Постни ястия с картофи
Картофи по лионски
Прoдукти: 1 кг картофи, 3 глави лук, 4 с.л. масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме добре измитите картофи, обелваме ги, нарязваме ги на кръгчета и ги изпържваме в част от маслото до порозовяване. Задушаваме нарязания на тънки колелца лук, прибавяме го към картофите, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Поднасяме веднага.
Алабаш с картофи
Продукти за 4 порции: 1 алабаш, 600 г картофи, 80 г краве масло, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме алабаша и го нарязваме на филийки. Заливаме с подсолена вода и слагаме на огъня. След като водата заври, прибавяме обелените и нарязани на кръгчета картофи и маслото. Варим на умерен огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая поръсваме с червен пипер и посоляваме.
Грах с картофи
Продукти за 4-6 порции: 500 г картофи, 1 буркан грах, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. вода. Когато водата заври, прибавяме нарязаните на по-едри парчета картофи, кимион и черен пипер на зърна, посоляваме, доливаме още вода, за да се покрият картофите и варим на умерен огън. Десет минути преди да отстраним от огъня, прибавяме граха. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязан магданоз.
Дюли с картофи
Продукти за 4 порции: 2-3 дюли, 3-4 картофа, 2 глави лук, 1 равна с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 6 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме обелените и настъргани картофи. Поръсваме с червения пипер. Нарязваме дюлите на резенчета и ги сипваме при картофите. Размиваме с малко вода доматеното пюре и го прибавяме към ястието. Посоляваме на вкус, заливаме с 1-2 ч.ч. топла вода и варим до окончателното омекване на дюлите. Накрая поръсваме с черен пипер.
Зеленчуково рагу с кисело зеле
Продукти за 4 порции: 200-300 г кисело зеле, 5-6 картофа, 2 моркова, 1 глава целина, 150 г зелен фасул от консерва, 2 глави лук, 2-3 домата, 3 с.л. олио, 1 яйце, 1 с.л. ориз, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки, отцеждаме боба и го нарязваме косо на парченца с дължина 2 см. Настъргваме морковите, нарязваме лука на ситно, картофите нарязваме на едри парчета, а целината – на малки кубчета. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме лука, морковите и целината. Прибавяме ориза, зеления фасул, картофите, доматите и зелето. Посоляваме и заливаме с киселото мляко. Затваряме тенджерата и и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 20 мин. Отваряме тенджерата, прибавяме разбитото яйце и разбъркваме. Поръсваме ситно нарязаните магданоз и копър, подправяме с черен пипер на вкус и кипваме ястието в отворена тенджера.
Зеле с картофи
Продукти за 4 порции: 2 глави лук, 500 г прясно зеле, 500 г картофи, 3-4 домата, 2 дафинови листа, 2 счукани пъпки карамфил, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме в олио ситно нарязания лук. Прибавяме ситно нарязаното зеле, дафиновите листа, счукания в хаванче карамфил, червения и черен пипер. По желание можем да добавим и лютиво чушле. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и задушаваме на умерен огън, докато зелето започне да омеква. Тогава слагаме нарязаните на малки кубчета картофи и обелените и настъргани домати. Посоляваме и продължаваме да задушаваме вече на тих огън, докато зелето омекне напълно.
Зимна вегетарианска сарма
Продукти за 4 порции: 2-3 моркова, 1 парче целина, 500 г картофи, 1 ч.ч. грах от консерва, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 8 листа от кисело зеле, 1 к.ч. зелев сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, морковите и целината в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме отцедения грах от консервата, яйцата, половината от мазнината, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа и я разделяме на 8 части, всяка от които загъваме в лист от кисела зелка. Нареждаме сармите в подходящ съд, заливаме ги със зелевия сок, останалата мазнина и 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато омекнат зелевите листа и ястието остане на мазнина.
Зимно зеленчуково рагу
Продукти за 5 порции: 1 консерва зелен грах, 2 моркова, 1 глава целина, 3 глави лук, 5 картофа, 2 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 300 г пюре от тиквички, 4 с.л. олио, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а картофите, морковите и целината нарязваме на кубчета. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и последователно запържваме в него лука, целината, морковите и картофите. Прибавяме отцедения грах, пюрето от тиквички и доматеното пюре, размито в 1/2к.ч. вода. Разбъркваме, поръсваме с препеченото брашно и малко черен пипер. Посоляваме, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин. При поднасяне поръсваме с наситнени магданоз и копър.
Зрял боб с алабаш и картофи
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. зрял боб, 5-6 картофа, 1 по-малък алабаш, 2 глави лук, 4-5 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. Варим го в същата вода, докато зърната поомекнат. Прибавяме обеления и нарязан на филийки алабаш. След като алабашът се свари, прибавяме обелените и нарязани на кръгчета картофи. Посоляваме ястието и варим още 10-15 мин на слаб огън. Накрая прибавяме нарязания и запържен лук и отстраняваме от огъня.
Картофена яхния с чесън
Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 2 глави чесън, 2 домата /пресни или от консерва/, 4 с.л. олио, магданоз, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на филийки и ги задушаваме заедно с чесъна в олиото и 4-5 с.л. вода. Към омекналите картофи прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани чубрица и магданоз. Варим ястието на слаб огън, докато остане на мазнина.
Картофи в кисел сос
Продукти за 4 порции: 700-800 г картофи, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 5-6 с.л. олио, 2 с.л. оцет, 7-8 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязан магданоз /или копър/, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. Сгорещяваме олиото и запържваме в него ситно нарязания лук и леко препеченото брашно. Наливаме 3 ч.ч. топла вода, прибавяме оцета, зрънцата черен пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Когато сосът заври, слагаме картофите и доваряваме ястието още 10 мин на тих огън. При поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.
Картофи, задушени със зеленчуци
Продукти за 4 порции: 7-8 картофа, 3 глави лук, 3 с.л. олио, 3 пиперки, 4 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, картофите - на едри парчета, чушките - на тънки ивички, а доматите разрязваме на четири. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме лука и картофите. Наливаме 4-5 с.л. вода, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Прибавяме пиперките и доматите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин. Готовото ястие поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Картофи с гъбено рагу
Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 750 г печурки, 1 с.л. лимонов сок, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 зърна карамфил, 8 зърна черен пипер, 3 с.л. краве масло, 4 с.л. сухо бяло вино, 125 мл сметана, копър, сол
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на пръчици. Нарязваме гъбите на филийки и ги поръсваме с лимоновия сок. Лука и чесъна нарязваме на ситно, а подправките счукваме в хаванче. На умерен котлон стопяваме 1 с.л. масло и задушаваме в него нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавяме гъбите, засилваме котлона и пържим, докато поруменеят. Наливаме виното и разбитата сметана, отново намаляваме котлона, прибавяме счуканите подправки и възвираме сместа. Оставяме върху изключения топъл котлон. Загряваме друг котлон и в останалото масло изпържваме картофите. Посоляваме, наръсваме с копъра и заливаме с гъбеното рагу.
Картофи с магданоз
Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 връзка магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и 2-3 с.л. вода. Прибавяме картофите, нарязани на едри кубчета, и ги обръщаме 2-3 пъти в мазнината. Поръсваме с препеченото брашно и червения пипер, наливаме топла вода колкото да покрие картофите и посоляваме. Варим на умерен огън. Преди да свалим от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Картофи със сос бешамел
Продукти за 5 порции: 750 г картофи, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. прясно мляко, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме едрите, а дребните оставяме цели. Сваряваме ги в подсолена вода, в която сме сложили цели стръкчета копър, и след това ги отцеждаме. Запържваме брашното в сгорещеното олио. Наливаме прясното мляко и част от водата, в която сме варили картофите, колкото да получим рядък сос. Оставяме соса да възври и заливаме с него картофите. Посоляваме и варим 5-6 мин на тих огън. При поднасяне поръсваме с черен пипер или ситно нарязан магданоз.
Леща с картофи
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. леща, 4 средно големи картофа, 2 глави лук, 2 с.л. краве масло, лимонов сок, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. студена вода и варим, докато поомекне. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към лещата. Варим ястието на тих огън, докато поеме водата. Нарязваме лука на ситно, запържваме го в сгорещеното масло до златисто и го сипваме при картофите и лещата. Накрая посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица и отстраняваме от огъня. Подправяме с лимонов сок.
Постна капама
Продукти за 4 порции: 3 глави лук, 5-6 картофа, 1 корен магданоз, 2 моркова, 1 парче целина, 1 к.ч. олио, 1 с.л. олио, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме 3 ч.ч. вода и пускаме в нея ситно нарязания лук, нарязаните на филийки картофи, ситно нарязаните магданозен корен, целина и моркови. Посоляме, подправяме с черен пипер и последователно прибавяме доматеното пюре и брашното, размити в малко вода. Сипваме олиото, захлупваме и задушаваме, докато ястието остане на мазнина.
Сарми с ориз и картофи
Продукти за 4-5 порции: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 3 картофа, 60 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 1 к.ч. вода. Щом омекне, наливаме олиото и прибавяме червения пипер и размитото доматено пюре. Отделно сваряваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги смесваме с ориза. Варим, докато оризът поеме течността. С така приготвената плънка завиваме сарми в зелевите листа. Нареждаме ги плътно в тенджера върху подложка от нарязано зеле, притискаме с чиния и наливаме равни количества вода и зелев сок, колкото да покрият сармите. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Заливаме готовите сарми с разтопеното масло, оцветено с малко червен пипер.
Фрикасе от картофи
Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 100 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 3-4 яйца, 3-4 моркова, 1 малка глава целина заедно с няколко листа, сок от 1 лимон, 1 к.ч. бяло вино, няколко зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на филийки, заливаме ги със студена вода и бавно кипваме на огъня. Прекарваме през месомелачка морковите и целината /заедно с листата/. Задушаваме ги в 2 с.л. разтопено масло и ги прибавяме към картофите. Посоляваме, поръсваме черен пипер и лимонов сок, наливаме виното. От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка. При непрекъснато бъркане я разреждаме с отварата от картофите, кипваме на силен огън, преместваме на слаб огън и застройваме с жълтъците. Заливаме картофите с приготвения сос и оставяме ястието да къкри на слаб огън още 5-6 мин.
Гювеч с ориз и картофи
Продукти за 4 порции: 3 картофа, 2 домата, 1 к.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, джоджен, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в мазнината и малко вода. Добавяме червения пипер, а след малко и картофите, нарязани на колелца. Посоляваме и заливаме с гореща вода. Варим, докато картофите поомекнат. Прибавяме ориза и настърганите домати. Изсипваме ястието в гювеч и печем, докато остане на мазнина. Поръсваме готовия гювеч с прясно нарязан джоджен.
Гювеч с яйца и картофи
Продукти за 4 порции: 1,5 кг картофи, 500 мл прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме едри жълти картофи, нарязваме ги на тънки филии, нареждаме ги в тавичка и посоляваме. В отделен съд разбиваме яйцето, прибавяме млякото и с получената смес заливаме картофите. Отгоре слагаме парченца краве масло. Печем в умерена фурна, докато картофите попият млякото, омекнат и станат златисти. Не бъркаме по време на печенето.
Домати върху картофи
Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 1пакетче краве масло, 1-2 с.л. мляко, 2 яйца, сол, черен пипер, 8 домата, настърган кашкавал или сирене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на парчета и ги варим в подсолена вода. Прецеждаме и смачкваме картофите. Пюрето слагаме в съд с маслото и млякото. Държим на огъня, като бъркаме, докато получим гъста и гладка смес. Подправяме със сол и черен пипер и прибавяме жълтъците. Сместа изсипваме съд от огнеупорно стъкло. С лъжица, натопена в масло, правим вдлъбнатини. Обелваме доматите, овалваме ги в настъргания кашкавал и ги нареждаме във вдлъбнатините. Върху доматите слагаме парченца от останалото масло и печем в умерена фурна.
Зеленчуков пай
Прoдукти: 800 г картофи, 1 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, около 1 ч.ч. брашно, сол; за пълнеж: 1 патладжан, 2 моркова, 2 червени чушки, 2 картофа, 2 домата, 10 с.л. гъбен сос, 5 с.л. нарязани и изпържени гъби, 10 с.л. тиквени семена, 10 с.л. сирене, 5 с.л. грах от консерва, 5 с.л. царевица от консерва, 5 резенчета пушено сирене, подправки
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме и ги намачкваме на пюре. Омесваме тесто от картофите, яйцата, олиото, брашното и сол на вкус. Разстиламе го в правоъгълна тава. Отгоре разпределяме сварените и нарязани на колелца моркови. Поръсваме счуканите тиквени семена. Поливаме с готовия гъбен сос. Разстиламе нарязаните на ситно чушки и изпържените на пръчици картофи. Покриваме с изпържените патладжани и доматите на филийки. Отгоре поръсваме настърганото сирене и риган и босилек на вкус. Покриваме с фолио и изпичаме в умерена фурна. Десет минути преди да извадим, слагаме колелца от пушено сирене и зрънцата от грах и царевица. Сервираме пая топъл, нарязан на квадратчета.
Калугерска плакия
Продукти за 4 порции: 400 г картофи, 1 1/2 к.ч. олио, половин глава карфиол /средно голяма/, 3 моркова, 1 глава лук, 1 парче целина, 3 домата, 7-8 скилидки чесън, 1 лимон, 1 с.л. брашно, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олиото, докато омекнат, ситно нарязания лук, нарязаната на кубчета целина и нарязаните на тънки кръгчтета моркови. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и накъсания на малки розички карфиол. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме добре и изсипваме сместа в тавичка. Наливаме топла вода до средата на продуктите, а отгоре нареждаме нарязаните на тънки кръгчета домати и нарязания на тънки резенчета лимон, на който сме остъргали жълтия пласт от кората. Поръсваме със ситно нарязаните чесън, магданоз и копър. Печем плакията в умерена фурна, докато остане на мазнина. Към края на печенето прибавяме препеченото брашно, размито в 1 к.ч. хладка вода.
Картофи и ряпа на фурна
Продукти за 6-8 порции: 1 кг картофи, 2 средно големи бели репи, 2 яйца, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ряпата и ги настъргваме на едро ренде. Прибавяме към олиото и яйцата, разбити с 1 ч.л. вода. Посоляваме и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем 45 мин в умерена фурна. При поднасяне поръсваме с едро смлян черен пипер.
Картофи със сос на фурна
Продукти за 4 порции: 600 г картофи, 3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 150 г кашкавал, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета, изпържваме ги в мазнината и посоляваме. В същата мазнина запържваме брашното и наливаме млякото, докато получим гъст сос. Разделяме сосът на две половини. Към едната половина прибавяме яйцата, изпържените картофи и ситно нарязания магданоз. Разбъркваме сместа добре и я изсипваме в тава. Отгоре заливаме с втората половина от соса, размесен с настъргания кашкавал. Запичаме в силна фурна.
Картофи с чесън
Продукти за 4-5 порции: 8-10 големи картофа, 800 мл изцедено кисело мляко или бита сметана, 4-5 скилидки чесън, 1 бучка краве масло, черен пипер, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме картофите на кръгчета. Запържваме ги леко и смесваме със сметаната (киселото мляко), скълцаният чесън и подправките. Изсипваме още горещите картофи в дълбока тавичка и отгоре разпределяме тънки резенчета масло. Печем около 45 мин в умерена фурна, като доливаме по малко вода, ако е необходимо.
Кашник с праз и картофи
Продукти за 4 порции: 3 стръка праз, 7-8 картофа, 1 к.ч. олио, 11/2 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите и ги сваряваме цели. Обелваме ги и ги намачкваме. Нарязваме праза на кръгчета и го размесваме с картофите. В отделен съд сгорещяваме олиото. Зачервяваме го с червения пипер и го изсипваме при картофите. Разбъркваме, разреждаме с прясното мляко и малко вода, посоляваме на вкус и запичаме в умерена фурна.
Кюфтета от стар фасул и картофи
Продукти за 4 порции: 250 г фасул, 1 глава лук, магданоз, галета, 300 г картофи, 1 с. л. брашно, мазнина.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме фасула, отцеждаме и го прекарваме през месомелачка, заедно със сварените и обелени картофи. Настъргваме лука и го добавяме към пюрето заедно със ситно нарязания магданоз, брашното, сол и черен пипер на вкус. Омесваме гладко тесто, от което правим продълговати кюфтета. Овалваме ги в галета и ги редим в намаслена тавичка. Върху тях поръсваме малко масло. Печем в умерена фурна.
Леща с картофи на фурна
Продукти за 4 порции: 60 г червена леща, 400 г картофи, 150 мл вода, 3 стръка пресен лук, 1 главичка стар лук, 2 с.л. маргарин, сол, черен и червен пипер, суха чубрица, магданоз, 6 белтъка, 200 мл прясно мляко, 1 щипка шафран, 1 с.л. сусам
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студената вода и киснем 30 мин, за да набъбне. Нарязваме пресния лук на парченца по 1 см. Стария лук наситняваме. Нарязваме картофите на филийки. Сгорещяваме в тефлонов тиган 1 с.л. маргарин и задушаваме двата вида лук. Намасляваме тавичка, нареждаме картофите и прибавяме лещата, лука и изброените подправки. Разбиваме белтъците с млякото, подправяме със сол и шафран и заливаме зеленчуците. Слагаме тавичката в друга по-голяма с топла водаи печем на водна баня при 180°С 40 мин. Наръсваме сусама и печем още 15 мин.
Манастирска яхния
Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 1глава лук, 250 г картофи, 1 морков, 1 парче целина, 200 г арпаджик, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 2 домата, 80 мл олио, 10-12 зърна черен зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, морковите и целината и ги задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Прибавяме арпаджика, почистените от костилките маслини, нарязаните на ивички гъби и половината от черния пипер. Заливаме с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците, посоляваме и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавяме ориза и обелените и нарязани на кубчета картофи, а след 10 мин - обелените и настъргани домати. Печем ястието в глинен съд при умерена температура. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Мусака от зеле с картофи
Продукти за 4 порции: 1 средно голяма зелка, 500 г картофи, 250 мл олио, черен пипер, сол; зa заливката: 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивици, посоляваме го, намачкваме го с ръце и го оставяме да престои 1 час. В 1 к.ч. олио изпържваме нарязаните на филийки и посолени картофи. В останалата мазнина и 1 к.ч. вода задушаваме зелето на слаб огън, докато омекне. В намаслена тавичка нареждаме последователно пласт задушено зеле, пласт картофи, отново зеле и отново картофи. Отгоре заливаме с разбитите в прясното мляко яйца, посоляваме леко и запичаме в умерена фурна.
Мусака от картофи с моркови
Продукти за 5 порции: 750 г картофи, 4-5 моркова, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 3 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. В половината от олиото задушаваме до омекване морковите, нарязани на кубчета или кръгчета, и ситно нарязания лук. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нареждаме половината от картофите в намаслена тавичка, а върху тях разстиламе морковите. Отгоре нареждаме останалите картофи. Поръсваме ястието с останалата мазнина и го заливаме с прясното мляко, в което сме разбили яйцата. Посоляваме. Печем мусаката в силна фурна, докато се зачерви.
Мусака от леща и картофи
Продукти за 5 порции: 1 кг леща, 500 г картофи, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. доматен сок, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода, отцеждаме и я пресоваме. Запържваме 1 с.л. брашно в 1 с.л. олио и сипваме запръжката при лещата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Обелваме картофите, нарязваме ги на филийки и ги изпържваме в останалото олио. Посоляваме. Разстиламе на дъното на намаслена тавичка половината от лещеното пюре, разпределяме отгоре изпържените картофи и покриваме с останалото пюре. Заливаме с разредения доматен сок и печем в гореща фурна, докато ястието попие течността. Малко преди да извадим от фурната заливаме със смес от млякото, яйцата и останалото брашно.
Мусака от праз и картофи
Продукти за 4 порции: 6-7 стръка праз, 750 г картофи, 4-5 с.л. краве масло, 3-4 с.л. олио, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г кашкавал, 2-3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на кръгчета и го запържваме в сгорещеното олио. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги размачкваме. Прибавяме половината от прясното мляко и 1 с.л. масло. Разбиваме, докато получим еднородна смес, след което варим 4-5 мин на тих огън. Разстиламе половината от това картофено пюре на дъното на намаслена тавичка. Отгоре разстиламе на равномерен пласт запържения праз. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Покриваме с останалото картофено пюре, поръсваме с настъргания кашкавал и останалото разтопено масло. Заливаме с яйцата, които сме разбили в останалото мляко. Запичаме в силна фурна.
Мусака с кисело зеле с картофи
Продукти за 4-5 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 5 с.л. олио, 1 глава лук, 5-6 картофа, 10-12 зърна черен пипер, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Накисваме киселата зелка за половин час в студена вода. Изстискваме и я нарязваме на тънки ивички.
Нaчин на приготвяне: Отначало задушаваме зелето с 2 с.л. олио, а след 15 мин слагаме останалото олио заедно със ситно нарязания лук, разбъркваме добре и продължаваме да задушаваме. Отделно варим картофите до полусваряване и ги обелваме, докато са още топли, а след като изстинат ги нарязваме на кубчета. Когато зелето омекне, прибавяме картофите и черния пипер. Изсипваме сместа в намаслена тавичка, наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна. След 20 мин заливаме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко. Оставяме ястието още малко във фурната, за да се запече заливката.
Паприкаш в тава
Продукти за 4-5 порции: 1 кг чушки, 4-5 глави лук, 3-4 моркова, 6-7 картофа, 5-6 домата, 1 парче целина, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в по-голямата част от мазнината и малко вода. Прибавяме нарязаните на кръгчета целина и моркови, а след като омекнат - и обелените и едро нарязани домати. Продължаваме задушаването. В останалата мазнина задушаваме обелените и нарязани на кръгчета картофи и нарязаните на ивички пиперки. Прибавяме ги към останалите зеленчуци, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен и червен пипер и посоляваме. Поръсваме сместа с брашното, изсипваме я в тавичка и запичаме в умерена фурна.
Печени картофи със сирене
Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 200 г овче сирене, 40 г краве масло, 40 г кашкавал, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри картофи, обелваме ги, посоляваме и ги печем цели в умерено силна фурна. Издълбаваме вътрешността им и я смесваме с настърганото сирене и маслото. Разбиваме всичко на пюре и с него пълним издълбаните картофи. Отгоре настъргваме кашкавал и нареждаме картофите в намаслена тавичка. Запичаме отново в умерена фурна.
Пирян
Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 3-4 домата, 1 глава чесън, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. оцет, 5-6 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на резенчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, разстиламе отгоре ориза, посоляваме и поръсваме с червения пипер и ситно нарязания магданоз. Покриваме с нарязаните на кръгчета домати, заливаме с мазнината и малко топла вода и печем в умерена фурна. Малко преди да извадим ястието от фурната, подправяме с чесъна, който сме счукали с оцета и малко сол.
Прясно зеле с гъби и картофи
Продукти за 4 порции: 1 прясна зелка, 1 кг картофи, 250 г гъби, 1 к.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, 2-3 ч.ч. зеленчукова отвара или подсолена вода, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато поомекнат. Нарязваме гъбите на едро и ги задушаваме в част от мазнината и малко вода. Нарязваме зелето на едро и го попарваме с вряща вода, към която сме прибавили лимонов сок и сол. Отцеждаме и леко го изстискваме. В намаслена тавичка разстиламе половината от отцеденото зеле. Върху зелето разстиламе гъбите, а върху тях – картофите. Покриваме с останалото зеле. От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка, която разреждаме със зеленчуковата отвара. Подправяме получения сос със сол и лимонов сок, оцветяваме с червения пипер, кипваме на огъня и го изсипваме върху ястието. Печем в умерена фурна, докато зелето омекне. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.
Пълнени картофи на фурна
Продукти за 5 порции: 1,5 кг картофи, 350 г лук, 50 г чесън, 50 г магданоз, 1 пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме кръгли картофи със средна големина. Обелваме ги, подрязваме ги малко отдолу, за да могат да се закрепят прави, а отгоре ги издълбаваме. Нарязваме лука на тънки филийки и го смесваме със ситно нарязаните магданоз и чесън. Посоляваме и пълним картофите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка, заливаме с разтопеното масло, захлупваме печем в умерена фурна, докато станат златисти.
Пълнени картофи с гъби
Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 200 г пресни печурки, 100 г краве масло, 100 г кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Полусваряваме картофи в подсолена вода и ги обелваме. Отрязваме им дъно, за да могат да се закрепват и ги издълбаваме. Нарязваме издълбаната вътрешност на дребни кубчета и задушаваме в част от маслото заедно с гъбите, нарязани на филийки. Подправяме сместа със сол, черен пипер и дребно нарязан магданоз и я разпределяме в издълбаните картофи. Поръсваме със настъргания кашкавал и нареждаме картофите в намаслена тава, заливаме с останалото разтопено масло и малко гореща вода и печем в умерена фурна.
Пълнени картофи със зеленчуци
Продукти за 5 порции: 10 по-големи картофа, 1 пакетче краве масло, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 2-3 глави лук, 2 с.л. ориз, 3 домата, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно морковите, целината и пащърнака и ги задушаваме до омекваме. Запържваме до зачервяваме дребно нарязания лук, след което прибавяме задушените зеленчуци, ориза, част от обелените и настъргани домати и малко вода. Оставяме сместа да поври 5-6 мин. Отстраняваме от огъня и добавяме подправките. Пълним издълбаните картофи с готовата плънка, заливаме ги с кипящ доматен сос и масло и ги печем.
Пълнени картофи със сирене и яйца
Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 1 пакетче краве масло, 250 г сирене, 1-2 глави лук, 2 яйца, 3-4 домата, магданоз, сол; зa соса: 30 г брашно, 30 г краве масло, 50 г кашкавал, 1 жълтък.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги издълбаваме. Слагаме ги в съд с подсолена вода, за да не потъмнеят по време на подготовката. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме, докато омекне. Отстраняваме от огъня и прибавяме част от доматите, нарязани на дребно, сиренето, яйцата и магданоза. Пълним с готовата смес издълбаните картофи и ги подреждаме в тава. Заливаме с разреден доматен сос, приготвен от останалите домати и сгорещено масло, и печемв умерена фурна. Заливаме опечените картофи със сос, приготвен от брашното, маслото, настъргания кашкавал и жълтъка и леко запичаме.
Пълнени пиперки с картофи
Продукти за 5 порции: 10 пиперки, 4-5 картофа, 1 ч.ч. брашно, 1 морков, 1 парче целина, 1-2 корена от магданоз, 3 домата, 1-2 глави лук, 1 ч.ч. кисело мляко, червен и черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим за малко нарязаните на дребно картофи, заедно със ситно нарязаните морков, целина и корени от магданоз. Задушаваме лука до омекване и заедно със ситно нарязаните домати го прибавяме към останалите зеленчуци, като ги оставяме да поврат заедно. Пълним изчистените пиперки с изцедената смес от зеленчуци, без да ги препълваме. Нареждаме в тава, заливаме със зеленчуковия бульон и със соса от останалите домати и печем, докато водата изври.
Руло от картофи
Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 1 сурово яйце, 2 твърдо сварени яйца, 50 г настърган кашкавал, 2 с.л. краве масло, 3-4 сварени моркова, 3 с.л. галета, 3-4 с.л. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме 1 разбито яйце, настъргания кашкавал и ситно нарязан магданоз. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, омесваме много добре и разстиламе сместа върху навлажнена правоъгълна кърпа. Леко поръсваме с 2 с.л. галета, прибавяме ситно нарязаните моркови и сварените яйца, нарязани на дребни кубчета. Поръсваме с наситнен магданоз и посоляваме. С помощта на кърпата навиваме руло, което слагаме в намаслена тавичка. Намазваме го с маслото, поръсваме го с млякото и останалата галета и печем в умерена фурна.
Бъркани яйца с картофи
Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 3-4 с.л. олио, 8 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли. Оставяме да изстинат и ги нарязваме на кубчета, които запържваме в мазнината. Държим картофите на огъня, докато се зачервят. При непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, разбити със сол на вкус. Когато белтъците побелеят, отстраняваме ястието от огъня.
Картофи с яйца, печени на тиган
Продукти за 4 порции: 4-6 картофа, 3-4 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде. Прибавяме разбитите с малко сол и червен пипер яйца. Изсипваме сместа в тиган, където сме загряли олиото. Похлупваме и оставяме на тих огън за 10 мин. Обръщаме и запичаме до зачервяване и от другата страна. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.
Омлет по родопски
Продукти за 4 порции: 5-6 яйца, 8 картофа, 2 глави лук, 100 г сухо сирене, половин пакетче краве масло, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, настъргваме ги и ги смесваме с много ситно нарязания лук. Прибавяме натрошеното сирене и яйцата, разбити с малко сол. Подправяме с джоджен и черен пипер. Разбъркваме и изсипваме в тиган със загрятата мазнина. Пържим без да разбъркваме. Щом омлетът хване коричка отдолу, внимателно обръщаме и продължаваме да пържим, докато хване коричка и от другата страна.
Суфле с кашкавал и картофи
Продукти за 4 порции: 300 г кашкавал, 2 картофа, 1 бучка краве масло, 3 яйца, 3 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: В част от маслото запържваме брашното, като бъркаме енергично. Разреждаме с млякото и при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите жълтъци. Сваляме от огъня и бием сместа, докато се охлади. Последователно прибавяме настъргания кашкавал и разбитите белтъци. Разбъркваме внимателно и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Слагаме отгоре парченца масло и печем в умерена фурна.
Картофи с юфка
Продукти за 6 порции: 500 г картофи, 1 глава лук, 250 г юфка, 3-4 с.л. олио, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме картофите и също ги запържваме. Наливаме малко вода, поръсваме червения пипер и задушаваме на умерен огън. Когато картофите омекнат и почти се размият, прибавяме юфката, която сме сварили в подсолена вода и сме попарили със сгорещеното масло. Задушаваме още 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Преди да поднесем поръсваме с черен пипер.
Мусака от картофи с макарони
Продукти за 4 порции: 750 г картофи, 4 с.л. настъргано сирене, 200 г макарони, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. Нареждаме половината на дъното на намаслена тавичка, поръсваме с 2 с.л. настъргано сирене и разстиламе върху тях макароните, които предварително сме сварили в подсолена вода, отцедили сме и сме ги попарили с 1 с.л. сгорещено масло. Поръсваме макароните с 2 с.л. настъргано сирене и нареждаме върху тях останалите картофи. Заливаме ястието с доматеното пюре, което сме запържили в олиото и сме разредили с 1 ч.ч. топла вода. Поръсваме с останалото разтопено масло и запичаме в силна фурна.
Зеленчуков бифтек
Продукти за 4 порции: 500 г картофи, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 500 г грах от консерва, магданоз, 6 яйца, счукан сухар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Сваряваме ориза в 300 мл подсолена вода и го поливаме с маслото, което предварително сме запържили. Нарязваме морковите и целината, сваряваме ги в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме ги към пасираните картофи заедно с ориза и граха. Прибавяме също така ситно нарязан магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре. С мокри ръце оформяме 4 бифтека, които овалваме в счукан сухар и ги изпържваме до златист цвят от двете страни в силно сгорещена мазнина. Отделно изпържваме останалите яйца на очи и върху всеки бифтек слагаме по 1 яйце.
Картофени суджучета с доматен сос
Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 1 к.ч. галета, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, магданоз, сол; за соса: 5 с.л. доматен сок, 2 главички лук, 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 5 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме. Размесваме с разбитите яйца, брашното, ситно нарязания магданоз и сол на вкус. Ако сместа е рядка, прибавяме още малко брашно. Правим малки топчета, овалваме ги в галета и ги оформяме като суджучета. Пържим ги в сгорещена мазнина до златист цвят. Отделно в 1 к.ч. вода варим 20 мин едро нарязания лук, черния пипер, бахара и дафиновия лист. Запържваме брашното за соса в мазнината, прибавяме доматения сок и прецедения бульон, който сме приготвили от лука и подправките. Сервираме картофените суджучета, залети с доматения сос.
Кюфтета от грах и картофи
Продукти за 4 порции: 500 г сварени картофи, 500 г сварен грах, 3 яйца, 2 филии сух хляб /без кората/, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Пресоваме сварените картофи и ги смесваме с целите зърна сварен грах. Прибавяме накиснатия и изстискан хляб, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтенца. Овалваме ги в брашното, потапяме ги в разбитото яйце и пържим в сгорещената мазнина.
Кюфтета от картофи и карфиол
Продукти за 4 порции: 400 г картофи, 1 кг карфиол, 150 мл олио, 50 г брашно, 3 яйца, 50 г галета, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола, прецеждаме и го нарязваме много дребно. Прибавяме сварените и настъргани картофи, яйцата и подправките. Омесваме всичко много добре и от получената смес правим кюфтета, които овалваме в брашно и пържим в гореща мазнина.
Кюфтета от картофи и ориз
Продукти за 5 порции: 6 картофа, 2 к.ч. ориз, 2 яйца, 50 г сирене, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Отделно в подсолена вода сваряваме ориза. Размесваме го с картофеното пюре, яйцата, натрошеното сирене, нарязаните на ситно лук и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер. Разбъркваме сместа добре и оформяме кюфтетата, които овалваме в брашно и пържим в силно сгорещено олио.
Кюфтета от праз и картофи
Продукти за 4 порции: 1 кг праз, 300 г картофи, 50 г кашкавал, 2 яйца, 2-3 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме праза в олиото. Правим пюре от сварените картофи, смесваме ги с праза, яйцата, настъргания кашкавал, черния пипер и солта. Омесваме добре, ако е необходимо добавяме галета. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и ги пържим в гореща мазнина.
Кюфтета от цвеклови листа и картофи
Продукти за 4 порции: 30-40 млади листа от цвекло, 4 картофа, 1 връзка магданоз, 2 с.л. галета, 2 яйца, 3 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме листата, отцеждаме и ги накълцваме. Стриваме сварените и обелени картофи, наситняваме лука, прибавяме подправките, яйцата, солта. Омесваме добре зеленчуковата каша и я оставяме да престои 10 минути. Правим кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в силно сгорещена мазнина.
Пържени топки от яйца и картофи
Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 4 яйца, магданоз, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите необелени. Обелваме ги и още топли ги пресоваме. Прибавяме разбитите яйца, ситно нарязан магданоз и сол. Омесваме добре, за да получим средно гъста каша. С лъжица вземаме от кашата и пържим в тиган с леко сгорещена мазнина.
Олимпийски кюфтета
Продукти за 10 порции: 1 кг картофи, 600 г целина (глави), 600 г моркови, 200 г масло, 100 г лук, 150 г ориз, 10 яйца, 100 г брашно, 250 г мляко, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги пържим, като най-напред слагаме морковите, после целината и накрая картофите. От половината брашно с част от млякото и маслото правим гъст сос бешамел, които добавяме към зеленчуците, заедно с настъргания лук. Слагаме солта, сварения ориз, част от яйцата и подправките. От полученото тесто правим кюфтета, които панираме в брашно и яйца. Пържим в гореща мазнина.
Автор: recepty.bg