Още рецепти » Да направим ризото

 Да направим ризото

Ризото класико

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. ориз, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 200 г кашкавал, 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. доматено пюре, настъргана кора от лимон, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ориза в сгорещеното олио до златист цвят. Наливаме бульона, прибавяме подправките, разбъркваме и варим на тих огън, докато омекне оризът, като внимаваме да не се развари. Прибавяме размитото с малко хладка вода доматено пюре, посоляваме и оставяме пак да заври. Запържваме маслото, прибавяме към него половината от настъргания кашкавал и изсипваме към ориза. Разбъркваме сместа и я изсипваме в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с останалия кашкавал и малко разтопено масло и печем в умерена фурна, докато се зачерви.

Ризото по милански

Прoдукти: 250 г ориз, 50 г краве масло, 1 средно голяма глава лук, 2 с.л. олио, 600 мл зеленчуков бульон, 100 г настърган кашкавал, 100 г гъби, 5-6 домата, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Добавяме ориза и пържим, като непрекъснато бъркаме. Когато оризът стане прозрачен, наливаме бульона, подправяме с черен пипер и сол и задушаваме на слаб огън, докато оризът омекне напълно. В отделен съд разтопяваме маслото, прибавяме обелените и настъргани домати и нарязаните гъби и задушаваме. Накрая сипваме ориза и настъргания кашкавал и разбъркваме добре сместа.

Ризото с гъби

Прoдукти: 750 г пресни печурки, 11/2 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 2 домата, 1 чушка, 2 с.л. свинска мас, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и слабо го задушаваме с маста. Добавяме нарязаните гъби, обелените и нарязани домати, нарязаните чушки и магданоз. Посоляваме и задушаваме 45 мин. Отделно сваряваме ориза и още топли разбъркваме двете части на ястието. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Ризото с гъби на фурна

Прoдукти: 250 г ориз, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 500 мл месен бульон, 1-2 ч.ч. настърган кашкавал, 150 г печурки, 3-4 домата, 30 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ориза и също го запържваме. Щом стане прозрачен, наливаме бульона, подправяме с черен пипер и сол и държим на огъня, докато оризът поеме течността. Нарязваме гъбите на тънки филийки и ги задушаваме в част от маслото. Нарязваме доматите на кръгчета. В намаслена тавичка разстиламе половината от настъргания кашкавал. Отгоре нареждаме задушените гъби, а върху гъбите – доматите. Най-отгоре изсипваме ориза и запичаме съвсем леко във фурната. После обръщаме ястието в широка чиния и поръсваме с останалия настърган кашкавал, размесен с разтопеното масло. По желание можем да сложим чинията за кратко във фурната, за да се слегне кашкавалът.

Ризото със сметанов сос

Прoдукти: 200 г едрозърнест ориз, 2 глави лук, 6 с.л. краве масло, 250 мл бяло вино, 600 мл месен бульон, 100 г бекон, 300 г гъби, 4 домата, 6 с.л. ситно нарязан магданоз, 150 мл сметана.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го пържим в 4 с.л. от мазнината. Щом поомекне, прибавяме ориза и също го запържваме. Сипваме виното и оставяме сместа да поври без капак. После наливаме половината от бульона и продължаваме да готвим на умерен огън, като периодично разбъркваме и наливаме по малко от останалия бульон. Оризът е готов след 15-20 мин. Тогава посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме бекона на малки кубчета и го пържим в останалата мазнина. Добавяме нарязаните гъби, а след малко – обелените и ситно нарязани домати. Накрая сипваме наситнения магданоз и сметаната и задушаваме още 5-6 мин. Сипваме готовия сос при ориза, разбъркваме и поднасяме.

Ризото с топено сирене

Прoдукти: 300 г ориз, 150 г топено сирене, 1-2 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, 30 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парченца сиренето, слагаме в тенджера и го заливаме с прясно мляко, което да го покрие. Оставяме да престои така около 2 часа. След това поставяме тенджерката със сиренето в по-голям съд и варим на водна баня докато се разтопи. Прибавяме маслото и разбъркваме на хомогенна смес. Махаме от огъня и добавяме 2 жълтъка при енергично бъркане. През това време сваряваме ориза в подсолена вода. Изцеждаме го, сипваме в съд и заливаме с приготвената от сиренето смес. Разбъркаваме добре и сервираме ястието горещо.

Ризото с червено цвекло

Прoдукти: 500 г ориз, 600 г червено цвекло, 100 г червен лук, 250 мл червено вино, 1 л бульон, 2-3 с.л. зехтин, 40 г краве масло, 100 г настърган пармезан, 1/2 ч.л. червен пипер, сол; За соса: 1 с.л. винен оцет, 3 с.л. зехтин, 1-2 стръкчета пресен кориандър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме цвеклото на пара и го обелваме. Отделяме една част /около 1/3/, а останалото пасираме. Нарязваме отделеното цвекло на кубчета и го заливаме със сос, приготвен от оцета, зехтина и ситно нарязания кориандър. Запържваме ориза 2-3 мин в сгорещената мазнина, наливаме виното и задушаваме без да захлупваме, докато виното се изпари. Наливаме бульона и задушаваме, без да разбъркваме, докато оризът набъбне и поеме течността. Накрая подправяме с черен пипер и сол и смесваме с цвекловото пюре и маслото. Разпределяме ориза по чиниите, поръсваме с пармезан и гарнираме с кубчетата цвекло.

Ризото с пилешко месо

Прoдукти: бялото месо от 2 пилета, 2 глави лук, 60 г краве масло, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 300 г едрозърнест ориз, 250 мл червено вино, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. къри, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. сух розмарин, 3 ч.ч. месен бульон, 200 г грах, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещената мазнина. Сипваме месото, нарязано на кубчета, и също го запържваме. Прибавяме нарязаните на дребно чушки и продължаваме да пържим. Сипваме ориза, наливаме виното и добавяме червения пипер, кърито и размитото доматено пюре. Разбъркваме добре. Поръсваме розмарина, наливаме половината от бульона и добавяме граха. Подправяме с черен пипер и сол и варим на умерен огън, като често разбъркваме и постепенно доливаме останалия бульон. Ястието е готово след 20 мин.

Ризото с раци

Прoдукти: 300 г рулца от раци, 300 г гъби, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. доматен сос, 1 к.ч. бяло вино, 100 г краве масло, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 дафинов лист, 50 г настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме моркова, магданозения корен и лука на много мънички кубчета и ги запържваме в част от маслото. Наливаме виното, прибавяме дафиновия лист и 2-3 зърна черен пипер и варим, докато виното остане наполовина. Прибавяме доматения сос и варим още 10 мин. Накрая подправяме с малко разтопено масло. Отделно нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в останалото масло. Прибавяме нарязаните рачешки рулца, заливаме с приготвения и задушаваме 10 мин на умерен огън. Сваряваме ориза в подсолена вода, отцеждаме и смесваме с настъргания кашкавал. Разстиламе го в широка чиния за сервиране, разпределяме отгоре сместа от гъбите и раците и поръсваме с наситнен магданоз.

Ризото с грах

Прoдукти: 60 г краве масло, 1 голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 100 г шунка, 1 ч. ч. ориз, 150 г замразен грах или 400 г необелен пресен грах, 400 мл телешки бульон от кубче, 120 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме ситно. Нарязваме шунката на парченца. В дълбок тиган разтопяваме маслото и запържваме в него за няколко минути лука и шунката. Добавяме чесъна и пържим още 1 минута. Сипваме ориза и граха (ако е пресен, го сваряваме в подсолена вода) и бъркаме енергично 2 минути. Наливаме 1/3 бульона и варим 4-5 минути. Доливаме останалия бульон и поръсваме с черен пипер и сол. Варим ризото още 15 минути, похлупено с капак. Накрая поръсваме с кашкавала и поднасяме веднага.

Ризото от Тоскана

Прoдукти: 300 г ориз, 1 глава лук, 3 с.л. краве масло, 2 с.л. зехтин, 900 мл месен бульон, 1 ч.л. шафран, 80 г настърган кашкавал, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в смес от зехтина и 2 с.л. краве масло. Добавяме ориза и задушаваме, докато стане прозрачен от поетата мазнина. Наливаме бульона и задушаваме. Поръсваме шафрана и подправяме със сол и черен пипер на вкус. Размесваме ориза с останалото масло и част от настъргания кашкавал. Изсипваме в голяма чиния за сервиране, поръсваме с останалия кашкавал и украсяваме с листенца от босилек.

Ризото по селски

Прoдукти: 1 чушка, 120 г грах, 1 морков, 250 г домати, 250 г ориз, 1 глава лук, 2 с.л. зехтин, 500 мл пилешки бульон, 30 г краве масло, 2 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парченца чушката, морковите и обелените домати. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане прозрачен, прибавяме чушката, моркова и граха и продължаваме да пържим. След десетина минути слагаме ориза, а след още 5 – доматите. Наливаме горещия бульон, подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме всичко до омекване. Накрая слагаме маслото и поръсваме настъргания кашкавал.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капризният бенджамин

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не тр...

Светлинно лечение в стоматологията

В стоматологията се използват инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Инфрачервени лъчи Естествен източник на инфрачервени лъчи е слънцето, а изкуствени източници са солукс – лампата и лампа инф...

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Черният бъз е еликсир на здравето

Чудесните целебни качества на черния бъз са познати от далечни времена. Растението представлява разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система. (Да не с...

Начало