Още рецепти » Вкусотии с мозък

 Вкусотии с мозък

Супа от телешки мозък

Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро магданозените корени, морковите и целината и ги сваряваме в 6-7 ч.ч. подсолена вода. Прецеждаме бульона и в него сваряваме телешкия мозък, който предварително сме почистили от ципите. Докато е още горещ, го претриваме през цедка. Отделно нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в сгорещеното масло, докато омекнат. Смесваме ги с пюрето от мозъка, подправяме с малко черен пипер и изсипваме в бульона. Варим още 5-6 мин на умерен огън. Подправяме готовата супа с яйцата и лимонов сок на вкус.

Салата с мозък и майонеза

Прoдукти: 1 телешки мозък, 1 опаковка майонеза, 1 морков, 1 глава целина, 3-4 картофа, 1 корен магданоз, 1 кисела ябълка, 1 главичка червено цвекло, 4-5 кисели краставички, 200 г консервиран грах, сол, лимон, 1-2 с.л. олио или зехтин

Нaчин на приготвяне: Измитото цвекло сваряваме, обелваме, нарязваме на кубчета и изкисваме в оцет. Обелваме ябълката и също я нарязваме. Смесваме я с граха, нарязаните на кубчета кисели краставички и свареното цвекло. Сваряваме поотделно нарязаните на кубчета картофи, моркови, обелената и наситнена целина и обеления магданозен корен. Прецеждаме водите, смесваме ги и сваряваме в тях мозъка, завит в тензух. Объркваме зеленчука, солим го и го наръсваме с олио. Оставяме го да престои и го смесваме с майонезата. В подходящ съд редим пласт зеленчуци, пласт нарязан на филийки мозък. Украсяваме с резенчета варени яйца, маслини и магданоз.

Фалшив хайвер

Прoдукти: 500 г телешки мозък, 2 скилидки чесън, 1 с.л. лимонов сок, 1 к.ч. олио, черен пипер и сол на вкус, маслини и магданоз за украса.

Нaчин на приготвяне: Накисваме мозъка за 1 час в студена вода. Обелваме ципата и го сваряваме в подсолена вода. Претриваме сварения мозък през сито. Поставяме приготвеното пюре в подходящ съд, подправяме го с черен пипер, сол, счукан чесън и лимонов сок. На тънка струйка сипваме олиото. Поднасяме в купички, украсени с маслини и листенца магданоз.

Хайвер от мозък

Прoдукти: 1 телешки мозък, чесън, сол, черен пипер, 1 ч.ч. олио, лимонов сок

Нaчин на приготвяне: Киснем мозъка 1 час в студена вода, обелваме ципата и го варим в подсолена вода. Отцеждаме, почистваме го от костички и го пасираме. Прибавяме с бъркане лъжица по лъжица олиото, подправяме със сол, черен пипер, лимонов сок и счукан чесън и бием сместа с дървена лъжица, докато стане пухкава. Нареждаме хайвера в чинийки и украсяваме с маслини и магданоз.

Сандвичи с пюре от мозък и маслини

Прoдукти: 1 твърдо сварено яйце, 15-20 маслини, половин телешки мозък, 1 главичка лук, 2 с.л. олио, 1-2 лимона, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме телешкия мозък в подсолена вода, изчистваме го от ципите и го разбиваме. Изчистваме маслините от костилките и ги счукваме заедно със ситно нарязан лук. Настъргваме твърдо свареното яйце и го прибавяме заедно с олиото към мозъка и маслините. Разбиваме, докато получим гладко пюре, и подправяме с лимонов сок. Със сместа намазваме филийките и украсяваме с лимонови кръгчета.

Пълнени чинийки от гъби

Прoдукти: 4 големи печурки, 100-150 г сварен мозък, половин сварен морков, 20 г патладжанено пюре, 20 г орехов сос, 3-4 дребни печурки, 30 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме големите гъби от пънчетата и ги изпържваме в сгорещеното масло. Отделно пасираме сварените морков и мозък и ги смесваме с изпържените и ситно нарязани дребни печурки, патладжаненото пюре и ореховия сос. Посоляваме на вкус и пълним гъбите с тази смес.

Мозък в сос от горчица

Продукти за 4 порции: 1 телешки мозък, 1 глава лук, малко магданоз, 1 ч.ч. зехтин, 1 –2 с.л. горчица, 1 лимон, сол, черен пипер, 4 твърдо сварени яйца, магданоз

Нaчин на приготвяне: Заливаме мозъка с хладка вода, която сменяме на няколко пъти. Внимателно отстраняваме ципата и го сваряваме в подсолена вода заедно с магданоза и главата лук. Нарязваме го на филийки, които подреждаме в голяма плитка салатиера. Изваждаме жълтъците на яйцата и ги пасираме. Разбиваме горчицата и зехтина, прибавяме лимоновия сок, пасираните жълтъци и подправяме със сол и черен пипер. Заливаме мозъка с приготвения сос и украсяваме със стръкчета магданоз и нарязаните на тънки филийки белтъци.

Руладини с мозък по унгарски

Продукти за 5 порции: 800 г телешко филе, 200 г сварен телешки мозък, 3 с.л. мас, 3-4 с.л. олио, 2 глави лук, 150 г гъби, 100 г пушени гърди, магданоз, черен пипер, червен пипер, сол, 2 яйца, 2 зелени чушки

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на филийки и с дървено чукче ги изтъняваме на по-широки пържоли. Натриваме ги със сол и черен пипер от двете страни. Загряваме олиото и в него пържим нарязания на ситно лук, нарязаните на малки кубчета пушени гърди, изчистените и нарязани на ромбчета чушки и нарязания на парченца мозък. Бъркаме и готвим, докато зеленчуците омекнат. Подправяме със сол, черен и червен пипер и наръсваме с магданоз. Задушаваме 10 мин и прибавяме разбитите яйца. Щом яйцата стегнат, сваляме плънката от котлона, оставяме я да поизстине и я разпределяме върху пържолките. Навиваме на рулца, които омотаваме с по-дебел конец. Загряваме маста и пържим в нея руладините, докато равномерно поруменеят. Изваждаме и ги оставяме в топла чиния, а в същата мазнина задушаваме почистените и нарязани на ивички гъби. Подправяме ги със сол и черен пипер. Освобождаваме руладините от конеца, разпределяме ги в чиниите и гарнираме с гъбите.

Пълнено пиле с мозък

Продукти за 6-8 порции:1 голямо пиле /около 1.5 кг/, 1 пакетче краве масло, сол, черен и червен пипер; зa плънката: 1 телешки мозък, 150 г печурки, 1 виенска кифла, 1 с.л. брашно, 60 г масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3, 1-2 с.л. ситно нарязани магданоз и босилек, сол, черен пипер, 2-3 ч.л. мед

Нaчин на приготвяне: Натриваме пилето със сол, черен и червен пипер. Накисваме мозъка 30 мин в хладка вода, обелваме му ципата и го пасираме. Прибавяме накиснатата в прясното мляко и леко отцедена кифла, поръсваме със сол, черен пипер и зелените подправки и избъркваме. Наситняваме шапките на гъбите. Загряваме маслото за плънката и запържваме брашното. Прибавяме мозъка и гъбите и леко пържим. Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с малко сол на пяна. Прибавяме ги в плънката. Готвим още 1-2 мин с бъркане. Сваляме от котлона, оставяме плънката малко да поизстине и лъжица по лъжица прибавяме разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме плънката, напълваме пилето и зашиваме отвора. Сгорещяваме маслото и пържим пилето, докато поруменее равномерно. Прехвърляме го в тавичка, наливаме мазнината от пърженето и малко топла вода /1-2 пръста от тавата/ и печем 1 час в умерена фурна, като периодично обливаме пилето със соса, който си пуска. За да не прегори, щом поруменее отгоре, покриваме тавата с фолио. Малко преди да изключим фурната разтваряме меда в малко топла вода и с този сок поливаме пилето. Допичаме, за да стане коричката хрупкава и сладка.

Картофи, пълнени с мозък

Продукти за 4 порции: 8 по-едри картофа /еднакви по големина/, 1 телешки мозък, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 глава лук, 1 яйце, 5-6 с.л. сметана, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. галета, червен пипер, черен пипер, сол, 1 ч.ч. бульон.

Нaчин на приготвяне: Обелваме полусварените в подсолена вода картофи и ги издълбаваме за пълнене. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2 с.л. вода. Посоляваме, прибавяме почистения и нарязан мозък и след 2-3 мин отстраняваме от огъня. Добавяме магданоза, яйцето, сол, червен и черен пипер. Разбъркваме добре и пълним картофите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка и заливаме с топлия бульон, смесен със сметаната. Печем картофите в умерена фурна, докато останат на мазнина. Поръсваме с галетата и запичаме, колкото да се зачерви.

Пълнени картофи с мозък и шунка

Продукти за 5-6 порции: 15-20 картофа, 1 телешки мозък, 125 г шунка, 1 глава лук, 3 яйца, 3-4 с.л. прясно мляко, 40 г краве масло, настъргана лимонова кора, черен пипер, магданоз, сол

Нaчин на приготвяне: Сваряваме мозъка в подсолена вода, почистваме го от ципата и го наситняваме. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване наситнения лук. Прибавяме мозъка и нарязаната на много малки кубчета шунка и продължаваме да пържим. Щом шунката се позачерви, добавяме разбитите с млякото яйца, наситнения магданоз и останалите подправки. Готвим 2-3 мин и сваляме плънката от котлона. Обелваме картофите, внимателно ги издълбаваме и леко ги сваряваме на пара или с много малко вода. Пълним ги с плънката, нареждаме ги в намазнена тавичка, наливаме 1 к.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Поднасяме с доматен сос.

Крокети от мозък

Продукти за 4 порции: 600 г телешки мозък, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 2 с.л. галета, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 200 г гъби, 1 морков, 1 главичка целина, 1 дафинов лист, магданоз, оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме мозъка, обелваме го от ципата и го варим 15-20 мин. в подсолена вода, в която сме сложили нарязаните целина и морков, дафиновия лист, няколко зърна черен пипер и оцет. Оставяме уврелия мозък да изстине в бульона. Отделно задушаваме в мазнината ситно нарязания лук. В същата мазнина задушаваме и почистените и ситно нарязани гъби. От лука, гъбите, ситно нарязания магданоз, смления черен пипер и мозъка замесваме тесто за крокетите. Панираме крокетите в брашно, яйце, галета и пак яйце и ги изпържваме.

Къри от агнешки мозък

Продукти за 4 порции: 4 агнешки мозъка, 100 г краве масло, 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 дафинови листа, сок от половин лимон, 1 ч.л. кориандър, 1 ч.л. червен пипер, 4 карамфилчета, 1/2 ч.л. канела, 1 зърно кардамон, 6 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме мозъците наполовина, заливаме ги с подсолена и подкиселена вода и ги задушаваме 15 мин на слаб огън. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме заедно с кориандъра, червения пипер и канелата. Щом омекнат, сипваме киселото мляко и разбъркваме. Прибавяме отцедения мозък, дафиновите листа, карамфилчетата, кардамона и черния пипер. Пържим още 5-6 мин при непрекъснато бъркане. Накрая сипваме 300 мл бульон от отцедения мозък и варим 20-30 мин на слаб огън.

Кюфтета от мозък

Продукти за 6 порции: 1-2 по-малки телешки мозъка, 2 яйца, 1 филия сух бял хляб, 1 к.ч прясно мляко, 1 главичка лук, брашно, галета, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Накисваме мозъка в хладка вода, за да отстраним ципата и после го пресоваме. Месим го с изцедения от млякото хляб, ситно нарязания лук, изпържен в масло, и 1 яйце. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол на вкус. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашно, галета и топим в разбитото яйце. Пържим ги в сгорещено масло.

Мозък с магданозен сос

Продукти за 4 порции: 1 телешки мозък, сол, магданоз, черен пипер, 1 дафинов лист, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. оцет; зa соса: 150 г масло, магданоз, лимонов сок, 3-4 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го заедно с изброените подправки и го отцеждаме. След като изстине го нарязваме на филийки. Наситняваме яйцата и ги пържим в маслото заедно със ситно нарязания магданоз. Подправяме със сол и лимонов сок и заливаме нарязания мозък.

Мозък по шопски

Продукти за 5 порции: 600-700 г мозък, 1 к.ч. брашно, 1 непълна ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, 5 пиперки, 5 домата, 5 люти чушлета, 1 малка глава лук, 5 яйца, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме сварения мозък на филийки, които поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното и изпържваме в половината от олиото. В останалото олио последователно задушаваме ситно нарязания лук, почистените от дръжките и семената и нарязани на парченца чушки, нарязаните на кръгчета домати. В 5 гювечета разпределяме изпържения мозък, задушените зеленчуци и лютите чушлета. Отгоре поръсваме ситно нарязания магданоз и счукваме по 1 яйце. Посоляваме на вкус, заливаме с разтопеното масло, захлупваме и запичаме гювечетата в силна фурна.

Мозък с магданоз

Продукти за 4 порции: 1 телешки мозък, 1 морков, 1 парче целина, 1 с.л. оцет, 1 дафинов лист, 5-6 с.л. краве масло, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за около 1 час в студена вода телешкия мозък, обелваме внимателно ципата му и го сваряваме в 2-3 ч.ч. подсолена вода заедно с моркова, целината, оцета, дафиновия лист и черен пипер на вкус. Оставяме го да изстине в бульона, изваждаме го и го нарязваме на филии, които нареждаме в чиния. Нарязваме магданоза на едро, слагаме го в сгорещеното масло, разбъркваме и веднага изсипваме върху мозъка.

Мозък фрикасе

Продукти за 4 порции: 1 телешки мозък, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 глава лук, 1 парче пащърнак, черен пипер, бахар, магданоз, кисели краставички, сол; за соса: 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 жълтъка, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изкисваме мозъка в студена вода, след което го почистваме от ципите. Сваряваме го в подсолена вода заедно с почистените и нарязани на едри парчета корени и лук, няколко зърна бахар и черен пипер. Изваждаме го да се отцеди и изстине, после го нарязваме на филийки, които подреждаме в подходяща чиния. В сгорещената мазнина запържваме брашното за соса. Разреждаме с бульон от сварения мозък, сипваме виното, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим на тих огън. Щом сосът се сгъсти, прибавяме един по един жълтъците, като непрекъснато бъркаме, за да не се пресекат. Подправяме с лимонов сок, изчакваме отново да се сгъсти, слагаме го в съд със студена вода и продължаваме да бъркаме, докато изстине. Заливаме мозъка с изстиналия сос и поднасяме.

Паниран мозък

Продукти за 4 порции: 500 г телешки или свински мозък, 1 връзка корени за супа, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло, 1 с.л. олио, лимонов сок, оцет, дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Оставяме мозъка да кисне около 2 часа в студена вода. Приготвяме отвара от вода, оцет, сол, нарязаните на едро корени за супа, 3-4 зърна черен пипер, дафинов лист. В кипящата отвара слагаме изкиснатия мозък и варим 15 мин на силен огън и след това 10 мин на слаб огън. Оставяме мозъка да изстине в отварата, отцеждаме го, обелваме го и го нарязваме на филийки. Слагаме нарязаните филийки за около 30 мин в марината от лимонов сок, олио, сол, черен пипер и магданоз. След това потапяме в тесто, приготвено от яйцата, млякото, брашното и малко сол и пържим в сгорещена мазнина. Оставяме изпържените филийки в затоплена чиния. В същата мазнина запържваме леко подсолен магданоз, с който се гарнираме мозъка.

Телешки мозък в доматен сос

Продукти за 4 порции: 500-600 г телешки мозък, 250-300 мл доматен сок /или 2 с.л. доматено пюре, размито във 1 ч.ч. вода/, 2-3 с.л. коняк, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. оцет, лимонов сок, черен пипер, бахар, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 час мозъка в подкиселена с оцета вода, след което го обелваме и го нарязваме на филийки. Поръсваме ги със сол и черен пипер, овалваме ги в брашното, запържваме ги бързо в сгорещената мазнина и ги изваждаме в затоплена чиния. В същата мазнина изсипваме доматения сок, кипваме го и го оттегляме да къкри на тих огън. Застройваме го с размитото в млякото брашно и го варим, докато се посгъсти. Прибавяме изпържения мозък, коняка и подправките и оставяме ястието да къкри на огъня още 20 мин.

Телешки мозък с киселец

Продукти за 4 порции: 1 телешки мозък, 250 г киселец, 1 л бяло вино, 1 главичка пресен лук, магданоз, черен пипер, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Измиваме мозъка, махаме кръвните части и корицата и киснем около 1 час във вода, която сменяме до три пъти. Заливаме го с бялото вино и вода така, че да го покрие, добавяме подправките и варим. Изцеждаме сварения мозък и го сервираме върху гарнитура от задушен и леко посолен киселец.

Телешки мозък с черно масло

Продукти за 5-6 порции: 750 г бланширан телешки мозък, 1 пакетче краве масло, 11/2 с.л. ябълков оцет, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме мозъка на филийки, които запържваме в малко масло и от двете страни до златисто. Нареждаме ги в съда за сервиране, като ги покриваме, за да ги запазим топли. В тигана разтопяваме останалото масло и когато се нагорещи, сипваме оцета. Оставяме да поври няколко минути, прибавяме магданоза и подправките и бързо заливаме мозъка.

Филийки от мозък

Продукти за 4 порции:1 телешки мозък, 60 г краве масло, 2-3 с.л.галета, 2 яйца, сол,

Нaчин на приготвяне: Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме го на филийки. Сгорещяваме маслото и намаляваме котлона. Топим филийките в разбитите яйца, овалваме ги в галета и ги изпържваме до равномерно поруменяване.

Яйца с мозък

Продукти за 5 порции: 1 телешки мозък, 5 яйца, 2 с.л. масло, 1 с.л. олио, сол, черен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме мозъка в подсолена вода и го обелваме. Изпържваме разбитите яйца в смесената мазнина, така че да останат сочни. Прибавяме нарязания на парченца мозък, подправяме със сол, черен пипер и магданоз, разбъркваме и сваляме от огъня.

Гарнитура Прованс

Прoдукти: 3 глави лук, 3 сварени яйца, 2 връзки магданоз, 1 сварен телешки мозък, 5-6 с.л. олио, 5-6 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, твърдо сварените яйца, магданоза и телешкия мозък. Смесваме продуктите, посоляваме ги и заливаме с оцета и олиото, които предварително сме смесили и сме разбили до побеляване. Разбъркваме добре и държим гарнитурата в хладилник до поднасянето й. Поднасяме с печени меса.

Палачинки с мозък

Прoдукти: 2 к.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 телешки мозък, 1 глава лук, парченце люта чушка, сол, черен пипер, галета за овалване, мазнина за пържене

Нaчин на приготвяне: Сваряваме мозъка и го почистваме от костичките. Загряваме мазнина, леко изпържваме мозъка и го подправяме със сол, черен пипер и ситно нарязана люта чушка. Разбъркваме добре плънката. От брашното, яйцата, млякото и 1 щипка сол правим тестото за палачинки. Печем ги в намазнен тиган. Слагаме във всяка палачинка по малко от плънката и ги навиваме на стегнати рула. Загряваме олиото, топваме всяка палачинка в разбитото яйце, овалваме я в галета и я изпържваме до равномерно поруменяване.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Манастирите на Метеора

В света не съществува друг подобен манастирски комплекс, изникнал сякаш от само себе си върху внушителния каменен пейзаж. Забележителният природен феномен от години занимава учени от цял свят. Може би...

Засадете лешник в градината си

Едно от най-противоречивите като културно овощно растение е лешникът. Обичан от всички като плод заради неговата вкусна и полезна ядка, ценен като суровина в сладкарството и шоколадовото производство...

Менструацията подсказва болести

За съжаление, далеч не винаги жените знаят какъв е менструалният цикъл, който може да се смята за нормален. Често разстройствата в менструалния цикъл възникват още, когато малкото момиче се превръща ...

Хипнозата – полезна, но и опасна

Някои смятат, че тя е опасно зомбиране. Други са убедени, че е панацея на всички болести. Къде е истината? Малко история Една от най-екзотичните и тайнствени професии, съществуващи в света, ...

Начало