задушаватт. Бъркаме и наливаме по малко от сметаната. Разпределяме картофеното пюре в 4 гювечета. Правим малка дупчица в средата, където изсипваме зелената смес. Отгоре наръсваме малко сирене, чукваме по едно яйце и запичаме до получаване на кафява коричка.
Ориз в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 300 г сварен ориз, 100 г сметана,100 г сирене, 4 яйца, 50 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме натрошеното сирне с разбитите сметана и яйца. Прибавяме ориза и по-голямата част от маслото и разбъркваме добре. Намазваме с останалото масло стените на 4 гювечета и разпределяме в тях сместа. Печем на водна баня при умерена температура.
Патладжани с яйца и сирене
Продукти за 4 гювечета: 0,5 кг патладжани, 250 г сирене, 7 яйца, 75 г мазнина, 2 червени чушки, 1 глава лук, половин връзка магданоз, 5-6 зърна черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Опичаме патладжаните, обелваме ги и ги наситняваме. Избъркваме ги със сиренето. В 2/3 от мазнината задушаваме нарязаните на ситно лук и чушки. Прибавяме патладжаните, чукваме в тази смес 2 яйца, подправяме с магданоз и сол и я разпределяме в 4 гювечета, в които сме сложили и останалата мазнина. Запичаме 10 мин в умерена фурна, чукваме във всяко гювече по едно яйце, изключваме фурната и печем, докато яйцата се забулят, като внимаваме жълтъците да останат сочни.
Пиперад
Продукти за 4 гювечета: 2 с.л. олио, 2 главички лук, 1-2 скилидки чесън, 1 по-голяма червена чушка, 1-2 едри зелени чушки, 100 г гъби, 350 г домати, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. сушена майорана, сол, черен пипер, щипка захар, 4-8 яйца
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме мазнината и пържим 2-3 мин нарязаните на ситно лук и чесън. сипваме нарязаните на тънки ивички чушки и готвим още 4-5 мин. Прибавяме обелените и наситнени домати и нарязаните на тънки филийки гъби, подправяме със сол, черен пипер и малко захар и задушаваме 3-4 мин. Наръсваме с майораната. Разделяме сместа в 4 гювечета и правим вдлъбнатинки за яйцата. Чукваме яйцатаот ниско, като гледаме да останат цели и печем 10-12 мин на 220°С.
Сирене в гювече
Продукти за 4 гювечета: 400 г сирене, половин пакетче краве масло, 4 чушки, 1 домат, 1 ч.л. червен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, обелваме ги и ги почистваме от дръжките и семената. Натрошаваме сиренето и го разпределяме в 4 гювечета, на дъното на които сме сложили по малко масло. Отгоре слагаме по една печена чушка и кръгчета от домата. Захлупваме и печем в умерена фурна. След десетина минути заливаме гювечетата с останалото масло, в което сме запържили червения пипер. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и допичаме във фурната.
Сирене по шопски
Продукти за 4 гювечета: 4 филийки сирене, 40 г краве масло, 4 добре узрели домата, 1 червена чушка, 1 глава лук, 4 яйца, черен пипер, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а чушките къси и тънки ивички. Обелваме доматите и ги нарязваме на малки парченца. В 4 гювечета, разпределяме нарязаните продукти, слагаме по 1 филийка сирене и малко масло, захлупваме и печем в силна фурна. Накрая чукваме във всяко гювече по 1 яйце, поръсваме наситнен магданоз и допичаме, докато яйцата се забулят.
Сирене с газирана вода
Продукти за 5 гювечета: 400 г сирене, 3 домата, половин бутилка газирана вода, половин пакетче краве масло, магданоз, червен пипер, сол, по желание люти чушки.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сиренето на парчета и ги нареждаме в пръстен съд или в 5 отделни гювечета. Отгоре слагаме настърганите домати и маслото. Захлупваме с капак и задушаваме 10 мин. Заливаме с разбитите с газираната вода яйца и запичаме повторно до златисто оцветяване на яйчния пласт. При поднасяне поръсваме с червен пипер.
Сирене с пиперки в гювече
Продукти за 5 гювечета: 300 г сирене, 50 г краве масло, 5 сладки пиперки, 3 домата, 5 люти чушки, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сиренето на парчета и го разпределяме в 5 пръстени гювечета. Покриваме с нарязаните на кръгчета домати и с опечените и обелени пиперки. Поръсваме с половината от разтопеното масло, похлупваме и запичаме. След 15-20 мин прибавяме нарязаните люти чушки и останалото масло, оцветено с малко червен пипер. Отново запичаме.
Суфле от сирене и краставица
Продукти за 4 гювечета: 4 домата, 1 средна краставица, 2 малки глави лук, 4 с. л. натрошено сирене, 6 белтъка, 1-2 с. л. олио, 1 стрък босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати, подправяме на вкус и оставяме на слаб огън 15 минути. Обелваме краставицата, нарязваме я много ситно, прибавяме сиренето и разбиваме с миксер.Подправяме със сол, черен пипер и нарязания ситно босилек. Внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Разпределяме доматите на дъното на 4 намаслени гювечета, сипваме сместа за суфлето и печем 15 минути в загрята до 200 градуса фурна.
Суфле с кашкавал
Продукти за 5 гювечета: 300 г сух хляб, 750 мл прясно мляко, 250 г кашкавал, 100 г краве масло, 5 яйца, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки парченца и го заливаме смлякото. Щом се напои добре прибавяме разбитите и посолени жълтъци, разтопеното масло и малко черен пипер. Бъркаме, докато получим еднородна смес. Прибавяме 2/3 от настъргания кашкавал и разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме леко и изсипваме в намаслени и набрашнени гювечета. Поръсваме отгоре с останалия кашкавал и печем 20 мин в силна фурна, а след това – в умерена. Оставяме суфлето да изстине във фурната, за да не спадне.
Яйца с кашкавал
Продукти за 4 гювечета: 4 яйца, 200г кашкавал, 40г масло, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на 4 правоъгълни филии. Слагаме ги в 4 намаслени гювечета. Върху всяка филийка счупваме по 1 яйце и добавяме ситно нарязан магданоз, сол и по парченце от маслото. Печем 10-15 мин в силна фурна.
Попара с кисело мляко, запечена в гювече
Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната,докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.
Вегетариански гювечета
Продукти за 4 гювечета: 4 картофа, 3 с.л. олио, 1 парченце масло, 4 печени чушки, 1 домат, по 1 парче кашкавал и сирене, 4 яйца, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Обелените картофи нарязваме на продълговати ивици и ги задушаваме с мазнината и малко вода до полуомекване. Посоляваме леко и разпределяме в намазани с мазнина гювечета. Върху картофите слагаме нарязаните кашкавал и сирене, резенче домат и изпечена обелена чушка. Разпределяме и парченцето масло. Върху всяко гювече чукваме по едно яйце и печем 10-15 минути в силна фурна. Готовите гювечета поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Кюфтета по тревненски
Продукти за 4 гювечета: 500 г кайма /смес/, 300 г сирене, 1 глава лук, 2 с.л. краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 яйца, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с натрошеното сирене, ситно нарязаните лук и джоджен, черен пипер и малко сол. Омесваме добре и оформяме 4 големи кюфтета. Разпределяме кюфтетата в пръстени гювечета. Разпределяме по гювечетата маслото и доматения сок. Печем двадесетина минути в умерена фурна, след което във всяко гювече чукваме по едно яйце и допичаме още няколко минути.
Свинско с праз, гъби и кисели краставички
Продукти за 6 гювечета: 800 г шарено свинско месо без кости, 5-6 стръка праз, 400 г гъби, 5-8 кисели краставички, 1 ч.ч. доматен сок, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер на зърна, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме до златисто в горещото олио. Прибавяме нарязаните гъби и праз. Доливаме 1 ч.ч. вода. Когато омекнат, махаме капака и оставяме да изври водата. Поръсваме с червения пипер, прибавяме доматения сок и разбъркваме добре. Посоляваме, пускаме зърната черен пипер и киселите краставички, нарязани на кубчета. Поливаме с бялото вино. Ако е необходимо, доливаме топла вода до покриване на продуктите 1-2 см, за да е гъсто готовото ястие. Оставяме да ври около 1/2 час на слаб огън. Сервираме в глинени гювечета. Докато е горещо, настъргваме отгоре кашкавал.
Агнешки кебап в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 600-700 г агнешко месо от бутчето, 2 връзки зелен лук, 2 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. прясно мляко, половин к.ч. олио, магданоз, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го разпределяме в гювечетата. Заливаме с мазнината, млякото и с по 2 с.л. вода и печем около 10 мин в предварително загрята фурна, като няколко пъти разбъркваме. След това добавяме едро нарязания лук, ситно нарязан магданоз, листата от мента, доматеното пюре, червен пипер, черен пипер, сол. Печем още 20 мин, докато месото омекне и се зачерви.
Агнешко месо с кисело мляко и яйца
Продукти за 6 гювечета: 1 кг агнешко месо, 3 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 1 връзка джоджен, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца. Прибавяме ситно нарязаните лук, копър, магданоз и джодже. Поръсваме с черен пипер и сол, сипваме малко олио и разбъркваме. Оставяме сместа да престои 2-3 часа. След това я разпределяме в гювечета. Слагаме във всяко гювече по парченце масло, захлупваме и печем в умерено загрята фурна. Когато месото омекне, изваждаме гювечетата и ги заливаме с яйцата, които сме разбили заедно с киселото мляко и брашното. Запичаме ги отново, докато хванат розова коричка.
Варено месо със зеленчуци в гювечета
Продукти за 6 гювечета: 1 кг телешко месо, 1 буркан стелиризиран гювеч, 5-6 глави лук, 1 кг картофи, 1 к.ч. олио, магданоз, сол; за заливката: 2 яйца, 5-6 с.л. кисело мляко, 1 с.л. брашно.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото в подсолена вода. Накъсваме го на парченца и разпределяме в гювечетата, добавяме осоления и нарязан лук, зеленчука от гювеча и обелените и нарязани на колелца картофи. Заливаме отгоре с мазнината и с малко от водата, в която сме варили месото. Печем гювечетата в гореща фурна. Малко преди изпичането им заливаме със заливка от разбитите яйца и прибавените към тях мляко и брашно, поръсваме със ситно нарязан магданоз и печем до порозовяване на заливката.
Гювечета Сюрприз
Продукти за 2 гювечета: 100-150 г крехко свинско месо, 100 г колбас по избор, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 2-3 яйца, 1 ч.л. бяло вино, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в 1 с.л. олио. Прибавяме ситно нарязаните месо и колбаси, запържваме леко и задушаваме до омекване. Отделно задушаваме в останалото олио ситно нарязаните моркови, целина и магданозен корен, след което ги прибавяме към месото. Подправяме сместа на вкус със сол и черен пипер, поръсваме с виното и я разпределяме поравно в 2 или 3 гювечета. В средата на всяка порция правим вдлъбнатина с помощта на лъжица и чукваме от ниско по едно яйце. Слагаме гювечетата без да ги захлупваме в гореща фурна за няколко минути, колкото да се стегне белтъкът. Поръсваме готовото ястие с черен пипер и поднасяме.
Гювечета по овчарски
Продукти за 4 гювечета: 500 г кайма, 150 г сирене, 50 г кашкавал, 4-5 домата, 2 двойни шепи киселец, 1 връзка пресен лук, 4 яйца, 4 люти чушлета, чубрица, черен пипер, 2 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: В загрятото олио задушаваме при непрекъснато бъркане ситно нарязания лук, добавяме ситно нарязания киселец, каймата и нарязаните домати. Посоляваме и подправяме с черния пипер и чубрицата. Разпределяме сместа в 4 гювечета, поръсваме с натрошено сирене и заливаме със соса от разбитите яйца и настъргания кашкавал. Запичаме във фурна и преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.
Гювечета с месо и гъби
Продукти за 4 гювечета: 400 г свинско месо, 300 г гъби, 2 глави лук, 70 г краве масло, 150 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в тиган измитите и нарязани гъби, заедно с маслото. Добавяме нарязания лук и месото, нарязано на хапки. Разбъркваме добре, прибавяме подправките и разпределяме сместа в гювечетата. Печем в умерена фурна. Преди сервиране поръсваме с настъргания кашкавал - по желание запичаме.
Кавърма по воденичарски
Продукти за 4 гювечета: 750 г свинско месо, 3 с.л. мазнина, 5 глави лук, 250 г мариновани гъби, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 с.л. стрита чубрица, 250 г свински черен дроб, 1 к.ч. червено вино, сол, люти чушки по желание.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, нарязваме го на ивички и го запържваме в мазнината. Прибавяме нарязания на филийки лук и задушаваме до омекване, като от време на време добавяме по малко вода. След това прибавяме нарязаните на ивички черен дроб и гъби, виното, черния пипер, чубрицата и целите лютиви чушлета. Посоляваме, леко разбъркваме, разпределяме ястието в индивидуални гювечета и запичаме във фурна.
Люти гювечета
Продукти за 1 гювече: 120-150 г месо за пържене, половин глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 чушка, 1 домат, 1 люто чушле, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: На дъното на гювечето сипваме олиото и слагаме ситно нарязания лук. Слагаме във фурната, за да се запържи лука. През това време изпържваме месото - на пържола или на късчета, според месото и желанието. Слагаме месото върху изпържения лук. Отгоре нареждаме нарязания на кръгчета домат, нарязаната на ивици чушка и лютото чушле. Поръсваме със сол, червен и черен пипер. След това слагаме гювечето отново да се допече.
Мусака с хляб
Продукти за 5 гювечета: 250 г сух хляб, 250 г кайма /смес/, 250 мл прясно мляко,100 г сирене, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 3 червени домата, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол; зa заливката: 1 с.л. брашно, 1 к.ч. кисело мляко, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 30 г краве масло, 25 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубченца и го запичаме на фурна до златист цвят. Задушаваме ситно нарязания лук с олио и малко вода. Добавяме червения пипер и каймата. Задушаваме като разбъркваме, докато каймата стане дребнозърнеста маса. Прибавяме хляба, доматеното пюре, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черния пипер, солта, половината от ситно нарязания магданоз. Разбъркваме добре. На дъното на пръстени гювечета нареждаме кръгчета червени домати. Върху тях разстиламе сместа. Печем 20 мин в умерена фурна. През това време приготвяме заливка от брашното, киселото мляко, остатъка от прясното мляко, яйцата, разтопеното масло, настъргания кашкавал и сол на вкус. Разбиваме добре и към края на печенето разливаме заливката равномерно върху мусаката. Допичаме при същата температура. Поднасяме мусаката, поръсена с останалия магданоз.
Овчарски гювеч
Продукти за 5 гювечета: 500 г кайма, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 5 домата /пресни или от консерва/, 5 яйца, 150 г сирене, 50 г кашкавал, 5 люти чушлета, черен пипер, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: В загрятото олио при непрекъснато бъркане прибавяме последователно и задушаваме ситно нарязания лук, каймата и ситно нарязаните домати. Посоляваме и подправяме на вкус с черен пипер и чубрица. Разпределяме в гювечета, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме със смес от разбитите яйца и настъргания кашкавал, като в гювечетата слагаме и по 1 люто чушле. Запичаме ястието на фурна и веднага го поднасяме заедно с гювечетата, като отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Овчарски гювечета
Продукти за 6 гювечета: 1 голяма глава лук, 3 скилитки чесън, 3с.л. олио, 500 г телешко или агнешко месо, 1 с.л. доматено пюре, 150 мл сухо бяло вино, 300 мл телешки бульон, 3 ч.л. царевично брашно, сол, черен пипер, 11/2 кг картофи, 90 г краве масло, 300 мл прясно мляко, 30 г кашкавал, 1 с.л. сирене.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме лука и чесъна в олиото, докато омекнат. Засилваме топлината и прибавяме смляното месо. Запържваме добре, след което прибавяме доматите, виното и половината от бульона. Разтваряме царевичното брашно в останалата част от бульона и изсипваме в тигана. Подправяме на вкус и оставяме да къкри още 10 мин. с капак. Изсипваме излишната мазнина. През това време сваряваме картофите, обелваме ги и ги смачкваме на пюре с маслото и млякото. Поставяме каймата в един голям или няколко малки глинени съда (гювечета) и покриваме с картофеното пюре. Поръсваме с настърган кашкавал и сирене и печем 10 мин на 200С, след което намаляваме температурата до 180С и печем още 45 мин.
Пролетен гювеч с агнешко месо в гювечета
Продукти за 6 гювечета: 1 кг агнешко месо от бутчето, 4 връзки зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 връзка копър, 1 1/2 пакетче краве масло, червен пипер, сол; зa заливката: 3 яйца, 6 с.л. кисело мляко, 1 с.л. брашно.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, като за кебап. Прибавяме ситно нарязаните лук, джоджен, магданоз и копър. Поръсваме със сол и червен пипер. Оставяме месото да престои около 30 мин, за да се подсоли и ароматизира равномерно, след което го разпределяме в гювечетата. Отгоре слагаме парченца от маслото наливаме по малко топла вода. Захлупваме гювечетата и ги слагамет в гореща фурна. Когато месото омекне, заливаме гювечетата с разбитите заедно яйца, кисело мляко и брашно. Печем още 10-15 мин.
Шилешко месо в гювечета
Продукти за 5 гювечета: 500 г шарено шилешко месо, 2-3 картофа, 2-3 малки глави лук, 3-4 домата, 4 пиперки, 1 малък патладжан, 1 тиквичка, 100-150 г зелен фасул, 100 г бамя, 1 люта чушка, 1 морков, 4-5 с.л. олио, 1-2 с.л. брашно, 5 яйца, кисело мляко, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца, посоляваме, поръсваме с червен пипер и малко мазнина, разпределяме в гювечетата и запичаме във фурната. Отделно почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме ги на парчета, посоляваме и задушаваме в олиото и малко вода. Когато поомекнат, ги слагаме при месото. Отгоре нареждаме обелените и нарязани на тънки филийки картофи. Посоляваме и поръсваме с останалото олио. Захлупваме гювечетата и печем 20 мин в умерена фурна. След това заливаме със смес от разбитите с киселото мляко яйца, брашното, 1 щипка червен пипер и сол на вкус. Слагаме отново във фурната, без да захлупваме, и изчакваме заливката да се позачерви.
Пиле в гювече
Продукти за 6 гювечета: 1 пиле, 6 яйца, 6 картофа, 6 домата, 1 пакетче краве масло, 3 глави лук, 2 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода и го обезкостяваме. В 6 гювечета нареждаме последователно нарязаните на филийки картофи, домати и лук. Посоляваме и поръсваме с черен пипер, а отгоре нареждаме пилешкото месо. Заливаме ястието с разбитите в прясното мляко яйца, слагаме във всяко гювече по парче масло, захлупваме и печем в предварително загрята умерена фурна.
Пиле с гъби в гювече
Продукти за 2 гювечета: 2 пилешки бутчета, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 30 г краве масло, 1 глава лук, 300 г гъби, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. сметана, 1 яйце, бутер тесто, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчетата, отстраняваме кожата и ги нарязваме на едри парчета. Овалваме месото в брашното и го запържваме в половината от олиото. В смес от маслото и останалото олио запържваме нарязаните лук и гъби. Щом поомекнат, наливаме виното и задушаваме. Когато виното изври, сипваме сметаната, отстраняваме от огъня и прибавяме пилешкото месо. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и прехвърляме сместа в гювечета. Покриваме с кръгове от бутер тесто и замазваме с разбитото яйце.
Ориенталски гювечета
Продукти за 1 гювече: 100 г кайма, 2 с.л. нарязан лук, 2 с.л. прясно мляко, 1-2 яйца, краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме каймата с подправките и млякото и оформяме тънко кюфте. Поставяме го в намазано с масло гювече и го разплескваме, така че да покрие освен дъното и част от стените на гювечето. Печем в умерена фурна до зачервяване. След това счупваме 1-2 яйца в средата на кюфтето и печем до побеляване на белтъка.
Пилешки бутчета в гювече
Продукти за 4 гювечета: 2 средни пилешки бутчета, 3 глави лук, 4 резена обезсолено сирене, 2-3 яйца, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, къри, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчетата и нарязваме месото на дребни хапки. Подправяме със сол, черен пипер, къри и ситно нарязан магданоз. Объркваме и оставяме да престоят 1-2 часа. Нарязваме лука на филийки и го задушаваме на слаб огън с малко масло и вода или пилешки бульон. Когато омекне, го изваждаме и в същата мазнина изпържваме нарязаното пилешко месо. Намазваме гювечетата отвътре с масло, сипваме на дъното 2-3 с.л. от лучената смес, отгоре част от пилешките хапки, после сирене, върху него - резенчета домат. Посоляваме леко и поръсваме с черен пипер. Слагаме гювечетата в умерена фурна и ги печем 10-15 минути. Преди да ги извадим, ги заливаме с настъргания кашкавал, който сме разбъркали с яйцата, и оставяме гювечетата леко да се запекат.
Пиле с ориз в гювече
Продукти за 6 гювечета: 1 малко пиле, 100 г ориз, 3/4 кофичка кисело мляко, 50 г краве масло, 4 яйца, 1-2 глави лук, 1-2 моркова, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пилето и го слагаме във вряща подсолена вода. След като заври, прибавяме лука и морковите, нарязани на кубчета. Изваждаме пилето, щом поомекне, обезкостяваме го и го нарязваме на малки парченца. В бульона сваряваме ориза, като спазваме съотношението 1 част ориз - 3 части вода. Смесваме месото от пилето с ориза, посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер. разбъркваме и разпределяме в гювечетата. Във всяко гювече слагаме по малко масло. Разбиваме яйцата с киселото мляко, брашното и малко сол. Със сместа заливаме гювечетата и ги запичаме в предварително загрята фурна.
Апетитни празнични гювечета
Продукти за 5 гювечета: 15 кебапчета, 500 г крехко свинско месо, 500 г гъби, 2 глави лук, 1 шепа бамя, половин връзка магданоз, 3-4 стръка джоджен, 2 зрели домата, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме кебапчетата на скара, а нарязаното на парчета свинско месо сваряваме в подсолена вода. Задушаваме гъбите в половината мазнина, а в останалата запържваме ситно нарязания лук. Поръсваме с червения пипер. Във всяко гювече редим по 3 кебапчета, 3-4 късчета варено месо, 2-3 с.л. задушени гъби. Посипваме със запържения лук и ситно нарязаните магданоз и джоджен, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Добавяме по 5-6 попарени с вряла вода бами, заливаме с бульона от вареното месо и покриваме с кръгчета от добре узрели домати. Захлупваме гювечетата и печем в умерена фурна.
Юфка по японски
Продукти за 4 гювечета: 200 г юфка, 3 стръка пресен лук, 4 сушени гъби, 250 г пилешко месо, 4 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон, 1/3 ч.ч. соев сос, 1/3 ч.ч. портокалов сок, 2 ч.л. захар, 4 яйца, сол, червен пипер
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката до омекване, прехвърляме я в гевгир и я обливаме със студена вода. Оставяме я на топло. Накисваме гъбите във вода, за да омекнат и ги разполовяваме. Нарязваме на едро 2 стръка лук. От бульона, соевия сос, портокаловия сок и пилешкото сваряваме супа. Разпределяме юфката в четири гювечета. Във всяко слагаме от лука, гъбите, яйце, заливаме с пилешката супа, захлупваме и готвим, докато омекнат зеленчуците. Преди сервиране наръсваме всяка порция с червен пипер и ситно нарязания останал лук.
Кебап от скумрия
Продукти за 4 гювечета: 800 г филе от скумрия, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. брашно, 2-3 чушки от сурова туршия, 2 домата, 3 стръка праз, 1 ч.ч. бяло вино, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на кубчета, посоляваме, овалваме я в брашното и пържим в сгорещеното олио. Изваждаме рибата и я разпределяме в 4 гювечета. В същата мазнина запържваме нарязания н кръгчета праз заедно с нарязаните на ивички чушки, обелените и настъргани домати и ситно нарязан магданоз. Наливаме виното, подправяме с черен пипер и сол и разпределяме сместа в гювечетата. Заливаме с яйцата, разбити с киселото мляко, и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.
Риба по бургаски
Продукти за 4 гювечета: 800 г филе от бяла риба, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 3-4 домата, 3-4 чушки, 1/2к.ч. бяло вино, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на кубчета, посоляваме, поръсваме с черен пипер и заливаме с виното. Оставяме рибата да престои 30 мин. След това овалваме парчетата в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме ситно нарязаните лук и чушки. Прибавяме ориза и обелените и настъргани домати, наливаме малко рибен бульон и задушаваме, докато оризът омекне. Посоляваме на вкус, прибавяме изпържената риба, разбъркваме и разпределяме сместа в 4 гювечета. Заливаме с киселото мляко, разбито заедно с яйцата, захлупваме и запичаме в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Риба с кашкавал и домати
Продукти за 4 гювечета: 700-800 г мерлуза, 500 г домати, 3-4 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. краве масло, 150 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от кожата и костите, нарязваме я на порции и я посоляваме. В олиото задушаваме ситно нарязания лук. В гювечета разпределяме рибените порции. Отгоре покриваме с нарязаните на кръгчета домати. Добавяме задушения лук и заливаме с разтопеното масло. Запичаме във фурна, поръсваме порциите с настъргания кашкавал и отново запичаме. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Рибен кебап в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 800 г филе от риба, 1 1/2к.ч. олио, 4-5 стръка праз, 300 г домати, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 4-5 мариновани червени пиперки, 1 ч.ч. бяло вино, 50 г кашкавал, 1 лимон, 4 люти чушлета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на хапки, посоляваме и задушаваме в част от олиото. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме в останалото олио.Щом омекне, прибавяме обелените и настъргани домати, ситно нарязаните пиперки, виното, ситно нарязания магданоз и няколко зрънца черен пипер. Посоляваме, разбъркваме и разпределяме сместа в гювечета. Отгоре разпределяме парчетата риба. Заливаме с яйцата, разбити с киселото мляко и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем гювечетата в умерена фурна, докато останат на мазнина.
Задушени агнешки дреболии
Продукти за 4 гювечета: 500 г агнешки дреболии, 3 връзки зелен лук, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, 150 г обезсолено сирене, 100 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и задушаваме бялата част в олиото и 1 к.ч. топла вода. Прибавяме обелените и настъргани домати, зелените листа на лука, наситнения магданоз и нарязаните дреболии. Наливаме от бульона от дреболиите, колкото да покрие продуктите. Подправяме с черен пипер и сол, захлупваме и задушаваме 15 мин на умерен огън. Разпределяме сместа в 4 гювечета, сипваме във всяко гювече от настърганото сирене и разтопеното масло и печем 20 мин в умерена фурна.
Мозък по шопски
Продукти за 5 гювечета: 600-700 г мозък, 1 к.ч. брашно, 1 непълна ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, 5 пиперки, 5 домата, 5 люти чушлета, 1 малка глава лук, 5 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме сварения мозък на филийки, които поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното и изпържваме в половината от олиото. В останалото олио последователно задушаваме ситно нарязания лук, почистените от дръжките и семената и нарязани на парченца чушки, нарязаните на кръгчета домати. В 5 гювечета разпределяме изпържения мозък, задушените зеленчуци и лютите чушлета. Отгоре поръсваме ситно нарязания магданоз и счукваме по 1 яйце. Посоляваме на вкус, заливаме с разтопеното масло, захлупваме и запичаме гювечетата в силна фурна.
Овчарска кавърма
Продукти за 5 гювечета: 500 г агнешки дреболии, 1 к.ч. олио, 50 г краве масло, 3 връзки пресен лук, 3 домата, 150 г сирене, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в малко подсолена вода. Бялата част от лука нарязваме на дребно и задушаваме в олиото и 1 с.л. вода. Прибавяме доматите, перата на лука и магданоза, нарязани на дребно, дреболиите заедно с бульона, в който са сварени, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме ястието около 10 мин, после разпределяме в гювечета, посипваме с настъргано сирене, поръсваме с разтопено масло и запичаме в силно загрята фурна.
Свински крачета в гювече
Продукти за 4 гювечета: 4 свински крачета, 200 г наденица /по възможност домашна/, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме крачетата и ги сваряваме много добре в подсолена вода. След това ги обезкостяваме и разпределяме месото в 4 гювечета. Между месото слагаме парченца от наденицата. Отделяме около 1 1/2к.ч. от бульона, в който са врели крачетата, размиваме в него червения пипер и го разливаме по гювечетата. Прибавяме по 2-3 зърна черен пипер, захлупваме и печем 10 мин в предварително загрята силна фурна. Поднасяме крачетата топли.
Специалитет в гювече
Продукти за 4 гювечета: 600-700 г телешко шкембе, 2-3 свински крачета, 150-200 г салам “Петрохан” /или луканков салам/, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме нарязаните по-едро шкембе и крачета с вода, посоляваме и варим около 2 часа, докато омекнат добре. След това обезкостяваме крачетата и нарязваме салама. Разпределяме шкембето, салама и крачетата в четири индивидуални гювечета. Отделяме 2 1/2 к.ч. от бульона, в който е вряло шкембето, прибавяме червения пипер и разбъркваме, след това заливаме с него гювечетата. Поръсваме с черен пипер и запичаме гювечетата около 10 мин в умерено силна фурна без да ги захлупваме. След като ги извадим от фурната, захлупваме и веднага поднасяме.
Телешко шкембе в гювече
Продукти за 4 гювечета: 600-700 г шкембе, 2-3 свински крачета, 150-200 г луканков салам, 1 ч.л. червен пипер, сол, черен пипер, 1-2 с.л. краве масло
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шкембето на едри парчета. Варим го с крачетата в топла подсолена вода около 2 часа, докато месото започне да се отделя от крачетата. Обезкостяваме крачетата и нарязваме месото и кожичките на парченца. Същото правим със салама и шкембето. Разпределяме месата в гювечета, слагаме по малко масло и заливаме с бульона, в който са вряли месата. Поръсваме с червен и черен пипер. Ако е необходимо, досоляваме. Печем 10 мин в силна фурна.
Пилешки дреболии в доматен сос
Продукти за 4 гювечета: 800 г пилешки дреболии, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме до златисто в сгорещеното олио. Изчистваме и нарязваме пилешките дреболии, прибавяме ги към лука и пържим, докато омекнат. Разпределяме изпържените дреболии в четири пръстени гювечета, посоляваме, слагаме във всяко гювече по скилидка чесън, 1-2 зърна черен пипер, бучка масло и заливаме с доматен сок. Захлупваме гювечетата и печем 10-15 мин в силна фурна.
Пилешки дробчета в гювечета
Продукти за 6 гювечета: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме половината от мазнината и задушаваме в нея под капак ситно нарязания лук и пилешките дробчета, докато омекнат. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и задушаваме още десетина минути. Отделно в останалата мазнина изпържваме картофите. Разпределяме дробчетата в 6 гювечета, отгоре слагаме изпържените картофи, я най-отгоре нареждаме резенчета лимон. Печем десетина минути в силна фурна и поднасяме ястието топло.
Гювечета по унгарски
Продукти за 4 гювечета: 200 г сирене, 200 г телешки или хамбургски салам (може шунка), 200 г кашкавал, 80 г масло, 2 яйца, 4 с.л. ситно нарязан лук, 4 леко лютиви чушки, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: На дъното на леко намаслени 4 гювечета разпределяме лука, върху него филии сирене, отгоре парче колбас. Покриваме с настъргания кашкавал, като под него слагаме масло. Отстрани забождаме чушките - по 1 на гювече. Запичаме 15-20 минути. Преди да са се запекли съвсем, ги заливаме с разбитите с малко вода яйца. Връщаме във фурната да се запекат до златисто.
Автор: recepty.bg