Още рецепти » Злоядото дете

 Злоядото дете

Детето вижда в чинията парче морков и се мръщи, като че ли са му предложили горчиво лекарство. Отказва да яде.
Нито дългите уговорки, нито разказите за това колко е полезен този зеленчук не действат на капризното, злоядо дете. От една страна ти го разбираш (самата ти в детството си ненавиждала варено цвекло и зеле), но от друга страна ти е известно, че зеленчуците са необходими за пълноценното хранене. Как да се справим? Да не се обръща внимание или постепенно да се научи да заобича здравата храна?

Насила не може

Нито едно живо същество в природата (освен човека) не яде по принуда и не задължава своите деца да ядат. Ето защо и вашето дете отначало отказва да обядва, защото още не е огладняло. Ако искате детето да яде с апетит, спазвайте няколко правила:

Не насилвайте детето да седне на масата, ако то самото не иска. Повярвайте на малкия човек, той няма да умира от глад, за да ви ядоса.
Забравете фразата “лъжичка за мама, лъжичка за татко”…
• Винаги разрешавайте на детето да стане от масата, когато каже, че се е наяло.
Не позволявайте да похапва между основните хранения.
Ако детето отказва кашата, не му предлагайте вместо това кифла, бисквити или поничка, то ще се насити и следващия път пак ще откаже да яде.
• От време на време може да поиграете с детето си на ресторант, където той е посетител, а вие - келнер. След обяда или вечерята донесете на “посетителя” сметката, по която той ще се разплати с нарисувани пари. Този начин не е хитър, но ще превърне яденето от скука в занимателна игра. Каквото и да е, детето винаги е готово да поиграе!

Витамините се усмихват и намигват

На всички е известно, че яденето трябва да бъде не само вкусно и полезно, но и красиво сервирано. Детето не обича каша? Но ако в чинията вместо ненавижданата еднородна маса то забележи забавната клоунска муцунка, където очите и носът са ягоди, а устата до ушите - сладко? Противните зеленчуци могат да се превърнат в горска полянка с цветя от домати и листа от краставици. Ако към всичко това измислите някаква история за тази полянка, то детето и само няма да забележи как ще изяде всичко.
Когато готвите вечеря, помолете детето да ви помогне. Нека то да я украси. Не е изключено малкият кулинар да съблазни да опита крайния продукт. И тогава вместо капризно “фу” ти ще чуете: “колко е вкусно!”

Между другото

По-близо до слънцето и природата! Всеки ден, при всякакво време, излизайте с детето на разходка (разходката трябва да бъде не по-малка от 4 часа на ден). Нека то да бяга, да скача и играе. Чистият въздух, физическото натоварване и здравата умора на мускулите са три съставки на отличния апетит. А слабата подвижност и задухата са най-злите врагове.

Автор: Весела Гигова

Представяме Ви:

Бабините суеверия и детското здраве

Ако сте родители и имате малки деца, неминуемо сте се сблъсквали със закостенелите рецепти, навици и традиции на по-възрастните членове на семейството, когато става въпрос за отглеждането на децата. Н...

Дъската за гладене - дама с мек характер

Без нея трудно може да изгладиш каквото и да било – панталони, блузи, дори и чаршафи… Ще го потвърди всяка домакиня. Затова тя трябва да присъства във всеки приличен дом. Ах, вие сте изключение? Тогав...

Фантазии с бутер тесто

Соленки на фурна Прoдукти: 500 г готово бутер тесто, 1 жълтък, 50 г сирене, 1 ч.л. ким, 1 ч.л. сол. Нaчин на приготвяне: Разстиламе готовото тесто и го намазваме с жълтъка, който сме разбил...

Безплатната вода от небето

Една от най-големите опасности, които дебнат човечеството, е нарастващия недостиг на вода. Разумното й използване днес е гаранция, че утре няма да страдаме от безводие. В търсене на ефикасни начини за...

Начало