Още рецепти » Консервиране на зелени домати

 Консервиране на зелени домати

Стерилизирани зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кубчета и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме и оставяме да престоят 30 мин. Смесваме продуктите за маринатата заедно с наситнения чесън. Оставяме я да престои 2 часа. Отцеждаме доматите от сока, който са си пуснали и ги нареждаме в бурканчета. Изсипваме сока от доматчетата в маринатата, разбъркваме и заливаме доматите. Затваряме херметически и стерилизираме 5-6 мин.

Мариновани зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги в голяма плитка тава и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме ги и ги оставяме да престоят половин час. През това време смесваме продуктите за маринатата, наситнявайки и чесъна. Оставяме я да престои 2 часа. Отцеждаме доматите от сока, който са си пуснали и ги нареждаме в бурканчета. Изсипваме сока от доматчетата в маринатата, разбъркваме и заливаме доматите. Затваряме херметически бурканите и стерилизираме 5-6 мин.

Кисели зелени доматчета

Прoдукти: 5 кг зелени доматчета, 200 г сол, 100 мл оцет, 5-6 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, няколко глави чесън, вишневи и дюлеви листа, 1 глава целина
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите и ги надупчваме с игла. Нареждаме ги в големи буркани, като между тях слагаме листата и подправките. Заливаме ги с вода, за да измерим количеството й. Изливаме водата в тенджера и от нея отливаме 100 мл. Добавяме солта, оцета и разбъркваме, за да се разтворят добре. С тази смес отново заливаме доматите. Затваряме ги с капачка и прибираме на студено. След 3-4 седмици туршията е готова.

Пикантни зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени доматчета; зa маринатата: 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сол, 1 ч.ч. винен оцет, 1 ч.ч. олио, 5 глави чесън, по 1 връзка копър и магданоз
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре доматчетата, почистваме ги и ги нарязваме на кръгчета или полукръгчета. Слагаме ги в тава и посипваме със солта и захарта и оставяме да престоят 5 часа. След това изцеждаме с две ръце доматчетата и ги насипваме в буркани.Отцедената течност изхвърляме. Смесваме олиото, оцета, ситно нарязаните копър и магданоз и чесъна, нарязан на филийки. Разбъркваме добре и заливаме бурканите. Затваряме с капачки и ги стерилизираме 5 минути.

Салата от зелени доматчета

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 1 ч. ч. оцет, 1 ч. ч. захар, 1 к. ч. сол, чесън, копър, 12 с. л. препържено олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръсваме с оцета, захарта и солта и оставяме да престоят 1 нощ. Отцеждаме и изхвърляме сока. Редим в буркани от лютеница. През ред поръсваме със ситно нарязан копър и ситно нарязан чесън. Заливаме с препържено олио и стерилизираме 15 минути.

Туршия от зелени домати

Прoдукти: 7,5 кг зелени домати, 1 ч.ч. морска сол, 1/2 ч.л. стипца, 2 ч.ч. оцет, 5 ч.ч. захар, 2 пръчки канела, 1 щипка карамфил.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите и ги подреждаме на слоеве в дълбок съд, като всеки слой поръсваме със сол. Оставяме да престоят така една нощ и на следващия ден отцеждаме изтеклия сос. Прибавяме стипцата и заливаме с вряща вода. След 20 мин отцеждаме и изплакваме. Смесваме оцета, захарта и подправките за марината и я нагряваме, докато заври. След 3 мин сваляме марината от огъня и заливаме доматите. Оставяме ги да престоят още една нощ и на следващият ден отново отцеждаме сока, като го запазваме. На четвъртия ден кипваме сока заедно с доматите, докато станат прозрачни. Изваждаме доматите и ги подреждаме в затоплени буркани. Сокът остава да ври, докато се посгъсти, отделяме подправките и заливаме с него доматите. Затваряме бурканите.

Туршия от зелени домати с люти чушки

Прoдукти: 10 кг зелени домати, 12 л вода, 600 г сол, 2 кг люти чушлета “Бяла шипка”, 1 кг листа от целина
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави зелени доматчета от един сорт. Избождаме ги с игла на места и ги редим в буркани като между тях слагаме листа и нарязани на парченца клончета целина, както и люти чушлета, които също сме надупчили с игла и сме им подрязали дръжките. Затискаме ги с кръстачка и камък и заливаме със студена саламура, приготвена от изброените продукти. Претакаме всеки ден в продължение на 2 седмици.

Подлучени домати

Прoдукти: 3 кг зелени домати, 2 връзки магданоз, 1 връзка целина, 4 глави чесън; зa маринатата: 500 мл оцет, 2 ч.ч. вода, 1 непълна ч.ч. сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме напречно доматите и ги нареждаме в по-големи буркани. Между всеки ред поръсваме от подправките. Кипваме маринатата, изстудяваме я и заливаме доматите. Захлупваме бурканите и ги оставяме на студено.

Пикантни домати

Прoдукти: 5-6 килограма зелени доматчета, 3 корена хрян, 3-4 червени пиперки, 400 г чесън, 5-6 люти чушлета, кориандър, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз; зa маринатата: 400 г захар, 200 г сол, 250 мл бял винен оцет, 4 л вода.
Нaчин на приготвяне: Смиламе хряна, сладките и люти пиперки, чесъна, зелените подправки и кориандъра. Избираме малки зелени домати, за да влизат лесно в гърлото на буркана. Откъм дръжката правим разрез на всеки домат и слагаме от пълнежа (на върха на ножа). Доматите нареждаме плътно в 3-литрови буркани и ги заливаме с врялата марината. След 5 минути изливаме течността, кипваме и отново наливаме в бурканите. Затваряме с капачки и съхраняваме на тъмно и студено място.

Печени зелени домати

Прoдукти: 500 г зелени домати, 2,5 кг червени чушки, 750 г моркови, 1 връзка керевиз, 2 глави чесън; зa маринатата: 2 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. олио, 4 ч.ч. захар, 12 с.л. сол
Нaчин на приготвяне: Запичаме леко доматите и чушките и ги обелваме. Нарязваме морковите на кръгчета, магданоза и керевиза – на ситно. Всичко изсипваме в дълбок съд, заливаме с изстиналата марината и оставяме 24 часа да престоят. След това напълваме буркани, като прибавяме по 1 аспирин на буркан.

Краставички със зелени доматчета

Прoдукти: (за 3-литров буркан) по 3 с.л. сол, 3 с.л. захар, 9 с.л. оцет, 9 аспирина; корнишони и зелени доматчета
Нaчин на приготвяне: Измиваме зелените доматчета и краставичките и ги нареждаме в буркани от 3 л. Преди това във всеки буркан сме сложили сол, захар, оцет и счукан аспирин. Напълваме бурканите с вода, затваряме ги с капачки и обръщаме в продължение на 5-6 дни. Съхраняваме туршията на хладно.

Чорбаджийки със зелени домати

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг зелени домати, 1 кг моркови, 500 г лук, 2 връзки магданоз, 1 глава чесън, 1,2 л вода, 1,2 л оцет, 500 г захар, 200 г сол, 200 мл олио
Нaчин на приготвяне: Леко запичамe подрязаните към дръжките чушки. Нарязваме морковите на кръгчета, а доматите набождаме с игла тук-там. Лука и чесъна нарязваме на филийки. Редим ги на пластове в буркани като слагаме между редовете чесън и магданоз. От изброените продукти сваряваме марината, с която заливаме чушките. Затваряме бурканите херметически и ги държим на хладно място. Не стерилизираме.

Туршия със зелени домати и мента

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 250 г захар, 250 г сол, 250 мл олио, 250 мл оцет, 15-20 скилидки чесън, 5 стръка мента, 5 стръка копър, 5 стръка маточина.
Нaчин на приготвяне: Режем доматите на парченца и ги посипваме с половината захар и сол. След 3-4 часа ги отцеждаме и изхвърляме отделената течност. Редим ги в буркани, като между доматите слагаме скилитки чесън и едро нарязани зелении. Смесваме оцета и олиото и разтваряме в тях останалата захар и сол. Разсипваме сместа по бурканите и доливаме топла вода. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Туршия със зелени домати, моркови и орехи

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 1,5 кг моркови, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 връзка целина, 1 пакетче черен пипер, 1 л вода, 500 мл олио, 350 мл оцет, 400 г сол, 500 г захар, 1 щипка лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и доматите и ги нареждаме в буркани. Между редовете слагаме орехи, черен пипер и едро нарязана целина. Приготвяме марината от изброените продукти и я разливаме в бурканите. Доливаме топла вода, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Зелени домати с подправки

Прoдукти: зелени домати, лук, чесън, копър, чубрица, целина, хрян, листа от вишна, дюля, лоза или дрян; зa маринатата: 5,5 л вода, 1 ч.ч. оцет, 250 г сол
Нaчин на приготвяне: Нареждаме на дъното на бурканите нарязан лук, скълцан чесън, клончета копър и чубрица, нарязана целина, коренчета остърган и нацепен по дължина хрян. Сваряваме марината от водата, оцета, солта и различните листа. Допълваме бурканите с домати и заливаме с марината. След 3-4 започваме да претакаме туршията – 4 пъти през 2 дни.

Кьопоолу от зелени домати

Прoдукти: 2 кг зелени доматчета, 1 кг червени домати, 1 кг червени чушки, 500 г лук, 1 глава чесън, 2 връзки магданоз, 200 мл олио, 2 с.л. захар, 1 ч.л. лют червен пипер, 4-5 дафинови листа, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме зелените доматчета 5-6 мин във вряща вода. Изваждаме и отцеждаме. Обелваме ги и ги нарязваме на малки парченца. Изпечените чушки също нарязваме на парченца. Смесваме с доматчетата, наливаме олиото, посоляваме и варим, докато останат на мазнина. Прибавяме обелените и настъргани червени домати, счукания чесън, дафиновите листа, захарта и лютия пипер. Варим още 10-15 мин. Накрая поръсваме наситнения магданоз, опитваме на сол и пълним плътно в буркани. Затваряме и стерилизираме 45 мин.

Кетчуп от зелени домати

Прoдукти: 2 кг зелени домати, 2 средно големи глави лук, 150 мл оцет, 50 г захар, 80 г сол, 2 каф.л. хрян, 1/2 каф.л. канела, 3 зърна карамфил
Нaчин на приготвяне: Настъргваме доматите и лука и ги смесваме със солта и оставяме да престоят така 1 нощ. После ги задушаваме в 1/2 л вода и 100 мл оцет. След като сместа заври, добавяме подправките – останалите 50 мл оцет, захарта, хряна, канелата и карамфила. Разбъркваме всичко добре, оставяме да клокне и насипваме кетчупа в бурканчета или малкибутилки и ги стерилизираме 10 минути.

Пюре от зелени домати

Прoдукти: 1 кг зелени домати, 500 г червени чушки, 2 глави лук, 1 по-едра глава чесън, 500 г червени домати, 1 връзка магданоз, 100 мл олио, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 2 дафинови листа, 1 щипка лют червен пипер
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите, попарваме ги с вряла вода, обелваме и нарязваме на парченца. Опичаме, почистваме и нарязваме чушките на парчета. Изсипваме в тава доматите и чушките, прибавяме ситно нарязания лук и олиото и варим на умерен огън, като бъркаме, докато зеленчуците напълно омекнат. Прибавяме обелените и ситно нарязани червени домати, наситнения чесън, дафиновите листа и варим всичк, като бъркаме непрекъснато, още 20 минути. Подправяме със захарта и магданоза и насипваме пюрето в бурканчета. Затваряме ги и стерилизираме 40 минути.

Зелени домати с екзотични подправки

Прoдукти: 1 кг зелени домати, 1 л винен оцет, 1 кг захар, 500 мл вода, джинджифил, кората на 1/2 лимон, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 щипка канела, 3 зърна карамфил, 1 с.л. синапено семе
Нaчин на приготвяне: Надупчваме доматите с дебела игла, за да не се пукнат по време на бланширането. Възвираме подсолена вода и варим в нея доматите 2-3 мин, отцеждаме, нареждаме ги в разлата тава и ги заливаме с оцет. Оставяме ги така 1 нощ. Възвираме водата и захарта като отнемаме пяната. Щом разтворът се избистри, прибавяме останалите подправки. Варим 2-3 мин и оставяме саламурата да изстине. Заливаме с нея доматите в оцета и ги оставяме да престоят още 1 нощ. Отливаме саламурата и я варим още 10 мин. Нареждаме доматите в буркани и ги заливаме с горещата саламура. Съхраняваме туршията на хладно и тъмно място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

За да ни слушат малчуганите

На никого, дори на най-властния родител, не е приятно непрекъснато да раздава заповеди на децата си. Но как да постъпим, когато те сякаш правят точно обратното на това, което се иска от тях? Човек н...

Консервиране на дюли

Сладко от дюли Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми. Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме ...

Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на па...

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

Начало