Вашите ястия в глинен гювеч
ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК
Свински джолани в глинен гювеч
Прoдукти: 2-3 свински джолана (в зависимост от размера на гювеча), 1 ч.ч. бяло вино, 3 глави лук, 5-6 моркова, 1 глава целина, 5-6 гъби, 1 глава чесън, 3-4 зърна бахар, 2-3 дафинови листа, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме джоланите и ги слагаме в гювеча. Добавяме едро нарязаните зеленчуци: лук, моркови, целина, гъби и цели скилидки чесън. Подправяме с бахар, черен пипер, натрошен дафинов лист и сипваме бялото вино. Печем при температура 180-200°С, докато месото започне да се отделя от костите. Сервираме с варен ориз или картофено пюре.
ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН
Карначета с родопски боб в гювече
Прoдукти: 500 г карначета, 400 г едър зрял родопски боб, 2 глави лук, 8 печени и обелени червени пиперки, 4 с.л. зехтин, 1 с.л. сух джоджен, чубрица и риган.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме боба до пълна готовност. Нарязваме лука на полумесеци и го запържваме в зехтина, след което прибавяме нарязаните пиперки и пържим още 5 минути. Сваляме от котлона и добавяме отцедения боб заедно с подправките. Разбъркваме всичко и разпределяме в 4 гювечета. Във всяко гювече слагаме от боба и навиваме карначето на спирала. Захлупваме гювечетата и запичаме във фурната на 250°С за 30 минути.
СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС
Лукчета в гърне
Прoдукти: 1 кг дребни лукчета, 2-3 червени домата, 2-3 глави лук, 1/2 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1/2 ч.ч. червено вино, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в олиото и малко вода до златисто. Прибавяме настърганите на ренде домати, обелените лукчета и скилидки чесън, червения пипер, виното и малко вода. Посоляваме ястието, поръсваме с чубрица, разбъркваме всичко и изсипваме в пръстено гърне. Захлупваме и задушаваме ястието във фурната. Когато лукчетата омекнат прибавяме разбитото в студена вода брашно и връщаме за няколко минути във фурната.
Гювеч по манастирски
Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2-3 глави лук, 2-3 червени домата, 500 г пресни гъби, 3-4 пиперки, 3/4 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.ч. червено вино, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в част от мазнината и малко вода. Изваждаме месото и в същата мазнина слагаме ситно нарязания лук, част от доматите, нарязани на ситно, и червения пипер. Връщаме месото и заливаме с гореща вода и виното. Посоляваме ястието, прибавяме гъбите, а след 10 минути - пиперките нарязани на ивички. Варим докато омекнат гъбите. Тогава слагаме останалата част от мазнината и ориза. Прехвърляме ястието в гювеч и печем. Малко преди да го извадим от фурната слагаме останалите домати. Поръсваме гювеча със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.
ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН
Редена мусака от спанак в гювече
Прoдукти: 1 и 1/2 кг спанак, 200 г ориз, 3 глави лук ( нарязан на филийки), 7-8 с.л. олио, 2-3 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 50-100 г кашкавал; зa заливката: 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 150 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 1 щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Измиваме спанака, нарязваме го на ситно, попарваме с вряла вода и прецеждаме. Сваряваме ориза в подсолена вода и отцеждаме. Запържваме лука за няколко секунди, наливаме малко вода и оставяме да се задуши за около 5-10 минути. След като омекне, добавяме червения пипер, разбъркваме и разреждаме с доматеното пюре. След това доливаме малко вода и бъркаме, докато се разтвори доматеното пюре. Прибавяме бланширания спанак и отново разбъркваме.
За заливката разтопяваме маслото и в него запържваме брашното до златисто. Разреждаме със студено прясно мляко и след като кипне овкусяваме със сол, черен пипер и щипка индийско орехче. В отделен съд разбиваме жълтъците и към тях внимателно сипваме белия сос при непрекъснато бъркане. На дъното на гювечето слагаме от задушения спанак, върху него редим пласт ориз и отново от спанака. Поливаме със заливката, настъргваме малко кашкавал и печем в умерена фурна (180°С) до зачервяване.
Постен гювеч
Прoдукти: 2 глави лук, 3 патладжана, 3 тиквички, 5 домата, 6 с.л. олио, 100 г кашкавал, 2 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Осоляваме нарязаните на кръгчета патладжани и тиквички и ги оставяме да се отцедят. Леко ги изпържваме и в същата мазнина слагаме нарязания лук, а като омекне, прибавяме нарязаните на филийки домати. В глинен гювеч нареждаме един ред от патладжани, върху тях изсипваме лука с доматите, а отгоре - тиквичките. Всеки ред поръсваме с настърган кашкавал. Покриваме последния с тънки кръгчета домати и поръсваме с галета. Печем в предварително загрята фурна.
ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН
Македонски гювеч в пръстен съд
Прoдукти: 1 голяма кисела зелка, 1 пиле с дреболии, 3-4 македонски наденички, 3-4 глави лук, 1ч.ч. ориз, 1ч.ч. олио, червен и черен пипер, 1 ч.ч. бяло вино, 100 г стафиди, чубрица, джоджен и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и посоляваме пилето. В част от загрятото олио задушаваме нарязания лук, а след това прибавяме ситно нарязаните дреболии и ориза. Слагаме червен пипер, малко топла вода и задушаваме за 5-6 минути. Прибавяме стафидите, подправките и с тази смес пълним пилето. На дъното на керамичен съд слагаме пласт от нарязаното кисело зеле, върху него пилето, а наоколо редим наденичките. Покриваме месото с останалото зеле, наливаме виното и другата част от олиото. Захлупваме съда и печем в умерена фурна до пълна готовност.
Специалитет от кайма в глинен гювеч
Прoдукти:1 кг кайма, 5-6 с.л. галета, 5-6 кисели краставички (ситно нарязани), 250 г гъби от буркан (нарязани на ивици), 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 5-6 картофа, настъргани на едро ренде, черен пипер, магданоз, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Всички продукти смесваме добре и изсипваме в глинен гювеч. Отгоре слагаме парченца краве масло и настърган кашкавал. Запичаме ястието в умерена фурна.
Праз в гювечета
Прoдукти: бялата част на 7-8 стръка праз лук, 150 г настърган кашкавал, 6 с.л. олио, по 1 яйце за всяко гювече, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно праза и поръсваме със сол и черен пипер. Задушаваме в олиото до омекване. Наръсваме с червен пипер и разпределяме нарязания праз в гювечетата. Правим с лъжица вдлъбнатина в средата и чукваме по 1 яйце във всяка порция. Наръсваме с кашкавал и запичаме в загрята фурна за около 10-12 минути. Поднасяме с кисели краставички.
ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА
Мусака от зелен лук и сирене в гювече
Прoдукти: 6 връзки зелен лук, 1 и 1/2 ч.ч. ситно нарязани домати (може и от буркан), 1 к.ч. олио, 250 г натрошено сирене, 4 яйца, 2 ч.ч. рясно мляко, 5 с.л. брашно, сол, магданоз, половин връзка чубрица, къри.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на пърченца с дължина 2-3 см и го задушаваме в горещо олио. Прибавяме доматите и сиренето, леко разбъркваме и изсипваме сместа в 4 гювечета. Поръсваме с чубрица и магданоз и печем в постепенно загрята фурна за около 10-15 минути. Отделно разбиваме млякото с яйцата и брашното, посоляваме и заливаме гювечетата. Запичаме отново в силна фурна и поднасяме с люта чушка.
Свинско със зеленчуци в гърне
Прoдукти: 600 г свинско месо, 700 г картофи, 100 г моркови, 1 връзка магданоз, 2 глави лук, 170 г кисели краставички, 1-2 дафинови листа, 4 чушки, 5-6 зърна черен пипер, олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го запържваме леко в малко олио. Почистваме зеленчуците и ги нарязваме на едро, след което ги прибавяме при месото и запържваме и тях. Подправяме с червения пипер, дафинов лист и сол на вкус. Прехвърляме всичко в пръстен гювеч, заливаме с 2/3 ч.ч. вода и оставяме да се пече 2 часа. Готовото ястие сервираме поръсено със ситно нарязан магданоз.
ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ
Боб с рагу в гърне
Прoдукти: 1ч.ч зрял боб, 500 г рагу, 1 глава лук, 1 суха чушка, 1 морков, 1 ч.л брашно, 1 ч.л червен пипер, 1с.л олио, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме боба. Изсипваме го в гърнето и наливаме вода до средата. Загряваме но огъня и щом водата заври, я сменяме с топла. Нарязваме лука, моркова и рагуто. Пускаме ги в гърнето заедно със сухата чушка. Посоляваме. Захлупваме плътно и готвим на умерен огън. След омекване на месото го изваждаме, обезкостяваме и връщаме в гърнето. Сгорещяваме маслото, пускаме в него брашното и червения пипер, запържваме и сипваме при боба. Преди снемане от огъня поръсваме с магданоз и джоджен.
Кавърма с пресен лук в глинен съд
Прoдукти: 1 агнешко бутче (около 2кг), половин пакетче краве масло, 3-4 с.л олио, 5-6 стръка праз, 6-7 връзки зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 стръкче чубрица, 1-2 дафинови листа, сол, черен пипер, 4-5 пиперки, няколко червени домата.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето, нарязваме го на малки парчета и го пържим в смес от олиото и маслото. Щом се позапържи, сипваме ситно нарязания лук и продължаваме да пържим, докато лука поомекне. След това прибавяме нарязаните праз и пиперки, посоляваме, слагаме подправките и разбъркваме. Прехвърляме сместа в глинен съд, наливаме малко топла вода и нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати. Захлупваме и печем 1 час в умерено загрята фурна.
Рибарски гювеч със сафрид
Прoдукти: 1кг сафрид, 3-4 глави лук, 3-4 червени домата, половин глава целина, 2-3 моркова, 5-6 скилидки чесън, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. счукан сухар, 4-5 резенчета лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Нарязваме лука и доматите на филийки, а целината и морковите – на кубчета. Смесваме зеленчуците, прибавяме счукания чесън и прехвърляме сместа в пръстен гювеч. Слагаме отгоре рибата и заливаме с олиото. Нареждаме лимоновите резенчета, поръсваме сухара и наливаме виното. Подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и печем до готовност.
Телешко задушено
Прoдукти: 800 г крехко телешко месо, 3-4 с.л. олио, 3 моркова, 6 картофа, 5 малки лукчета, 10-12 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, кимион, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го пържим в сгорещената мазнина до порозовяване. Поръсваме с черен пипер, наливаме виното и 1 ч.ч. вода, разбъркваме и прехвърляме месото в глинено гърне. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и моркови, както и целите лукчета и скилидки чесън. Посоляваме, подправяме с кимион, чубрица и черен пипер, захлупваме и замазваме капака с тесто. Задушаваме ястието на тих огън.
СРЕБРА КОНОВСКА, гр. ПЛЕВЕН
Родопски гювечета
Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 4 домата, 600 г сирене, 100 г краве масло, 4 яйца, 4 чушки, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го разпределяме в гювечетата. Отгоре нареждаме половината домати, нарязани на кръгчета, парченца от маслото и сиренето, нарязано на филийки.Нарязваме чушките на кръгчета и ги слагаме върху сиренето.Поръсва с наситнен магданоз, чукваме по 1 яйце и разпределяме останалите нарязани домати. Добавяме още малко масло, захлупваме и запичаме във фурната.
Пържоли с гъби в гювеч
Прoдукти: 1кг пържоли, 500 г гъби, 1 ч.ч.бяло вино, 1 ч.ч.брашно, 300 г топено сирене, 200 г сметана, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите, посоляваме и ги овалваме в брашно. Нарязваме гъбите и топеното сирене на филийки. В дълбок съд редим последователно пържоли, гъби и топено сирене. Най-отгоре заливаме със сметана, разредена с бяло вино.Захлупваме гювеча и печем на умерена фурна около 1 час и 30 мин.
Рибен кебап в гювечета
Прoдукти: 700 г рибно филе, 1 к.ч. олио, 4 стръка праз, 4-5 домата, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. бяло вино, 4 червени пиперки, 50 г кашкавал, 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата филе на парчета. Посоляваме, топим в брашно и ги пържим. Нарязваме лука на колелца и го задушаваме. Добавяме нарязаните домати и пиперки, виното и подправките. Разпределяме сместа в гювечета. Отгоре подреждаме рибата и заливаме с яйцата, разбити с млякото. Рендосваме по малко кашкавал. Печем гювечетата, докато сместа остане на мазнина. Поднасяме с парче лимон, а по желание - с люта пиперка.
РОСИЦА ПЕТРОВА, гр. СОФИЯ
Гювечета със свинско месо и праз
Прoдукти: 1 кг свинско месо, 3 стръка праз, мазнина, 7 яйца, 1 и ½ кофички кисело мляко, 200 г сирене, черен пипер, 1 к.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки кубчета и запържваме в мазнината, докато се зачервят. Заливаме с водата и похлупваме, за да се задушат. Когато водата се изпари и месото омекне, го изваждаме. В същата мазнина запържваме ситно нарязания праз, докато омекне. Връщаме месото и разбъркваме. Прибавяме натрошеното сирене и черен пипер на вкус. Сваляме ястието от котлона и оставяме да се охлади. Тогава прибавяме разбитите с киселото мляко яйца, посоляваме и разпределяме в гювечета. Печем във фурна загрята до 180°С.
Гювечета с гъби и пушени гърди
Прoдукти: 1 кг гъби, 800 г пушени гърди, 250 г краве масло, 2 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2 с.л. брашно, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме във всяко гювече по 50 г масло и по 250 г пушени гърди, нарязани на дребно. Печем докато месото се зачерви. Прибавяме гъбите, нарязани на ситно и леко посолени. Запичаме и тях. Заливаме гювечетата с разбитите с мляко и брашно яйца, поръсваме с индийско орехче и черен пипер, запичаме и поднасяме ястието горещо.
ДОНКА ГЕОРГИЕВА, гр. СОФИЯ
Джолан със зрял фасул по шуменски
Прoдукти: 500 г джолан (предварително сварен), 250 г шарена сланина, 300 г наденица, 2 ч.ч. зрял фасул, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 10-12 скилидки чесън, 2-3 с.л. доматено пюре, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула в студена вода от вечерта. На другия ден леко го сваряваме и му изсипваме водата. Прецеждаме бульона, в който е врял джолана и разреждаме с топла вода. Слагаме джолана и боба в гювеч и заливаме с бульона. Прибавяме нарязаната на парчета сланина, наденицата, ситно нарязания лук, обелените скилидки чесън, размитото във вода доматено пюре, ситно нарязания магданоз и сол. Захлупваме глинения съд с капака и запечатваме с тесто. Печем ястието във фурната до готовност.
МАЛИНА СИМЕОНОВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Кошнички с кайма
Прoдукти: 500 г кайма, 4 яйца, 250 г кашкавал, 1 кг картофи, 1 буркан гъби, 10 кисели краставички, 10 маслини, лук, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата като за кюфтета. Сваряваме картофите и ги пасираме на пюре. На дъното на добре намаслени гювечета поръсваме настърган кашкавал. Отгоре разпределяме каймата и притискаме хубаво. Върху каймата последователно слагаме наситнените маслини, нарязаните гъби и краставички, картофеното пюре и нарязания лук. Поръсваме пак с кашкавал, чукваме по 1 яйце и печем в умерена фурна. След изпичане обръщаме гювечетата в чиния.
Дроб сарма със спанак в гювечета
Прoдукти: агнешки бял и черен дроб, сърцето, 500-600 г спанак, 1 к.ч. масло, 2 връзки пресен зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, магданоз, джоджен, 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2-3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме сварените и нарязани на ситно агнешки карантии, след което добавяме нарязания спанак и бъркаме, докато омекне. Слагаме нарязания лук, ориза и червения пипер. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме от бульона и разпределяме сместа в гювечета. Заливаме всяко с разбитите с киселото мляко яйца. Печем в умерена фурна около 30 минути. Поднасяме с кисело мляко и зелена салата.
ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ
Гювечета със свинско
Прoдукти: 400 г свинско месо, 2 домата, 5 чушки, 250 г зелен фасул, 5 картофа, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. червен пипер, магданоз и сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме в тиган до порозовяване. Нарязваме на дребно зеления фасул, чушките, доматите, картофите и ги разпределяме заедно с месото в гювечета. Прибавяме задушения в мазнина ситно нарязан лук и размития в малко вода червен пипер. Посоляваме ястието, заливаме с вода и печем в умерено загрята фурна. Сервираме гювечетата поръсени с магданоз.
Заек в глинен гювеч
Прoдукти: 1 заек (около 1,5 кг), 50 мл олио, 10-15 маслини, 250 мл бяло вино, 8 скилидки чесън, 6 дребни доматчета, клонки розмарин, 1 ч.ч. брашно, 1 к.л. сол,, 2 с.л. червен пипер; зa маринатата: 500 мл бяло вино, 500 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме заека на парчета и подсушаваме. Смесваме брашното със солта и червения пипер и оваляме в него парчетата месо. Загряваме олио и изпържваме месото до зачервяване. Скилидките чесън начукваме леко, без да ги белим, и ги слагаме в тигана. Наливаме виното, добавяме нарязаните на четвъртинки доматчета, маслините и 4-5 клонки розмарин. Изсипваме всичко в пръстен гювеч, похлупваме и печем на 200°С до готовност на месото.
ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА
Задушено пиле лютика
Продукти за 6 порции: 1 пиле (около 1,5 кг), 800 г картофи, 12 зелени чушки, 3 средно големи патладжана, 6 червени домата, 1/3 пакетче краве масло, 4-5 стръка магданоз, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пилето, изцеждаме и го поставяме в средата на гювеча. Около него разстиламе обелените и нарязани на ситно картофи, върху тях - опечените, обелени и разделени по дължина патладжани, отгоре - обелените и почистени от семките чушки и най-отгоре -обелените домати. Всеки ред поръсваме с малко сол и черен пипер. Най-отгоре разпределяме маслото, сипваме 1 ч.ч. вода и поръсваме едро накъсания магданоз. Печем ястието в силна фурна. Малко преди да го извадим махаме капака, за да хване пилето коричка. Поднасяме със сухо бяло вино.
Сирене по врачански
Продукти за 1 порция: 200 г сирене, 1 бучка (колкото орех) масло, 1 печено люто чушле, 1 резен домат, 1 щипка червен пипер.
Нaчин на приготвяне: На дъното на всяко гювече слагаме бучка масло, върху него сиренето, отстрани чушлето и резена домат. Поръсваме с червен пипер и печем в силна фурна докато сиренето започне да се топи. Поднасяме с филийки препечен хляб.
ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ
Гювеч по карнобатски
Прoдукти: 1 кг шилешко или овче месо (от плешката), 2-3 глави лук, 300 г патладжан, 350 г зелен фасул, 150 г бамя, 500 г чушки сиврия, 400 г домати, 600 г картофи, половин връзка пресен джоджен, 1 връзка магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го поставяме в пръстен гювеч без капак. Добавяме 4-5 с.л. олио, 2 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. сол. Слагаме гювеча във фурна, загрята на 180°С, и печем, докато се зачерви месото. След това добавяме ситно нарязания лук, разбъркваме и заливаме с 3-4 ч.ч. гореща вода. Ако водата изври доливаме още1 чаша и започваме да прибавяме нарязаните зеленчуци. Първо слагаме патладжана и зеления фасул, а след 15 минути слагаме чушките и бамята. Следват картофите, джодженът, магданозът и доматите (обелени и нарязани). Печем яститето около 1 час.
Спагети в гювечета
Прoдукти: 1 пакет спагети, 250 г колбаси (пушена наденичка), 100 г сирене, 4-5 домата от консерва, 80 г масло, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода за 10-15 минути, отцеждаме и ги разбъркваме с маслото, черен пипер и малко сол. Изсипваме в гювечетата, добавяме натрошеното сирене, нарязаните на парчета домати и наденичката на кръгчета. Печем 10 минути в силна фурна.
ЕЛЕНА РУСИНОВА, с. ЯМНА
Филе с гъби в глинен гювеч
Прoдукти: 1 кг свинско месо, 300 г гъби, 3 моркова, 1 картоф, 4 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. брашно, сол, черен пипер, дафинов лист.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, а гъбите, морковите, лука и картофа на кубчета. Объркваме всичко, поръсваме глинения съд с олио и редим на пластове: ред зеленчуци, ред месо, пак зеленчуци и така до изчерпване на продуктите. Подправяме ястието със сол, черен пипер и дафинов лист. Разтваряме брашното във виното, заливаме продуктите и доливаме малко вода. Задушаваме ястието 2-3 часа във фурната на умерена температура.
Пиле с ориз в гювеч
Продукти за 6 порции: 6 пилешки пържоли, 2 ч.ч. пилешки бульон, 1 ч.ч. ориз, 1 с.л. масло, 100 г целина, 100 г гъби, 2 чушки, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Кипваме ориза в тенджера заедно с бульона и варим до готовност. Запържваме в маслото ситно нарязаната целина, гъбите и нарязаните на ивички чушлета. Прибавяме към ориза и слагаме нарязаното на кубчета пилешко месо. Разбъркваме добре и сипваме в гювечета. Подправяме ястието, захлупваме и печем 40 минути.
ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ
Задушен праз с яйца в глинен гювеч
Прoдукти: 4 стръка праз, 6 яйца, 200 г олио, сол, черен пипер, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме праза на колелца. Сипваме олиото в глинения гювеч и изпържваме праза, посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Отгоре чукваме едно по едно яйцата, захлупваме гювеча и печем, докато се забулят яйцата. Сервираме ястието поръсено с червен пипер.
Риба в глинен гювеч
Прoдукти: 800 г пушена скумрия, 300 г сварени макарони, 2 глави накълцан лук, 3 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 1ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. настърган кашкавал, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от кожата и костите и я нарязваме на малки парчета. Задушаваме лука с олио, прибавяме брашното, запържваме и разреждаме с прясното мляко и 1 ч.ч. вода. Прехвърляме всичко в глинения гювеч, прибавяме рибата, сварените макарони и черния пипер. Посоляваме на вкус, разбъркваме леко и поръсваме с кашкавал. Затваряме гювеча и печем 10 минути в умерено загрята фурна.
МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО
Испански омлет в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 4 домата, 4 пиперки, 4 глави лук, 4 картофа, 4 с.л. зехтин, 4 с.л. прясно мляко, магданоз, копър, черен пипер, вегета, 4 триъгълничета топено сирене.
Нaчин на приготвяне: Във всяко гювече нарязваме по 1 глава лук, 1 пиперка, 1 домат и 1 картоф (на кубчета). Слагаме по 1 с.л. зехтин, 1 с.л. прясно мляко, от всички подправки и по 1 парче топено сирене. Захлупваме и печем 20-25 минути.
Пилешки дробчета в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 1 кг пилешки дробчета, 1 ч.ч. гъби от консерва, 1 майонеза, 4 кисели краставички, 1 ч.л. индийско орехче
Нaчин на приготвяне: Почистваме дробчетата и ги попарваме за 5 минути във вряща вода. Разбъркваме в съд дробчетата, гъбите, майонезата и нарязаните краставички. Поръсваме с индийското орехче. Разбъркваме добре и разделяме в гювечетата. Захлупваме с капачетата и печем 20 минути в умерена фурна.
ТОНЧО ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА
Гювеч от дребна риба
Прoдукти: 1 кг прясна дребна риба, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 2 дафинови листа, 1 глава чесън, 10 зърна черен пипер, 2 с.л. винен оцет, 2 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: В пръстен гювеч поставяме изчистената и посолена риба. Прибавяме нарязания на тънки филийки лук, наситнените скилидки чесън, магданоза и дафиновия лист. Подправяме с черен пипер. Наливаме олиото, оцета и топла вода, колкото да покрие продуктите. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина. Поднасяме гювеча студен.
КРАСИМИР ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА
Пиле в гърне
Прoдукти: 1 пиле, 4 глави лук, 3 домата (може и от консрева), 1 с.л. олио, щипка червен пипер, сол, млян черен пипер, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 скилидки чесън, 50 г печени и обелени бадеми.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на парчета, които намазваме със смес от счукан чесън, олио и червен пипер. Слагаме пилето в глинено гърне заедно с обелените домати, нарязания на филийки лук, солта и млякото. Поръсваме с черен пипер, захлупваме съда и печем ястието до готовност. Преди сервиране поръсваме с бадемите.
Автор: recepty.bg