Още рецепти » Вкусотии с кускус

 Вкусотии с кускус

Доматена супа с кускус

Прoдукти: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното масло. Разреждаме запръжката с 4 ч.ч. гореща вода и оставяме да възври. Прибавяме обелените и настъргани домати и кускуса. Варим на умерен огън. Преди да отстраним супата от огъня прибавяме горещото мляко и ситно нарязан магданоз. При поднасянето поръсваме супата с настърган кашкавал.

Доматена супа с кускус и сирене

Прoдукти: 500 г домати, 1 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1 к.ч. кускус, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в 40 г масло, докато добие леко кремав цвят. Разреждаме с 5 ч.ч. гореща вода и слагаме на огъня. Когато течността заври, прибавяме обелените и настъргани домати. След 15-20 мин слагаме кускуса и варим още 15 мин. Непосредствено преди да отстраним супата от огъня сипваме млякото, слагаме останалото масло и посоляваме на вкус. При поднасяне поръсваме супата със ситно нарязания магданоз и прибавяме натрошеното сирене.

Супа от спанак с кускус

Прoдукти: 500 г спанак, 3 стръка пресен лук, 1 к.ч. кускус, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 6 ч.ч. вода, 1 яйце, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно спанака и лука. Задушаваме ги до омекване в олиото, към което сме добавили 1 с.л. вода. После заливаме с горещата вода, посоляваме и оставяме супата да заври. Прибавяме кускуса, а след като той се свари добавяме млякото и маслото. Отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Преди поднасяне поръсваме с настъргания кашкавал и черен пипер на вкус.

Супа с топено сирене

Прoдукти: 200 г печурки, 1 к.ч. кускус, 1/2 малка тиквичка, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена или жълта чушка, 1-2 репички, 3-5 с.л. магданоз, 1 стрък пресен чесън, 1 ч.л. сол, 4 триъгълничета топено сирене, 2 сварени жълтъка, краве масло, подправки, копър
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушката, моркова и репичката на ситно и ги задушаваме с маслото в малко вода. Щом поомекнат, слагаме сварения кускус и пасираме до гладка смес. Ароматизираме супата и прибавяме нарязаните на пръчици тиквички и накиснатите в лимонов сок гъби. Доваряваме, като след 5 минути прибавяме запечения на скара кромид лук, пасиран заедно с чесъна и сварените жълтъци. Разсипваме готовата супата в дълбоки чинии и поръсваме лентички топено сирене.

Агнешка чорба с кус-кус

Прoдукти: 500 г агнешко месо от гърдите, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. кус-кус, 3 с.л. олио, 1 ч.л. кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца. Задушаваме го в олиото и малко вода. Прибавяме едро нарязаните чесън и лук. Заливаме с 1-1,5 л гореща вода, посоляваме и варим 15 мин на тих огън. Добавяме кус-кус, варим още 15 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата чорба с черен пипер, ситно нарязан магданоз и кимион.

Чорба от свинско месо

Прoдукти: 200 г крехко свинско месо от плешката, 200-300 г кости от пушено месо, 2 моркова, 1 корен магданоз, 1 парче зеле, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 с.л. кускус, 1 яйце, 1 к.ч. чаша кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме с 1 л студена вода нарязаните зеленчуци, месото и костите. Варим ги на умерен огън, докато омекнат. Прибавяме кускуса и досваряваме супата. Отстраняваме от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Застройваме с яйцето и киселото мляко.

Супа с грах и юфка

Прoдукти: 500 г зелен грах, 200 г дребна юфка /или кускус/, 4-5 глави лук, 60 г краве масло, 2 с.л. олио, магданоз, 1-2 домата, 150 г бекон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и прибавяме олиото, бекона, нарязан на малки парченца, и ситно нарязания лук. Запържваме всичко на тих огън. Отделно обелваме и настъргваме доматите, след което ги задушаваме с малко мазнина. Прибавяме ги към запържените продукти заедно с граха, сипваме малко хладка вода и рязко засилваме огъня. Щом заври, посоляваме, поръсваме с черен пипер и намаляме огъня. Захлупваме и варим на слаб огън, докато грахът уври добре. В друг съд сваряваме юфката в 1 л подсолена вода, отцеждаме я и я сипваме при останалите продукти. Прибавяме водата, в която сме варили юфката, поръсваме със ситно нарязан магданоз и оставяме супата да престои 10 мин. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал.

Черноморско плато

Прoдукти: 1 кутия майонеза, 1 ч.ч. кус-кус, 1 к.ч. нарязани на ивици черни и зелени маслини, 1 консерва от риба, 2 твърди домата, 2 с.л. нарязано кашу, 2 с.л. нарязани орехи, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го смесваме с нарязаните на ивици маслини и майонезата. Нарязваме на ситни кубчета 1 домат и го смесваме с пасираната риба и ядките. Разпределяме пюрето в средата на продълговата чиния. В кръг подреждаме колелца от другия домат и върху тях разстиламе кускуса. Украсявема с клонки от копър.

Овнешко с кускус

Прoдукти: 600 г овнешко месо, 250 г кускус, половин пакетче краве масло, 1 връзка корени за супа, сол.
Нaчин на приготвяне: На дъното на тенджера под налягане слагаме корените за супа, нарязани на едри парчета. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. вода, поставяме металната решетка и върху нея поставяме почистеното, измито, посолено и нарязано на порции месо. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. След това отваряме тенджерата, прибавяме кускуса, затваряме я отново и варим 8 мин след като започне да съска. Поднасяме месото със зеленчуковия сос, а наоколо слагаме кускуса и го поливаме с разтопеното масло.

Мусака с кускус

Прoдукти: 300 г кускус, 750 г кайма /смес/, 1 глава лук, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. брашно, 1 пакетче краве масло /разтопено/, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го заливаме с 3 с.л. разтопено и сгорещено масло. Отделно в 3 с.л. разтопено масло запържваме нарязания на ситно лук, а след това и каймата. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка слагаме половината от кускуса, отгоре разстиламе каймата и покриваме с останалия кускус. Разбиваме яйцата с прясното мляко, добавяме брашното, разбъркваме добре и заливаме мусаката. Поръсваме с останалото разтопено краве масло и печем двадесетина минути в силна фурна.

Специалитет “Мозайка”

Прoдукти: 250 г шунка, 30 г кашкавал, 3 яйца, 100 г кускус, 75 г мазнина,100 г гъби, 2 моркова, 1 по-голям домат, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в 700 мл подсолена вода заедно с нарязаните на малки кубчета моркови. Отцеждаме. Нарязваме шунката на ивички и заделяме малкоза украса. От домата изрязваме 5 кръгчета също за украса, а останалото наситняваме. Нарязваме гъбите на филийки и ги задушаваме в 2/3 от мазнината. Прибавяме останалите продукти и кускуса. Подправяме със ситен магданоз и сол и разбъркваме добре. Разбиваме яйцата, леко ги посоляваме и ги объркваме в горната смес. Намазняваме 5 гювечета и разпределяме мозайката в тях. Печем кратко, но на силна фурна. Обръщаме мозайката в чинийки и гарнираме с резенчета шунка, клонче магданоз, кръгче домат и лъжица заквасена сметана или изцедено кисело мляко, подправено със сол и по желание с чесън.

Пълнени котлети

Прoдукти: 1 кг свински котлети, 150 г кус-кус, 150 г гъби, 80 г краве масло, 60 г кашкавал, 2 моркова, 1 голяма глава лук, 2 печени червени чушки, 50 г брашно, 1 твърдо сварено яйце, 1 сурово яйце, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: На срещуположната на реброто на котлета страна цепваме с остър нож джобче. Наръсваме със сол и черен пипер. Сгорещяваме 2/3 от маслото и задушаваме в него нарязаните на ситно лук, моркови и гъби. Оставяме сместа добре да изстине и прибавяме накълцаните на ситно чушки, настъргания на едро ренде кашкавал и наситненото варено яйце. Поръсваме със сол и черен пипер, разбъркваме добре и прибавяме суровото яйце. Избъркваме повторно. Пълним с тази плънка джобчетата, защипваме ги с метални шишчета или клечки за зъби, овалваме ги в брашното и ги подреждаме в намаслена тавичка. Наливаме много малко водичка /или вино/ и печем в умерена фурна. Отделно сваряваме кус-куса в подсолена кипяща вода, отцеждаме и го подправяме с малко масло. Разпределяме го по порциите като канапе за котлетите.

Кубински рататуй

Прoдукти: 300 г кус-кус, 2 патладжана, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 2 домата, 1 глава лук, 1 люта чушка, 4 с.л. олио, 10 черни маслини без костилките, 200 мл зеленчуков бульон, няколко листенца босилек, сол
Нaчин на приготвяне: Бланшираме за 1-2 мин доматите, обелваме ги и ги нарязваме на малки парченца. Измитите и изчистени от семките чушки нарязваме на дълги тънки ивички. Нарязваме патладжаните на кубчета, посоляваме ги и ги оставяме няколко часа да си пуснат горчивия сок. Леко ги изстискваме и ги изплакваме на течаща вода. Лука нарязваме на тънки филийки. Загряваме в по-голям тиган 3 с.л. олио, намаляваме котлона и задушаваме зеленчуците на тих огън около 20 мин. Отвреме навреме разбъркваме сместа. Накрая прибавяме цялата люта чушка, маслините и наситнения босилек. Оставяме на котлона още 2-3 мин. Отделно сваряваме кус-куса, отцеждаме го в чиния и го поливаме със зеленчуковия бульон. Оставяме го да попие течността. Загряваме останалото олио и изсипваме кус-куса. Разбъркваме го, за да се намасли добре и го прехвърляме в голяма плитка чиния, оформяйки го като пръстен. В средата слагаме задушените зеленчуци. Сервираме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Петродворец – феерия от злато и водни струи

Когато Петър Велики се възкачва на престола, той има ясната цел да ориентира изостаналата Русия към модернизиращата се Европа. Той реорганизира и осъвременява армията, превръща страната си в морска си...

Вкусотии с пилешки дреболии

Пилешки дробчета по ловджийски Прoдукти: 900 г дробчета, 150 г брашно, 1 ч.л. черен пипер, 6 с.л. олио, 25 г краве масло, 12 по-големи гъби, 100 г кромид лук, 1-2 счукани скилидки чесън, 2 с.л. ...

Лоза на прозореца дава две реколти

Лозата на прозореца няма да ви причинява тревоги, освен това е красива, а и два пъти на година ще дава реколта. За да си направите насаждение, то забодете в почвата вдървесинени резници, които отре...

Кога и как се използва гипскартон?

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Начало