Още рецепти » Пролетни баници

 Пролетни баници

Клин със спанак

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 кг спанак, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. ориз, 250 г натрошено сирене, 7 яйца, сол.
Замесваме меко /банично/ тесто от брашното, 1/2ч.л. сол, 1 яйце и вода, колкото поеме. Завиваме тестото с кърпа и го оставяме да престои на топло около половин час. Изчистваме спанака и го измиваме със студена вода. Отцеждаме го и го нарязваме на тънки лентички. Задушаваме го в половината от маслото. Почистваме и измиваме ориза. Варим го в 500 мл подсолена вода. Щом поомекне го отцеждаме и го смесваме със задушения спанак. Прибавяме натрошеното сирене и ако е необходимо, посоляваме. Щом сместа поистине, сипваме разбитите яйца и разбъркваме. Разточваме от тестото две кори – по-голяма и по-малка. Разстиламе приготвената плънка върху по-голямата кора. Покриваме с по-малката кора, завиваме краищата на голямата кора и с пръсти ги прищипваме към малката. Печем клина направо върху нагорещена плоча. Щом се опече от едната страна, го обръщаме и го изпичаме и от другата страна.

Баница с коприва и чушки

Прoдукти: 1 кг готово тесто, 300 г коприва, 2 червени чушки, 2 глави лук, 1 малка бутилка газирана вода, 2 с.л. олио, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме копривата и попарваме. После я отцеждаме и накълцваме. Нарязваме чушките и лука на ситно и ги запържваме в олиото. Отстраняваме тигана от котлона и прибавяме копривата. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и разбъркваме добре. После поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица. Разделяме тестото на по-голяма и по-малка топка. Разточваме от по-голямата топка кръгла кора, която разстиламе на дъното на намаслена тавичка, така че да образува около 1 см ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с по-малка кора, разточена от останалото тесто, и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата на няколко места с вилица и я поръсваме с газираната вода. Изчакваме водата да попие и печем в умерено загрята фурна до поруменяване.

Банички с копривена плънка

Прoдукти: 1 пакет фини кори за баница, 1 к.ч. мазнина; зa плънката: 1 кг коприва, 1 к.ч. натрошено сирене, 2-3 сварени и стрити жълтъка, черен пипер.
Попарваме във вряща вода почистената и измита коприва. Отцеждаме я, нарязваме я на ситно и я смесваме с натрошеното сирене и стритите варени жълтъци. Поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Разгъваме корите и ги налязваме на широки ленти. В единия край на всяка лента слагаме от плънката и завиваме лентата на баничка. Нареждаме баничките в тава, поливаме ги с мазнината и печем в умерена фурна до зачервяване.

Баница с листа от цвекло

Прoдукти: 800 г пшенично брашно, 150 г царевично брашно, 4 глави лук, 2-3 ч.ч. ситно нарязани листа от цвекло, 200 г зелени джанки, 1 1/2ч.ч. вода, сол.
От пшеничното брашно, водата и малко сол омесваме средно твърдо тесто. От него разточваме 1 голяма и 4-5 малки кори. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко подсолена вода заедно със цитно нарязаните листа от цвеклото. Щом омекнат, отстраняваме от огъня и оставяме да поизстинат. Разстиламе голямата кора в малка тавичка, така че краищата й да останат навън. Разпределяме върху нея плънката и джанките и я покриваме с 1 малка кора. Отгоре нареждаме нареждаме останалите малки кори, навити на рула, и покриваме с краищата на голямата кора. Печем баницата в силна фурна.

Баница с маруля

Прoдукти: 250 г готови кори за баница, 1 ч.ч. разтопено краве масло /или олио/, 4-5 външни листа от маруля, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. олио /за плънката/, сол.
Почистваме и измиваме ориза. Сваряваме го в 1 ч.ч. вода и го отцеждаме. Смесваме го със съвсем ситно нарязаните листа от маруля. Поръсваме 1 с.л. олио и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка нареждаме пласт от готовите кори. Напръскваме го обилно с мазнина и нареждаме отгоре втори пласт кори. Отново напръскваме с мазнина и след това разстиламе част от плънката. Продължаваме да нареждаме корите, като пръскаме с мазнина и разстиламе плънката. Завършваме с пласт от кори, поръсваме обилно с мазнина и печем в умерено загрята фурна, докато баницата порозовее отгоре.

Баница с тиквички и спанак

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 4-5 с.л. олио, 500 г спанак, 1 тиквичка, 2 стръка зелен лук, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, магданоз, копър.
Почистваме, измиваме и нарязваме на ситно лука и спанака. Задушаваме ги в олиото. Щом останат на мазнина, прибавяме обелената и настъргана /на едро ренде/ тиквичка. Продължаваме да задушаваме, докато мазнината се изпари. Отстраняваме от огъня и смесваме със ситно нарязаните магданоз и копър. В голяма купа разбиваме яйцата. Сипваме разтворената в киселото мляко сода, разбиваме около 1 мин и след това прибавяме сиренето. После при непрекъснато бъркане слагаме последователно по 1 с.л. брашно и зеленчукова смес. Бъркаме, докато получим еднородна гъста каша. Сипваме сместа в намаслена тавичка и разпределяме отгоре нарязаното на люспи масло. Печем в умерено загрята фурна, докато баницата хване златиста коричка.

Банички със спанак

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 250 г спанак, 1 твърдо сварено яйце, 1-2 стръка зелен лук, 1-2 стръка пресен чесън, черен пипер, сол, 1 белтък и 1 жълтък за намазване.
Почистваме и измиваме спанака. Потапяме го за кратко време във вряща вода, отцеждаме го и го нарязваме много ситно. Нарязваме на ситно лука и чесъна /ако използваме стар лук, го настъргваме, а стария чесън счукваме или пресоваме/. Смесваме ги със спанака, прибавяме 1 с.л. вода и задушаваме на огъня. След това подправяме със сол и черен пипер на вкус и оставяме плънката да изстине. Разстиламе бутер тестото и го нарязваме на правоъгълници. Намазваме краищата им с белтъка а по средата на всеки правоъгълник слагаме по малко от плънката. После ги прегъваме на две и слепваме краищата им. Намазваме ги отгоре с жълтъка, който сме разбили с 1 с.л. вода, и ги печем при температура 220°С, докато станат златисти.

Бюрек със спанак

Прoдукти: 4 готови кори за баница, 1 кг спанак, 100 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. краве масло, черен пипер, сол.
Изчистваме и измиваме спанака. Попарваме го с кипяща вода, след което го отцеждаме и го нарязваме на ситно. Когато изстине го смесваме с натрошеното сирене, яйцата, прясното мляко, 1 с.л. олио и малко черен пипер. Посоляваме плънката и я разбъркваме много добре. След това поръсваме готовите кори с олио и разстиламе върху всяка от тях по четвъртинка от плънката. Навиваме корите на рула и ги подреждаме в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с мазнина и печем бюрека около 30 мин в предварително загрята умерена фурна.

Лучник по трънски

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 1/2ч.ч. олио, 500 г пресен лук, 1 кг лапад, 500 г сирене, 2 яйца, сол, 1 яйце за намазване.
Пресяваме брашното, прибавяме малко сол и замесваме тесто като за баница. Разделяме го на топки, които оставяме да отлежат. Почистваме пресния лук, измиваме го, нарязваме го на дребно и го задушаваме в част от мазнината. След това прибавяме измития и нарязан на ситно лапад и също го задушаваме. После отстраняваме съда от огъня, прибавяме натрошеното сирене и разбитите яйцата и разбъркваме. Разточваме тестените топки на кори и ги нареждаме в намаслена тавичка, като върху всяка кора поръсваме олио и разстиламе част от плънката. Покриваме с последната кора, поръсваме с олио, намазваме с разбитото яйце и печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме готовия лучник топъл с айрян или кисело мляко.

Пролетна баница с булгур

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г булгур, 300 г спанак /лапад, киселец, лобода,коприва/, 1 ч.ч. олио, сол.
От брашното, вода и малко сол омесваме банично тесто. Разточваме го на кори, които леко препичаме върху плочата на печката. После ги завиваме с кърпа, за да омекнат. Сваряваме булгура в малко подсолена вода и го отцеждаме. Почистваме спанака, нарязваме го на ситно и заедно със сварения булгур го задушаване в 1-2 с.л. олио и малко вода. Нареждаме корите в намаслена тавичка като върху всяка кора ръсим по малко мазнина и разпределяме част от плънката. Покриваме с последната кора, поръсваме с останалата мазнина и печем баницата върху печката. Щом се зачерви от долната страна, обръщаме и допичаме от другата страна. Поръсваме готовата баница с малко вода и я покриваме с кърпа, за да омекне. Вместо с булгур можем да направим баницата с ориз.

Просеник с лапад

Прoдукти: 1 к.ч. царевично брашно, 1 к.ч. пшенично брашно, 1 бакпулвер, 300 г лапад, 100 г мазно сирене, газирана вода, сол.
Смесваме двата вида брашно с бакпулвера и прибавяме ситно нарязания лапад, натрошеното сирене, олиото и 1-2 щипки сол. Разбъркваме сместа и наливаме газирана вода, така че да получим гъста каша. Изсипваме в тавичка и печем 30 мин при температура 180°С.

Лучник с фъстъци

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г свинска мас /или маргарин/, 200 г кисело мляко, 100 г извара, 1/2ч.л. сода бикарбонат, сол; зa плънката: 4 връзки пресен лук, 100 г гъби, 50 г пушено сирене, 50 г печени фъстъци, 1 яйце, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.
От брашното, млякото със содата, изварата и разтопената мазнина замесваме гладко тесто. Оставяме го да престои на хладно около 1 час. През това време нарязваме гъбите и ги задушаваме в маслото. Отстраняваме тигана от огъня и прибавяме ситно нарязания лук. Посоляваме на вкус и смесваме със счуканите фъстъци и разбитото яйце. В намаслена тавичка разстиламе по-голямата част от тестото, като правим ръбче около 1 см по стените на тавата. Настъргваме отгоре половината от пушеното сирене, разстиламе плънката и поръсваме останалото натрошено сирене. Разточваме кора от останалото тесто, покриваме плънката и прищипваме краищата на кората към долното тесто. Печем лучника в умерено загрята фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Постни манджи с леща

Леща яхния Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 морков, 1 резен целина, 1 глава чесън, 1 с.л. чубрица, черен пипер, сол на вкус; за запръжката: 4-5 с.л. олио, 2 домата или 1 с.л. доматено пюре, 1...

Изпитаните лекове на баба

Кой от нас, въпреки желязната си вяра в официалната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не вредят, ...

Отглеждане на захарна царевица

Отличните вкусови качества и голямата хранителна стойност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани зеленчукови култури. Отглежда се заради зърната, които имат значите...

Защо детето често има разстройство?

Напоследък съм много разтревожена - 6-годишният ми син често има диария. На какво се дължи? Диариите са остри и хронични. Острите се причиняват от бактерии или вируси, а също и от некачествена хр...

Начало