Още рецепти » Мусака през зимата

 Мусака през зимата

Мусака от картофи, ориз и домати

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 непълна ч.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 5-6 домата, 1 по-голяма глава лук, 3-4 с.л. брашно, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно или кисело мляко, 60-70 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на тънки филийки и съвсем леко ги позапържваме в голямо количество мазнина. Леко посоляваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме до светло златисто в малко мазнина. Прибавяме ориза и също го пържим, докато стане прозрачен. Слагаме 2 обелени и настъргани домати, сол и малко вода. Изчакваме оризът да попие водата и отстраняваме съда от огъня. Нарязваме останалите домати на тънки филийки. Нареждаме половината от нарязаните домати на дъното на намаслена тавичка. Върху тях нареждаме половината от картофите, а върху картофите разстиламе оризовата смес. Върху ориза нареждаме последователно останалите картофи и домати. Запичаме ястието леко във фурната, след което го заливаме със смес от половината яйца, разбити с половината от млякото, малко сол и черен пипер. След това печем във фурната до зачервяване. Малко преди да извадим от фурната заливаме с гъст бешамел, приготвен от запърженото брашно и останалите мляко и яйца. Поръсваме настъргания кашкавал и запичаме, докато заливката добие светложълт цвят.

Мусака от гъби

Прoдукти: 400 г гъби, 500 г сварени и обелени картофи, 80 г краве масло, 250 мл кисело мляко, 3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на колелца. Задушаваме гъбите в маслото и ги подправяме със солта и черния пипер. В намаслена тавичка редим ред картофи, върху тях ред гъби. Заливаме с яйцата, разбити с киселтото мляко и печем в сгорещена фурна.

Мусака от домати и ориз

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 8 домата, 6 глави лук, 200 г кашкавал, 3 с.л. олио, 4 яйца, 1 ½ ч.ч. прясно мляко, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме нарязания на кръгчета лук. Прибавяме ориза, заливаме с млякото, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 6 мин. Отваряме тенджерата и слагаме настъргания кашкавал, разбитите яйца и върху тях нарязаните на четвъртинки домати. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, затваряме тенджерата и варим 4 мин след като започне да съска.

Мусака от картофи с моркови

Прoдукти: 750 г картофи, 4-5 моркова, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 3 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. В половината от олиото задушаваме до омекване морковите, нарязани на кубчета или кръгчета, и ситно нарязания лук. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нареждаме половината от картофите в намаслена тавичка, а върху тях разстиламе морковите. Отгоре нареждаме останалите картофи. Поръсваме ястието с останалата мазнина и го заливаме с прясното мляко, в което сме разбили яйцата. Посоляваме. Печем мусаката в силна фурна, докато се зачерви.

Мусака от леща

Прoдукти: 1 кг леща, 500 г картофи, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. доматен сок, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода, отцеждаме и я пресоваме. Запържваме 1 с.л. брашно в 1 с.л. олио и сипваме запръжката при лещата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Обелваме картофите, нарязваме ги на филийки и ги изпържваме в останалото олио. Посоляваме. Разстиламе на дъното на намаслена тавичка половината от лещеното пюре, разпределяме отгоре изпържените картофи и покриваме с останалото пюре. Заливаме с разредения доматен сок и печем в гореща фурна, докато ястието попие течността. Малко преди да извадим от фурната заливаме със смес от млякото, яйцата и останалото брашно.

Мусака от моркови с ориз

Прoдукти: 6-8 моркова, 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, четвърт пакетче краве масло, 6-8 домата, 2 яйца, листа от целина, магданоз, сол, брашно, прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: В тенджера със сгорещено олио задушаваме 10 мин нарязания на ситно лук и морковите, нарязани на кръгчета. Продължаваме да ги задушаваме на слаб огън, докато омекнат, като от време на време прибавяме по малко гореща вода. Запържваме ориза в маслото, посоляваме, заливаме го с 1 ч.ч. гореща вода и го оставяме да ври, докато понабъбне. Нарязваме доматите на филии. Покриваме дъното на намаслена тавичка с част от нарязаните домати и поръсваме със сол и смес от ситно нарязани магданоз и листа от целина. Над тях разстиламе половината от задушените моркови и покриваме с набъбналия ориз. Отново нареждаме филии от доматите, поръсени със сол, магданоз и листа от целина. Върху тях разстиламе останалите моркови и най-отгре покриваме с доматени филийки. Заливаме мусаката с 1 ч.ч. гореща вода или бульон и я печем 25-30 мин в силна фурна. Изваждаме и заливаме мусаката с гъста паста, приготвена от брашно, прясно мляко и масло. Запичаме до зачервяване на пастата.

Мусака от праз и картофи

Прoдукти: 6-7 стръка праз, 750 г картофи, 4-5 с.л. краве масло, 3-4 с.л. олио, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г кашкавал, 2-3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на кръгчета и го запържваме в сгорещеното олио. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги размачкваме. Прибавяме половината от прясното мляко и 1 с.л. масло. Разбиваме, докато получим еднородна смес, след което варим 4-5 мин на тих огън. Разстиламе половината от това картофено пюре на дъното на намаслена тавичка. Отгоре разстиламе на равномерен пласт запържения праз. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Покриваме с останалото картофено пюре, поръсваме с настъргания кашкавал и останалото разтопено масло. Заливаме с яйцата, които сме разбили в останалото мляко. Запичаме в силна фурна.

Мусака от целина

Прoдукти: 3-4 глави целина, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 глава чесън, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 2-3 яйца, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме целината и я нарязваме на филийки с дебелина около 5 мм, които изпържваме до златисто в половината от мазнината. В останалата мазнина запържваме ситно нарязания лук и морковите, които сме настъргали на едро ренде. Когато морковите поомекнат, прибавяме ситно нарязаните магданоз и чесън, черен пипер и сол на вкус. Нареждаме в тавичка половината от изпържената целина, разстиламе отгоре сместа от лук и моркови и покриваме с останалите филийки целина. Заливаме ястието с разреденото във вода доматено пюре и печем в умерена фурна. След 15 мин заливаме с разбитите в прясното мляко яйца и запичаме в силна фурна.

Мусака от кисело зеле с ориз

Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 1 к.ч. мазнина, 1 к.ч. ориз, 3 с.л. настърган кашкавал или натрошено сирене, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 яйца, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, зелев сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ивици зелката и я задушаваме до омекване в мазнината и малко зелев сок. Сваряваме ориза в 1 1/2ч.ч. подсолена вода, след което го поръсваме с настъргания кашкавал, магданоза, черен пипер на вкус и разбъркваме. В намаслена тавичка слагаме половината от зелето, върху нея разстиламе ориза, а отгоре покриваме с останалото зеле. Заливаме мусаката със яйцата, разбити в млякото и печем до зачервяване в умерена фурна.

Мусака от кисело зеле с картофи

Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 5 с.л. олио, 1 глава лук, 5-6 картофа, 10-12 зърна черен пипер, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме киселата зелка за половин час в студена вода. Изстискваме и я нарязваме на тънки ивички. Отначало задушаваме зелето с 2 с.л. олио, а след 15 мин слагаме останалото олио заедно със ситно нарязания лук, разбъркваме добре и продължаваме да задушаваме. Отделно варим картофите до полусваряване и ги обелваме, докато са още топли, а след като изстинат ги нарязваме на кубчета. Когато зелето омекне, прибавяме картофите и черния пипер. Изсипваме сместа в намаслена тавичка, наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна. След 20 мин заливаме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко. Оставяме ястието още малко във фурната, за да се запече заливката.

Мусака със сирене

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 глава лук, 1/2 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и сол на вкус; зa заливката: 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 яйца, олио за изпържване.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме картофите на филийки, след което ги изпържваме. Изпържваме лука и го поръсваме с червения пипер. Прибавяме настърганото сирене. В намазана с олио тавичка редим пласт картофи, пласт лук със сирене. Покриваме с картофи. Заливаме с прясното мляко, смесено с разбитите яйца. Печем на умерена фурна до зачервяване.

Мусака с праз

Прoдукти: 1 кг кайма (смес), 7-8 стръка праз, 1 глава кромид лук, 2-3 с. л. олио, сол, червен пипер, черен пипер, 1 с. л. доматено пюре, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Пържим каймата в олиото, докато се раздроби добре. Солим със сол, червен и черен пипер, прибавяме ситно нарязания лук и доматеното пюре, размито в малко студена вода. Държим на огъня още 5-10 мин. В плитка тенджера редим пласт от почистения, измит и нарязан на парченца по 2 см праз. Разстиламе каймата. Нареждаме парченцата обелен лимон. Отгоре я покриваме с останалия праз, нарязан също на парченца. Покриваме с гореща вода. Варим на тих котлон, докато празът омекне.

Бряговска мусака

Прoдукти: 1 кг свинско месо, сол, кимион, черен пипер, 50 мл олио, 1 глава лук, 1 було, 1 ч.ч. бяло вино, 1/2 ч.ч. зелев сок.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме месото на малки парченца. Омесваме го с подправките, нарязания лук и олиото и разстиламе сместа в тавичка. Заливаме с виното и зелевия сок. Покриваме с булото и печем в силно загрята фурна, докато се изпече напълно.

Мусака “Едно към десет”

Прoдукти: 100 г овнешко месо, 1 кг картофи, месен бульон, сол, черен пипер; за масленото тесто: 100 г брашно, 50 г краве масло, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме маслено тесто от брашното, яйцето, маслото и малко сол и го оставяме да отлежи 30 мин. Нарязваме месото на мънички парченца и го слагаме в плитка тава заедно с обелените и нарязани на кубчета картофи. Заливаме със силен месен бульон така, че картофите да са почти покрити. Подправяме със сол и черен пипер на вкус и отгоре оформяме “капак “ от масленото тесто. Печем мусаката в слаба фурна 1 час и 30 мин.

Мусака от макарони

Прoдукти: 500 г едри макарони, 500 г телешка кайма, 1 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, 5 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 2 яйца, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и както са в тенджерата ги поръсваме с част от сгорещения зехтин и малко настърган кашкавал. В останалия сгорещен зехтин сипваме каймата, ситно нарязания чесън и доматеното пюре. Подправяме с канела, черен пипер и сол и пържим 15 мин. След това наливаме виното и задушаваме още 30 мин. В отделен съд смесваме млякото и брашното. Посоляваме и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата. Варим, докато сосът се сгъсти. Разстиламе половината макарони в намаслена тавичка и разпределяме върху тях каймата. Покриваме с останалите макарони, заливаме с млечния сос и поръсваме с малко зехтин и останалия кашкавал. Печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Мусака със зрял боб

Прoдукти: 1 ч.ч. боб, 1 ч.л. сода бикарбонат, чубрица, джоджен, 2 глави лук, 1 морков, 1,5 к.ч. олио, 500 г кайма, червен и черен пипер, 100 г сланина или пушени гърди, 1 ч.л. доматено пюре, сол.
Нaчин на приготвяне: Изплакваме накиснатия от вечерта боб със содата. След като кипне, изхвърляме първата вода. Заливаме отново с вода и варим боба заедно със подправките и ситно нарязаните морков и 1 глава лук. По време на варенето наливаме 1/2 к.ч. олио. Отделно в 1 к.ч. олио запържваме нарязаната ситно втора глава лук. Прибавяме каймата и запържваме на умерен огън, като накрая поръсваме с червения и черния пипер и посоляваме на вкус. Добавяме и доматеното пюре, размито с 1 к.ч. топла вода. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка. Добавяме отцедения сварен боб. Разбъркваме добре и нареждаме отгоре нарязаната на дълги тънки парченца сланина (пушени гърди). Печем около 1/2 час в предварително загрята фурна.

Мусака с кайма и кисело зеле

Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. кисело мляко, зелев сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички и го задушаваме в равни части вода и зелев сок. Когато омекне, прибавяме 1 к.ч. олио и го запържваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в отделен съд в останалото олио. Когато порозовее, прибавяме каймата и също я запържваме. Поръсваме червения и черния пипер. Покриваме дъното на тавичка с половината от зелето. Върху него разстиламе каймата, а върху каймата – останалото зеле. Наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите, и печем в умерена фурна. Заливаме готовата кайма с яйцата, разбити с киселото мляко, и допичаме десетина минути в силна фурна.

Мусака с картофено пюре

Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 1 кг картофи, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 1 ч.ч. бульон, 30 г краве масло, черен пипер, мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: В мазнината и малко бульон задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме каймата и продължаваме да задушаваме, докато водата се изпари. Посоляваме, поръсваме подправките и заливаме с горещия бульон /или с гореща вода/. Варим петнадесетина минути на умерен огън в захлупен съд. Отделно приготвяме пюре от сварените картофи и млякото. Разстиламе половината пюре на дъното на намаслена тавичка, насипваме върху него каймата, а отгоре покриваме с останалото картофено пюре. Слагаме тук там парченца масло и запичаме мусаката

Мусака с картофи и яйца на очи

Прoдукти: 1 кг кайма, 1 глава лук, 750 г картофи, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 6 яйца, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме каймата и също я запържваме. Слагаме при запържената кайма доматеното пюре, размито с малко вода, картофите, нарязани на кубчета, черен и червен пипер на вкус. Посоляваме, разбъркваме, поливаме с малко гореща вода и изсипваме сместа в тавичка. Печем в умерено силна фурна. В опечената мусака правим 6 вдлъбнатини, във всяка от които счупваме по 1 яйце. Посоляваме леко яйцата и слагаме отново ястието във фурната да се запече 8-10 мин.

Мусака с кускус

Прoдукти: 300 г кускус, 750 г кайма /смес/, 1 глава лук, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. брашно, 1 пакетче краве масло /разтопено/, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го заливаме с 3 с.л. разтопено и сгорещено масло. Отделно в 3 с.л. разтопено масло запържваме нарязания на ситно лук, а след това и каймата. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка слагаме половината от кускуса, отгоре разстиламе каймата и покриваме с останалия кускус. Разбиваме яйцата с прясното мляко, добавяме брашното, разбъркваме добре и заливаме мусаката. Поръсваме с останалото разтопено краве масло и печем двадесетина минути в силна фурна.

Мусака с моркови

Прoдукти: 7-8 полусварени моркова, 4-5 с.л. мазнина, 1 глава лук, 500 г кайма /смес/, 1-2 с.л. ситно нарязани листа от целина, 1 ч.ч. месен бульон, черен пипер, сол; зa заливката: 3 яйца, 3 с.л. сметана, 1 пакетче сирене “Крема”.
Нaчин на приготвяне: Запържваме леко ситно нарязания лук в сгорещената мазнина, прибавяме каймата и задушаваме. Като се изпари водата, подправяме с целината, черен пипер и сол и разбъркваме добре. В намаслена тавичка нареждаме половината от нарязаните на кръгчета моркови, отгоре разтиламе каймата и покриваме с останалите моркови. Заливаме с бульона и печем 30 мин в умерена фурна. След това залиливаме ястието със смес от яйцата, сметаната и сиренето, която сме разбили с миксер, и слагаме за още няколко минути във фурната, за да се запече заливката.

Мусака с ориз

Прoдукти: 1 глава лук, 1 домат, 1 ч.ч. ориз, 350 г кайма, черен пипер, джоджен; зa заливката: 1/2 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3 с.л. брашно, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме в олиото ситно нарязаните лук и домата, изчистения ориз и каймата. Бъркаме сместа непрекъснато, за да се разбие каймата на ситно. Наливаме вода и като поври добавяме черния пипер, джоджена и сол на вкус. Когато водата изври, изсипваме сместа в тавичка и заливаме с разбитите яйца, брашно и кисело мляко. Запичаме до готовност и поднасяме мусаката гореща.

Мусака с праз и картофи

Прoдукти: 400 г картофи, 20 г краве масло, 300 г моркови, 500 г праз, 500 г кайма, 200 г настърган кашкавал, черен пипер, 4 яйца, 1 с.л. галета, 200 г сметана.
Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите, сваряваме ги, обелваме и оставяме да изстинат. Обелваме морковите, измиваме ги и нарязваме по дължина на 4 части. Слагаме ги с малко вода да се задушат - около 10 минути, през това време бланшираме за 4 минути праза. Разтопяваме маслото в тиган и запържваме в него каймата при непрекъснато разбъркване. Поръсваме с черен пипер. Нарязваме картофите на кръгчета и ги нареждаме в обилно намаслена тавичка, поръсваме със сол и пипер. Поръсваме отгоре 1/3 от кашкавала, върху него разпределяме равномерно каймата и отново слагаме част от останалия кашкавал. После подреждаме морковите, праза и поръсваме с останалия кашкавал. Разбиваме яйцата, разбъркваме ги със сметаната, подправяме със сол и черен пипер и заливаме ястието. Отгоре поръсваме с галета и печем в предварително загрята фурна до 180 градуса около 45 минути.

Мусака с праз и печурки

Прoдукти: 500 г кайма, 300 г гъби печурки, 1 морков, 2-3 с.л. доматено пюре, 100 г кашкавал, черен пипер, чубрица, сол, олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и го задушаваме с олио и малко вода. Нарязваме гъбите и ги запържваме в тенджера. Добавяме настъргания морков и размитото доматено пюре. Слагаме и каймата, която предварително сме овкусили с подправките. Бъркаме докато се получи хомогенна смес. В тава слагаме половината от месната плънка, отгоре покриваме със задушения праз, а върху него разстиламе останалата част от месото.
Печем мусаката 30 минути на 200°С. След това заливаме с разбитите яйца и с 1 ч.ч. кисело мляко. Поръсваме с настъргания кашкавал и допичаме във фурната.

Мусака с хляб

Прoдукти: 250 г сух хляб, 250 г кайма /смес/, 250 мл прясно мляко,100 г сирене, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 3 червени домата, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол; зa заливката: 1 с.л. брашно, 1 к.ч. кисело мляко, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 30 г краве масло, 25 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубченца и го запичаме на фурна до златист цвят. Задушаваме ситно нарязания лук с олио и малко вода. Добавяме червения пипер и каймата. Задушаваме като разбъркваме, докато каймата стане дребнозърнеста маса. Прибавяме хляба, доматеното пюре, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черния пипер, солта, половината от ситно нарязания магданоз. Разбъркваме добре. На дъното на тавичка или гювечета нареждаме кръгчета червени домати. Върху тях разстиламе сместа. Печем 20 мин в умерена фурна. През това време приготвяме заливка от брашното, киселото мляко, остатъка от прясното мляко, яйцата, разтопеното масло, настъргания кашкавал и сол на вкус. Разбиваме добре и към края на печенето разливаме заливката равномерно върху мусаката. Допичаме при същата температура. Поднасяме мусаката, поръсена с останалия магданоз.

Мусака от пиле и маслини

Прoдукти: 1 пиле, 1/2 ч.ч. ориз, 3 яйца, 2 глави лук, 1/2 глава чесън, 20 маслини без костилките, 100 г кашкавал, олио, черен пипер, сол, по желание малко шунка.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето, обезкостяваме го и го нарязваме на ситни парченца. Задушаваме в олиото ситно нарязания лук. Прибавяме ориза, леко го позапържваме и тогава слагаме маслините, нарязани на парченца, и счукания чесън. Най-накрая прибавяме и пилешкото месо. Разбъркваме сместа и я изсипваме в тава. Заливаме със смес от 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон, разбитите жълтъци, черен пипер и сол. Печем ястието в умерена фурна. Накрая поливаме със смес от трите белтъка, разбити на пяна, и настъргания кашкавал. Запичаме мусаката 10 минути.

Мусака с пилешко и гъби

Прoдукти: 2 глави кромид лук, 1 кг картофи, 500 г гъби, 1-2 моркова, 2-3 сварени яйца, 2-3 домата, 500 г сварено пилешко месо, 1 с.л. чубрица,сол и черен пипер на вкус; зa заливката: 5-6 с.л. брашно, 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, олио.
Нaчин на приготвяне: Измитите и обелени картофи нарязваме на малки кубчета. Измиваме гъбите и ги нарязваме на парчета. Изпържваме наситнения лук и морковите в загрято олио и към тях добавяме картофите и гъбите. Разбъркваме добре и пресипваме в тавичка. Добавяме нарязаните на ситно домати, накълцаното пилешко месо и нарязаните на парчета сварени яйца. Подправяме със сол, черен пипер и чубрица. Наливаме гореща вода и печем в умерена фурна. Към края на печенето приготвяме заливката: В малко олио запържваме брашното и разреждаме с прясното мляко. Махаме от котлона и постепенно добавяме разбитите яйца. Заливаме мусаката и допичаме във фурната до готовност.

Мусака от риба

Прoдукти: 1 кг филе от риба, 1 кг картофи, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода и я нарязваме на малки парчета. Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки. Покриваме дъното на намаслена тавичка с 1 ред картофи, разстиламе част от сварената риба, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Отгоре нареж даме отново картофи, а върху тях риба и т.н. Завършваме с ред картофи. Добавяме олиото и печем мусаката в умерена фурна. Десетина минути преди да извадим от фурната заливаме с разбитите в прясното мляко яйца. Щом заливката се запече, поръсваме с настъргания кашкавал и след 3-4 мин изваждаме мусаката от фурната.

Мусака от пилешки дреболии

Прoдукти: 300 г пилешки дреболии, 1 кг картофи, 3-4 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. разтопено краве масло или маргарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В мазнината задушаваме до омекване нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме пилешките дреболии, нарязани по преценка на домакинята. Задушаваме ги 5-6 минути и наливаме виното и 1 ч. ч. топла вода. Отново задушаваме 15 минути. Нарязваме на филийки картофите и в намазана тавичка нареждаме пласт картофи, а след това смес от пилешки дреболии и лук, като всеки пласт поръсваме със сол и черен пипер. Най-отгоре завършваме с картофи. Завиваме тиквичката с алуминиево фолио и печем 1 час в слаба фурна. Махаме фолиото и запичаме картофите до златисто.

Мусака с колбаси

Прoдукти: 300 г колбаси, 5-6 картофа, 5-6 домата, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 2-3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. галета, 70-80 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко подсолена вода. След това ги смачкваме с вилица и ги разбиваме заедно с млякото и маслото. В намаслена и поръсена с галета тавичка разстиламе на равномерен пласт половината от картофеното пюре. Върху пюрето нареждаме филийки от доматите, а върху тях – филийки от колбасите. Поръсваме ситно нарязания лук и покриваме с останалото картофено пюре. Заливаме мусаката с разбитите яйца, поръсваме с черен пипер и печем в силна фурна, докато повъхността се позачерви. Непосредствено преди да извадим от фурната, поръсваме настъргания кашкавал.

Мусака с шунка

Прoдукти: 8 картофа, 250 г шунка, 5 яйца, половин пакетче краве масло, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на тънки кръгчета. Обелваме яйцата и също ги нарязваме на кръгчета. Шунката нарязваме на кубчета. Намазваме дъното на тавичката с малко разтопено масло и нареждаме половината от картофите. Върху тях слагаме яйцата, а отгоре разстиламе шунката. Поръсваме с червен пипер и сол и покриваме с останалите картофи. Заливаме мусаката с останалото разтопено масло и печем 15-20 мин в умерена фурна.

Мусака от картофи с макарони

Прoдукти: 750 г картофи, 4 с.л. настъргано сирене, 200 г макарони, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. Нареждаме половината на дъното на намаслена тавичка, поръсваме с 2 с.л. настъргано сирене и разстиламе върху тях макароните, които предварително сме сварили в подсолена вода, отцедили сме и сме ги попарили с 1 с.л. сгорещено масло. Поръсваме макароните с 2 с.л. настъргано сирене и нареждаме върху тях останалите картофи. Заливаме ястието с доматеното пюре, което сме запържили в олиото и сме разредили с 1 ч.ч. топла вода. Поръсваме с останалото разтопено масло и запичаме в силна фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Подвижни форми на цветните композиции

Всичко, което расте около нас, претърпява промени в своята форма и развитие. Ние сме свидетели как от семенце се появява стръкче, появяват се листенца и цветове. Това е движение, което макар и незабе...

Градината – коридор

Както се досещате, тя определено е по-дълга отколкото широка и нейната ширина кореспондира с фасадата на къщата. Често в нея намираме подобие с извънградска зона, в която пространството между къщите с...

Жив плет от рицин

Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав о...

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Начало