Още рецепти » Салати в буркани

 Салати в буркани

Ловджийска салата

Прoдукти: 4 кг зеле, 2 кг чушки, 2 кг моркови; зa маринатата: 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 глава целина, черен пипер на зърна
Нaчин на приготвяне: Почистеното зеле нарязваме на едро. Чушките и морковите нарязваме на парченца. Разбъркваме зеленчуците и ги натъпкваме плътно в буркани. Възвираме марината от изброените продукти и докато е гореща, заливаме с нея зеленчуците. Затваряме бурканите херметически и ги обръщаме надолу с капачките. След 1 ден ги прибираме на тъмно и хладно място.

Маринована салата със сироп

Прoдукти: зелени и червени пиперки по 20 броя, 10 глави лук, 1,5 л оцет, 250 г захар, 30 г сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките от семето и дръжките, след което ги нарязваме. Нарязваме лука и го смесваме с пипера. Приготвяме маринатен сироп от оцет, захар, сол. Пълним зеленчуковата салата в буркани и я заливаме с врящия сироп. Затваряме бурканите с капачки или ги покриваме с целофан.

Салата от брюкселско зеле

Прoдукти: 1 кг брюкселско зеле, 500 г карфиол, 500 г зеле, 300 г моркови, 300 г целина, 100 г хрян, 25 г синап; зa саламурата: 500 мл оцет, 500 мл вода, 100 г сол, 100 г захар, 10 зърна черен пипер, 10 зърна бахар, 5 дафинови листа
Нaчин на приготвяне: Леко бланшираме във вряща подсолена вода брюкселското зеле и я изхвърляме, тъй като нагарча. Почистения карфиол накъсваме на розички, обелената целина и моркови нарязваме на филийки, зелето наситняваме и леко претриваме със сол. Нареждаме ги в буркани, слагайки между редовете парече хрян и ръсейки тук-там със синапено семе. Възвираме саламура от изброените продукти, оставяме я да изстине и заливаме с нея зеленчуците. Отгоре притискаме с летвички или с венче от лозови клонки. Затваряме херметически бурканите и ги държим на хладно място. Не стерилизираме.

Дунавска салата

Прoдукти: 4.5 кг червена “Капия”, 2 кг зелени доматчета, 1.5 кг запарени моркови, 700 г лук, 200 г сол; за всеки буркан от 800 мл: 60-70 мл оцет, 50 мл олио, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, парче дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Измитите и изчистени от семките чушки нарязваме на ивички с дължина 1.5 см. Зелените домати нарязваме на шайбички с дебелина 0.5 см. Почистваме морковите, нарязваме ги на кръгчета и ги попарваме с вряла вода за 5-6 мин. Отцеждаме ги и ги обливаме със студена. Лука нарязваме на филийки. Смесваме зеленчуците и ги посоляваме. Объркваме ги хубаво, насипваме ги в буркани, на чието дъно сме сложили изброените продукти, затваряме херметически и стерилизираме 25 мин.

Късна цвеклова салата

Прoдукти: 500 г червено цвекло, 500 г моркови, 1 кг картофи, 100 г лук, 1 глава чесън, 2 кг кисело зеле
Нaчин на приготвяне: Обеленото цвекло варим 40 мин в подкиселена с оцет вода, за да си запази красивия цвят. Сваряваме остърганите моркови. Прехвърляме ги в гевгир, обливаме ги със студена вода и ги нарязваме на шайбички с къдрав нож. Изчистените лук и чесън нарязваме на филийки. Обелваме картофите, нарязваме ги с къдрав нож, слагаме ги в цедка и ги топваме за 3-4 мин във вряща и подсолена вода. Изваждаме ги и ги обливаме със студена. Киселото зеле нарязваме на тънки ивички. Разпределяме зеленчуците в буркани. Възвираме равни части зелев сок и вода и с горещата марината заливаме зеленчуците. Затваряме бурканите и стерилизираме 20 мин.

Салата от гъби

Продукти за 1 буркан от 800 мл: гъби, 2 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1/2 ч.л. сол, 4-5 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1/2 дафинов лист.
Нaчин на приготвяне: Пущаме почистените гъби във вряща вода, бланщираме 20 мин и след това ги изплакваме със студена вода. Разпределяме ги в буркани, където предварително сме сложили подправките. Заливаме с вода, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Салата от зелени доматчета

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 1 ч. ч. оцет, 1 ч. ч. захар, 1 к. ч. сол, чесън, копър, 12 с. л. препържено олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръсваме с оцета, захарта и солта и оставяме да престоят 1 нощ. Отцеждаме и изхвърляме сока. Редим в буркани от лютеница. През ред поръсваме със ситно нарязан копър и ситно нарязан чесън. Заливаме с препържено олио и стерилизираме 15 минути.

Салата “Ропотамо”

Прoдукти: 1 кг сварен бял боб, 1 кг сварени моркови, 1 кг опечени чушки /смесени/, 1 буркан стерилизирани краставички, 800 г доматено пюре, 1 връзка магданоз, половин пакетче черен пипер на зърна, половин пакетче бахар, 2-3 дафинови листа, 150 мл оцет, 300 мл олио, сол на вкус, 1/2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме отцедения боб, нарязаните на кръгчета краставички и моркови и нарязаните на парчета чушки. Възвираме олиото, оцета, солта, захарта и малко доматен сок. Оставяме маринатата да поизстине, смесваме всички зеленчуци в голям съд и ги заливаме с нея. Наръсваме с наситнения магданоз. Пълним с тази смес бурканчета, затваряме херметически и стерилизираме 30 мин.

Стерилизирани гъби за салата

Нaчин на приготвяне: Добре почистените гъби варим в продължение на 15 минути, след което ги подреждаме в малки бурканчета. Помежду им поставяме по желание копър, кръгчета моркови, 2-3 скилидки чесън и 5-6 зърна черен пипер. Заливаме с охладена саламура, приготвена от равни части оцет и вода и 2 с.л. сол на 1 л течност. Стерилизираме 50 минути.

Южна салата

Прoдукти: 2 кг зеле, 2 кг червени чушки, 2 кг моркови, листа от целина, 1.5 л оцет, 500 мл олио, 500 г захар, 150 г сол, черен пипер, 25 г синапено семе
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме зелето на ивички, морковите на сламки, наситняваме листата целина, а червените чушки режем на лентички. Възвираме съставките за маринатата. Размесваме зеленчуците в дълбок съд като в средата слагаме синапеното семе в тензухена торбичка. Заливаме с горещата марината и захлупваме съда. Оставяме зеленчука да престои 4-5 часа. Плътно напълваме бурканите със зеленчукавата смес, така че да не влиза въздух. Наливаме останалата марината или пък запечатваме с олио, затваряме бурканите и стерилизираме 30 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да си приготвим компост

Компостът е резултат от естественото разграждане на органични отпадъци. При този процес, милиони малки микроорганизми преработват битовите и градински отпадъци и ги превръщат в ценен естествен тор. На...

Неповторимият чар на декоративния лук

Свикнали сме да свързваме лука най-вече с готварството. Много видове лук обаче цъфтят изключително красиво и са с ефектен външен вид. Те отдавна се ползват за украсяване на градините, парковете, град...

Консервиране на грозде

Сладко от бяло грозде Прoдукти: 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде, 1 пълна ч.л. лимонтузу. Нaчин на приготвяне: Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сва...

Как се поставят фототапети

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Начало