Още рецепти » Летни гювечи

 Летни гювечи

Тюрлюгювеч

Прoдукти: 3-4 глави лук, 2 патладжана, 1 шепа зелен боб, 1 тиквичка, 1 шепа бамя, 5-6 картофа, 4-5 чушки, 2 моркова, 1 парче целина, 1 шепа грах, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцедят. Нарязваме зеления фасул и го сваряваме в малко вода. Граха също сваряваме. Загряваме олиото и последователно запържваме ситно нарязания лук, патладжана, тиквичката, обелена и нарязана на кубчета, зеления боб, граха, нарязаното на ивички зеле, нарязаните на пръстени чушки, настърганите моркови, нарязаните на филийки картофи, нарязаната на кубчета целина, обелените и настъргани домати. Прехвърляме всичко в тавичка. Наливаме олиото, в което сме пържили и 1 ч.ч. топла вода. Печем в умерена фурна. Накрая заливаме с яйцата, разбити с киселото мляко и допичаме във фурната.

Тюрлюгювеч с месо

Прoдукти: 750 г телешко месо, 1 пакетче краве масло, 50 г бамя, 300 г зелени чушки, 300 г зелени домати, 150 г патладжан, 200 г червени домати, 1 глава лук, 1 чепка ягорида, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме месо от гърдите или гърба заедно с бъбреците, измиваме го и го нарязваме на парчета. Изваждаме бъбречната лой и я нарязваме на дребно. Слагаме месото и лойта в тенджера заедно със ситно нарязания лук, солта, червения и черния пипер и част от маслото. Задушаваме на умерен огън, докато остане на мазнина. Прибавяме останалата част от маслото и пържим до порозовяване на месото. След това пресипваме в пръстен съд и прибавяме ягоридата и нарязаните на дребно зеленчуци, като червените домати сме ги обелили, преди да ги нарежем. Печем гювеча, докато остане на мазнина, като внимаваме да не е нито много сух, нито с много сос.

Гювеч от домати

Прoдукти: 7-8 домата, 4 с.л. галета, 1 с.л. наситнен магданоз, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме дъното на глинен гювеч с част от наситнения магданоз и нареждаме отгоре 1 ред нарязани на кръгчета домати. Посоляваме и поръсваме с 2 с.л. галета и останалия магданоз. Нареждаме втори ред домати, посоляваме и поръсваме с останалата галета. Накрая поръсваме червения пипер, сипваме олиото и печем в умерена фурна, докато гювечът остане на мазнина. Когато е вече готов, поръсваме отгоре със смлян черен пипер.

Гювеч с патладжани

Прoдукти: 2 големи патладжана, 2-3 глави лук, 2-3 моркова, 4-5 домата, 1 връзка магданоз, 4-5 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 2-3 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на филийки и ги накисваме за 15 мин в подсолена и подкиселена вода. После ги отцеждаме и изплакваме. Нарязваме останалите зеленчуци на филийки и заедно с патладжаните ги подреждаме на пластове в глинен гювеч, като тук там слагаме скилидки чесън. Поръсваме отгоре с наситнения магданоз, посоляваме и заливаме с олиото и 1 к.ч. топла вода. Захлупваме гювеча и печем 1 час в умерена фурна.

Гювеч с тиквички и патладжани

Прoдукти: 2 глави лук, 3 патладжана, 3 тиквички, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 150 г кашкавал, 2 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните и тиквичките на кръгчета, осоляваме и оставяме да се отцедят. Съвсем леко ги изпържваме. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато омекне, прибавяме 4 домата, които сме обелили и нарязали на филийки. На дъното на тавичка нареждаме патладжаните, отгоре разстиламе лука с доматите. Покриваме с тиквичките и поръсваме с настъргания кашкавал. Покриваме с останалите домати, които сме нарязали на тънки кръгчета и поръсваме с галетата. Печем 30 мин в умерена фурна.

Гювеч от тиквички

Прoдукти: 800 г тиквички, 4 с.л. олио, 1 ч.ч. натрошено сирене, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. наситнен магданоз, 1 с.л. наситнен копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги изпържваме в 3 с.л. олио. Щом омекнат, посоляваме и оставяме да изстинат. После прибавяме натрошеното сирене, разбитите яйца, млякото и ситно нарязаните магданоз и копър. Опитваме на сол, разбъркваме добре и изсипваме сместа в глинен гювеч, намазан с останалото олио. Печем в умерена фурна, докато ястието се зачерви отгоре.

Гювеч от пиперки, яйца и сирене

Прoдукти: 1 кг пиперки, 5-6 яйца, 250-300 г натрошено сирене, 500 мл прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пиперките като за паприкаш. Пържим ги в сгорещената мазнина, докато омекнат. Посоляваме. Отделно разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и млякото. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и прибавяме пиперките. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем в силно загрята фурна, докато ястието се зачерви.

Гювеч от чушки и домати

Прoдукти: 500 г месести чушки, 500 г домати, 2 глави лук, 5-6 с.л. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 яйца, 150 г сирене, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги нарязваме на едри парчета, а лука и доматите нарязваме на филийки. В намаслена тавичка нареждаме 1 ред домати, а върху тях нареждаме филийки от лука. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и сол. Отгоре нареждаме пиперки и лук и отново поръсваме с магданоз и сол. Пак нареждаме пиперки и накрая завършваме с домати. Поръсваме с олиото и слагаме за 15 мин в силна фурна. Поръсваме обилно с настърганото сирене, заливаме с разбитите яйца и запичаме още 10 мин.

Гювеч от пресни зеленчуци

Прoдукти: 1 кг домати, 4-5 пиперки, 2 тиквички, 4-5 картофа, 100 г зелен фасул, 200 г бамя, 3 глави лук, 1 1/2к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, 2-3 люти чушки, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пиперките, тиквичките и зеления фасул. Обелваме картофите, доматите и лука и също ги нарязваме на парчета. Почистваме бамята от дръжките и семената. Слагаме зеленчуците в пръстен съд, посоляваме и разбъркваме. Прибавяме целите люти чушки. Заливаме с олиото, посоляваме на вкус, захлупваме гювеча и печем в умерена фурна, докато зеленчуците омекнат и ястието остане на мазнина. Малко преди да извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязаните копър и магданоз.

Овчарски гювеч

Прoдукти: 1 кг чушки, 250 г домати, 200 г лук, 1/2 ч. ч. олио, 200 г сирене, 5 с. л. брашно, 1 кофичка кисело мляко, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в мазнината. Щом поомекне, последователно прибавяме и задушаваме нарязаните на дребно чушки и домати. Задушените зеленчуци разстиламе в тавичка и покриваме с настърганото сирене, смесено с част от нарязания на ситно магданоз. Приготвяме сос от млякото, брашното и яйцата. Посоляваме на вкус и заливаме ястието с него. Печем в умерено загрята фурна. Поднасяме готовия гювеч, поръсен със ситно нарязан магданоз.

Сливенски постен гювеч

Прoдукти: 2 глави лук, 3 патладжана, 3 тиквички, 5 домата, 6 с.л. олио, 100 г кашкавал, 2 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Осоляваме нарязаните на кръгчета патладжани и тиквички и ги оставяме да се отцедят. Леко ги изпържваме и в същата мазнина слагаме нарязания лук, а като омекне, прибавяме нарязаните на филийки домати. В глинен гювеч нареждаме един ред от патладжани, върху тях изсипваме лука с доматите, а отгоре - тиквичките. Всеки ред поръсваме с настърган кашкавал. Покриваме последния с тънки кръгчета домати и поръсваме с галета. Печем в предварително загрята фурна.

Тракийски гювеч

Прoдукти: 1 кг едри зрели домати, 1 връзка магданоз, 1 к.ч. олио, 3 с.л. натрошен сухар, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите напречно на филии. Магданоза нарязваме на дребно. Разстиламе половината от магданоза на дъното на пръстен съд и върху него нареждаме един ред доматени филии, посоляваме и поръсваме отгоре 1 с.л. счукан сухар. Пак посипваме магданоз, пак нареждаме домати и поръсваме сухар. Щом наредим третия ред домати, най-отгоре поръсваме остатъка от сухара и червен пипер. Наливаме олиото и слагаме в умерена фурна. Вода не наливаме. Опечения гювеч трябва да остане на мазнина.

Гювеч по карнобатски

Прoдукти: 1 кг шилешко или овче месо (от плешката), 2-3 глави лук, 300 г патладжан, 350 г зелен фасул, 150 г бамя, 500 г чушки сиврия, 400 г домати, 600 г картофи, половин връзка пресен джоджен, 1 връзка магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го поставяме в пръстен гювеч без капак. Добавяме 4-5 с.л. олио, 2 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. сол. Слагаме гювеча във фурна, загрята на 180°С, и печем, докато се зачерви месото. След това добавяме ситно нарязания лук, разбъркваме и заливаме с 3-4 ч.ч. гореща вода. Ако водата изври доливаме още1 чаша и започваме да прибавяме нарязаните зеленчуци. Първо слагаме патладжана и зеления фасул, а след 15 минути слагаме чушките и бамята. Следват картофите, джодженът, магданозът и доматите (обелени и нарязани). Печем ястието около 1 час.

Манастирски гювеч

Прoдукти: 1 кг овче месо, 5-6 глави лук, 2 домата, 2 пиперки, 6-7 картофа, 1 глава чесън, 2-3 люти чушлета, 1 ябълка, 2 моркова, 1 с.л. горски плодове - къпини, боровинки, 1 връзка магданоз, 10-12 гъбки, 1 ч.л. стрит сух джоджен, 1/2 ч.л. червен пипер, 1/4 ч.л. черен пипер, сол, 1/2 лъжица сухо бяло вино, 3/4 ч.ч. мазнина.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и зарзавата, разбъркваме всичко добре заедно с подправките и мазнината, посоляваме, сипваме в глинен гювеч и заливаме с виното (вода не се слага). Захлупваме, замазваме капака с тесто и слагаме гювеча в студена фурна. Постепенно загряваме фурната и печем от 2 до 3 часа.

Сръбски смесен гювеч

Прoдукти: 300 г говеждо месо, 300 г телешко месо, 400 г свинско месо, 40 г лук, 200 г домати, 200 г чушки, 250 г патладжани, 2 с.л. червен пипер, 2 с.л. свинска мас, 500 г обелени картофи, 150 г ориз, 2 дафинови листа, сол, черен пипер, магданоз, месен бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука по на едро, а месото на хапки. Пържим лука в маста до поруменяване, прибавяме месото и пържим още 5-6 минути. Прибавяме обелените и нарязани на парченца зеленчуци, поръсваме със сол и червен пипер, наливаме толкова топъл бульон, колкото да се покрият продуктите и задушаваме около половин час. Прибавяме ориза и картофите и задушаваме, докато оризът набъбне. Прехвърляме ястието в гювеч и го запичаме в предварително сгорещена фурна.

Летен гювеч със свинско месо

Прoдукти: 600 г обезкостено свинско месо, 1 к.ч. олио, 4 глави лук, 6-7 зелени чушки, 1 патладжан, 1 ч.ч. зелен боб, 200 г бамя, 5-6 домата, 500 г картофи, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжана на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцеди. Нарязваме лука на филийки, доматите – на кръгчета, а чушките – на пръстени. Сваряваме зеления фасул в подсолена вода и го отцеждаме. Изрязваме дръжките на бамята. Нарязваме месото на хапки, слагаме го в глинен гювеч и заливаме с мазнината. Печем в умерена фурна, докато месото омекне. После добавяме зеленчуците, посоляваме и поръсваме с червен пипер. Разбъркваме гювеча и връщаме да се пече в умерена фурна. Когато зарзаватът омекне, нареждаме отгоре нарязаните на филийки картофи, наливаме топла вода, така че да покрие 3/4 от продуктите и допичаме във фурната. Поръсваме готовия гювеч със ситно нарязан магданоз.

Дряновски гювеч

Прoдукти: 700-800 г свинско месо, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 4 чушки, 1 патладжан, 5-6 домата, 3 с.л. ориз, 1 с.л. ситно нарязани листа от целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана и го нарязваме на кубчета, които оставяме в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. Нарязваме лука на тънки филийки, а чушките на пръстени. Смесваме ги с отцедения патладжан и наситнените магданоз и целина, поръсваме с черен пипер и сол и оставяме зеленчуците да престоят половин час и да си пуснат сока. Отделно нарязваме доматите на кръгчета и също ги посоляваме. Почистваме месото, нарязваме го на порции и го запържваме в половината от мазнината. В останалата мазнина запържваме почистения и измит ориз.
Застиламе дъното на пръстен гювеч с половината от нарязаните домати. Върху тях разпределяме порциите месо и ги заливаме с мазнината, в която са се пържили. Покриваме месото със смес от зеленчуците и ориза. Най-отгоре нареждаме останалите домати. Наливаме вода, която да покрие продуктите, и печем продължително време в слаба фурна.

Градинарски гювеч с телешко месо

Прoдукти: 600-700 г телешко месо, 1-2 к.ч. олио, 3 глави лук, 6-7 чушки, 1 патладжан, 3-4 домата, 1 ч.ч. бамя, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме и го слагаме в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивия сок. Нарязваме чушките на пръстенчета и почистваме бамята от дръжките. Нарязваме месото на парчета, посоляваме и го пържим в част от мазнината заедно със ситно нарязания лук. Щом лука стане прозрачен, поръсваме черния и червения пипер и още малко сол. Разбъркваме и прехвърляме в предварително затоплен глинен гювеч. В останалата мазнина последователно запържваме и добавяме в гювеча чушките, патладжана и бамята. Накрая наливаме в гювеча мазнината от пърженето и го слагаме в студена фурна. Загряваме фурната до умерена и печем 20 мин. После намаляваме огъня и продължаваме да печем, докато ястието остане на мазнина. Покриваме готовия гювеч с нарязаните на кръгчета домати и запичаме още десетина минути.

Гювеч по Средногорски

Прoдукти: 1 кг телешко месо, 300 г гъби, 100 г бамя, 2-3 глави лук, 2-3 домата, 3-4 чушки, 1/2 ч. ч. ориз, 1-2 картофа, 1/2 ч. ч. сухо бяло вино, 1 ч. л. червен пипер, сол, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3/4 кофичка кисело мляко, 2-3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едри парчета месото и го задушаваме в част от олиото и малко вода. Изваждаме го от съда. На негово място пускаме ситно нарязания лук, доматите и червения пипер и леко задушаваме. Връщаме месото отново в тенджерата, заливаме с виното и гореща вода и оставяме да кипне. Прибавяме гъбите, а след малко -нарязаните чушки и почистената бамя. Последни добавяме картофите, нарязани на кръгчета, а след тях и ориза. Изсипваме ястието в подходящ съд (най-добре в глинен гювеч) и го печем в силно загрята фурна. След 10-15 минути поливаме с разбити в кисело мляко яйца и отново запичаме. При сервиране наръсваме с наситнен магданоз.

Гювеч с наденица

Прoдукти: 500 г наденица, 2 тиквички, 2 патладжана, 4 моркова, 10 картофа, 4 домата, 1 глава чесън, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, магданоз, чубрица, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците /без доматите/ на кубчета и ги запържваме поотделно в сгорещената мазнина. /Можем да оваляме тиквичките в брашно./ В пръстен гювеч разстиламе последователно патладжаните, тиквичките, морковите, картофите, лука и чесъна. Завършваме със ситно нарязаните домати. Посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз. Захлупваме и печем в умерена фурна. Малко преди ястието да е готово прибавяме нарязаната и позапържена наденица, заливаме с мазнината, останала от пърженето и поръсваме със стрита чубрица, черен и червен пипер. Връщаме гювеча във фурната, за да се допече.

Гювеч с пиле

Прoдукти: 1 пиле, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 2 зелени чушки, 2 моркова, 1 патладжан, 3 домата, 1 парче целина, 2-3 скилидки чесън, 1-2 листа от целина, 3-4 картофа, 1 ч.л. стрита чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които изпържваме в олиото до зачервяване. Прибавяме ситно нарязания лук, нарязаните на тънки пръстени чушки, настърганите моркови и патладжана, нарязан на кубчета и отцеден. Слагаме също така нарязаните на тънки филийки домати, нарязаните на кръгчета картофи, нарязаната на кубчета целина и ситно нарязаните чесън и листа от магданоз и целина. Посоляваме и подправяме с чубрицата и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре и задушаваме 20 мин на умерен огън. Прехвърляме в тавичка и печем в умерена фурна, докато гювечът остане на мазнина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отглеждане на бебето – къде грешим

Хранене, сън, хигиена... Възгледите за детското възпитание непрекъснато се променят. Методи, довчера смятани за непогрешими, днес се преосмислят тотално. При тези обстоятелства младите майки трудно на...

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Време е да приберете саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Да се дава ли флуор на децата?

В умерено количество флуорът влияе благоприятно както върху млечните зъби на децата, така и върху костната система на възрастните. Как действа? Противокариесната му роля е открита в началото...

Начало