Още рецепти » Пърхутът не е само козметичен проблем

 Пърхутът не е само козметичен проблем

В последно време специалистите дерматолози признават, че пърхотът не е само козметичен проблем. Много често неговата поява е първият сигнал за това, че в организма не всичко е наред, даже когато все още няма явни признаци на болестта, например заболявания на стомашно-чревния път: гастрит, гастродуоденит, дискинезия на жлъчните пътища, панкреатит, ентероколит, дисбактериоза.
Нерядко пърхотът е предизвикан от себорея – нарушена функция на мастните жлези, която може да се предава по наследство, или микроскопични гъбички, условно патогенни микроорганизми, които “живеят” на кожата на главата на всеки човек. Ако имунитетът по някакви причини отслабне, защитната функция на кожата се нарушава, изменя се нивото на киселинност / pH / на кожната мазнина и гъбичките започват усилено да се размножават. Това води до образуването на пърхот. Разбира се, пърхотът, както и основното заболяване, трябва да се лекува. Иначе се създават благоприятни условия за размножаване на различни бактерии и развитие на възпалителен процес.

Специалните шампоани могат да помогнат

Козметичните, които се продават в магазините, имат профилактично, а понякога и лечебно – профилактично действие. Лечебните се продават само в аптеките. Важно е правилно да изберете шампоан, като предварително се посъветвате с козметолог или дерматолог. Козметичните шампоани могат да се ползват постоянно, а лечебните – определено време, по специална схема. Влизащите в техния състав лекарствени вещества при продължително прилагане предизвикват привикване и по – късно престават да оказват необходимия ефект.

Ако кожата на главата е суха,

отлично помага много просто народно средство:

След измиване на влажната коса се нанася сол и се втрива в кожата (възможно е да почувствувате леко парене ), а след това да се измие главата не с течаща вода, а в леген, и косата да се подсуши с кърпа. Процедурата да се изпълнява ежедневно в продължение на една седмица. Под въздействието на солта гъбичките умират.

Ако пърхутът е породен от жлъчна дискинезия,

препоръчваме ви билков чай за лекуване на основното заболяване:

Смесват се 100 г цвят от лопен, 100 г цвят от лайка, 100 г стръкове от босилек, 100 г стръкове от жълт кантарион, 100 г листа от живовляк, 80 г корени от дилянка, 80 г листа от маточина, 80 г стръкове от риган, 50 г стръкове от пелин и 50 г листа от мента. 3 пълни с. л. от сместа се сипват в 600 мл кипяща вода. Варят се 5 мин на тих огън в отворен съд, киснат се 60 мин също без капак. Отварата се прецежда и се изпива на три пъти през деня, 15-20 м преди хранене.

Заедно с билколечението е необходимо да се спазва и диета. Яжте по-малко шоколад, майонеза, пушени колбаси, подправки, изделия от маслено тесто.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Отит – следва простудата

Болката в ухото е вярна спътница на хремата и настинката, а възпалението на средното ухо в резултат на инфекция, се нарича отит. Ако след простуда или грип ви заболи ухото, веднага идете на лекар. Оти...

Основни правила за резитба на овошките

В зависимост от метеорологичните условия през отделните години и в различните райони, резитба на овощните насаждения се извършва от средата на февруари до края на март. Във всички случаи тя трябва да ...

Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

Удивителни кактуси растат в Монако

Приказната екзотична градина на Монако, една от туристическите атракции на града, е разположена на отвесните скали над самия град с изглед към прекрасния средиземноморски залив. Посетителят не само се...

Начало