Още рецепти » Вкусни гозби с пресни картофи

 Вкусни гозби с пресни картофи

Задушени пресни картофи

Прoдукти: 500 г пресни картофи, 60 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги нарязваме на парчета. (По желание можем да ги оставим цели.) Прибавяме маслото, сол и 1 к.ч. вода. Захлупваме и задушаваме 20 мин на умерен огън, като отначало разбъркваме с дървена лъжица, а след това само раздрусваме тенжерата, за да не се разкашкат омекналите картофи. Накрая поръсваме със ситно нарязан копър.

Пресни картофи на фурна

Прoдукти: 800 г пресни картофи, 2 връзки зелен лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 домат, 2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на едри парчета и ги сваряваме в малко вода. Нарязваме лука на ситно и в отделен съд го задушаваме с олиото. Прибавяме препеченото брашно и обеления и настърган домат. Задушаваме още 2-3 мин и изсипваме доматите при картофите. Посоляваме и разбъркваме много добре. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и разпръскваме отгоре парченца масло. Печем в умерена фурна, докато картофите станат златисто-кафяви.

Агнешко, задушено с пресни картофи

Прoдукти: 800 г агнешко месо, 500 г пресни картофи, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме от всички страни в сгорещената мазнина. С решетъчна лъжица изваждаме месото и го оставяме на топло в края на печката. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и брашното. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, посоляваме и поръсваме червения пипер. Наливаме 1 ч.ч. гореща вода, захлупваме и варим на умерен огън. След 15 мин прибавяме месото и остърганите картофи, като нарязваме по-големите. Захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато месото омекне напълно. Накрая поръсваме с магданоза и черния пипер.

Пресни картофи с телешко месо

Прoдукти: 800 г телешко месо, 500 г пресни картофи, 3 моркова, 5-6 лукчета, 1 к.ч. масло или олио, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. счукан кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 глава чесън, 1 щипка суха чубрица, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и запържваме в мазнината до порозовяване. Поръсваме с червения пипер и наливаме 1 ч.ч. топла вода и бялото вино. Сместа изсипваме в гърне, в което добавяме нарязаните на кубчета моркови и пресни картофи, целите лукчета, подправките и сол на вкус. Капакът на гърнето замазваме с тесто и задушаваме на тих огън час и половина.

Агнешка яхния с пресни картофи

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 3-4 стръка зелен лук, 1 кг малки пресни картофчета, 1 с.л. брашно, 3/4 ч.ч. олио, 1 с.л. вегета, 1 ч.л. червен пипер, по 2 с.л. ситно нарязани копър и магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме в мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме последователно почистения и нарязан на ситно лук, брашното и вегетата. Посоляваме и поръсваме с червения пипер. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода и слагаме месото. Когато то поомекне, прибавяме почистените цели картофчета. Малко преди да свалим ястието от огъня, поръсваме с магданоза и копъра.

Панирани пресни картофи

Прoдукти: 10 средно големи пресни картофа, 150 г шунка, 2-3 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. галета, 2-3 яйца, сол, 1 пакетче масло.
Нaчин на приготвяне: Варим картофите в подсолена вода до полуомекване. Обелваме ги и нарязваме на филии, дебели около 1 см. Нарязваме на много ситно шунката и я смесваме с брашното и галетата. Отделно разбиваме яйцата. Овалваме картофените колелца в сместа от шунката и галетата, а след това ги потапяме в разбитите яйца. Пържим ги в силно сгорещено масло.

Пресни картофи със зелен лук

Прoдукти: 1 кг пресни картофи, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. пилешки бульон, половин пакетче краве масло, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. соев сос, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги слагаме в тенджера, където сме сгорещили олиото заедно с маслото. Захлупваме и задушаваме като от време на време разклащаме тенджерата. След 10 мин прибавяме соевия сос и пилешкия бульон, посоляваме на вкус и задушаваме, докато картофите омекнат. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме едро нарязания лук. След като омекне го изсипваме върху картофите. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен копър.

Пълнено пиле с пресни картофи

Прoдукти: 1 пиле, 700 г пресни картофи, 1 връзка зелен лук, 1 морков, 1 ч.ч. ориз, 150 г стерилизирани гъби, 1/2 к.ч. олио, половин малка бира, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на кръгчета и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, прибавяме моркова, нарязан на кубчета и също го запържваме. После добавяме ориза, нарязаните гъби и малко наситнен магданоз. Наливаме 2 ч.ч. вода и готвим, докато оризът поеме водата. Накрая подправяме с джоджен, черен пипер и сол, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Напълваме почистеното и измито пиле с приготвената смес, зашиваме отвора и го слагаме в глинен гювеч. Наоколо нареждаме картофите, разрязани на половинки, поръсваме с черен пипер е сол, наливаме бирата и печем около 2 часа в умерено загрята фурна.

Омлет с пресни картофи

Прoдукти: 500 г млади картофи, 5-6 яйца, 150 г шунка, 1 връзка лук или 2 главички стар лук, 2 с.л. масло, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. наситнен магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги нарязваме на филийки, почистения лук - на пръстенчета, а шунката - на ситно. Сгорещяваме маслото в тенджера и запържваме лука и шунката. Прибавяме картофите и ги запържваме леко. Изсипваме сместа в кръгла тавичка. Разбиваме яйцата, добавяме прясното мляко (може вода), магданоза, черния пипер и сол на вкус. Изливаме яйчената смес при картофите, разбъркваме и изпичаме от двете страни. Разделяме омлета на 4 части и поднасяме веднага със зелена салата.

Пресни картофи с мляко

Прoдукти: 700-800 г дребни пресни картофи, 1-2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 жълтъка, четвърт пакетче краве масло, 1/2ч.л. червен пипер, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги сваряваме в подсоленото мляко. Застройваме ги с разбитите жълтъци и лимонов сок на вкус. След това ги разсипваме в чиниите за сервиране и поливаме с маслото, което сме запържили заедно с червения пипер. Поръсваме с черен пипер и нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Светлинно лечение в стоматологията

В стоматологията се използват инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Инфрачервени лъчи Естествен източник на инфрачервени лъчи е слънцето, а изкуствени източници са солукс – лампата и лампа инф...

Иглолистни растения украсяват хола

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...

Засадете лешник в градината си

Едно от най-противоречивите като културно овощно растение е лешникът. Обичан от всички като плод заради неговата вкусна и полезна ядка, ценен като суровина в сладкарството и шоколадовото производство...

Пълнени домати

Домати, пълнени с кайма Прoдукти: 1 кг здрави средно големи домати, 500 г телешка кайма, 2-3 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на при...

Начало