Още рецепти » Вашите рецепти за СПЕЦИАЛИТЕТИ С РИБА

 Вашите рецепти за СПЕЦИАЛИТЕТИ С РИБА

ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА, гр. РАЗГРАД

Суфле от риба

Прoдукти: 250 г риба, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 жълтъка, 1 белтък, 30 г краве масло, магданоз, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистената рибата сваряваме, обезкостяваме и нарязваме на парчета. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и разреждаме с прясното мляко. Добавяме жълтъците, наситнения магданоз и солта. Слагаме и парчетата риба. С леко разбъркване добавяме разбития белтък. Изсипваме всичко в тавичка и запичаме. Поднасяме ястието топло.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Шаран в доматен сос

Прoдукти: 1 голям шаран, 7-8 глави лук, 2-3 глави чесън, 3-4 домата, 3-4 червени чушки, 3 люти чушлета, 1,5 ч.ч. олио, сол на вкус, 2-3 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер, ситно нарязан магданоз.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме рибата и я нарязваме на парчета. Осоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да престои на хладно около час и половина. След това печем на скара. Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещено олио. Прибавяме нарязаните чушки, лютите чушлета, парчетата домати, обеления и счукан чесън, черен пипер и бахар. Като заври сосът, пущаме в него рибата. Задушаваме 20 минути на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Бяла риба с гъби

Прoдукти: 600 г бяла риба, 50 г краве масло, 150 г гъби, сол на вкус, лимонов сок, 100 г заквасена сметана.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и правим малки разрези, където слагаме нарязаните на ситно гъби. На дъното на тавичка за печене слагаме малко масло, подреждаме рибата и пак слагаме масло. Изпичаме рибата, като от време на време я поливаме с вода. Печем до готовност. Изваждаме рибата и в соса прибавяме разбитата сметана, лимоновия сок и солта. Като заври махаме от котлона, сипваме в сосиера и поднасяме с печената риба.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Калкан със сланина и зеленчуци

Прoдукти: 600 г калкан или друга риба, 4 парчета сланина, 250 г моркови, 30 г масло, 1 глава лук, 100 г гъби, 30 г целина, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 5 резенчета лимон, магданоз, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Подреждаме сланината на дъното на малък съд. Отгоре покриваме с нарязаните моркови, лук, целина и гъби. Посоляваме и поръсваме с черен пипер, магданоз и копър. Върху зарзавата подреждаме нарязаната на парчета риба. Най-отгоре слагаме резенчета лимон и парченца масло. Заливаме с виното, захлупваме и печем в умерена фурна около 20 минути. Махаме капака и запичаме до готовност.

Филе от бял амур с пастет от маслини

Продукти за 4 порции: 500 г филе от бял амур, 2 с.л. пастет от черни маслини, 500 г домати (може и от консерва), 1 китка магданоз, 2 стръка пресен лук, ароматизиран оцет, зехтин, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите с вряла вода, обелваме ги и нарязваме на кубчета. Подправяме с магданоз. Разпределяме доматите в 4 чинии, прибавяме по клонка магданоз и подправяме със зехтина, солта, черния пипер и няколко капки ароматизиран оцет. Разреждаме в купичка пастета от маслини с 4-5 с.л. захтин и разбиваме. Сваряваме рибното филе на пара и го намазваме с пастета. Разпределяме парчетата риба върху доматите, поръсваме с пресен лук и сервираме.

ЕЛЕНА РУСИНОВА, с. ЯМНА

Пъстърва с лук

Прoдукти: 2 пъстърви,1 к.ч. олио, 40 г краве масло, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 к.ч. лимонов сок, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата, разрязваме я на две, измиваме и я натриваме със сол и черен пипер. Сгорещяваме олиото и изпържваме рибата от двете страни. Изпържваме отделно лука, нарязан на филийки, и ситно нарязания чесън. Прибавяме ги към изпържената риба и поръсваме с лимоновия сок. Задушаваме лука и рибата още 10 мин на умерен огън. Сервираме ястието горещо.

Кефал с доматен сос

Прoдукти: 2 кефала, 2 к.ч. олио, половин връзка магданоз, сол; зa соса: 6 домата, 3 с.л. брашно, 200 мл олио, сол, 2 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата, посоляваме я и оставяме за 20 минути на студено. След това я измиваме и я напълваме със ситно нарязан магданоз. Намазваме с олио, увиваме я с фолио и печем в умерена фурна до готовност. Запъжваме брашното за соса в сгорещено олио, прибавяме настърганите домати, посоляваме и варим за 10 минути на умерен огън. След това наливаме млякото, поръсваме с черен пипер и оставаме да заври. Поръсваме с магданоз и заливаме рибата в чиния.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Салата от бяла риба

Прoдукти: 500 г бяла риба, 200 г майонеза, 50 г сметана, 1 глава лук, 1 резен целина, магданоз, 1 лимон, олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода заедно с олиото и едро нарязания лук. Изваждаме я и отцеждаме. След като изстине я обезкостяваме и накъсваме на дребни парчета. Смесваме майонезата със сметаната и добавяме рибата и настърганата целина. Подправяме с лимонов сок и сол на вкус. Разбъркваме добре и сипваме в прозрачни купички за сервиране.

Никулденски шаран

Прoдукти: 1 шаран (около 1500 г) , 1 връзка зелен лук, 300 г домати, 100 г орехови ядки, 100 г пресни гъби, 1 ч.ч. бяло вино, 1 пакетче краве масло, черен пипер (10 зърна), половин връзка магданоз, сол на вукс.

Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана, посоляваме го и поръсваме с част от смления черен пипер. Задушаваме ситно нарязания лук и гъби в част от мазнината, след което добавяме нарязаните на ситно домати, смлените орехови ядки, наситнения магданоз, останалия черен пипер, виното и сол на вкус. Напълваме шарана със сместа и зашиваме. Поставяме го в намазнена тавичка и покриваме с кръгчета домати, разтопено масло и 1/2 ч.ч. вода. Печем в умерена фурна.

РОСИЦА ПЕТРОВА, гр. СОФИЯ

Пържена риба в пикантен сос

Прoдукти: 1 кг филе от риба, 4 с.л. олио, 1 стрък праз (само бялата част), 4 скилидки чесън, 1 к.ч. топла вода, 3 ч.л. соев сос, 1 ч.л. оцет, 1 ч.л. вино, 2 ч.л. захар, 5 г джинджифил.

Нaчин на приготвяне: В плитък тиган сипваме олиото и изпържваме рибата от двете страни. В останалото олио добавяме 1 ч.л. оцет, 3 ч.л. соев сос и отделно запържените, напрязани на дребно праз и чесън. Прибавяме и джинджифила. Заливаме всичко с 1 к.ч. топла вода и оставяме да ври на слаб огън. Изпържените риби слагаме в тава и ги заливаме със соса от тигана. Добавяме 1 ч.л. вино и всичко поръсваме с 2 ч.л. захар. Запичаме 15 минути в умерена фурна.

Риба във фолио

Прoдукти: риба, зехтин, сол, зеленчуци по желание (гъби, моркови, лук), зелени подправки, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистената и измита риба намазваме със зехтин отвън и коремната кухина. Овкусяваме я със сол, малко магданоз, девисил, черен пипер и я пълним с нарязаните и задушени зеленчуци. Около рибата също слагаме зелени подправки. Намазваме фолиото със зехтин и завиваме рибата. Слагаме я на скара и печем 25-30 минути от двете страни.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Шаран в портокалова марината

Прoдукти: 500 г шаран (котлет или филе), 1 с.л. червен пипер; зa маринатата: 1/2 ч.ч. сок от портокал, 2 с.л. светъл соев сос, 1 с.л. лимонов сок, 1 скилидка чесън, 1/4 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. зехтин.

Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти за маринатата и разбъркваме добре. Нарязваме рибата на порции, потапяме я в маринатата и оставяме в хладилник. След 15 мин изваждаме рибата, разбъркваме, връщаме парчетата и държим в хладилника още 15 минути. Изваждаме маринованата риба, поръсваме с червен пипер и пържим в предварително загрят зехтин. Когато хванат лека коричка, изваждаме парчетата и ги нареждаме в тавичка. Печем по 10 минути от всяка страна на 180°С.

Риба в тесто

Прoдукти: 1 кг филе от риба, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. брашно, лимонов сок, сол, черен пипер, соев сос и олио за пържене

Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на дълги ивици, мариноваме го в лимоновия сок и подправките и оставяме за 30 мин. От млякото, яйцата и брашното приготвяме тесто (малко по-гъсто от тесто за палачинки). Потапяме в него филетата и пържим до златисто в силно сгорещена мазнина.

ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ

Риба с маслини

Прoдукти: 1 голяма риба, 2-3 глави лук, 2-3 моркова, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. горчица, няколко зърна черен пипер, дафинов лист, 10-15 маслини.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибата по дължина. Махаме средната кост и натриваме месото с лимонов сок, черен пипер, горчица и сол. Слагаме я в намазнена тава и я покриваме с кръгчета лук и моркови. Около нея нареждаме маслините, заливаме с доматен сок и малко вода и печем до готовност.

Рибена чорба

Прoдукти: 250 г речна риба, 1 с.л. брашно, 2 моркова, 1 глава целина, 5 с.л. олио, 1 глава лук, черен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно морковите, целината и лука. Заливаме ги с 6-7 чаши вода, добавяме мазнина кипваме на котлона. Прибавяме размитото в студена вода брашно и рибата, нарязана на дребно. Посоляваме чорбата и варим до готовност. Поднасяме я, поръсена с черен пипер и магданоз.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ

Шишчета от риба

Прoдукти: 1 кг океански лефер (филе), 2 с.л. олио, 4 бр. домати, 1 глава лук, 1 лимон, 1 ч.ч. сос тартар, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета филето, поръсваме със сол и черен пипер и оставяме да престои 20 минути. Нанизваме рибата на шишчета, намазваме хубаво с олио и печем. Поднасяме с гарнитура от домати и лук нарязани на кръгчета и парче лимон. Отделно сервираме сос тартар.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Риба плакия

Продукти за 6 порции: 2 кг толстолоб (бяла риба, бял амур), 2 буркана стерилизирани домати, 300 г печурки, 3-4 глави лук, 150 г олио, 1 ч.ч. бяло вино, 3-4 дафинови листа, 14-15 зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар, сол, магданоз, лимон.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата отвън и отвътре, посоляваме леко и оставяме на хладно. Задушаваме в олио и малко вода дребно нарязания лук, гъбите и намачканите домати. Подправяме с черния пипер, дафиновия лист, бахара, наситнения магданоз и виното. Задушаваме 10-15 минути. Слагаме рибата в подходяща тавичка, около нея разстиламе задушените зеленчуци и украсяваме с резенчета лимон. Печем в умерена фурна.

Бърза маринована риба

Прoдукти: 1,3-1,5 кг паламуд (скумрия, херинга) 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет, 15-20 зърна черен пипер, 7-8 зърна бахар, 4-5 дафинови листа, сол, лимон.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от главите, опашките и вътрешностите и измиваме хубаво. Нарязваме я на парчета около 2 пръста. Нареждаме в един ред в по-широка тенджера. Заливаме с олиото, оцета и добавяме черния пипер, дафинов лист и сол на вкус. Варим на тих огън, докато остане на мазнина. Като изстине подреждаме в буркан, като между парчетата риба слагаме парченца лимон (без кората). Отгоре сипваме малко от останалото олио. Готова е веднага за консумиране.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Солен кекс от тиквички и риба тон

Прoдукти: 2 средно големи тиквички, 100 г твърдо краве сирене, 1 консерва риба тон, 6 яйца, 4-5 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, половин връзка магданоз, половин връзка копър, 1ч.ч. готварска сметана, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. овесени ядки, 6 с.л. олио, 1/2 ч.л. сода за хляб, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна и добавяме течната сметана и содата. След това слагаме олиото, разбъркваме и сипваме брашното. Прибавяме овесените ядки, настърганите на едро ренде тиквички, нарязаните на ситно зелени подправки, натрошеното сирене и накрая рибата. Разбъркваме добре и изсипваме в намазнена и набрашнена кексова форма. Печем в предварително загрята до 200°С фурна.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО

Риба с коричка от зелени подправки

Прoдукти: 600 г рибено филе, 2 с.л. лимонов сок, сол, черен пипер, 1 връзка магданоз, мащерка, 4 с.л. масло, 6 с.л. галета, 2 с.л. горчица, масло за намазване на формата.

Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната до 200°С. Тавата намазваме с масло. Поръсваме рибата с лимонов сок, натриваме със сол и черен пипер и я поставяме във формата. Листата на магданоза нарязваме на ситно, а на мащерката ги накъсваме. Загряваме маслото, добавяме галетата и пържим около 2 минути. Прибавяме зелените подправки, сол и черен пипер. Намазваме рибата с горчица и върху нея разпределяме галетата. Печем до златисто на средна фурна около 20-30 минути.

Моруна с кашкавал

Прoдукти: 500 г риба, 2 с.л. масло, 2 с.л. брашно, вода, 1 връзка магданоз, галета, 150 г кашкавал
Нарязваме рибата на средно големи парчета, заливаме с гореща вода и варим 10 минути. Отделно запържваме в маслото брашното, докато се зачерви. Разреждаме с вода, слагаме нарязания магданоз и оставяме соса до ври 10 минути. Нареждаме рибата в тавичка, заливаме я със соса, поръсваме с галета и кашкавал и печем във фурната 15-20 минути.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Вретено от бяла риба

Прoдукти: 1 кг филе от бяла риба, 200 г гъби, 1 к.ч. нарязани орехови ядки, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, сол, черен пипер, 1 зелена салата, половин връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Оформяме филето като шницели и леко го начукваме. Поръсваме шницелите със сол, черен пипер и лимонов сок. Задушаваме в маслото нарязаните лук, гъби, орехови ядки и магданоз. Разпределяме охладената смес върху филетата и навиваме на рула. Нареждаме в намаслена тавичка, заливаме с виното и изпичаме. Поднасяме рулата върху лист от зелена салата.

Вкусна риба капитан

Прoдукти: 1 риба капитан, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, 2 с.л. зехтин, босилек, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на шайби. Натриваме ги леко с черен пипер и щипка сол. Слагаме малко босилек. Подготвените рибни шайби потапяме в марината от 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. зехтин и сок от половин лимон. Престояват 20 минути, изваждаме ги и ги нареждаме в тавичка. Зариваме с маринатата и върху всяко парче слагаме кръгче лимон или домат. Покриваме тавичката с фолио. Печем рибата до готовност.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА

Риба лютика

Прoдукти: 1 кг филе от риба, 500 г домати, 6 червени чушки, 1 глава лук, 5 скилидки чесън, 120 мл олио, лимонов сок, 5-6 зърна бахар, черен пипер, 1 дафинов лист, 100 мл бяло вино, 1 люта чушка.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и я мариноваме в лимоновия сок и черния пипер. Оставяме да престои 1 час. Нарязваме доматите на дребно, счукваме чесъна с малко сол, нарязваме чушките на парчета, а лукът на накълцваме. Сгорещяваме половината от олиото и задушаваме зеленчуците. След това сипваме виното и чесъна, подправяме с черен пипер, дафинов лист и бахар. Разбъркваме всички продукти и прехвърляме в намазнен огнеопорен съд. Отгоре нареждаме парчетата риба, поливаме с останалото олио и печем на 180°С около 30 минути.

Кюфтета от бяла риба

Прoдукти: 1 кг филе от бяла риба, 250 г сварени и пасирани картофи, 1-2 яйца, 2 глави лук, 120 г галета, 30 г масло, магданоз, сол, черен пипер, брашно за паниране и олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата и я объркваме с картофите, накълцания лук, яйцата, галетата, маслото и подправките. С мокри ръце оформяме кюфтета, овалваме ги в брашно и пържим в сгорещено олио. Сервираме със зелена салата с маслини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отгледайте сами разсад за петунии

За да отгледате разсада, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на...

Отгледайте си петунии от семена

Трудно е да си представим какви надежди са възлагали на петунията онези изследователи и пътешественици преди два века, когато са я пренесли от Южна Америка в Европа. Днес обаче със сигурност можем да ...

Косопад и билки

Ако, докато се сресвате, по гребена остават малко косми, не се тревожете - това е нормално. Ако обаче за един ден от косата ви опадат повече от сто косъма, не е зле да се замислите. Причините за косоп...

Тадж Махал – една любовна история

Историята води началото си от далечната 1607, когато принцът на Махал се разхождал из пазара Меена, придружаван от свитата си. Неочаквано срещнал очарователния поглед на момиче, стрелкащ се под лъскав...

Начало