Консервиране на краставици
Хрупкави краставички
Прoдукти: 2 кг краставички, 1 глава чесън, 10 цвята копър, 1 щипка захар, 100 г сол, 10 листа от черен касис.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме зеленчуците. Почистваме чесъна, големите скилидки разполовяваме. На дъното на съд слагаме половината зеленина и половината чесън. Нареждаме краставичките прави и покриваме с останалата зеленина. Приготвяме марината, като разтваряме солта и захарта в 1 л вода, кипваме на огъня и охлаждаме. Заливаме краставичките с маринатата и притискаме с чиния. Краставичките са готови за консумация след 3 дни. Ако искаме да станат на следващия ден, отрязваме крайчетата на краставичките и заливаме с гореща марината.
Стерилизирани краставички
Продукти за 1 буркан: корнишони, 3-4 с.л. силен оцет, 1 равна с.л. сол, 1 равна ч.л. захар, 1-2 дафинови листа, черен пипер на зърна, бахар, шайбички обелен кромид лук
Нaчин на приготвяне: На дъното на буркана слагаме дафинов лист, черен пипер, бахар, шайбички лук, оцет,захар и сол. Обрязваме краставичките от двата края и ги подреждаме плътно една до друга. Доливаме бурканите с вода, затваряме херметически и стерилизираме само 2 мин.
Мариновани краставички
Продукти за 10 буркана: 4,5 кг краставички - корнишони, 500 г лук, 10 броя цветници от копър, 1,6 л оцет, 200 г сол, 150 г захар, 20 г синапено семе, зърна черен пипер, зърна бахар
Нaчин на приготвяне: Измиваме корнишоните и ги накисваме в студена вода за 2 часа, за да възстановят свежестта си. Почистваме лука, измиваме го и нарязваме на кръгчета с дебелина 2-3 мм. Отделяме цветниците от стъблото на копъра и ги измиваме. В подходящ съд наливаме 3 л вода и слагаме дръжките от копъра, солта и захарта. Варим сместа в продължение на 5 мин или докато се разтворят добре солта и захарта. Прибавяме оцета и разбъркваме. Във всеки буркан поставяме по 2-3 кръгчета лук, 1 цветник от копър, 4-5 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, 10-15 семена синап. Нареждаме краставичките плътно вертикално в бурканите на един или два реда. Допълваме бурканите с маринатата, затваряме ги и стерилизираме 6-10 минути.
Кисели краставички
Продукти за 2 буркана от 3 литра: 5 кг краставички, 8 с.л. сол, сух копър, 16 аспирина
Нaчин на приготвяне: Нареждаме краставичките плътно в буркана заедно с копъра. Във всеки буркан слагаме по 4 с.л. сол, 8 счукани аспирина и доливаме с вода. Претакаме краставичките 1 седмица, след което ги съхраняваме на хладно и тъмно. Отгоре трябва да оставим 1 пръст саламура или да налеем олио.
Люти краставички
Продукти за 1–литров буркан: 600 г дребни краставички, 1/2 глава лук, 1-2 люти чушки, 1-2 дафинови листа, копър, 3-4 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, 2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 к.ч. оцет.
Нaчин на приготвяне: Измиваме краставичките и ги почистваме от дръжките. Нарязваме ги на парчета по дължина. В буркана сипваме солта, захарта, оцета, бахара, дафиновия лист и черния пипер. Редим краставичките прави в буркана, като между тях поръсваме нарязан копър. Най-отгоре слагаме лютите чушки и нарязан на колелца лук. Доливаме буркана с вода, затваряме го с капачка и стерилизираме 5 мин от завирането.
Краставички в саламура
Прoдукти: 3,5 кг краставички, 1 шепа лозови и вишневи листа, съцветия копър, 1 парче хрян, нарязан на пръчици, 1 с.л. синапено семе, 1 щипка тарос, сол
Нaчин на приготвяне: Нареждаме краставичките в дълбока тенджера, заливаме ги със студена подсолена вода /на 1 л вода 30 г сол/ и ги оставяме така 1 нощ. Изваждаме ги и ги нареждаме в голям стъклен буркан като между тях редим лозови и вишневи листа и ръсим от подправките. Заливаме с преварена, прецедена и изстинала саламура в пропорция на 1 л вода 50 г сол. Отвора на буркана покриваме с марля върху самата саламура, затискаме с венче от лозови листа, а отгоре - с камък. Завързваме буркана с пергаментова хартия. Съхраняваме на хладно място.
Краставички с чорбаджийски чушки
Прoдукти: краставички, чорбаджийски чушки, черен пипер, дафинов лист, за всеки буркан - по 1/2 глава лук, 5 с.л. оцет, 1 с.л. сол, 3 счукани аспирина
Нaчин на приготвяне: На дъното на всеки буркан слагаме от изброените подправки, отгоре нареждаме чушки и краставички и доливаме със студена вода. Затваряме с капачки и на 3-4 дни обръщаме бурканите с капачките надолу за претакане. Повтаряме това 1 месец и прибираме на студено и тъмно място.
Краставички със зелени доматчета
Продукти за 3-литров буркан: 3 с.л. сол, 3 с.л. захар, 9 с.л. оцет, 9 аспирина; корнишони и зелени доматчета
Нaчин на приготвяне: Измиваме зелените доматчета и краставичките и ги нареждаме в буркани от 3 л. Преди това във всеки буркан сме сложили сол, захар, оцет и счукан аспирин. Напълваме бурканите с вода, затваряме ги с капачки и обръщаме в продължение на 5-6 дни. Съхраняваме туршията на хладно.
Зрели краставици и червени чушки
Прoдукти: 2 кг краставици, 1 кг червени чушки „Капия”, 1 с.л. синапено семе, 1 л оцет, съцветия от копър, босилек, суха чубрица, естрагон, захар и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тънко краставиците, нарязваме ги по дължина на две, почистваме ги от семето и ги нарязваме напречно на по-едри парчета. Посоляваме и оставяме да пренощуват. Почистваме чушките от семената и ги нарязваме на малки парченца. Поръсваме краставиците със синапено семе, естрагон, стрита чубрица и наситнен босилек. Смесваме ги с чушките и пълним буркани, на чието дъно сме сложили цветчета от копър. Отгоре също слагаме цвят от копър. Възвираме оцета със захар и сол на вкус, изчакваме да изстине и заливаме туршията. Оставяме бурканите в хладно помещение за 1 седмица. След това отцеждаме саламурата, кипваме я на огъня и след като изстине, отново я наливаме в бурканите. Затваряме херметически, но не стерилизираме.
Тройно бланширани краставички
Прoдукти: 3,5 кг краставички, 1 л оцет, 150 г захар, 150 г сол, 1 връзка копър
Нaчин на приготвяне: Възвираме вода в голяма тенджера, заливаме подрязаните краставички и ги оставяме да престоят 24 часа. Отцеждаме ги. Повтаряме тази процедура 3 пъти, като втория и третия път ги киснем по 10 часа и всеки път заливаме с прясна вряла вода. Кипваме оцета, захарта и солта. Заливаме краставичките, държим ги отново 24 часа, отливаме течността и отново я кипваме. Слагаме топлите краставички в сухи и топли буркани, поръсваме с копър, заливаме с врялата течност, затваряме с капачки и държим на хладно място.
Килифаревски краставички
Продукти за 1 буркан: 500 г корнишони, 1-2 зърна бахар, 6-7 зърна черен пипер, 1/4 дафинов лист, 2-3 филийки лук, 3-4 скилидки чесън, съцветия копър, 1 равна ч.л. синапено семе, 80 мл оцет, 1 равна с.л. сол, 1 ч.л. захар
Начин нa приготвяне: На дъното на буркана слагаме лук, черен пипер, парче дафинов лист, сух копър, бахар, синапено семе. Нареждаме вертикално и плътно едно до друго корнишончетата, поръсваме със захарта и солта, сипваме оцета и наливаме догоре с вода. Затваряме с капачка и стерилизираме 5 мин.
Руски краставички
Прoдукти: 5 кг корнишони, 1 пакетче черен пипер на зърна, стръкове сух копър, 2-3 по-едри глави чесън; зa маринатата: на 700 мл вода по 1 пълна с.л. сол, на всеки буркан от 800 мл по 1 с.л. оцет
Нaчин на приготвяне: Подрязваме краставичките в двата края и ги накисваме за 1 час в студена вода. Възвираме на котлона две тенджери – едната с чиста, а другата с подсолена вода. Отцеждаме краставичките от студената вода и ги нареждаме плътно една до друга във вертикално положение в бурканите. Заливаме ги с врялата чиста вода, похлупваме с капачките, без да ги затваряме и бланшираме 5 мин. Изливаме водата, сипваме на дъното оцета, а между краставичките слагаме съцветия копър и нарязан на филийки чесън и заливаме с врялата саламура. Затваряме бурканите херметически и ги обръщаме с капачките надолу за 1 нощ. Прибираме на сухо и студено място.
Белени краставички със синап /хардал/
Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, 5-6 цвята от копър, 1 дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на половинки. Изчистваме семенната част и ги режем на четвъртинки или осминки, дълги 5-6 см. Поръсваме със сол. Покриваме съда за 1 нощ, а на следващия ден отливаме изцедилия се сок. Смесваме го с оцета, захарта, черния пипер, бахара, дафиновия лист и слагаме да ври 5-6 минути с 2-3 л вода. Подсушаваме краставиците и ги подреждаме с лука, хряна и копъра в голям буркан. На места разпръскваме зрънцата хардал. Заливаме с гореща марината и завързваме отвора с хартия. Оставяме на хладно място. След 2-3 седмици краставиците са готови за консумация.
Корнишони с морска сол
Продукти за буркан от 3 л: 3 с.л. морска сол, 1,5 кг корнишони, 1 ч.л. синапено семе, хрян, сух цвят от копър, 1 лист от смокиня, вишневи листа, 2-3 аспирина
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре корнишоните и ги подреждаме в буркана, като между тях слагаме смокиновия лист, копър, синапено семе в торбичка от тензух, хряна и вишневи листа. Най-отгоре поръсваме с морската сол и до долната част на отвора на буркана доливаме със студена вода. Можем да направим венче от вишневи клонки и листа и да притиснем отгоре краставичките. Запечатваме буркана с капачка и ежедневно го обръщаме няколкократно насам-натам, за да размесим подправките и да помогнем на ферментацията. Може да сложим в буркана 2 аспирина. Съхраняваме туршията на прохладно място.
Автор: recepty.bg