Още рецепти » Сърцето сигнализира за проблеми

 Сърцето сигнализира за проблеми

Безспорен факт е, че сърдечните болести стават все по-много и все по-често поразяват и млади хора. Причините са много, но най-важните са лошото хранене, замърсеният въздух, начинът на живот и лудият ритъм на ежедневието.
Най-лошото обаче е, че мнозина пропускат първите сигнали, които подава сърцето. Не се замисляме върху лекото му “прескачане”, на чувството за тежест в гърдите и други неприятни усещания. Все пак те бързо преминават, защо да им обръщаме сериозно внимание. А трябва!

Първи сигнал: рязка пронизваща болка

Струва ви се, че сякаш игла за секунда се забива в сърцето. Това е стенокардия – сърдечният мускул не получава достатъчно кислород. Какво да се прави? Най-напред да се промени начинът на живот. Пушенето е сред основните причини за стенокардията. За да не се повтори пристъпът, трябва да се откажете от никотина и да започнете физически упражнения. Пристъпът може да се облекчи, като се постави под езика таблетка валидол или за 1-2 минути се помирише ментолово масло.

Втори сигнал: тежест в гърдите

Появата й говори за започваща кардионевроза – резултат от дълго непреодолян стрес. За да се справите със ситуацията, наложете си да не се нервирате. По-често прекарвайте на чист въздух, превключвайте от неприятните вълнения и проблеми към нещо успокояващо: семейството, хоби и т. н.

Трети сигнал: недостиг на въздух

Вероятно това е сигнал за спазми в съдовете, търсете причината на нервна почва. И тук съветът е да се отпуснете и успокоите. Ако имате възможност, полегнете и затворете очи (същото може да се направи и в седнало положение). Дишайте, като редувате първо през лявата и после през дясната си ноздра. И непременно хапнете нещо сладко: парченце шоколад или бонбон. Помага и глътка-две уиски – за разширяване на съдовете.

Четвърти сигнал: световъртеж

Струва ви се, че пред очите ви всичко започва да плува, трудно ви е да се съсредоточите, особено когато се опитате рязко да станете или да седнете. Вероятно кръвното ви налягане се е повишило. Често по подобен начин се реагира на стрес и на промяна в геомагнитния фон, както и при интезивно физическо натоварване. Ако е възможно, премерете веднага кръвното си налягане и ако то превишава нормалните за вас стойности, глътнете таблетка, която да го понижи. (Посъветвайте се с личния си лекар какъв медикамент е най-подходящ за вас. Някой предпочитат да си помогнат с хлофазолин, други – с папаверин и пр.). След това не вършете нищо 30-40 минути. А ако до този момент не сте имали проблеми с артериалното налягане и световъртежът се повтаря по-често от един-два пъти в месеца, поискайте да направите изследвания – може би става въпрос за започваща хипертония.

Пети сигнал: парене и тъпа болка в гърдите

Това е наистина сериозен сигнал за започваща исхемична болест на сърцето. Ако болестта не се хване в началото, след няколко години ще имате много проблеми. Съветваме ви да направите електрокардиограма и да се започне лечение. Много важна е профилактиката: яжте, колкото се може повече плодове, съдържащи калий: банани, ябълки, сушени зарзали, извара, зеле, моркови.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Как да сготвим пуйка

Коледна пуйка със стафиди и орехи Прoдукти: 1 пуйка около 3 кг (по желание може да вземем кокошка), 60 г масло, 100 г кайсиево сладко, 1 щипка смлян джинджифил, 1 ч.л. червен пипер, 200 г стафид...

Червеното вино укрепва сърцето

Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система. Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия уми...

Проветрявайте, за да сте здрави

С основание се страхуваме от замърсения градски въздух вън от дома ни, но уви, много често забравяме, че между стените на нашето жилище също се крият опасни за здравето вещества. Най-лошото е, че пора...

Начало