Още рецепти » Как да облекчим невродермита при децата?

 Как да облекчим невродермита при децата?

Невродермитът е мъчително кожно заболяване, при което стресът усилва сърбежа. Затова е важно в дома да има подходяща атмосфера.

Укрепете детското спокойствие

За да се облекчат болното си дете, родителите трябва преди всичко да регулират спазването на точно определени навици и часове, например при хранене, сън, игра и т. н. Детето привиква към този ритъм и това автоматично отнема от нервността му. Ритуалите за "лека нощ" не са само добро пожелание. Вечерта трябва да е спокойна и да приключва винаги по един и същи начин: миене на зъбите, събличане, лягане в леглото, а след това прочитане на приказка (разказче) или изпяване на песен от майката (бащата). Ако е необходимо, оставете детето да поговори за своите грижи и неспокойство. Така ще му олекне и ще може да заспи разтоварено психически.

Използвайте подходящи упражнения

Много важни са релаксиращите упражнения, които родителите трябва да правят заедно с детето, ако то е от 3 до 7 г. (посъветвайте се за това със семейния лекар). Те трябва да овладеят техники за автогенен тренинг (да посетят курсове), за да излъчват спокойствие, необходимо за детето. Ако то е над 7 г., може само да се включи в курс за релаксиращи методики.

Няколко практически съвета

Запомнете, че чесането още повече уврежда болната кожа. Затова:

• Охладете кожата, например в областта около сърбящото място потупвайте, пощипвайте, опъвайте или поглаждайте кожата (това често спира сърбежа).

• Отклонете потребността от чесане. Поставете под ръцете дъсчици, покрити с миеща се кожа, за да може да драска детето върху тях вместо върху кожата си.

• При сърбеж научете детето да не се разчесва, а да свие ръце в юмруци, да се хване за седалката, да изпъне ръце, лакти, рамене.

• Упражнявайте го и го хвалете! Никога не казвайте: "Не се чеши" - това ще усили сърбежа. Неуморно показвайте на детето упражненията, така че да свикне автоматично само да ги изпълнява. Възнаграждавайте дори и малък успех в тази посока.

Автор: Д-р Галина ТОДОРОВА

Представяме Ви:

Правим ниските тавани по-високи

Ако таванът в стаята не е от най-високите и ви се струва, че сякаш ви захлупва, може да използвате декоративни начини, за да я извисите оптически. Най-ефектно е, ако покриете тавана и стените с огромн...

Пърхутът не е само козметичен проблем

В последно време специалистите дерматолози признават, че пърхотът не е само козметичен проблем. Много често неговата поява е първият сигнал за това, че в организма не всичко е наред, даже когато все о...

ТУТМАНИЦИ

Болярски тутманик Прoдукти: 1,5 кг брашно, 30 г мая, 1 ч.л. захар,1 ч.ч. свинска мас, половин пакетче краве масло, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца,...

Божествената Флоренция

Старинни улици, красиви площади, многобройни галерии, разкошни градини, възхитителни църкви – всичко това прави Флоренция най-титулования и най-посещаван град в Италия. Невъзможно е да посетиш Флоренц...

Начало