Още рецепти » Вино става и от дребни ябълки

 Вино става и от дребни ябълки

В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове, ако са здрави, се оставят да лагеруват няколко дни. От дребните ябълки се получават по-качествени вина, понеже ароматните вещества са концентрирани в кората им.
Ябълките се смачкват най-често с гроздомелачка, чиито валяци са разширени. По-сигурно е след измиването и почистването им да се нарежат на дребни парченца. Пресуването на смачканите или нарязани плодове е задължително, за да се получи и по-добър рандеман – 50-60 %. Погрешно се счита, че от недобре смлените плодове може да се получи вино. За да не потъмнява сокът и да не се разрушава витамин С, се прибавя 6%-ва серниста киселина в доза по 2 г на литър сок или каша.
Захарността на ябълките е най-често около 8-10% и не е достатъчна за получаване на стабилно вино с алкохол около 11 %. Затова се добавят по 100 г обикновена захар за всеки литър или килограм каша. За предпочитане е захарта да се прибави на два пъти по равно, предварително разтворена в малко сок. Първата порция се внася преди започване на алкохолната ферментация, а втората по време на бурното кипене. Добавя се по 3 г хлебна мая за всеки литър и тогава ще е сигурна нормалната ферментация. Маята се размива предварително в малко вода.
Ферментацията обикновено протича при температура 20-25°С за около 10 дни. Щом завърши, готовото вино се оставя да се самоизбистри и след това се освобождава от образуваната утайка. Съхранява се в съдове при по-ниска температура – около 10-12°С.
Ябълковото вино не старее, пие се младо и така се чувства приятна резливост, която може да се увеличи чрез силно охлаждане. Тогава еликсирът се нарича “ябълков резняк”.
Сайдерът е приятна напитка с подчертан билков аромат и вкус. Има полезно действие върху организма, защото съдържа витамините В1, В2, РР, Е и С. А те не се разрушават през време на алкохолната ферментация.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Вашите рецепти за ястия с колбаси

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА, обл.СОФИЯ Бърза вечеря Продукти за 2 порции: 300 г наденица, 100 г сирене, 3 с.л. масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 парче целина, 1 пиперка, 3 домата, чубрица...

Латинката - рицар с щит и шпори

Кой и кога е пренесъл латинката по българските земи, не е известно. Най-вероятно това е сторил някой “латинянин”, както в далечни времена са били наричани западноевропейците. Оттам явно идва името н...

Огретен с шунка

Продукти: • 2 тиквички • 600 г картофи • 150 г гъби • 300 г шунка • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 100 г настърган кашкавал • половин пакетче краве масло • 1 к.ч. прясно мляк...

Вкусни гозби с магданоз

Пиле с магданоз Прoдукти: 1 пиле, 100 г краве масло, 1 1/2 ч.ч. бульон, 1 с.л. сметана, 1-2 с.л. брашно, 2 стръка магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Натриваме пилето с черен пипер...

Начало