Още рецепти » Вашите рецепти за ястия с колбаси

 Вашите рецепти за ястия с колбаси

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА, обл.СОФИЯ

Бърза вечеря

Продукти за 2 порции: 300 г наденица, 100 г сирене, 3 с.л. масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 парче целина, 1 пиперка, 3 домата, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, чесъна, пиперката и целината и задушаваме в маслото с 2 с.л. вода. Когато поомекнат прибавяме обелените и настъргани домати, поръсваме с черен пипер и стрита чубрица, посоляваме на вкус и варим на тих огън, докато соса се сгъсти. Наденицата нарязваме на кръгчета, нареждаме в тавичка и я запичаме във фурната. След това заливаме с приготвения сос, покриваме с филийки сирене и печем докато сиренето се зачерви.

Комбинирани шишчета

Продукти за 3-4 порции:400 г пресни колбаси (наденица, кренвирши, дебърцини), 150 г пушени свински гърди, 150 г черен дроб, 150 г арпаджик, 3 чушки.

Нaчин на приготвяне: Колбасите нарязваме на парчета с дължина 3-4 см, а пушените гърди и черния дроб - на филийки. Чушките нарязваме на шайби със широчина 2 см, а арпаджика само обелваме. Нанизваме шишовете в следния ред: парче колбас, чушка, черен дроб, пушени гърди. Повтаряме продуктите в същия ред, докато шиша се напълни. Печем на скарата, като периодично ги обръщаме.

РОЗА ДИМИТРОВА, гр.ВИДИН

Запечени макарони с колбас

Прoдукти: 1 пакет макарони, 100 г сирене, 100 г колбас по избор, 4 яйца, 500 мл прясно мляко, олио, масло, кашкавал за поръсване, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода. Измиваме ги, отцеждаме и слагаме в намазнена тава. Добавяме нарязания на ситно колбас, натрошено сирене, чубрица и няколко бучки масло. Разбъркваме добре и заливаме с разбитите яйца и мляко. Печем в предварително загрята фурна.

Картофени кюфтета “Мозайка”

Прoдукти: 500 г картофи, 1 глава лук, скилидка чесън, 2 яйца, 50 г настърган кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, чубрица, сминдух; Зa плънката: 1-2 сварени яйца, 50 г колбас, маслини, кисели краставички, гъби; За паниране: яйца и брашно.

Нaчин на приготвяне: Сварените и пасирани картофи смесваме с нарязания на дребно лук, чесън, настърган кашкавал, яйцата и подправките. Към тях прибавяме продуктите за плънката нарязани на ситно, омесваме добре и оставяме да престои 30-40 минути в хладилник. От сместа оформяме кюфтенца, топим ги в брашно и яйце и пържим в мазнина.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр.ДВЕ МОГИЛИ

Наденица в глинен съд

Прoдукти: 500 г наденица (пушеноварена), 2 патладжана, 4 тиквички, 4 червени чушки, 4 домата, 2 глави лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. черен пипер, чубрица, босилек, мащерка, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Всички зеленчуци нарязваме на дребни кубчета. Предварително оваляните в брашно кубчета от патладжаните и тиквичките задушаваме в сгорещено олио за 10 минути. Прибавяме лука, чесъна, чушките, доматите и всички подправи, задушаваме още 10 минути и изсипваме в глинения съд. Наденицата нарязваме на едри кубчета, запържваме я леко и изисипваме в съда, доливаме с 1/2 ч.ч. вода (може и бира). Затваряме съда добре и печем около 30 минути. Поднасяме ястието поръсено с наситнен магданоз.

МАЛИНА МЪГЛОВА, гр.ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Борш чорба с кренвирши

Прoдукти: 1 пакет замразени зеленчуци за супа, 200 г кренвирши, 1 парче бекон, 2-3 стръка зелен лук, 1 скилидка чесън, сол, магданоз, 2 яйца, черен пипер, 1 домат.

Нaчин на приготвяне: В подсолена кипяща вода слагаме наситнените лук и чесън. След като омекнат, прибавяме пакета със замразените зеленчуци, изчакваме да заврат и слагаме нарязания на ситно бекон и кренвиршите, нарязани на колелца. След 10 –15 минути слагаме домата и 1 с.л. брашно размито в студена вода. Варим още 5-10 минути и прибавяме по желание сирене или настърган кашкавал. Застройваме с разбито яйце и поръсваме с черен пипер и магданоз. Чорбата става още по-вкусна, ако добавим шепа зелени джанки.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр.ПЛЕВЕН

Дебърцини в подлучен сос

Прoдукти: 500 г дебърцини, 2-3 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 връзка копър, 1 глава чесън, сол и щипка захар.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дебърцините на парчета дълги 7-8 см и всяко парче срязваме косо на 3-4 места. Запържваме ги за кратко в сгорещеното олио и изваждаме. В същата мазнина сипваме доматеното пюре, предварително размито с 1 ч.ч. вода, подправяме със сол на вкус и 1 щипка захар. След това добавяме ситно нарязания копър, счуканите скилидки чесън и връщаме дебърцините. Няколко минути след възваряването на доматения сос ястието е готово. Поднасяме с гарнитура от картофено пюре или задушен ориз.

Деликатес с бекон

Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 300 г бекон, 3-4 стръка праз, 100 г кашкавал, 3-4 с.л. олио, черен пипер, магданоз и сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на по-едри кръгчета, а праза - на тънки дълги ивици. Запържвамеме леко продуктите поотделно. В намазнена тавичка нареждаме най-напред картофите, а отгоре праза. Върху него нареждаме нарязания на тънко бекон и слагаме част от подправките. Продължаваме да редим докато свършат продуктите. Слагаме мазнината, добавяме вода и запичаме. Когато ястието е почти готово, изваждаме тавата и поръсваме с настъргания кашкавал. Връщаме във фурната до порозовяване на кашкавала.

Картофи с наденица на фурна

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 500 г наденица, 3 глави лук, 2-3 печени чушки, 3-4 домата, 100 г кашкавал, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон.

Нaчин на приготвяне: Картофите сваряваме и нарязваме на колелца. Нарязаните лук, чушки и домати запържваме в олио. Наденицата също нарязваме на колелца. В намазана с олио тавичка нареждаме половината от картофите, върху тях сипваме запържения лук, чушки и домати, след това нареждаме наденицата и най-отгоре другата половина картофи. Заливаме с разтворения в 150 мл вода зеленчуков бульон и печем 20 минути. Изваждаме ястието от фурната, поръсваме с настърган кашкавал и запичаме още 10 минути.

Картофено руло с шунка

Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г шунка, 200 г брашно, 60 г краве масло, 1 яйце, 2 с.л. грис, 1 глава лук, 2 с.л. олио, галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на едро ренде сварените и обелени картофи. Прибавяме брашното, яйцето, гриста, сол и омесваме тесто. Разстиламе го върху наръсена с брашно тава и отгоре слагаме предварително запържените в олиото лук, парченца шунка и малко галета. Завиваме на руло. Намазваме рулото с масло и слагаме в предварително загрята фурна. Готовото руло нарязваме на филийки, заливаме ги с разтопено масло и поднасяме с гарнитура от свежа салата.

Кошнички от салам с яйца и грах

Прoдукти: 300 г хамбургски салам, 2-3 яйца, 2 с.л. прясно мляко, сварен грах (от консерва), краве масло, черен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме салама на на по-дебели филийки, без да го белим. Изпържваме го само от едната страна, така, че да образува форма на “купичка”. Изпържваме яйцата с млякото, така че да се получи пухкав омлет. Разпределяме яйчената смес в “саламените кошнички”. Посипваме отгоре няколко зърна грах, задушени в кравето масло. Поръсваме с черен пипер на вкус и гарнираме с магданоз.

Картофено руло с шунка

Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г шунка, 200 г брашно, 60 г краве масло, 1 яйце, 2 с.л. грис, 1 глава лук, 2 с.л. олио, галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на едро ренде сварените и обелени картофи. Прибавяме брашното, яйцето, гриста, сол и омесваме тесто. Разстиламе го върху наръсена с брашно тава и отгоре слагаме предварително запържените в олиото лук, парченца шунка и малко галета. Завиваме на руло, което намазваме с масло и печем в предварително загрята фурна. Готовото руло нарязваме на филийки, заливаме го с разтопено масло и поднасяме с гарнитура от свежа салата.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Леко ястие за вечеря

Продукти за 4 порции: 4 филии шунка (салам), 4 пресни домата, 4 яйца, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 3 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В тиган смесваме маслото и олиото, загряваме и изпържваме доматите от всички страни. След изваждане от мазнината ги поръсваме със сол, черен пипер и ситно нарязаните магданоз и чесън. В същата мазнина запържваме леко от двете страни филийките шунка, а след това чукваме яйцата едно по едно и ги пържим (на очи) до готовност.
Подреждаме в чиниите за сервиране по едно яйце, парче шунка и 1 домат. Поднасяме ястието топло.

Пълнени пиперки с колбаси

Прoдукти: 500 г колбас, 60 мл олио, 600 г пиперки, 100 г ориз, 100 г лук, 100 мл доматен сок, черен и червен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Измитите и почистени от семето пиперки поръсваме отвътре със сол. Задушаваме в мазнина нарязания на ситно лук до златисто. Прибавяме нарязания колбас и запържваме леко. След това добавяме ориза, ситно нарязания магданоз, черния и червения пипер и сол на вкус. Разбъркваме сместа и разпределяме в подготвените пиперки. Нареждаме пълнените пиперки изправени в плитка тенджера, заливаме със сок от домати или вода и варим на тих огън. Готовото ястие можем да запечем във фурната, за да хване златиста коричка.
Същата смес е подходяща за пълнене и на домати, тиквички или за приготвяне на сарми – лозови или зелеви.

ВАСКА НАЙДЕВА, гр.ПЛОВДИВ

Наденица с картофи

Продукти за 3-4 порции: 500 г картофи, 2 парчета македонска наденица,1 глава лук, 200 г бекон, 2 яйца за декорация

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на филии. Слагаме ги в предварително загрят тефлонов тиган, наливаме олиото и ги запържваме, като не е необходимо да бъркаме постоянно. След това добавяме нарязаната на колелца наденица и също я запържваме до зачервяване. В отделен съд запържваме нарязания на кубчета бекон и ситно нарязания лук до омекване, прибавяме ги към картофите и овкусяваме с черен пипер и сол. Разпределяме в чинии, като най-отгоре слагаме по 1 яйце, запържено на очи и поръсваме с наситнен магданоз.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с.ЯВОРОВО, обл. ПЛОВДИВ

Питка със салам

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 4 яйца, 200 г сирене, 200 г салам, 2 с.л. чубрица, 100 г масло.

Нaчин на приготвяне: От брашното, маята, солта, захарта и 400-500 мл хладка вода омесваме тесто и го разделяме на 3 топчета. Всяко от тях разтегляме с намазнени ръце на кора. Разбъркваме сиренето с яйцата, като оставяме 1 жълтък за намазване. В плънката добавяме и нарязания на кубчета салам. Всяка кора мажем с разтопено масло, поръсваме с плънката и отгоре слагаме чубрица. Навиваме на руло и поставяме в тавичка като охлюв. Оставяме да втаса. Намазваме с жълтъка и печем на умерена фурна.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Наденички с бекон

Продукти за 4 порции: 12 баварски наденички или биренки, 12 тънка резена бекон, листенца риган, горчица, 8 с.л. майонеза, сол, черен пипер, 12-16 чери доматчета.

Нaчин на приготвяне: Кипваме вода и пускаме за 2 минути наденичките в нея. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Завиваме всяка наденичка с парче бекон и листенца риган. Захващаме краищата с клечка за зъби. Приготвяме сос, като разбиваме горчицата с майонезата и подправяме със сол и черен пипер. Намазваме решетката на барбекюто с олио, слагаме наденичките и малки доматчета и печем до получаване на златиста коричка. Доматите се пекат около 2 минути. Сервираме наденичките със соса и печените доматчета.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с.ЯМНА, обл. СОФИЯ

Пълнени тиквички с кренвирши и гъби

Продукти за 4 порции: 8 средни тиквички, 250 г лук, 100 г моркови, 250 г печурки, 1 пакетче краве масло, 300 г кренвирши, черен пипер, сол, половин връзка магданоз, 5 с.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Тиквичките измиваме, остъргваме и нарязваме на две по дължина. Премахваме семенната част. Гъбите измиваме, почистваме и нарязваме. Изпържваме ги в маслото заедно с нарязаните лук, моркови и вътрешността на тиквичките. Добавяме нарязаните на ситно кренвирши, черен пипер, сол и магданоз. Оставяме сместта малко да изстине и пълним издълбаните тиквички. Нареждаме ги в намаслена тава и печем във фурна, загрята на 180ºС. Изваждаме от фурната и поръсваме с 80 г настърган кашкавал, запичаме още малко и ги сервираме украсени със стръкче копър. По желание можем да ги залеем със счукан чесън и 2-3 л кисело мляко.

ИВАНКА АНКОВА, с.ИСКРЕЦ, обл.СОФИЯ

Салата с телешки салам

Прoдукти: 150 г телешки салам, 50 г кашкавал, 2 картофа, 2 кисели краставички, 1 яйце, 250 г майонеза, черен пипер и горчица.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме. Нарязваме салама, кашкавала, краставичките и картофите на кубчета. Добавяме майонезата и подправяме на вкус с горчица и сол. Сервираме с кръгчета твърдо сварени яйца и клонче магданоз.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр.ВРАЦА

Крем-супа с кренвирши

Продукти за 4 порции: 200 г кренвирши, 4 картофа, 2 моркова, парче целина, 2 ч.ч. топло прясно мляко, 30 г краве масло, 1 ч.л. смлян черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязаните на парчета картофи, моркови и целина сваряваме хубаво в 1 л вода. След това ги пасираме, връщаме ги в супата и добавяме топлото прясно мляко, маслото и черния пипер. Посоляваме на вкус и слагаме нарязаните на дребно кренвирши. При необходимост добавяме още малко гореща вода, за да стане супата умерено гъста.

Червени домати “Роял”

Продукти за 4 порции: 8 големи еднакви домата, 200 г пресен колбас (шунков, варена наденица, хамбургски), 500 г гъби печурки, 200 г кашкавал, 4 твърдо сварени яйца, 1 ч.ч. бяло вино, половин връзка магданоз, 1 ч.л. смлян червен пипер, няколко люспи масло, сол, 100 г олио; Зa заливката: 2 с.л. масло, 1 с.л. брашно, пасираната и прецедена вътрешност на доматите, малко магданоз, щипка черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Гъбите нарязваме на дребно и задушаваме в олиото и виното до изпаряване на течността. Снемаме от котлона и добавяме дребно нарязания колбас, варените яйца нарязани на кубчета, настъргания кашкавал, наситнения магданоз, черния пипер и сол на вкус. Внимателно разбъркваме всичко. Издълбаваме доматите и ги пълним с приготвената смес. Нареждаме в подходяща тавичка и отгоре слагаме по 1 люспа масло. Печем в умерена фурна. Поднасяме доматите топли, залети със сос, който приготвяме по следния начин: Запържваме 1 с.л. брашно в маслото и добавяме вътрешността на доматите заедно с наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус.

КРАСИМИР ДИМИТРОВ, гр.СТАРА ЗАГОРА

Кюфтета от колбас

Продукти за 4 порции: 600 г пресни колбаси, 80 г мазнина, 60 г лук, 100 г сух хляб, 2 яйца, магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване.

Нaчин на приготвяне: Колбасите обелваме и смиламе в машинка за месо. Към получената кайма прибавяме яйцата, накиснатия и отцеден хляб, ситно нарязания лук и магданоза. Всички продукти омесваме добре и от сместта оформяме кюфтета. Овалваме ги в брашно и изпържваме от двете страни.


Шунка с яйца върху зелен фасул

Прoдукти: 250 г шунка, 2 твърдо сварени яйца, 400 г зелен фасул, 40 мл олио, 20 г счукан сухар, 100 г червени домати, лимонов сок, горчица, магданоз и сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и сваряваме зеления фасул в малко подсолена вода. Отцеждаме, поливаме го с олио, поръсваме със сухар, подправяме с лимонов сок и слагаме в средата на голяма чиния. Шунката нарязваме на тънки филийки и навиваме на фунийки, които нареждаме около фасула или върху него звездовидно (с върха към центъра). Яйцата разрязваме на две половинки по дължина. Изваждаме жълтъка, претриваме с малко мазнина, горчица и сол и отново връщаме в белтъка. Във всяка фунийка слагаме по една яйчена половинка, а покрай широката част на фунийката нареждаме кръгчета червени домати и клончета магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

37 рецепти за СУФЛЕТА

Суфле с кашкавал Продукти за 5 порции: 300 г сух хляб, 750 мл прясно мляко, 250 г кашкавал, 100 г краве масло, 5 яйца, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба н...

Проблемите на саксийните растения

Съвсем малко растения могат да се развиват успешно в помещение при температура над 23 градуса по Целзий. Осветеността и влажността на въздуха в стайни условия са много по-ниски, отколкото в тропиците ...

Домашни халви и локуми

Бяла халва Прoдукти: 1 кг захар, 500 г гликоза, 200 мл вода, 5 белтъка, 2 ч.ч. смлени орехи Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от захарта, гликозата и водата, така че капната част от ...

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАЦИ

Козунак венче с боядисани яйца Прoдукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч. ч. обелени и ...

Начало