Още рецепти » Вашите плодови консерви

 Вашите плодови консерви

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Туршия от вишни

Прoдукти: 5 кг вишни, 1 кг захар, 1 л оцет, 1,5 л вода, по-1-2 цветчета карамфил и щипка канела за всеки буркан.

Нaчин на приготвяне: Почистваме вишните, измиваме ги и нареждаме в буркани до 1 см под ръба. Заливаме ги с кипяща марината от водата, захарта и оцета. (Прибавяме оцета, когато захарта се е стопила.) Слагаме карамфила и канелата, затваряме бурканите с капачки и стерилизираме 10 минути.

Озахарени праскови

Прoдукти: 3 кг зрели, но не меки праскови, 2 кг захар, 0,5 л гроздова ракия.

Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите и ги нарязваме на резени. От захарта и 3 ч.ч. вода сваряваме сироп и докато още ври, пускаме в него прасковите за 1-2 минути. Изваждаме ги с решетеста лъжица. Охлаждаме плодовете и редим в буркани, като на всеки ред слагаме по 1-2 лъжици сироп и ракия. Редим така, докато останат 2 см разстояние до ръба на буркана. Доливаме с останалия сироп и завършваме с ракия. Затваряме бурканите добре и държим на хладно. До 3 седмици прасковите са готови за консумация, но като седят повече стават по-вкусни. Използват се за украсяване на торти и мелби, а сиропът придобива вкус на ликьор и може да се поднася към кафе и сухи бисквити.

ВЕЛИЧКА ГЕОРГИЕВА, гр. ПЛЕВЕН

Бърз компот от джанки

Прoдукти: 2 кг добре узрели джанки, 1 кг захар, 2 л вода, вишни, малини, клонче босилек или индрише.

Нaчин на приготвяне: Измиваме джанките и ги нареждаме в буркани. Заливаме с горещ сироп, приготвен от 1 кг захар и 2 л вода. Във всеки буркан прибавме по няколко вишни и малини, клонче босилек или индрише. Затворяме с капачки и стерилизираме.

Рачел от тиква с локум

Прoдукти: 4 кг тиква, 2 кутии локум, 1 кг захар, лимонтоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата и я оставяме да престои 1 нощ във варова вода. След това стопяваме локума в малко вода, слагаме захарта и в готовия сироп поставяме тиквата и варим до пълна готовност.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Конфитюр от зелени смокини

Прoдукти: 1,5 кг зелени смокини, 1 кг захар, 1 ч.л. винена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измитите смокини нарязваме на четвъртинки и ги варим по 10 минути в 4 води, като всеки път ги заливаме със студена вода за да се охладят. Сваряваме гъст сироп от захарта и 2 1/2 ч.ч. вода и в него пускаме смокините. Като се напоят добре, ги оставяме да врат до желаната гъстота. Няколко минути преди да ги махнем от котлона прибавяме винената киселина. Насипваме конфитюра в бурканчета и го оставяме открит, за да хване коричка. На другия ден запечатваме бурканчетата с пергаментова хартия и прибираме на сухо и хладно място.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН

Мармалад от грозде с парчета тиква

Прoдукти: 10 кг грозде от сорта “Бял Отел”, 2 кг тиква, 2 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Оронените гроздови зърна варим в малко вода до омекване, след което ги претриваме през гевгир. Обелваме тиквата, измиваме я и я нарязваме на парчета с къдрав нож. Държим я 3-4 часа във варов разтвор (на 1 л вода слагаме 1 с.л. гасена вар). Смесваме гроздовата каша със захарта и варим до сгъстяване, след което прибавяме и парченцата тиква. Варим мармалада, докато започне да прави “пътечка”. След като изстине, насипваме в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме.

Круши в сливово пюре

Прoдукти: 1 кг круши, 1 кг сини сливи, 200 г захар, 1 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Почистваме сливите от костилките, слагаме ги в тенджера, добавяме вода и загряваме на слаб огън до пълно размекване. Омекналите сливи претриваме през гевгир. Нарязваме крушите на парчета, потапяме ги за 5-7 минути във врящ разтвор от 1 л вода и 1 пакетче лимонтозу, след което ги нареждаме в подготвените сухи буркани. Наливаме сливовото пюре, затваряме бурканите и стерилизираме 10 минути.

Сладко от диви круши

Прoдукти: 1 кг диви круши, 1 кг захар, 5 г лимонтозу, индрише.

Нaчин на приготвяне: Почистваме крушите и отрязваме дръжките им до 1 см. Попарваме ги за 5 минути във вряща вода, изваждаме ги и ги надупчваме с дебела игла. Оставяме крушите да изстинат и ги отцеждаме. Приготвяме сироп от 1 л вода и 1 кг захар. Когато се сгъсти сиропът, изсипваме крушите и варим до желаната гъстота. Сваляме от котлона и прибавяме киселината и индришето.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Бъзонада

Прoдукти: 13 л вода, 3-4 кг захар, 3 лимона, 8 китки (съцветия) цвят от дървесен бъз, лимонтозу.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата и прибавяме нарязания на парченца лимон с кората (без семките), измитите китки бъз и лимонтозуто. Оставяме сместа да престои 1 седмица, като разбъркваме многократно. Прецеждаме течността, наливаме я в бутилки и съхраняваме на хладно.

Малиново вино

Прoдукти: 1,5 кг малини, 1,5 л вода, 1 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата при непрекъснато бъркане. За да не се развие оцетно-кисела ферментация, намачканите малини и сладкия разтвор поставяме в стъклен съд и държим при температура не по-висока от 16-18°С. Не пълним съда до горе, за да не се разлее при ферментацията. Разбъркваме сместа всеки ден. След седмица отделяме течността от плодовата каша и наливаме в съд, в който протича тихата ферментация (5-6 седмици). Изчакваме виното да се избистри и затваряме плътно в бутилки. Съхраняваме при температура 10-12°С.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО

Пюре от тиква и ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 кг тиква, 1 лимон (сока), 1 чаша захар.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата и ябълките, заливаме с вода и варим до омекване. Прибавяме захарта и бъркаме до пълното й разтваряне. Сварените плодове пасираме на гладко пюре. Прибавяме лимоновия сок и насипваме в бурканчета. Стерилизираме 10 минути.

Дюли в ром

Прoдукти: 4 кг дюли, 2 кг захар, 200 мл ром, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите и ги нарязваме на резени. Семките и корите слагаме в тензухена торбичка и ги добавяме към плодовете. Заливаме с вода докато се покрият плодовете и варим до омекване. Изваждаме и ги отцеждаме. Отделяме 4 чаши от водата и слагаме захарта и лимона, нарязан на филийки. Варим, докато се получи гъст сироп. След това сипваме и рома. Нарязаните дюли нареждаме в буркани и заливаме със сиропа. Затваряме бурканите с капачки и стерилизираме 10 минути.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Конфитюр от френско грозде

Прoдукти: 500 г френско грозде, 1 кг захар, 1 л вода, 1/2 ч.л. винена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре узрялото грозде, оронваме го и заливаме с захарен сироп. Варим конфитюра до сгъстяваме на сиропа. Прибавяме разтворената винена киселина и варим още 2-3 минути. Оставяме да изстине и насипваме в бурканчета.

Желе от ябълки

Прoдукти: 2,5 кг ябълки, 700 г захар, 1 ч.л. винена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките, нарязваме ги на парчета (без да ги белим) и заедно със семките ги заливаме с вода. Притискаме добре с чиния и варим до омекване. Прецеждаме сместа, докато е още топла, без да изстискваме плодовете. Готовият сок е около 1 л. В него слагаме захарта и варим в тава на силен огън при непрекъснато бъркане. Няколко минути преди да е готово желето слагаме разтворената във вода винена киселина. Още горещо го насипваме в бурканчета и съхраняваме на сухо и проветриво място.

ЕЛЕНА СТОЯНОВА, гр. СЛИВЕН

Череши в ром

Прoдукти: 1,7 кг череши, 500 г захар, 80 мл ром

Нaчин на приготвяне: Почистваме черешите от костилките и ги нареждаме в порцеланов или стъклен съд ред череши, ред захар, като най-отгоре оставяме слой захар. Заливаме ги с рома и затваряме плътно съда. Държим го на слънце, докато получения сок се изчисти.

Мариновани вишни

Прoдукти: вишни, захар, оцет, вода, карамфил, канела на пърчки

Нaчин на приготвяне: Изчистваме вишните от дръжките. Нареждаме ги буркани като във всеки слагаме по 1-2 карамфилчета и парче канела. Заливаме с гореща марината, която приготвяме по следния начин: възвираме 2 л вода и 1,5 кг захар. След като заври добавяме 1,25 л оцет. Затваряме бурканите и ги стерилизираме 10 минути.

ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ

Компот от печени ябълки

Нaчин на приготвяне: Избират се средно големи ябълки, така че в един буркан да се поберат по 4 ябълки. Плодовете се сортират, почистват се и се измиват. С остро ножче ябълката се изрязва откъм чашката и се изважда семенникът без да се нарушава целостта на ябълката. Почистените плодове се нареждат в тава с отвора на горе. Пекът се във фурна.
Опечените ябълки се нареждат в буркани и се заливат с 40% захарен сироп. Бурканите се затварят и се стерилизират за 10мин.

Компот от пъпеши

Нaчин на приготвяне: За компота се използват сортове пъпеши с тъмно месо, преди да се омекнали. Плодовете се измиват и се нарязват на резени, след което се почистват от семената и кората. Почистените резени се нарязват на приблизително еднакви парчета и се нареждат плътно в бурканите. Заливат се с горещ 50% захарен сироп. Бурканите се затварят и се стерилизират 20мин при 90°С.

Мармалад от червени домати

Нaчин на приготвяне: Избират се добре узрели домати и се измиват обилно с вода. Нарязват се на парчета и се загряват до завиране. Горещи се пасират за отделяне на семето от люспите. Полученото пюре се претегля и се вари, докато обемът му се намали наполовина. Прибавят се по 500 г захар на всеки килограм от първоначално претегленото пюре и варенето продължава до необходима гъстота. Готовият мармелад се изсипва в сухи и горещи буркани, които се затварят херметически и се съхраняват в хладни помещения.

МАРГАРИТА АНГЕЛОВА, гр. СОФИЯ

Вино от вишни

Прoдукти: 1,5 кг вишни, 1 кг захар, 1,5 л вода

Нaчин на приготвяне: Изчистваме от костилките добре узрели вишни. Намачкваме ги и ги слагаме в чист съд. Заливаме ги със захарен сироп, приготвен от захарта и водата. Скукваме костилките и ги добавяме към виното. Оставяме го на температура 15-18 градуса. След 7-8 дни отделяме сока от плодовата каша и преливаме в дамаджанка. След 5-6 седмици през тапата на всеки съд прекарваме маркуч, за да излиза въглеродния двуокис. След още 6 седмици отделяме виното от утайката и го преливаме в бутилки.

Варени малини в собствен сос

Прoдукти: 2 кг малини, 600 г захар

Нaчин на приготвяне: Изчистените и измити малини нареждаме в съда за варене, като между тях ръсим захар. Оставяме ги да престоят 4-5 часа. Слагаме ги да се варят, като бъркаме непрекъснато, докато захарта се разтопи. След като кипнат, сваляме малините от огъна, разливаме ги горещи в буркани, затваряме херметически и обръщаме бурканите.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ

Ягоди със захар

Нaчин на приготвяне: Пресните и напълно узрели ягоди почистваме и измиваме обилно с вода. Редим ги в буркани на редове като на всеки ред посипваме по 2 с.л. захар и оставяме да престоят два часа. Така редим до 1,5 см под горния ръб. Готовите буркани затваряме с капачки и стерилизираме 15 минути.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Пестил от кайсии

Прoдукти: 1 кг зрели кайсии, 1 кг захар, олио

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме кайсиите и ги сваряваме с малко вода. Прекарваме ги през сито и сваряваме със същото количество захар. Когато сместа започне да се отделя на цели парчета, го разстиламе върху намазнена тава с дебелина 1 см. Оставяме в слаба фурна да съхне. Нарязваме на парчета, различни по големина и форма, и държим в буркани на сухо място. Добре изсушения пласт можем да навием на руло и да нарежем на кръгове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Постни сармички

Зелеви сарми със зрял фасул Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaч...

Шатра в стаята!

Да си направим шатра може не само в градината, но и в ....стаята. трябва ви само плат, който да аранжирате по подходящ начин. Той може да покрива целия таван и да напомня шатра, или да заема част от н...

Как да подхранваме мушкатото

За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в коя...

Драно пиле

Прoдукти: 1 пиле около 1 кг (най-подходящо е охладено пиле), 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, 3-4 картофа, 50 г фиде, 300 г бял ориз, 2-3 с. л. олио (може смес от краве масло и олио), 1 по-голяма...

Начало