Още рецепти » 10 въпроса към гинеколога

 10 въпроса към гинеколога

Търсим всякаква възможност да избегнем, понякога се боим и почти винаги се стесняваме да зададем жизненоважни въпроси. Забравете за неудобството, за да си спестите по-сериозни проблеми.

1. Безпокои ви силен сърбеж във влагалището. Това венерическо заболяване ли е?

Нетърпимият сърбеж на половите органи се дължи на бялото течение, с което всяка жена се среща най-малко един път в живота си. При такива случаи на бельото остават петна. Няма от какво да се притеснявате - трябва да ви се направи намазка на влагалището. Рядко, но се случва в него да има яйца на глисти, които възбуждат алергична реакция, която предизвиква сърбеж, а и миризма. При децата глистите се разполагат в аналното отвърстие и най-често те попадат там от пясъка. Но те могат да се настанят и във влагалището, особено ако вие влизате в басейн или джакузи, използвате една кърпа или просто сте седнали на обща кърпа на плажа.

2. В промеждутъка между месечните цикли понякога се отделят кървни съсиреци. Това опасно ли е?

Това е нормално. Става дума за овулационно кръвотечение, което може да възникне по средата на цикъла и да продължи 2-3 дни. В момент на овулация, когато съзряват яйцниците, често пъти слизестата обвивка на матката се изхвърля - така се получава миниатюрен месечен цикъл. По правило отделящата се кръв е малко и дори някои не подозират за този процес. Скритата кръв остава в намазката на влагалището. И затова в дните на овулация може да възникне такъв междинен цикъл. Ако това не ви пречи на обичайния начин на живот, използвайте превръзка и приемайте калций и препарати за съсирване на кръвта. Но ако това не ви помогне - обърнете се веднага към лекаря си!

3. Боли ви по време на секс, особено по гръб. Какво става?

Възможно е при вас да има по-особено разположение на канала, който да е по-назад от шийката на матката. При такъв случай клетките на слизестата течност отиват в други отдели на женската полова система и причиняват дискомфорт. Той се усилва преди месечния цикъл, при занимания във фитнесзалата и при вдигане на тежки предмети. Болката по време на секс може да бъде причинена и от някои възпалителни заболявания. За ваши наблюдения и подозрения задължително разкажете на лекаря си!

4. Гинекологът е назначил вагинални свещички, но те не помагат...

След като сложите свещичката, трябва да полежите поне половин час. Най-добре е да я поставите преди сън и така тя да престои цяла нощ. По време на лечение е желателно да се въздържате от секс и... сладко - захарта е добра питателна среда за бялото течение. И не ползвайте никакви антибактериални сапуни - те способстват за задържане на гъбичната инфекция. Цветните и силно парфюмирани сапуни също не са за предпочитане. По-добре се снабдете с детски сапун или специален гел за интимна хигиена. Не ползвайте вана, докато не се излекувате от бялото течение. Пяната, ароматичните добавки дразнят. Хубаво е да се носи памучно бельо, което изпирайте с гореща вода, ако нямате възможност да го изварите поне 15-20 минути. Не приемайте антибиотици, преди да завърши лечението. Ако хормоналните контрацептиви провокират обостряне на бялото течение, преминете към друг метод на лечение.

5. Появило се е уплътнение! Това не е ли рак?

Не, това е влажна брадавица или както я наричат лекарите, островърха кондилома. Тя е предизвикана от вируси, които се настаняват в клетките и се предават по полов път. И така може да ги предадете на партьнора си. Най-сигурният метод за предпазване е презервативът. Понякога кондиломите изчезват сами, но при отслабване на имунната система се появяват отново. Изпълнявайте точно указанията на лекаря, дори ако трябва и по няколко пъти на ден. Но кондиломите трябва да бъдат отстранени, защото предизвикват ракови заболявания.

6. Нито интимният гел, нито специални дезодориращи вещества не премахват миризмата...

Това се случва при бактериалната вагиноза. Вместо полезната микрофлора, във влагалището се заселват ненужни и вредни микроби, които правят течението обилно и пенесто, приличащо на мляко. И колкото и да е неприятно - мирише. Смята се, че бактериалната вагиноза може да провокира възпаления и женско безплодие. Ако диагнозата се потвърди, трябва да се премине към млечно-кисела диета и да се предпишат нужните лекарства.

7. При вълнение или силен смях може да настъпи леко изпускане на урина. Какво да се направи?

Веднага се обърнете към гинеколог-ендокринолог. Стресовото незадържане на пикочна течност при младите жени показва временен дефицит на половия хормон естроген. Диагнозата не предизвиква съмнение, освен това безпокои и сухостта на влагалището, дори и по време на любовна игра и секс. Хормоналната недостатъчност често пъти е плод на недоспиване, преумора, напрежение, гладуване с цел да се намали теглото. За да повишите равнището на естрогена, пийте сок от моркови, като час след закуска приемайте 0,4 г витамин Е, който стимулира яйчниците. Може да помогне лечебна физкултура и диета, а и лекарства, предписани от лекар.

8. Какво да направите след незащитен секс със случаен партньор!

В следващите три дни трбява да приемате специални таблетки, предназначени за екстремни контрацептиви. Продават се по аптеките, но трябва да ви ги предпише гинеколог и да ги приемате не по-късно от 48 часа след половия акт. Обикновено се пият по четири таблетки на денонощие - по две на 12 часа. Нужно е да пиете и препарат против венерически болести, с които може да ви зарази случайния партньор. Не се стеснявайте и разкажете подробно всичко на лекаря си. Статистиката показва, че всяка трета жена е имала поне веднъж случаен секс.

9. От време на време ви притеснява болка ниско под корема. Каква е причината?

Не се притеснявайте - няма нищо страшно. Преди месечния цикъл и по средата му тази болка е характерна. Състоянието не е приятно, но няма нищо опасно и се среща при 50 до 80 процента при жените. Но ако болката е силна, продължителна, режеща - това е вече е признак на гинекологично заболяване.

10. През критичните дни температурата се покачва, появяват се мехури. Какво е това?

Тази системна алергична реакция може да бъде предизвикана от спирала, която дълго време е престояла в матката. Вътрешноматочните контрацептиви съдържат никел и хром. Те повишават чувствителността у някои жени. По време на менструацията, когато матка изхвърля слуз, повърхността й се превръща в рана и тогава алергията достига своя пик. Бързо трябва да извадите спиралата и да преминете към друго предпазно средство.

Автор: д-р Емилия Велева, гинеколог

Представяме Ви:

Апетитни понички

Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...

Плавно огънати линии завладяват интериора

В последните години на пазара се появиха мебели с нестандартен дизайн. Те се открояват сред традиционните ъгловати модели, за които са характерни правите линии и страни, които сключват ъгъл от 90 гра...

Капризите на времето ни влияят

Когато навън е студено, мечтаем само за едно - да се излежаваме по цял ден на силно слънце. И, обратно - настъпят ли жестоки горещини, с цената на всичко търсим прохлада, за да възстановим силите и ен...

Има цветя и за четирите балкона

Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...

Начало