Още рецепти » Психологическо безплодие: възможно ли е?

 Психологическо безплодие: възможно ли е?

Доста жени са наясно с този проблем от личен опит. Искате да родите, а не можете да забременеете или да износите детето, въпреки че нямате здравословни проблеми? Това е т.нар. психологическо безплодие.

ПРИЧИНИТЕ

Да разгледаме основните механизми за формиране на психологическото безплодие и пътищата за решаване на този проблем.

Страхове и предразсъдъци

Тези задръжки могат да се формират не само на основата на реални събития (например някоя близка е починала при раждане или е заболяла тежко, детето се е родило мъртво и т.н.), но и на фона на информацията, получена от литературата, телевизията, познатите или Интернет.
Например, в детството си сте гледали филм, в който главната героиня умира при раждане и това толкова ви е впечатлило, че мозъкът е създал автоматична защита от тази критична ситуация – раждането е опасно, затова не трябва да се допуска. В резултат не може да задържите плода. Към типичните страхове може да се отнесат тези от травми, от болки при раждане, на безпомощност, на отсъствие на професионална помощ, от невъзможността да се осигури материално детето и т.н.

Желанието за дете

Друга психологическа причина за безплодието е прекалено силното желание да имате деца, зациклянето на тема майчинство – т.е. страх от невъзможността да забременеете, а не страх да забременеете.

Социални забрани

Днес обществото не поощрява ранните бракове и ранното майчинство. Именно заради това много родители още от детството искат да предпазят своите дъщери от подобни „съдбовни грешки”, като упорито ги плашат с ужасните последствия.
Дъщерята вече е пораснала, завършила е образованието си, намерила си е престижна работа, омъжена е щастливо. Вече нищо не пречи да си роди дете – но не се получава.
За това е виновен заседналият в подсъзнанието страх, внедрен от семейството и училището да не би да забременее преждевременно.
Освен това при много жени зачеването се затруднява от страха заради бременността и възпитанието на децата да не се изолират от социалния живот, да загубят престижната и високоплатена работа или своя бизнес. В обществото масово се насажда образът на успешно реализиралата се жена. Ролята на майка минава на втори план - най-важно е да направиш кариера и да заемеш своето място в обществото. Излиза така, че искате деца, но страхът да загубите положението си, блокира това естествено желание.

Детски травми

Има семейства, от които децата излизат натоварени с голям негативизъм, което им създава проблеми в самостоятелния им живот.
Опитът от собственото семейство може да предизвика редица причини за появата на „забраната за възпроизводство на себеподобни”.
Това може да бъде както осъзнат отказ от деца и брак, така и неосъзната установка за безплодие.
Алкохолизмът на един от родителите, смъртта на член на семейството, жестокото отношение към децата, грижите за по-малките братя и сестри, лошото обстановка в семейството – всичко това при определени обстоятелства може да предизвика появата на подсъзнателен страх да имаш деца, който от своя страна води до безплодие.

Лични проблеми и вторична изгода

За някои жени основна причина за психологическото безплодие е страхът за външността им… Култът към красотата и младостта, които се транслират в неукрепналите умове от екраните на телевизорите и страниците на списанията, за някои се превръщат в идеал. Следователно, всичко, което е свързано с децата, носи опасност и затова е напълно възможно тези „бюти-маниачки” да развият психологическо безплодие.
Друг страх от този вид е този от загубата на мъжа, особено ако той изцяло осигурява семейството. „Ще напълнея, ще съм непривлекателна, а около него ще се въртят млади красавици и може да ми го откраднат” – разсъждава момичето, а в това време мозъкът слага забрана за забременяване. Начели се на книги, нагледали се на филми и всякакви тв предавания, много жени смятат, че детето ще им попречи на семейния живот. Ще им отнема много време и няма да остане никакво място за секс, общуване и т.н.
Причина може да бъде и инфантилността на самата жена. Независимо от възрастта, тя все още е дете и не е готова да отговаря за когото и да било. Подсъзнателно се страхува, че на детето ще се отделя повече внимание, отколкото на нея. Тя самата има нужда от повишено внимание и го получава, като години наред фанатично се лекува от безплодие. Интересно е, че от психологическо безплодие могат да страдат и двамата в двойката. Такива хора подсъзнателно се стремят един към друг, въпреки че с други партньори биха имали деца.
Проблемите в отношенията също биха могли да доведат до безплодие. Например, единият от партньорите не смята, че до него е човекът, с когото би искал да изживее живота си. Той декларира желанието си да има деца, но с този партньор всичко е напразно. Психологически безплодните двойки даже несъзнателно си пречат да имат деца. Например, в дните на възможното зачеване те започват да се карат, появяват се неотложни задачи, командировки... каквото и да е, само да не се стигне до близост. Между другото мъжкият организъм изработва антитела към собствените си сперматозоиди, намалява подвижността им и влошава качеството на спермата, ако по каквито и да е причини (дори и неоснователни), не иска да има деца въобще или от конкретната жена.
Също така е възможен вариант, когато жена, страдаща от психологическо безплодие, си намира мъж, който не може да има деца. В някои семействата, в които отношенията са нарушени, безплодието е единственият фактор за сплотяване: иначе казано между двамата няма нищо общо, те отдавна са охладнели един към друг, но искат деца. Започват упорито да се трудят за осъществяване на тази обща цел. Но ако тя бъде постигната, вече няма да ги свързва нищо и затова бременността не настъпва.

Как да се избавим?

1. Признайте си честно, защо искате дете.

Ако с негова помощ искате да постигнете някаква цел или да се спасите от скуката, помислете не може ли да го направите по друг начин. Никога не използвайте детето като начин за разрешаване на някакъв проблем. Трябва да искате дете заради самото него. След като решите проблемите си и ако желаете безкористно дете, това ще помогне за неговата поява.

2. Направете си изследвания, за да сте наясно има ли физиологически причини за безплодието.

Също така се убедете, че вашият партньор е здрав и също иска да има деца.

3. Запишете си всички страхове,

които възникват у вас само при мисълта за бременност. Запишете и тези на вашия партньор.

4. Анализирайте причините за тяхната поява.

Например: „ Страх от болка. Причина: четох в Интернет ужасяваща история за раждането на една жена”.

5. Променете минус на плюс.

Например: „Минус – Четох една неприятна история в Интернет, сега ме е страх да родя”. – „Плюс – Толкова приятелки родиха нормално, някои предварително се договориха за упойка или за цезарово сечение. А толкова жени раждат сами – и всичко е нормално. Раждането е естествен процес и женският организъм е специално пригоден за това”.
Или пък се страхувате да загубите работата си, да навредите на външния си вид и т.н. Обърнете внимание колко известни жени имат по няколко деца, омъжени са щастливо и заемат високи постове… Не са прекъснали своята дейност и намират време за всичко.
По подобен начин обследвайте всичките си страхове.

Психологическият тренинг помага

Ако не можете да осъзнаете причините за своите страхове направете следното упражнение, което ще ви помогне да контролирате ситуацията и се научете да подбирате варианти на поведение, като реагирате адекватно на ситуации, които по-рано сте избягвали.

1. Спомнете си който й да е момент преди да ви налегне страхът. Когато сте реагирали спокойно на ситуации, свързани с раждането на деца и т.н. Представете си този момент като черно-бял стоп-кадър на киноекран. Това ще бъде филм 1.

2. Спомнете си момента, веднага след появата на страха (най-добре първата му проява). Разположете го като цветен стоп-кадър до първия. Това е филм 2. Случилото се между тях засега не ни интересува.

3. Мислено застанете така, че да виждате екрана и себе си пред него.

4. От това положение проследете черно-белия филм. Внимателно отбелязвайте всички детайли. Увеличете скоростта на гледане. Проследете този филм няколко пъти, като постоянно увеличавате скоростта. Когато сте в състояние да гледате филма пределно бързо, минете към следващата крачка.

5. Отново проследете филма на пределна скорост, а след това буквално скочете в него, като се асоциирате с цветния филм 2. Бързо преминете през събитията в обратен ред. Като стигнете до първия кадър, изскочете от филма и заемете място в киносалона. Трябва да виждате едновременно и екрана, и себе си пред него. Екранът гасне.

6. Повтаряйте горните действия, докато не започнете да ги правите пределно бързо.

7. Помислете какво е предизвикало този страх. Какви са преживяванията ви сега? Как ще реагирате в бъдеще на подобни ситуации, как ще постъпите? Наясно ли сте кога ситуацията е безопасна и кога – не?

Да победим страха

В своята същност страхът е мощна защитна реакция на организма, насочена към запазване живота на човека в ситуации, които той не може да контролира. Когато сте наясно със своите страхове, вие може да се научите да ги контролирате и да се държите адекватно в ситуации, които преди това са ви плашили.
Когато страховете се анализират, „психологическата забрана за бременност” отпада и настъпва дългоочакваното зачеване. Психиката е готова да износи и роди детето, защото вече не приема това като заплаха за организма.

Автор: Здравка Янева

Представяме Ви:

Как да си завъдите мурсалски чай

Мурсалският чай, известен още като пирински чай, има антимикробно и противовъзпалително действие. Много е полезен и при анемии. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещ...

Мебели-скривалища

Цяло лято се чудим точно кога да вземем отпуската си, особено ако тя не е ползвана с години и се е натрупала… Но не само за това трябва да мислим, защото голям проблем е и как да оставим жилището си п...

Кладенецът – красота и удобство

Добиването на вода от собствени водоизточници е популярно у нас в населените места, които не са водоснабдени или имат проблем с редовното подаване на вода. В тези случаи най-често се разчита на подзем...

Тези красиви хищни растения

Те са както всички други висши зелени растения и в същото време много различни. Отликата е, че ловят насекоми и ги поглъщат, задоволявайки глада си от определени хранителни вещества. Затова се наричат...

Начало