Още рецепти » Есенни супи

 Есенни супи

Крем супа “Свеж тен”

Продукти за 4-5 порции: 3-4 картофа, 4 моркова, 1 ябълка, 1 малка главичка червен лук, 1 резен целина, 1 резен червено цвекло, 30 г краве масло, 1 ч.ч. сметана, 4 с.л. овесени ядки, 1 с.л. “Вегета”, 4 стръка магданоз

Нaчин на приготвяне: Нарязваме всички зеленчуци, като твърдите наситняваме, а по-меките, които ще омекнат по-бързо, нарязваме на едро и общо ги задушаваме в малко вода и масло. Посоляваме леко, оставяме в началото на по-силен огън, а после го намаляме. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме овесените ядки и нарязаните зелении. Връщаме на котлона, докато ядките се понадуят и наливаме сметаната. Овкусяваме и обработваме с пасатор до гладка смес.

Градинарска супа

Продукти за 4 порции: 2 картофа, 2 моркова, 1 парче карфиол, 1 парче броколи, 1 резен зеле, 1/3 глава целина, 1 корен магданоз, 1 червена чушка, 1 малка глава червен лук, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. настъргано сирене 4-5 с.л. мазнина, подправки, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в мазнината ситно нарязаните чушка и лук. Поръсваме бял или зелен пипер и наливаме малко гореща вода. Щом кипне, добавяме останалите нарязани зеленчуци /без картофите/. Щом поомекнат, слагаме картофите, нарязани на ситни кубченца. Доваряваме супата и подправяме с настърганото сирене, размито в млякото, зелении и подправки.

Градинарска чорба със зеле

Продукти за 4 порции: 2 глави лук, половин прясна зелка, 2 картофа, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 к.ч. олио, 2 ч.л. доматено пюре, 1 глава цвекло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме зелката 1 час в разреден оцет, отцеждаме и я нарязваме на тънки ивички. Сгорещяваме олиото и запържваме ситно нарязания лук. Наливаме 5 ч.ч. вода и варим на умерен огън. Когато водата заври, прибавяме зелето и нарязаните на кубчета целина, цвекло, моркови и картофи. Посоляваме и слагаме доматеното пюре, размито в 1 1/2к.ч. топла вода. Когато зеленчуците омекнат, наливаме прясното мляко и застройваме с разбитото яйце. Поднасяме чорбата, подкиселена с лимонов сок или оцет.

Градинарски борш

Продукти за 4-5 порции: 1 малка глава червено цвекло, половин глава лук, 1 парче целина, 2-3 листа целина, 2-3 моркова заедно с младите листа, 2 корена магданоз, 1-2 зелени чушки, 4 картофа, 3-4 домата, 1 парче прясно зеле, 1 с.л. брашно, 2 филии стар хляб, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка ким, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. оцет, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме зелката от кочана и твърдите части и я нарязваме на едро. Заливаме я с кипяща подсолена и подкиселена с оцета вода. Оставяме я да кисне 2-3 мин, след което отцеждаме, заливаме я с друга леко подсолена вода и варим на умерен огън. Когато зелето поомекне, прибавяме обелените и ситно нарязани картофи и също ги варим до омекване. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на ситно и ги задушаваме няколко минути. Поръсваме леко запеченото брашно, заливаме с 2-3 ч.ч. вода, прибавяме натрошения хляб и варим на тих огън. Когато зеленчуците поомекнат сипваме всичко при картофите и зелето. Прибавяме дафиновия лист, кима и черния пипер. Наливаме малко гореща вода и кипваме супата. Отстраняваме от огъня, опитваме на сол и застройваме с киселото мляко. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Есенна супа

Продукти за 4 порции: 2-3 картофа, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 стрък праз, 1 глава целина, 2-3 зелеви листа, 5-6 гъби, 60 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно. В отворена тенджера под налягане загряваме маслото и изпържваме в него магданозения корен и морковите. Прибавяме праза и целината и наливаме 4 ч.ч. вода. Кипваме течноста и варим 5-6 мин при отворена тенджера. След това прибавяме нарязаните на кубчета картофи, зелевите листа и гъбите. Посоляваме на вкус, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин.

Зеленчукова супа

Продукти за 4-6 порции: 2 моркова, 1 парче целина, 1 парче алабаш, 4-5 шушулки зелен фасул /пресен или от консерва/, 4-5 розички карфиол, 1 стрък праз, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 1 с.л. краве масло, 1 яйце 1 к.ч. брашно, 1,5 л вода, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме в сгорещената мазнина ситно нарязания лук. Прибавяме ситно нарязаните зеленчуци и червения пипер, наливаме малко топла вода, посоляваме и задушаваме до омекване. След това заливаме с водата и варим на тих огън. Пускаме във врящата вода малки тестени хапки, които сме направили от меко тесто, омесено от яйцето, брашното и малко сол. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Зеленчукова супа с макарони

Продукти за 4 порции: 2 моркова, 1 парче целина, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 корен пащърнак, 100 г макарони, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, 30 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета морковите и целината и ги запържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязаните лук и праз. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 1,5 л гореща вода. Варим на умерен огън, докато зеленчуците поомекнат. Прибавяме натрошените макарони и варим още 20 мин. Накрая застройваме с разбитите яйца и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Пускаме също така и бучката масло.

Зеленчукова супа с овесени ядки

Продукти за 5-6 порции: 300 г прясно зеле, 2 картофа, 1 малка ряпа, 1 морков, 1 магданозен корен, 2 глави лук, 2 домата, 1 к.ч. овесени ядки, 2 с.л. олио, 7-8 ч.ч. безсолен бульон, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и магданозения корен на кръгчета. Обелваме картофите и ряпата и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме зелето на тънки ивички и заедно с картофите го варим в бульона, докато поомекне. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Щом стане прозрачен, прибавяме морковите, ряпата и магданозения корен и също ги запържваме. Накрая прибавяме обелените и настъргани домати и държим още 3-4 мин на огъня. Сипваме запръжката в супата, прибавяме овесените ядки и доваряваме на умерен огън. Посоляваме готовата супа и поръсваме с наситнен магданоз.

Пъстра супа

Продукти за 4 порции: 1 парче зеле, 3 картофа, 1 парче целина, 1 ч.ч. зелен грах, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, магданоз,1 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивички, а лука и целината скълцваме много ситно. Варим ги заедно в леко подсолена вода. Отделно сваряваме в подсолена вода граха и го пасираме. Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Правим запръжка от олиото, червения пипер и брашното и я изсипваме в супата, прибавяме картофите и пасирания грах и варим още 15 мин. Отстраняваме супата от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз и подправяме с оцета.

Самоковска чорба

Продукти за 4-5 порции: 4 картофа, 2 моркова, 1 парче керевиз, 1 глава лук, 1 зелена пиперка, 4 червени домата, 4 с.л. олио или половин пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 дафинов лист, 1 шепа фиде, магданоз, оцет или лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парченца картофите, морковите, керевиза и чушката. Слагаме ги в съд със студена вода заедно със ситно нарязания лук и бавно кипваме. След това посоляваме, прибавяме мазнината дафиновия лист и варим до полуомекване. Прибавяме обелените и ситно нарязани домати, а след 5 мин - натрошеното фиде. Доваряваме чорбата на тих огън, застройваме я с млякото, поръсваме със ситно нарязан магданоз и подправяме с лимоновия сок.

Супа от зеле с пиперки

Продукти за 6 порции: 300 г прясно зеле, 6 червени пиперки, 1 глава лук, 2 домата, 4 с.л. олио, 4 с.л. ситно нарязани листа от целина, 7-8 ч.ч. вода, 3-4 с.л. кисело мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и доматите и ги нарязваме на кубчета, а пиперките нарязваме на тънки ивички. Запържваме лука в сгорещената мазнина. Прибавяме последователно доматите и пиперките и задушаваме 5-6 мин. Накрая прибавяме нарязаното на ивички зеле и също леко го задушаваме. Наливаме горещата вода и варим десетина минути на умерен огън. Изключваме котлона, но държим супата още 5-6 мин върху него. Накрая посоляваме, застройваме с разбитото кисело мляко и поръсваме със ситно нарязаните листа от целина.

Супа от карфиол

Продукти за 4 порции: 600 г карфиол, 500 мл костен бульон, 500 мл вода, 40 г краве масло, 1 жълтък, 5 с.л. сметана, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Пускаме накъсания на розички карфиол във вряща подсолена вода и варим до омекване. Изваждаме розичките с решетеста лъжица, нарязваме ги на малки парченца и ги връщаме във водата. Добавяме бульона, посоляваме, поръсваме с черен пипер и възваряваме супата. Прибавяме маслото и бързо застройваме с разбитото със сметаната яйце. Отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа от праз

Продукти за 4 порции: 2 стръка праз, 2-3 картофа, 2 с.л. брашно, 2 с.л. зехтин или олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме в сгорещеното олио. Поръсваме леко препеченото брашно и наливаме 1 л топла вода. Прибавяме картофите, посоляваме и варим до готовност.

Супа от праз с кашкавал

Продукти за 4 порции: 3-4 стръка праз, 200 г кашкавал, 1 1/2 ч.ч. кисело мляко, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме бялата част от праза на четвъртинки. В отворена тенджера под налягане затопляме олиото и запържваме праза. Прибавяме брашното, разбъркваме, запържваме и него. Прибавяме 2 ч.ч. вода, кисело мляко, в което сме разбили яйцата, и настъргания кашкавал. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим супата 5мин. При поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа от прясно зеле

Продукти за 4 порции: 1 парче зеле, 2 глави лук, 1 домат, 1 чушка, 1 морков, 2 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, червен и черен пипер, сол; за застройката: 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме ситно зелето, моркова, чушката, обеления домат и 1 глава лук. Заливаме с 5-6 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън. В сгорещеното олио запържваме ситно нарязания лук, добавяме брашното и червения пипер и сипваме запръжката в супата. Варим още 10 мин, отстраняваме от огъня и застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце.

Супа с алабаш

Продукти за 4 порции: 1 алабаш, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. брашно, 3 с.л. олио, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме алабаша на кубчета и го пущаме в 1 л вряща подсолена вода. Щом омекне застройваме супата с размитото в горещото мляко брашно, поръсваме с индийско орехче и отстраняваме от огъня.

Чорба от бамя

Продукти за 4 порции: 250 г бамя, 1 глава лук, 1 голям домат, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 2 яйца, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята, измиваме я добре и я заливаме с 1 л студена подсолена вода. Варим на умерен огън. Прибавяме ситно нарязания лук. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Отделно в сгорещеното олио запържваме брашното до златисто. Разреждаме с малко бульон от супата и го сипваме при зеленчуците. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10 мин. Изчакваме да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Поръсваме супата със ситно нарязан магданоз и копър.

Чорба от зеле и картофи

Продукти за 4-6 порции: половин прясна зелка, 1 парче целина, 3 картофа, 1 морков, 2 домата, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. разтопено краве масло, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината и моркова на малки кубчета и ги запържваме в мазнината. Прибавяме 1 к.ч. топла вода и задушаваме, докато омекнат. Наливаме 1 л топла вода и посоляваме. Прибавяме ситно нарязаното зеле и обелените и нарязани на кубчета картофи. Варим на умерен огън, докато картофите омекнат. Прибавяме обелените и настъргани домати. Варим още 10 мин и застройваме с яйцето, разбито с киселото мляко и брашното. Кипваме и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Чорба от праз и сирене

Продукти за 5 порции: 2 стръка праз, 60 г краве масло, 3 жълтъка, 1 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол.

Нaчин на приготвяне: Сипваме брашното в разтопеното масло и запържваме на тих огън до златисто. Разреждаме запръжката с гореща подсолена вода и кипваме на огъня. Прибавяме ситно нарязания праз и варим, докато омекне. Накрая прибавяме сиренето, нарязано на малки кубчета, и отстраняваме от огъня. Застройваме готовата чорба с разбитите в киселото мляко жълтъци.

Чорба от червено цвекло и картофи

Продукти за 4-6 порции: 3-4 картофа, 1 малка глава червено цвекло, 1 парче прясна зелка, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 с.л. краве масло, 4-6 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета, зелето - на ситно, а червеното цвекло - на малки парченца. Настъргваме на ситно ренде магданозения корен и моркова. Сипваме всички продукти в 1 л вряща вода и варим, докато омекнат. След това посоляваме и прибавяме маслото. Варим още само 4-5 мин и отстраняваме от огъня. Разливаме чорбата по чиниите и във всяка чиния слагаме по 1 твърдо сварено яйце, нарязано на едри парчета.

Борш с месо

Продукти за 4-6 порции: 500 г свинско месо, 1 глава лук, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 с.л. брашно, 1 глава цвекло, 1 парче прясно зеле, 3 средно големи домата, 4-5 картофа, 1 глава целина, 2 скилидки чесън, 50 г маргарин, лимонена киселина, сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Подбираме шарено месо и го нарязваме на по-едри, а сланината му на по-дребни кубчета. Нарязваме зеленчуците на дребно. В тенджера под налягане наливаме 2 л вода и слагаме месото /без сланината/ да се възварява като обираме пяната. Отделно в тиган с разтопения маргарин запържваме леко лука, моркова, цвеклото, целината, магданозения корен и брашното, след което ги изсипваме при месото. Прибавяме ситно нарязаните зеле, картофи и домати, кубчетата сланина и лимонена киселина. Затваряме тенжерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин. Готовия борш подправяме със счукан чесън и ако е нужно, добавяме още киселина и черен пипер. Поднасяме с по 1-2 с.л. сметана на порция.

Месна супа с прясно зеле

Продукти за 4-5 порции: 300 г месо /свинско, овнешко или телешко/, 1 малка прясна зелка , 1 глава лук, 3-4 домата, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. сметана, 2 с.л. брашно, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, настъргваме ги и ги пържим в част от мазнината, докато се избистрят. Нарязваме зелето на едри парчета, а лука и корените нарязваме на кубчета. Нарязваме месото на хапки и го заливаме с 5-6 ч.ч. подсолена вода. Варим на умерен огън, докато омекне. Изваждаме свареното месо и прецеждаме бульона. Пускаме зелето в бульона и слагаме на огъня. Щом кипне, прибавяме нарязаните лук и корени и варим 30 мин. Десетина минути преди да отстраним от огъня сипваме запържените домати, леко препеченото брашно, дафиновия лист и черен пипер на вкус, а след като отстраним чорбата от огъня, прибавяме месото, застройваме със сметаната и поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Празнична чорба от смесени меса

Продукти за 6 порции: 200 г говеждо месо с кости, 150 г свинско месо, 150 г овнешко месо, 150 г шарена сланина, 1-2 ловджийски наденици, 150 г грах, няколко розички карфиол, 3 моркова, 2 парченца целина, 2 глави лук, 1 скилидка чесън, 2-3 домата, 1 дафинов лист, 3 зърна бахар, 6 зърна черен пипер, 2-3 с.л. настърган кашкавал, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме със студена вода нарязаните на дребно месо и сланина и кипваме. Прибавяме граха и подправките. Когато месото поомекне, слагаме ситно нарязаните моркови, лук, домати карфиол и целина. След като зеленчуците омекнат, прибавяме нарязаната на колелца наденица. Посоляваме чорбата, подкиселяваме я на вкус и варим още 10 мин. Преди поднасяме отделяме месото от костите и поръсваме с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.

Супа от говеждо месо с галушки

Продукти за 4-6 порции: 1 кг говеждо или телешко месо от бута, 3 моркова, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 парче алабаш, 1 малка необелена глава лук, 1 глава сух чесън, пера от пресен чесън, 1-2 шушулки зелен фасул, 3-4 розички карфиол, 1,5 л вода, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме месото със студена подсолена вода и го оставяме да се вари. Щом водата заври, намаляваме огъня и прибавяме нарязаните на едри парчета моркови, целина, алабаш, магданозен корен и останалите зеленчуци. Оставяме супата да се вари 2-3 часа на слаб огън, за да е бистра. Когато месото е готово, изваждаме месото, прецеждаме супата и връщаме зеленчуците обратно в нея. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и смлян черен пипер. Част от супата пресипваме в по-малка тенджера, за да сварим в нея галушките.
Отделно приготвяме средно гъсто тесто от 1 яйце, 1 с.л. олио, сол и 1 ч.ч. грис. Оставяме да престои, за да набъбне грисът. Отделената част от супата поставяме на огъня да заври и пущаме приготвените продълговати галушки /около 2 см/. Варим на слаб огън, докато омекнат. Добре сварените галушки са с мека среда.

Супа от карфиол с месо

Продукти за 4 порции: 250 г кайма /смес/, половин главичка карфиол, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 жълтък, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 л костен или месен бульон, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в бульона, към който сме прибавили прясното мляко. Когато поомекне, го изваждаме и го разбиваме на пюре. Запържваме брашното в маслото, разреждаме го с бульона, връщаме пасирания карфиол и слагаме супата на огъня. Щом заври пущаме малки топчета, които сме приготвили от каймата, яйцето, черен пипер и сол. Варим 20-30 мин. Посоляваме и застройваме с разбития в киселото мляко жълтък. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Супа от свинско месо с прясно зеле

Продукти за 6 порции: 600 г свинско месо, половин прясна зелка, 4-5 картофа, 3 домата, 1 морков, 1 корен магданоз, 2 с.л. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, а сланината му - на кубчета. Слагаме го в тенджера под налягане, наливаме 2 л вода и възваряваме без да затваряме тенджерата. Обираме пяната. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Нарязваме зелето на ситно, а картофите и доматите нарязваме на парчета. В тиган запържваме ситно нарязаните лук, морков и магданозен корен. Отваряме тенджерата с месото и прибавяме запържения с корените лук, нарязаните зеле, картофи и домати, дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин.

Супа от телешки джолан по ловджийски

Продукти за 4-5 порции: 500 г телешки джолан, 1 стрък праз, 1 ч.ч. гъби, 2 домата, 2 червени чушки, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обираме месото от джолана и го нарязваме, а костта срязваме на две части, заливаме със студена вода и слагаме да се вари. Щом водата заври, прибавяме месото и посоляваме. Когато месото омекне, прибавяме нарязания на дребно праз, нарязаните на ивици гъби и ситно нарязаните чушки и домати. След 15 мин приготвяме запръжка от олиото, ситно нарязания лук, брашното и червения пипер. Разреждаме и изсипваме в супата. Готовата супа подправяме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Телешка супа с карфиол

Продукти за 5-6 порции: 700-800 г телешко месо от ябълката, 5-6 зрънца, 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, 1 глава лук, 2 моркова, 2 корена от магданоз, полови глава целина, 1 малка глава карфиол, 3-4 картофа, магданоз, 3-4 с.л. олио, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме месото с 2 л подсолена вода и го сваряваме заедно с нарязания на филийки лук, бахара, черния, пипер и дафиновия лист. Когато се свари, прецеждаме бульона, а месото нарязваме на малки парченца. Разделяме карфиола на розички и го запържваме в мазнината заедно със ситно нарязаните целина, магданозени корени и моркови. Когато продуктите поомекнат, ги изсипваме в прецедения бульон и варим 15 мин. Прибавяме нарязаното месо и нарязаните на кубчета картофи и доваряваме супата. Накрая поръсваме ситно нарязания магданоз, кипваме и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне подправяме на вкус с лимонов сок.

Телешка супа с праз

Продукти за 4-6 порции: 400-500 г телешко месо, 4-5 стръка праз, 2 с.л. олио, 2-3 с.л. ориз, лимонов сок, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета и го задушаваме в сгорещеното олио и малко вода. Ззаливаме с 5-6 ч.ч. горещ бульон /или гореща подсолена вода/ и оставяме супата да ври на умерен огън. Когато месото е почти сварено, прибавяме ситно нарязания праз. Щом празът поомекне добавяме ориза и доваряваме супата. Преди да сервираме подправяме с лимонов сок и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Чорба от свинско месо

Продукти за 4 порции: 200 г крехко свинско месо от плешката, 200-300 г кости от пушено месо, 2 моркова, 1 корен магданоз, 1 парче зеле, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 с.л. кускус, 1 яйце, 1 к.ч. чаша кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме с 1 л студена вода нарязаните зеленчуци, месото и костите. Варим ги на умерен огън, докато омекнат. Прибавяме кускуса и досваряваме супата. Отстраняваме от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Застройваме с яйцето и киселото мляко.

Чорба от шилешко месо

Продукти за 5-6 порции: 600 г шилешко /или агнешко/ месо с костите, 1 глава целина, 2 моркова, 4-5 картофа, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, хрян, черен пипер, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, заливаме го с 6-7 ч.ч. студена вода и го слагаме на огъня. Когато водата заври, обираме пяната, посоляваме и прибавяме нарязаните на кубчета моркови и целина. Щом зеленчуците поомекнат, прибавяме нарязаните на кубчета картофи и нарязаното на ивички зеле. Варим 30 мин на умерен огън, след което прибавяме обелените и настъргани домати и доваряваме супата още 5-6 мин. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер и подпрявяме с настърган хрян, който сме смесили с малко оцет.

Пилешка супа с кашкавал и броколи

Продукти за 5 порции: 800 г обезкостено пилешко месо, 2 глави прясно броколи, 60 г краве масло, 1 ч.ч. брашно, 3 кубчета пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 1-2 ч.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото на умерен огън, прибавяме брашното и след постоянно бъркане оформяме гъста смес. Отделно в дълбока тенджера наливаме 2 л вода и прибавяме кубчетата пилешки бульон, парченцата пилешко месо, цветчетата броколи, черен пипер и сол на вкус. Покриваме с капак и след като заври оставяме супата да къкри на слаб огън 45 мин. Сгъстяваме супата, като при енергично бъркане прибавяме сместа с брашното. Варим още 5 мин, сваляме от огъня и щом супата поизстине, прибавяме сметаната и настърганият кашкавал.

Пилешка супа с моркови

Продукти за 4-6 порции: 500 г пилешко месо, 200 г моркови, 2 пиперки, 1 стрък праз, 2-3 домата, 50 г фиде, 1-2 листа целина, магданоз, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, изваждаме го и го обезкостяваме. Връщаме нарязаното на парченца месо в бульона и прибавяме ситно нарязаните праз, моркови и чушки. Варим супата на умерен огън. Няколко минути преди да отстраним от огъня прибавяме натрошеното фиде и обелените и настъргани домати. Отстраняваме готовата супа от огъня, подправяме я с лимонов сок и поръсваме със ситно нарязани листа от целина и магданоз.

Рибен борш

Продукти за 5 порции: 250 г филе от скумрия, 1 глава лук, 1 малка глава цвекло, 2-3 картофа, 1-2 моркова, парче целина, 1-2 домата, 1 лимон, 1 к.ч. олио, 1 жълтък, 1 к.ч. cметана, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибеното филе в 6-7 ч.ч. подсолена вода. Задушаваме в сгорещената мазнина ситно нарязания лук и нарязаните на ивички моркови и целина. Заливаме ги с бульона от рибата. Отделно в част от мазнината задушаваме нарязаното на кубчета цвекло. Подправяме със захарта и оцета и го прибавяме към морковите и целината. Прибавяме и нарязаните на кубчета картофи и обелените и ситно нарязани домати. Варим на умерен огън, като накрая застройваме с рабития със сметаната жълтък. Преди сервиране връщаме месото и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Млечна супа от брюкселско зеле

Продукти за 4 порции: 400 г брюкселско зеле, 300 г картофи, 500 мл прясно мляко, 500 мл вода, 40 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме брюкселското зеле 3-4 мин във вряща вода, отцеждаме и леко го запържваме в маслото. Разреждаме млякото с водата и възвираме на огъня. Добавяме запърженото зеле и нарязаните на кубчета картофи. Посоляваме и варим на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. Поръсваме с черен пипер и поднасяме с препечени хлебни кубчета.

Млечна супа от праз

Продукти за 4-5 порции: 3-4 стръка праз, 3 картофа, 1 глава лук, 2-3 с.л. разтопено краве масло или олио, 1 л прясно мляко, 2 жълтъка, мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и праза на ситно, а картофите нарязваме на кубчета. Задушаваме всички нарязани зеленчуци в маслото и малко вода, докато омекнат. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и мащерка. Наливаме прясното мляко и оставяме супата да ври 20 мин на слаб огън. Накрая застройваме с разбитите жълтъци.

Кремсупа от моркови

Продукти за 4 порции: 500 г моркови, 2 глави лук, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 1/2 к.ч. прясно изцеден портокалов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета, а лука – на ситно. Възвираме бульона заедно с кориандъра. Сипваме лука и морковите, захлупваме и варим 15 мин на умерен огън. После пасираме. Връщаме супата на огъня, наливаме портокаловия сок и варим още 2-3 мин на слаб огън. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Кремсупа от тиква

Продукти за 4 порции: 1 кг тиква, 1 глава лук, 1 к.ч. зехтин, 6 ч.ч. зеленчуков бульон, 50 г белени тиквени семки, индийско орехче, бахар, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Запичаме семките в сух тиган. Обелваме тиквата и я нарязваме на кубчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Добавяме тиквата и също я запържваме. Наливаме горещия бульон и варим, докато тиквата омекне. Изчакваме супата да поизстине и пасираме. Подправяме със сол, черен пипер, смлян бахар и настъргано индийско орехче. Загряваме отново на огъня, без да кипваме. Разливаме готовата супа по чиниите, прибавяме печените семки и поръсваме с останалия зехтин.

Крем супа от праз и картофи

Продукти за 4-5 порции: 5-6 картофа, 2 стръка праз, 1 с.л. вегета, 5-6 с.л. прясна сметана, 2 жълтъка, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на едри парчета, заливаме ги с 5 ч.ч. гореща подсолена вода и варим на умерен огън. Когато картофите омекнат, прибавяме нарязания на парчета праз и варим, докато продуктите омекнат напълно. Тогава разбиваме с миксера, докато получим гладка смес. Прибавяме вегетата и варим още 5-6 мин. Накрая застройваме супата с жълтъците, които сме разбили в сметаната.

Крем супа с орехи

Продукти за 4 порции: 3 картофа, 2 моркова, 1 малък домат, 1 ябълка, 1 резен целина, 1 к.ч. нарязани на едро орехови ядки, 3-4 с.л. краве масло, 1/2 ч.ч. сметана, 1 яйце, 10 стръка магданоз, 1-2 стръка целина, подправки

Нaчин на приготвяне: В мазнината с малко вода задушаваме нарязаните зеленчуци. Когато омекнат, пускаме домата, нарязан на ситно. Постепенно доливаме бульон, прибавяме наситнената целина и овкусяваме супата. Пасираме и застройваме с яйцето и сметаната, без да спираме бъркането. Накрая наръсваме с магданоза и орехите.

Пасирана супа от бяла риба

Продукти за 4-5 порции: 1 бяла риба, 1 морков, 1 парче зеле, половин глава целина, 1 корен магданоз, 2-3 картофа, 1 глава лук, 1 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, магданоз, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в леко подсолена вода, обезкостяваме и нарязваме месото на малки късчета. Варим целината, моркова, картофите, магданозения корен, зелето и лука в 1 л подсолена вода, докато омекнат. Пасираме зарзавата и го връщаме отново в супата. Приготвяме запръжка от маслото и брашното и застройваме супата. Накрая прибавяме рибеното месо и отстраняваме от огъня. Поднасяме супата, поръсена с черен пипер и със ситно нарязан магданоз.

Супа от картофи и къдраво зеле

Продукти за 4 порции: 4 картофа, 250-300 г къдраво зеле, 2 кренвирша, 1 глава лук, 3-4 с.л. разтопено краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите и лука на едри парчета, а зелето нарязваме на ивички. Заливаме с 1,5 л подсолена вода и варим на умерен огън. Изваждаме сварените картофи и лука и ги размачкваме на пюре. Връщаме ги в супата. Когато кипне отново, прибавяме разтопеното масло и нарязаните на кръгчета кренвирши. Поръсваме с черен пипер и варим още 5-6 мин.

Супа от кестени

Продукти за 4-5 порции: 600-700 г кестени, 1 парче целина, 3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 70-80 г сметана, 2 жълтъка, 2 ч.ч. пилешки бульон, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме кестените от кората и ги пускаме в кипяща вода за 5-6 мин. След това обелваме кафявата кожица и заедно с нарязаната целина ги варим 30-40 мин в 2-3 ч.ч. подсолена вода в захлупен съд. Пасираме кестените и целината и ги връщаме в бульона. Отделно приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с птичия бульон, кипваме на огъня и я прибавяме към супата. Посоляваме на вкус и застройваме с жълтъците, които сме разбили заедно със сметаната.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете си сладко от бели череши

За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги в...

Масичката за списания

Първото, на което си струва да се обърне внимание при избора на масичка – това е външният й вид. По принцип най-често се купуват универсални, стандартни правоъгълни ПДЧ масички, които лесно се вписват...

Основни правила за резитба на прасковата

Характерна особеност на прасковата е, че всяка година залага много повече плодни пъпки и се претоварва с плодове. Това налага всяка година да се извършват много силни резитби за плододаване. Оставени ...

Катми и палачинки

Катми Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода. Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно пр...

Начало