Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол.
Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в средата „кладенче”, в което чукваме яйцето, изливаме водата и сипваме солта. Замесваме енергично. Омесеното твърдо тесто, оставяме да престои 20-30 мин, разточваме го на тънка кора като за юфка и с чашка изрязваме кръгчета. Слагаме в средата на всяко по 1 ч. л. плънка, прихлупваме пелмена, защипваме краищата с пръсти много добре, така че да получим полукръгче. Пелмените нареждаме върху набрашнена дъска и до момента на варенето ги съхраняваме на хладно място. Варим ги във вряща подсолена вода или врящ бульон около 8-10 мин (1 л течност ни е достатъчна за 250 г сурови пелмени). Сервираме ги залети с оцет или с готварска разбита сметана. Сварените пелмени можем да подредим в тавичка, да ги залеем с доматен сос, да настържем отгоре малко кашкавал, да ги поръсим с разтопено масло и да ги запечем. Освен варени, пелмените могат да бъдат изпържени и във фритюрник.
ПЛЪНКИ ЗА ПЕЛМЕНИ
Месна плънка
Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г свинско месо, 1 глава лук, щипка черен пипер, щипка сол, 3-4 с. л. хладка вода
Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото два пъти през машинка заедно с лука. Избъркваме каймата с водата, за да е по-пухкава и я подправяме със солта и черния пипер.
Рибна плънка
Прoдукти: 400 г рибно филе, 1 глава лук, 1 и 1/2 с. л. краве масло или маргарин, 1/4 ч. ч. вода, 1/2 ч. л. сол, черен пипер на върха на ножа.
Нaчин на приготвяне: Смиламе два пъти рибното филе на машинка заедно с лука. Объркваме каймата с омекналото масло, водата и подправките.
Гъбена плънка
Прoдукти: 350 г гъби, 1 глава лук, 2 с. л. олио, 1 с. л. брашно, сол, черен пипер, копър.
Нaчин на приготвяне: Почистените и измити гъби нарязваме на парченца. Пържим ги заедно с нарязания на ситно лук в сгорещеното олио, докато омекнат много добре. Поръсваме с брашното, пържим още 2-3 мин, подправяме със ситно нарязания копър,солта и пипера.
На български думата loft означава таван или таванска стая. Още през Викторианската епоха прислугата е обитавала „лофт”-ове - подпокривното таванско пространство, до което се е достигало през отделен в...
Бъркани яйца с картофи Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 3-4 с.л. олио, 8 яйца, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли. Оставяме да изстинат ...
Разходката в есенната гора е истинско удоволствие. Опадалите листа приятно шумят под стъпките, багрите наоколо са топли, наситени, въздухът е свеж и ароматен. Всички цветя вече са прецъфтели и оронили...
Коледна пуйка със стафиди и орехи Прoдукти: 1 пуйка около 3 кг (по желание може да вземем кокошка), 60 г масло, 100 г кайсиево сладко, 1 щипка смлян джинджифил, 1 ч.л. червен пипер, 200 г стафид...