Още рецепти » Фрикасета

 Фрикасета

Пиле фрикасе

Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно запържваме маслото и брашното, докато добият златист цвят. Заливаме с 1 ч.ч. бульон от пилето, прибавяме порциите пиле и оставяме ястието на съвсем слаб огън за няколко минути. Прибавяме жълтъците, разбити с 2 с.л. лимонов сок и няколко резенчета лимон и след 3-4 мин отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Фрикасе от грах

Прoдукти: 1 буркан консервиран зелен грах, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, индийско орехче, черен пипер, магданоз, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето, прибавяме млякото и разтопеното масло и при непрекъснато бъркане сипваме брашното за да получим гладък сос. Заливаме граха със соса, поръсваме черен пипер и индийско орехче, прибавяме лимонов сок и слагаме на огъня. Кипваме ястието при непрекъснато бъркане, посоляваме и отстраняваме от огъня. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Фрикасе от гъби

Прoдукти: 400 г пресни гъби, 2 моркова, 1 парче целина, 1 глава лук, 8-10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината и морковите на кубчета. Прибавяме гъбите, както са цели, ситно нарязания лук, дафиновия лист и черния пипер. Наливаме подсолена вода, колкото да покрие продуктите. Варим на умерен огън, докато омекнат гъбите. Прецеждаме и ги нарязваме на дребно. В друг съд запържваме брашното в сгорещеното масло. Разреждаме запръжката с част от бульона. Прибавяме гъбите и варим на тих огън 10 мин. Отстраняваме от огъня, посоляваме и при непрекъснато бъркане прибавяме лимонов сок и разбитите жълтъци.

Фрикасе от коприва

Прoдукти: 1 кг коприва, 1 к.ч. олио, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме копривата в кипяща подсолена вода, отцеждаме и я нарязваме на дребно. Пускаме я в съд с 2-3 ч.ч. вряща подсолена вода, към която сме прибавили 3 с.л. олио, и варим, докато омекне. От останалото олио и брашното правим светла запръжка, която разреждаме с млякото и част от отварата. Прибавяме запръжката към отварата и варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Накрая оттегляме от огъня и застройваме с разбитото яйце.

Фрикасе от картофи

Прoдукти: 1 кг картофи, 100 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 3-4 яйца, 3-4 моркова, 1 малка глава целина заедно с няколко листа, сок от 1 лимон, 1 к.ч. бяло вино, няколко зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на филийки, заливаме ги със студена вода и бавно кипваме на огъня. Прекарваме през месомелачка морковите и целината /заедно с листата/. Задушаваме ги в 2 с.л. разтопено масло и ги прибавяме към картофите. Посоляваме, поръсваме черен пипер и лимонов сок, наливаме виното. От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка. При непрекъснато бъркане я разреждаме с отварата от картофите, кипваме на силен огън, преместваме на слаб огън и застройваме с жълтъците. Заливаме картофите с приготвения сос и оставяме ястието да къкри на слаб огън още 5-6 мин.

Фрикасе с моркови

Прoдукти: 6-8 моркова, 1 1/2с.л. брашно, 2 жълтъка, половин пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. захар, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите в малко подсолена вода, към която сме прибавили захарта и маслото. Отцеждаме, нарязваме ги на кръгчета и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Отделно смесваме разбитите жълтъци с брашното и сипваме малко от морковения бульон, за да получим каша с гъстотата на боза. При непрекъснато бъркане варим соса, докато се сгъсти, след което подправяме с лимонов сок и сол и го сипваме върху гъбите.

Фрикасе от целина

Прoдукти: 1 кг глави от целина заедно с десетина листа, 2-3 с.л. олио, 40 г краве масло, 3 с.л. брашно, 150 мл бяло вино, 2-3 с.л. сметана, сокът и кората от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я нарязваме на кубчета. Пущаме я във вряща подсолена вода заедно със ситно нарязаните листа. Наливаме олиото и варим на тих огън до омекване. Добавяме виното, а малко по-късно брашното и маслото, омесени на топка. Разбъркваме леко и варим на тих огън още десетина минути. Накрая посоляваме, подправяме с лимонов сок и настъргана лимонова кора и отстраняваме от огъня.

Агнешко фрикасе

Прoдукти: 600 г агнешко месо, 2 моркова, 1 глава лук, 1 парче целина, 1 к.ч. брашно, 60 г краве масло, 1 жълтък, 1 с.л. лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тенджера. Наливаме вода, колкото да го покрие, и прибавяме целите моркови, главата лук, срязана на две, и парчето целина. Варим на умерен огън. Щом месото омекне, го изваждаме и прецеждаме бульона. Отделно правим светла запръжка от леко препеченото брашно и разтопеното масло. Разреждаме с прецедения бульон и варим 15 мин. Застройваме получения сос с разбития жълтък и лимоновия сок и с него заливаме месото при поднасяне на масата.

Заек фрикасе

Прoдукти: 1 заек (около 1,5 кг), 1 глава лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 дафинов лист, 15-20 зърна черен пипер, магданоз, сол; за соса: 4 равни с.л. брашно, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 жълтъка, сокът от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме заека. Нарязваме го на порции, заливаме със студена вода и слагаме тенджерата на огъня. Щом заври, посоляваме и прибавяме лука, морковите, целината, дафиновия лист и черния пипер. Варим, докато месото омекне, като периодично обираме пяната, за да остане бульона бистър. Изваждаме сварения заек, а бульона прецеждаме. Запържваме брашното за соса в сгорещеното масло и го разреждаме с млякото и част от бульона. Варим 10 мин на слаб огън, отстраняваме от огъня и застройваме с лимоновия сок и жълтъците. Нареждаме заешкото месо в затоплени чинии, заливаме със соса и поръсваме с наситнен магданоз.

Фрикасе натюр

Прoдукти: 600 г цяло парче месо по избор, 1 глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 жълтък, 1 ч.ч. прясно мляко, четвърт пакетче краве масло, 2-3 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол; зa гарнитурата: 1 ч.ч. ориз, четвърт пакетче краве масло, 2-3 ч.ч. бульон по избор, 1-2 с.л. настърган кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от несмилаемите части, нарязваме го на порции и заливаме с кипящия бульон /или кипяща вода/, към който сме прибавили олиото, 1 щипка сол и няколко капки лимонов сок /или оцет/. Кипваме на силен огън, след което оттегляме на тих огън и варим 30 мин. Тогава прибавяме корените и лука, нарязани на едро, и продължаваме да варим, докато месото омекне. Изваждаме свареното месо и прецеждаме бульона. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното и я разреждаме с охладения бульон. Подправяме приготвения сос със сол, черен пипер и лимонов сок, кипваме го и го варим няколко минути при непрекъснато бъркане. След това отстраняваме от огъня и подправяме с жълтъка, разбит с прясното мляко. Запържваме ориза за гарнитурата в маслото, докато стане прозрачен. Заливаме го с бульона и го оставяме да къкри на тих огън, докато поеме течността. Нарязваме сварените корени на дребно и ги заливаме с разтопеното масло. Разпределяме месото в чиниите за сервиране и непосредствено преди да поднесем го заливаме със соса. Гарнираме с ориза и със ситно нарязаните корени. Поръсваме всяка порция с настърган кашкавал.

Фрикасе с шилешко месо по градинарски

Прoдукти: 600 г шилешко месо, 2-3 връзки корени за супа, 1 глава лук, 1 яйце, четвърт пакетче краве масло, 2 с.л. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. брашно, 1 с.л. оцет, 1 с.л. вино, 1 ч.л. ром, 2 ч.л. горчица, 2-3 ч.ч. бульон /или подсолена вода/, настъргана лимонова кора, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обескостяваме месото. Начукваме го от двете страни и леко го посоляваме. Намазваме го от двете страни с горчицата и го нарязваме на порции. Нарязваме на ситно лука и корените за супа. Поръсваме ги с олиото като салата. Разстиламе половината от тази смес на дъното на огнеупорен съд. Отгоре нареждаме месото и покриваме с останалите корени. Смесваме виното с оцета, рома и 1 ч.ч. бульон и го изсипваме при месото и зеленчуците. Оставяме месото да постои около 1 час в маринатата. След това бавно подгряваме и варим на умерен огън, като наливаме и останалия бульон. Изваждаме свареното месо в чиния, прецеждаме бульона и претриваме зеленчука. Приготвяме светла запръжка от брашното и маслото и прибавяме към нея бульона и претрития зеленчук. Кипваме сместа, подправяме със сол, черен пипер и настъргана лимонова кора и отстраняваме от огъня. Застройваме соса с разбития в прясното мляко жълтък и заливаме месото, което сме разпределили в чиниите за сервиране.

Фрикасе от телешко месо

Прoдукти: 500-600 г обезкостено месо от младо теле, 1 глава лук, 6 моркова, 2-3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. оцет, 2-3 ч.ч. костен бульон (или подсолена вода), 1 жълтък, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от ципи и сухожилия, начукваме го леко, поръсваме със ситно нарязания лук и оцета и оставяме да отлежи 1 час. После го нарязваме на порции, които пущаме в кипящия бульон и варим на тих огън. След 1 час прибавяме, морковите, нарязани по дължина, 1 щипка сол и малко черен пипер. Щом месото се свари, прецеждаме бульона и оставяме да се охлажда. Нарязваме морковите на кубчета и ги поръсваме с 1-2 с.л. разтопено масло и малко наситнен магданоз. От останалото масло, брашното и 1 щипка сол приготвяме светла запръжка, която разреждаме с охладения бульон. Кипваме получения сос на огъня и го застройваме с разбития жълтък и млякото. Опитваме на сол и подправяме с чубрица. Заливаме месните порции с горещия сос и поднасяме веднага.

Фрикасе от телешко месо с картофи

Прoдукти: 800 г телешко месо от опашката, половин глава лук, 1 скилидка чесън, 8 картофа, 1 жълтък, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 40 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 3-4 ч.ч. бульон или подсолена вода, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от кости, ципи и сухожилия, начукваме го леко и го нарязваме на порции. Поръсваме порциите с наситнения лук, брашното, черен пипер и сол. Запържваме ги в сгорещеното олио, като няколко пъти ги обръщаме. После наливаме горещия бульон, кипваме и варим на умерен огън до омекване на месото. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме млякото и разбития жълтък и приготвяме пюре. Изваждаме свареното месо, прецеждаме бульона и го смесваме с картофеното пюре. Разбъркваме, слагаме маслото, подправяме с черен пипер и сол на вкус и възвираме. Прибавяме месото и след 2-3 мин отстраняваме от огъня.

Фрикасе от пуйка

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 ч.ч. ориз, 5-6 гъби, 100-150 г телешка кайма, 1 тънко резенче сланина, 1 глава лук, 1 морков, 1 с.л. стафиди, 1 ябълка, 2 филии сух бял хляб, 2-3 с.л. олио, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, настъргана кора и сок от 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме почистените птичи дреболии в подсолена вода и ги нарязваме на малки парченца. Сгорещяваме олиото и задушаваме в него ситно нарязаните лук и морков и сварените дреболии. Прибавяме ориза и го задушаваме до прозрачност. Прибавяме нарязаната на ивички сланина, каймата, стафидите, настърганата ябълка и 3-4 с.л. бульон от дреболиите. Отстраняваме сместа от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. С тази смес пълним коремната кухина на почистената и измита птица. Зашиваме коремния отвор и пущаме птицата да се вари в подходящ съд с вряща подсолена вода, към която сме прибавили малко олио. Варим в продължение на 2 - 2 1/2 часа и изваждаме пуйката. Отстраняваме конците и внимателно изваждаме плънката. Обелваме кожата на птицата, смиламе я и я прибавяме към плънката. Нарязваме месото на кубчета и го разпределяме по чиниите за сервиране, така че във всяка чиния да има и бяло месо. Правим светла запръжка от брашното и сгорещеното масло, разреждаме с охладения и обезмаслен бульон. Кипваме получения сос, отстранявамего от огъня и го застройваме с разбития в млякото яйчен жълтък. Подправяме соса на вкус със сол, кората и сока от лимона. Преди поднасяме заливаме месото с приготвения сос.

Фрикасе с рибно филе

Прoдукти: 600-700 г обезкостено филе от бяла риба, 1 глава лук, 1 к.ч. вино, 2 с.л. олио, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 лимон, 8 маслини, 1 кисела краставичка, 1 щипка захар, копър, сол..
Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на порции. Кипваме 3 ч.ч. вода заедно с едро нарязания лук, черния пипер, дафиновия лист и 1 ч.л. сол. Пускаме рибените парчета да се варят на тих огън 10 мин, след което наливаме виното. Варим ги още 2-3 мин, изваждаме и оставяме да се отцедят. Прецеждаме бульона и го подправяме със захарта. Приготвяме светла запръжка от олиото и брашното и я разреждаме с прецедения бульон. Подправяме получения сос с лимоновия сок и настърганата лимонова кора, кипваме и отстраняваме от огъня. Смесваме ситно нарязаната краставичка и почистените от костилките маслини с копъра, който също сме нарязали на ситно. Разпределяме отцедените рибни филета в чинии за сервиране. Слагаме върху всяко филе по малко от маслинената смес и заливаме с горещия сос.

Фрикасе – мозайка

Прoдукти: 600-700 г филе от риба, 4 моркова, 1 парче целина, половин глава лук, 3 с.л. олио, 3 твърдо сварени яйца, 1 ч.ч. бяло вино, 3 с.л. брашно , 1 дафинов лист, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лука, целината и морковите, пущаме ги цели в 3 ч.ч. кипяща вода и ги варим, докато поомекнат. Сипваме виното, слагаме дафиновия лист, поръсваме малко настъргана кора от лимона и подправяме с черен пипер и сол. Кипваме отново и прибавяме рибата. Варим десетина минути на тих огън. После изваждаме рибата и зарзавата, прецеждаме бульона и оставяме да се охлажда. Нарязваме поизстиналото филе на кубчета и го смесваме с 2 яйца – също нарязани на кубчета. Подправяме с черен пипер и сол и разпределяме в чиниите за сервиране. Приготвяме светла запръжка от олиото и брашното, разреждаме с охладения бульон и подправяме с лимонов сок и сол. Кипваме на огъня и заливаме порциите с горещия бульон. Гарнираме с кръгчета лимон и резенчета от третото яйце.

Мозък фрикасе

Прoдукти: 1 телешки мозък, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 глава лук, 1 парче пащърнак, черен пипер, бахар, магданоз, кисели краставички, сол; зa соса: 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 жълтъка, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изкисваме мозъка в студена вода, след което го почистваме от ципите. Сваряваме го в подсолена вода заедно с почистените и нарязани на едри парчета корени и лук, няколко зърна бахар и черен пипер. Изваждаме го да се отцеди и изстине, после го нарязваме на филийки, които подреждаме в подходяща чиния. В сгорещената мазнина запържваме брашното за соса. Разреждаме с бульон от сварения мозък, сипваме виното, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим на тих огън. Щом сосът се сгъсти, прибавяме един по един жълтъците, като непрекъснато бъркаме, за да не се пресекат. Подправяме с лимонов сок, изчакваме отново да се сгъсти, слагаме го в съд със студена вода и продължаваме да бъркаме, докато изстине. Заливаме мозъка с изстиналия сос и поднасяме.

Фрикасе от телешки дреболии

Прoдукти: 500 г телешки бял дроб, 1 сърце, 1 език, 150 г шунка, 3 връзки корени за супа, 1 к.ч. олио, 5-6 с.л. брашно, 2-3 яйца, 1-2 глави лук, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.ч. прясно мляко, 7-8 ч.ч. костен бульон (или подсолена вода), 1 щипка настъргано индийско орехче, настъргана лимонова кора, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в бульона, като периодично обираме пяната. Изваждаме полусварения език, изплакваме го със студена вода, обелваме го и отново го връщаме в бульона. След 30 мин прибавяме корените, нарязани на едро и продължаваме да варим до омекване на продуктите. Изваждаме дреболиите и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ситно нарязаната шунка и яйцата, подправяме с черен пипер и сол и омесваме добре. Разстиламе сместа в тавичка и печем, докато стегнат яйцата. После разпределяме в чиниите за сервиране, като във всяка чиния слагаме и по малко от сварените ароматни корени. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в 1-2 с.л. олио. Приготвяме светла запръжка от брашното и останалото олио. Разреждаме с млякото и прецедения бульон. Посоляваме получения сос и го подправяме с наситнен копър, настъргана лимонова кора, оцет и индийско орехче. Кипваме и отстраняваме от огъня. Заливаме порциите с горещия сос и към всяка прибавяме по малко от изпържения лук.

Фрикасе с телешки език

Прoдукти: 1 език, 2 връзки корени за супа, 1 глава лук, 3-4 ч.ч. костен бульон (или подсолена вода), 1-2 картофа, 3 с.л. олио, 1 жълтък, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме езика. Варим го в бульона, като периодично обираме пяната. Щом поомекне прибавяме ситно нарязаните корени и картофите. Изваждаме сварения език, изплакваме го със студена вода и го обелваме. Нарязваме го на филийки и го поръсваме с 1-2 с.л. от бульона. Претриваме сварените зеленчуци и ги връщаме в прецедения бульон. Приготвяме светла запръжка от олиото и брашното и я разреждаме с бульона. Кипваме, отстраняваме от огъня и застройваме с млякото и разбития жълтък. Подправяме с черен пипер и наситнен копър и заливаме езика с горещия сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Водата в интериора

Водата е живот, а в интериора е един от най-ярките елементи на декора. Декоративни фонтанчета или водоеми обикновено се поставят в зоните за отдих или особено интимни кътчета. Представете си шума на б...

Как да организираме дворната градинка

Не винаги почвата в двора е благоприятна за растежа и развитието на зеленчуковите култури. За да се подобри и стане сравнително подходяща, се налага да се положат някои допълнителни грижи. Тежката, ...

Опитайте се да отгледате шизандра

Schisandra chinensis е латинското име на китайския лимонник - виещо се растение, което достига до 10-15 м дължина и дебелина до 5 см. При разтриване между пръстите всичките му части издават миризма на...

Чиниите като стенна украса

Закупени като сувенир, подарени или пък останали единични от красивия бабин сервиз, те могат да украсят стените на кухнята или трапезарията и всеки ден да напомнят своята история. Изработена ...

Начало