Агнешко с ориз на фурна
Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото парче месо в подсолена вода. В половината от олиото задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме ориза и пържим, докато зърната станат прозрачни. Сипваме наситнения девисил. Разстиламе сместа в тавичка, слагаме отгоре парчето месо и го намазваме с останалата мазнина. Наливаме от бульона, в който сме варили месото, до 2/3 от височината на продуктите. Печем в умерена фурна, като от време на време обливаме със соса от тавата.
Агнешко печено магдонозлия
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката или бутчето, 2 връзки пресен лук, 3 връзки магданоз, 3 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го слагаме да се полусвари с малко вода. Когато възври, посоляваме. След като поомекне месото, изваждаме го, слагаме го в тавичка, поръсваме с червен пипер и прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз. Заливаме с бульона от месото, опитваме на сол, поливаме с 2-3 с.л. олио и печем в умерена фурна, докато месото се зачерви, а сосът се сгъсти до каша.
Агнешко печено със зеленчуци
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 100 г краве масло, 2 връзки зелен лук, 2 моркова, 1 ч.ч. зелен грах, 1 тиквичка, 5-6 пресни картофа, 1 к.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчето, подсушаваме го и го натриваме с черен пипер и сол. Заливаме го с разтопеното масло, наливаме вода до 2/3 от височината му и печем в силна фурна, като през 10 мин обръщаме бутчето, за да се зачерви от всички страни. После разстиламе около него ситно нарязания лук, морковите, нарязани на кубчета, сварения и отцеден грах, тиквичката, нарязана на тънки колелца, целите картофчета и наситнения магданоз. Наливаме топла вода до 2/3 от височината на бутчето, добавяме виното и печем в умерена фурна, докато зеленчуците напълно омекнат.
Агнешко печено с яйца
Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 350 г ягорида, 4 яйца, 1 пакетче краве масло, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме обезкостеното месо, поръсваме го с червен пипер и сол и го слагаме в пръстен гювеч. След това го намазваме с маслото, напръскваме го с вода и печем в умерена фурна, като от време на време поливаме с изпуснатия от него сок. Заливаме добре изпеченото месо с разбитите яйца, които сме смесили с изцедения от ягоридата сок. След това слагаме отново във фурната за 1-2 минути, за да се запекат яйцата.
Агнешко бутче с бира
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от бутчето, 150 г краве масло, 2-3 глави лук, 2 домата, 1 л бира, 250 г агнешки дреболийки, 300 г ориз, 60 г орехови ядки, черен пипер, подправки на вкус, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето и го киснем около 1 час в бирата. Нарязваме на дребно лука и дреболийките и заедно с ориза ги задушаваме в част от маслото. Като омекнат добавяме нарязаните домати и заливаме с част от бирата, в която е киснало бутчето. Прибавяме накълцаните орехи и задушаваме още 5-6 мин. С уврялата плънка напълваме бутчето и го зашиваме. Печем в умерено загрята фурна. Когато бутчето се позапече, посоляваме и намазваме с останалото масло. От време на време го поливаме с останалата бира.
Агнешко бутче със зеленчуци
Прoдукти: 500 г агнешко месо от бутчето, 1 морков, 2 праза, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 домата, 2 с.л. олио, 30 г краве масло, 30 г сланина, 1 връзка ароматни треви /мащерка и магданоз/, 1 ч.ч. месен бульон, 1-2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета сланината, моркова, бялата част на праза, обелените домати, лука и чесъна. Запържваме леко лука и сланината в смес от олио и масло. Прибавяме праза и морковите и пържим до пожълтяване. Слагаме агнешкото месо и го изпържваме от всички страни. Прибавяме доматите, ароматните треви, сол и черен пипер на вкус. Наливаме бульона и възваряваме. Покриваме тавичката с фолио и печем ястието в слаба фурна до омекване. Десетина минути преди да извадим от фурната, отстраняваме фолиото поръсваме с галета и ситно нарязан магданоз и допичаме.
Агнешко бутче с кисело мляко
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 1 кофичка овче кисело мляко, 5 яйца, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и осоляваме бутчето, заливаме го с мазнината и го печем в силна фурна. По време на печенето неколкократно обръщаме и поливаме с топла вода и със сока от печенето. Преди да извадим бутчето, поръсваме със смлян черен пипер и заливаме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Оставяме леко да се запекат яйцата, изваждаме и поръсваме с магданоз.
Агнешко бутче със сос от копър
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 1 глава лук, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 непълна ч.л. смлян бахар, 1 с.л. захар, 1 ч.ч. червено сухо вино, 1 с.л. олио, половин пакетче краве масло, сол; зa соса: 1 връзка копър, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. брашно, 2-3 с.л. сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчето, слагаме го в дълбок съд и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязания лук, подправките, захарта, олиото и виното /не слагаме сол/. Оставяме го да престои едно денонощие като от време на време го обръщаме. След това изваждаме бутчето, посоляваме го, намазваме го с маслото и го увиваме в алуминиево фолио. Слагаме го в тавичка и печем 2 часа в умерена фурна. Накрая освобождаваме от фолиото и допичаме още 10-15 мин. Отделно приготвяме соса, като запържваме в сгорещеното масло ситно нарязания копър. Прибавяме брашното и също леко го запържваме. Разреждаме получената смес с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме готовия сос от огъня, прибавяме сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме изпеченото бутче на порции и го поднасяме, залято със соса.
Агнешки бут с боб и спанак
Прoдукти: 1 агнешки бут /около 2 кг/, 8 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 400 г спанак, 400 г шарен боб, 400 г бял боб, 2 стръка розмарин, 1 ч.л. бял /или зелен/ пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме половината чесън на тънки ивички и шпиковаме с него бутчето. В широк съд с дебело дъно загряваме зехтина. Запържваме в него нарязания спанак и останалия чесън. Щом спанакът поомекне, прибавяме сварения и отцеден боб, розмаринът и пипера. Слагаме отгоре бутчето, посоляваме, покриваме с алуминиево фолио и печем 3-4 часа при температура 150°С.
Мариновано агнешко бутче по тракийски
Прoдукти: 1 агнешко бутче, няколко резена сланина, 1 морков, 2-3 скилидки чесън; зa маринатата: 2 глави лук, 2 моркова, 2 скилидки чесън, 4 клончета магданоз, 2 дафинови листа, мащерка, сол, черен пипер на зърна, 1 карамфилче, 1 щипка индийско орехче, 1 к.ч. оцет, 1 к.ч. олио; масло за намазване, червен пипер за поръсване, 1,5 с.л. доматено пюре за заливане.
Нaчин на приготвяне: Набождаме агнешкото бутче с резенчета сланина, пръчици морков, парченца чесън и го оставяме за 24 часа на студено място, покрито със следната марината - ситно нарязан лук, моркови на колелца, счукани скилидки чесън, подправките, оцета и олиото. Обръщаме бутчето няколко пъти, като гледаме да е покрито с маринатата. Отцеждаме бутчето, намазваме го от всички страни с масло и поръсваме с червен пипер. слагаме го в тавичка заедно с маринатата. Заливаме с 1,5 ч.ч. топла вода, в която сме разтворили доматеното пюре. Печем в умерена фурна, като от време на време поливаме бутчето със соса от тавичката.
Агнешки гърди, пълнени с дреболии
Прoдукти: 1 кг агнешки гърди, 250 г агнешки дреболии, половин пакетче краве масло, 100 г ориз, 50 г стафиди, 1-2 връзки пресен лук, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме агнешките гърдички. С остър нож правим прорез от страната на отсечените ребра между месото и ребрата, така че да получим кухина. Отделно сваряваме почистените дреболии в подсолена вода и ги нарязваме на ситно. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Добавяме ориза и също го позапържваме. След това слагаме дреболиите и стафидите, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме малко от бульона, в който сме варили дреболиите, и задушаваме плънката, докато оризът поомекне. После напълваме гърдичките и ги зашиваме с канап. Слагаме ги в тавичка, посоляваме ги, намазваме ги з мазнина и ги печем в умерена фурна. Когато течността се поизпари и повърхността се позачерви, наливаме отстрани в тавата по малко топла вода. По време на печенето периодично обливаме гърдите със соса от тавичката.
Агнешко с картофи на фурна
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката или от бута, 1 кг картофи, 3-4 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме агнешката плешка или бутче и го слагаме да се вари в широка тенджера с малко вода. Като възври водата, посоляваме месото. Варим, докато месото полуомекне, след това го изваждаме в тавичка. Изчистваме картофитe, нарязваме ги на колелца и ги нареждаме около месото. Наливаме водата, в която е вряло месото, опитваме на сол, поръсваме с червен пипер картофите и месото, поливаме с 3-4 с.л. олио и печем в умерена фурна.
Агнешка плешка, пълнена с ябълки
Прoдукти: 2 кг обезкостена агнешка плешка, 3 с.л. зехтин, 2 ябълки, 200 г смлени орехови ядки, 1 глава лук, 1 с.л. краве масло, 3 с.л. счукан сухар, 1 ч.л. мащерка, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Обелваме ябълките, нарязваме ги на дребни кубчета и ги смесваме с натрошения сухар, смлените орехи, наситнения магданоз, мащерката и лимоновия сок. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Оформяме от месото правоъгълно парче и го натриваме с черен пипер и сол. Разпределяме плънката върху месото и го навиваме на руло, което завързваме с конец и намазваме със зехтина. Слагаме рулото в намаслена тавичка и печем 1 час във фурна, загрята до 200°С.
Агнешка плешка с орехи
Прoдукти: 1 кг агнешка плешка, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол; зa соса: 150 г смлени орехи, 2 с.л. олио, 1 с.л. студена вода, 150 г сметана, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме месото, натриваме го с черен пипер и сол и го слагаме в тавичка. Заливаме с разтопеното масло и 1 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Отделно смесваме смлените орехи с олиото и водата. Поръсваме с индийското орехче, черен пипер и сол, добавяме сметаната и разбиваме с миксер до получаване на гладка смес. Ако сосът стане много гъст, разреждаме с прясно мляко или течна сметана. Можем да сервираме изпечената плешка топла или студена. Ореховия сос поднасяме отделно.
Агнешка плешка с пълнеж от кайсии
Прoдукти: 1 агнешка плешка, 30 г краве масло, черен пипер, сол; зa плънката: 250 г ориз, 150 г сушени кайсии, 2 с.л. стафиди, 2 с.л. бадеми, 1щипка канела, 1 щипка кориандър, 1 щипка джинджифил, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме кайсиите във вода за няколко часа и ги нарязваме на дребно. Бланшираме бадемите. В агнешката плешка оформяме “джоб” и подправяме със сол и пипер отвътре и отвън. Сваряваме ориза в подсолена вода, изцеждаме го и прибавяме останалите продукти за плънката. Напълваме плешката и зашиваме отвора с конец. Намазваме отгоре с разтопеното масло и печем в умерена фурна.
Агнешка плешка със спанак
Прoдукти: 500 г агнешка плешка, 60 г олио, 1/2 с.л. брашно, 1 малка глава лук, 500 г спанак, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме измитото месо в малко подсолена вода до полуомекване. Изваждаме и нарязваме на парченца. Нарязваме почистения спанак на едро и го поставяме с месото в лука, който предварително сме запържили. Поръсваме брашно, черен пипер, наливаме малко от бульона, в който сме варили месото и печем под похлупак в гореща фурна до омекване.
Агнешки ребърца с горчица
Прoдукти: 1 агнешки котлет с 8 ребра, 2 с.л. мед, 3 с.л. дижонска горчица, 200 г галета, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Застиламе тава за печене с фолио и поставяме ребърцата с тлъстинката нагоре. Смесваме меда с горчицата и равномерно намазваме ребърцата. Разбъркваме галетата със солта и черния пипер. Поръсваме ребърцата и леко натискаме, за да се образува коричка. Печем не повече от 30 мин на 220°С.
Агнешко бутче по унгарски
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 1 пакетче краве масло, 1-2 глави лук, 1 сурово яйце, 1 твърдо сварено яйце, 1 морков, 10 г шунка, 1 ч.л. червен пипер, 1 кофичка сметана, 100 г шунка, индийско орехче, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме бутчето и изваждаме костта. Обираме месото около костта и го смиламе два пъти заедно с лука. Към така получената кайма прибавяме нарязаната на ситно шунка, сол, червен и черен пипер, настъргано индийско орехче, суровото яйце, настъргания морков, ситно нарязан магданоз и твърдо свареното яйце, също ситно нарязано. Разбъркваме сместа и с нея пълним бутчето. Завързваме напълненото бутче и го запържваме от всички страни в сгорещеното масло. След това слагаме бутчето в тавичка с малко мазнина и печем в силна фурна. Когато го извадим от фурната, освобождаваме от канапа и нарязваме на филийки, които заливаме със соса от печенето, размесен със сметаната.
Как да научим детето да цени себе си? Това е и лесно, и сложно едновременно. Всъщност детето трябва да се обича истински и правилно да се възпитава. Тогава половината от самоуважението ще „проникне” ...
Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...
Брюкселски медальон Прoдукти: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпъ...
Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Появява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на ...