Още рецепти » Вашите рецепти за ястия с колбаси

 Вашите рецепти за ястия с колбаси

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА, обл.СОФИЯ

Бърза вечеря

Продукти за 2 порции: 300 г наденица, 100 г сирене, 3 с.л. масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 парче целина, 1 пиперка, 3 домата, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, чесъна, пиперката и целината и задушаваме в маслото с 2 с.л. вода. Когато поомекнат прибавяме обелените и настъргани домати, поръсваме с черен пипер и стрита чубрица, посоляваме на вкус и варим на тих огън, докато соса се сгъсти. Наденицата нарязваме на кръгчета, нареждаме в тавичка и я запичаме във фурната. След това заливаме с приготвения сос, покриваме с филийки сирене и печем докато сиренето се зачерви.

Комбинирани шишчета

Продукти за 3-4 порции:400 г пресни колбаси (наденица, кренвирши, дебърцини), 150 г пушени свински гърди, 150 г черен дроб, 150 г арпаджик, 3 чушки.

Нaчин на приготвяне: Колбасите нарязваме на парчета с дължина 3-4 см, а пушените гърди и черния дроб - на филийки. Чушките нарязваме на шайби със широчина 2 см, а арпаджика само обелваме. Нанизваме шишовете в следния ред: парче колбас, чушка, черен дроб, пушени гърди. Повтаряме продуктите в същия ред, докато шиша се напълни. Печем на скарата, като периодично ги обръщаме.

РОЗА ДИМИТРОВА, гр.ВИДИН

Запечени макарони с колбас

Прoдукти: 1 пакет макарони, 100 г сирене, 100 г колбас по избор, 4 яйца, 500 мл прясно мляко, олио, масло, кашкавал за поръсване, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода. Измиваме ги, отцеждаме и слагаме в намазнена тава. Добавяме нарязания на ситно колбас, натрошено сирене, чубрица и няколко бучки масло. Разбъркваме добре и заливаме с разбитите яйца и мляко. Печем в предварително загрята фурна.

Картофени кюфтета “Мозайка”

Прoдукти: 500 г картофи, 1 глава лук, скилидка чесън, 2 яйца, 50 г настърган кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, чубрица, сминдух; Зa плънката: 1-2 сварени яйца, 50 г колбас, маслини, кисели краставички, гъби; За паниране: яйца и брашно.

Нaчин на приготвяне: Сварените и пасирани картофи смесваме с нарязания на дребно лук, чесън, настърган кашкавал, яйцата и подправките. Към тях прибавяме продуктите за плънката нарязани на ситно, омесваме добре и оставяме да престои 30-40 минути в хладилник. От сместа оформяме кюфтенца, топим ги в брашно и яйце и пържим в мазнина.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр.ДВЕ МОГИЛИ

Наденица в глинен съд

Прoдукти: 500 г наденица (пушеноварена), 2 патладжана, 4 тиквички, 4 червени чушки, 4 домата, 2 глави лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. черен пипер, чубрица, босилек, мащерка, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Всички зеленчуци нарязваме на дребни кубчета. Предварително оваляните в брашно кубчета от патладжаните и тиквичките задушаваме в сгорещено олио за 10 минути. Прибавяме лука, чесъна, чушките, доматите и всички подправи, задушаваме още 10 минути и изсипваме в глинения съд. Наденицата нарязваме на едри кубчета, запържваме я леко и изисипваме в съда, доливаме с 1/2 ч.ч. вода (може и бира). Затваряме съда добре и печем около 30 минути. Поднасяме ястието поръсено с наситнен магданоз.

МАЛИНА МЪГЛОВА, гр.ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Борш чорба с кренвирши

Прoдукти: 1 пакет замразени зеленчуци за супа, 200 г кренвирши, 1 парче бекон, 2-3 стръка зелен лук, 1 скилидка чесън, сол, магданоз, 2 яйца, черен пипер, 1 домат.

Нaчин на приготвяне: В подсолена кипяща вода слагаме наситнените лук и чесън. След като омекнат, прибавяме пакета със замразените зеленчуци, изчакваме да заврат и слагаме нарязания на ситно бекон и кренвиршите, нарязани на колелца. След 10 –15 минути слагаме домата и 1 с.л. брашно размито в студена вода. Варим още 5-10 минути и прибавяме по желание сирене или настърган кашкавал. Застройваме с разбито яйце и поръсваме с черен пипер и магданоз. Чорбата става още по-вкусна, ако добавим шепа зелени джанки.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр.ПЛЕВЕН

Дебърцини в подлучен сос

Прoдукти: 500 г дебърцини, 2-3 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 връзка копър, 1 глава чесън, сол и щипка захар.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дебърцините на парчета дълги 7-8 см и всяко парче срязваме косо на 3-4 места. Запържваме ги за кратко в сгорещеното олио и изваждаме. В същата мазнина сипваме доматеното пюре, предварително размито с 1 ч.ч. вода, подправяме със сол на вкус и 1 щипка захар. След това добавяме ситно нарязания копър, счуканите скилидки чесън и връщаме дебърцините. Няколко минути след възваряването на доматения сос ястието е готово. Поднасяме с гарнитура от картофено пюре или задушен ориз.

Деликатес с бекон

Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 300 г бекон, 3-4 стръка праз, 100 г кашкавал, 3-4 с.л. олио, черен пипер, магданоз и сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на по-едри кръгчета, а праза - на тънки дълги ивици. Запържвамеме леко продуктите поотделно. В намазнена тавичка нареждаме най-напред картофите, а отгоре праза. Върху него нареждаме нарязания на тънко бекон и слагаме част от подправките. Продължаваме да редим докато свършат продуктите. Слагаме мазнината, добавяме вода и запичаме. Когато ястието е почти готово, изваждаме тавата и поръсваме с настъргания кашкавал. Връщаме във фурната до порозовяване на кашкавала.

Картофи с наденица на фурна

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 500 г наденица, 3 глави лук, 2-3 печени чушки, 3-4 домата, 100 г кашкавал, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон.

Нaчин на приготвяне: Картофите сваряваме и нарязваме на колелца. Нарязаните лук, чушки и домати запържваме в олио. Наденицата също нарязваме на колелца. В намазана с олио тавичка нареждаме половината от картофите, върху тях сипваме запържения лук, чушки и домати, след това нареждаме наденицата и най-отгоре другата половина картофи. Заливаме с разтворения в 150 мл вода зеленчуков бульон и печем 20 минути. Изваждаме ястието от фурната, поръсваме с настърган кашкавал и запичаме още 10 минути.

Картофено руло с шунка

Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г шунка, 200 г брашно, 60 г краве масло, 1 яйце, 2 с.л. грис, 1 глава лук, 2 с.л. олио, галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на едро ренде сварените и обелени картофи. Прибавяме брашното, яйцето, гриста, сол и омесваме тесто. Разстиламе го върху наръсена с брашно тава и отгоре слагаме предварително запържените в олиото лук, парченца шунка и малко галета. Завиваме на руло. Намазваме рулото с масло и слагаме в предварително загрята фурна. Готовото руло нарязваме на филийки, заливаме ги с разтопено масло и поднасяме с гарнитура от свежа салата.

Кошнички от салам с яйца и грах

Прoдукти: 300 г хамбургски салам, 2-3 яйца, 2 с.л. прясно мляко, сварен грах (от консерва), краве масло, черен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме салама на на по-дебели филийки, без да го белим. Изпържваме го само от едната страна, така, че да образува форма на “купичка”. Изпържваме яйцата с млякото, така че да се получи пухкав омлет. Разпределяме яйчената смес в “саламените кошнички”. Посипваме отгоре няколко зърна грах, задушени в кравето масло. Поръсваме с черен пипер на вкус и гарнираме с магданоз.

Картофено руло с шунка

Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г шунка, 200 г брашно, 60 г краве масло, 1 яйце, 2 с.л. грис, 1 глава лук, 2 с.л. олио, галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на едро ренде сварените и обелени картофи. Прибавяме брашното, яйцето, гриста, сол и омесваме тесто. Разстиламе го върху наръсена с брашно тава и отгоре слагаме предварително запържените в олиото лук, парченца шунка и малко галета. Завиваме на руло, което намазваме с масло и печем в предварително загрята фурна. Готовото руло нарязваме на филийки, заливаме го с разтопено масло и поднасяме с гарнитура от свежа салата.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Леко ястие за вечеря

Продукти за 4 порции: 4 филии шунка (салам), 4 пресни домата, 4 яйца, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 3 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В тиган смесваме маслото и олиото, загряваме и изпържваме доматите от всички страни. След изваждане от мазнината ги поръсваме със сол, черен пипер и ситно нарязаните магданоз и чесън. В същата мазнина запържваме леко от двете страни филийките шунка, а след това чукваме яйцата едно по едно и ги пържим (на очи) до готовност.
Подреждаме в чиниите за сервиране по едно яйце, парче шунка и 1 домат. Поднасяме ястието топло.

Пълнени пиперки с колбаси

Прoдукти: 500 г колбас, 60 мл олио, 600 г пиперки, 100 г ориз, 100 г лук, 100 мл доматен сок, черен и червен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Измитите и почистени от семето пиперки поръсваме отвътре със сол. Задушаваме в мазнина нарязания на ситно лук до златисто. Прибавяме нарязания колбас и запържваме леко. След това добавяме ориза, ситно нарязания магданоз, черния и червения пипер и сол на вкус. Разбъркваме сместа и разпределяме в подготвените пиперки. Нареждаме пълнените пиперки изправени в плитка тенджера, заливаме със сок от домати или вода и варим на тих огън. Готовото ястие можем да запечем във фурната, за да хване златиста коричка.
Същата смес е подходяща за пълнене и на домати, тиквички или за приготвяне на сарми – лозови или зелеви.

ВАСКА НАЙДЕВА, гр.ПЛОВДИВ

Наденица с картофи

Продукти за 3-4 порции: 500 г картофи, 2 парчета македонска наденица,1 глава лук, 200 г бекон, 2 яйца за декорация

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на филии. Слагаме ги в предварително загрят тефлонов тиган, наливаме олиото и ги запържваме, като не е необходимо да бъркаме постоянно. След това добавяме нарязаната на колелца наденица и също я запържваме до зачервяване. В отделен съд запържваме нарязания на кубчета бекон и ситно нарязания лук до омекване, прибавяме ги към картофите и овкусяваме с черен пипер и сол. Разпределяме в чинии, като най-отгоре слагаме по 1 яйце, запържено на очи и поръсваме с наситнен магданоз.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с.ЯВОРОВО, обл. ПЛОВДИВ

Питка със салам

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 4 яйца, 200 г сирене, 200 г салам, 2 с.л. чубрица, 100 г масло.

Нaчин на приготвяне: От брашното, маята, солта, захарта и 400-500 мл хладка вода омесваме тесто и го разделяме на 3 топчета. Всяко от тях разтегляме с намазнени ръце на кора. Разбъркваме сиренето с яйцата, като оставяме 1 жълтък за намазване. В плънката добавяме и нарязания на кубчета салам. Всяка кора мажем с разтопено масло, поръсваме с плънката и отгоре слагаме чубрица. Навиваме на руло и поставяме в тавичка като охлюв. Оставяме да втаса. Намазваме с жълтъка и печем на умерена фурна.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Наденички с бекон

Продукти за 4 порции: 12 баварски наденички или биренки, 12 тънка резена бекон, листенца риган, горчица, 8 с.л. майонеза, сол, черен пипер, 12-16 чери доматчета.

Нaчин на приготвяне: Кипваме вода и пускаме за 2 минути наденичките в нея. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Завиваме всяка наденичка с парче бекон и листенца риган. Захващаме краищата с клечка за зъби. Приготвяме сос, като разбиваме горчицата с майонезата и подправяме със сол и черен пипер. Намазваме решетката на барбекюто с олио, слагаме наденичките и малки доматчета и печем до получаване на златиста коричка. Доматите се пекат около 2 минути. Сервираме наденичките със соса и печените доматчета.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с.ЯМНА, обл. СОФИЯ

Пълнени тиквички с кренвирши и гъби

Продукти за 4 порции: 8 средни тиквички, 250 г лук, 100 г моркови, 250 г печурки, 1 пакетче краве масло, 300 г кренвирши, черен пипер, сол, половин връзка магданоз, 5 с.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Тиквичките измиваме, остъргваме и нарязваме на две по дължина. Премахваме семенната част. Гъбите измиваме, почистваме и нарязваме. Изпържваме ги в маслото заедно с нарязаните лук, моркови и вътрешността на тиквичките. Добавяме нарязаните на ситно кренвирши, черен пипер, сол и магданоз. Оставяме сместта малко да изстине и пълним издълбаните тиквички. Нареждаме ги в намаслена тава и печем във фурна, загрята на 180ºС. Изваждаме от фурната и поръсваме с 80 г настърган кашкавал, запичаме още малко и ги сервираме украсени със стръкче копър. По желание можем да ги залеем със счукан чесън и 2-3 л кисело мляко.

ИВАНКА АНКОВА, с.ИСКРЕЦ, обл.СОФИЯ

Салата с телешки салам

Прoдукти: 150 г телешки салам, 50 г кашкавал, 2 картофа, 2 кисели краставички, 1 яйце, 250 г майонеза, черен пипер и горчица.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме. Нарязваме салама, кашкавала, краставичките и картофите на кубчета. Добавяме майонезата и подправяме на вкус с горчица и сол. Сервираме с кръгчета твърдо сварени яйца и клонче магданоз.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр.ВРАЦА

Крем-супа с кренвирши

Продукти за 4 порции: 200 г кренвирши, 4 картофа, 2 моркова, парче целина, 2 ч.ч. топло прясно мляко, 30 г краве масло, 1 ч.л. смлян черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязаните на парчета картофи, моркови и целина сваряваме хубаво в 1 л вода. След това ги пасираме, връщаме ги в супата и добавяме топлото прясно мляко, маслото и черния пипер. Посоляваме на вкус и слагаме нарязаните на дребно кренвирши. При необходимост добавяме още малко гореща вода, за да стане супата умерено гъста.

Червени домати “Роял”

Продукти за 4 порции: 8 големи еднакви домата, 200 г пресен колбас (шунков, варена наденица, хамбургски), 500 г гъби печурки, 200 г кашкавал, 4 твърдо сварени яйца, 1 ч.ч. бяло вино, половин връзка магданоз, 1 ч.л. смлян червен пипер, няколко люспи масло, сол, 100 г олио; Зa заливката: 2 с.л. масло, 1 с.л. брашно, пасираната и прецедена вътрешност на доматите, малко магданоз, щипка черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Гъбите нарязваме на дребно и задушаваме в олиото и виното до изпаряване на течността. Снемаме от котлона и добавяме дребно нарязания колбас, варените яйца нарязани на кубчета, настъргания кашкавал, наситнения магданоз, черния пипер и сол на вкус. Внимателно разбъркваме всичко. Издълбаваме доматите и ги пълним с приготвената смес. Нареждаме в подходяща тавичка и отгоре слагаме по 1 люспа масло. Печем в умерена фурна. Поднасяме доматите топли, залети със сос, който приготвяме по следния начин: Запържваме 1 с.л. брашно в маслото и добавяме вътрешността на доматите заедно с наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус.

КРАСИМИР ДИМИТРОВ, гр.СТАРА ЗАГОРА

Кюфтета от колбас

Продукти за 4 порции: 600 г пресни колбаси, 80 г мазнина, 60 г лук, 100 г сух хляб, 2 яйца, магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване.

Нaчин на приготвяне: Колбасите обелваме и смиламе в машинка за месо. Към получената кайма прибавяме яйцата, накиснатия и отцеден хляб, ситно нарязания лук и магданоза. Всички продукти омесваме добре и от сместта оформяме кюфтета. Овалваме ги в брашно и изпържваме от двете страни.


Шунка с яйца върху зелен фасул

Прoдукти: 250 г шунка, 2 твърдо сварени яйца, 400 г зелен фасул, 40 мл олио, 20 г счукан сухар, 100 г червени домати, лимонов сок, горчица, магданоз и сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и сваряваме зеления фасул в малко подсолена вода. Отцеждаме, поливаме го с олио, поръсваме със сухар, подправяме с лимонов сок и слагаме в средата на голяма чиния. Шунката нарязваме на тънки филийки и навиваме на фунийки, които нареждаме около фасула или върху него звездовидно (с върха към центъра). Яйцата разрязваме на две половинки по дължина. Изваждаме жълтъка, претриваме с малко мазнина, горчица и сол и отново връщаме в белтъка. Във всяка фунийка слагаме по една яйчена половинка, а покрай широката част на фунийката нареждаме кръгчета червени домати и клончета магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Детските страхове

С настъпването на нощта децата се потапят в свой загадъчен свят, изпълнен със странни звуци. Чудовища, скрити под леглото, призраци и огромни зверове стават причина за много безсънни нощи, но те са не...

Тайната на куклата Барби

Нейната създателка подарява на всички момиченца по света любима кукла, но съсипва живота на собствената си дъщеря. Рут Хендлър се ражда през 1917 г. в семейството на беден полски емигрант, ковач по пр...

Домашните алергени

Зад четирите стени на жилището ни виреят много източници на дихателни алергии, които буквално се развихрят през по-студените сезони на годината. Акари, плесени, прах, животински косми... все повече хо...

Вашите рецепти за плодови сладкиши

ЖУЛИЕТА ЯХДЖИЯН, гр. СОФИЯ Кейк с ябълки Прoдукти: 3 ч.ч. обелени и настъргани ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едросмлени орехи, 1 бакпулвер, малко настърг...

Начало