Агнешко печено
Агнешко с ориз на фурна
Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото парче месо в подсолена вода. В половината от олиото задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме ориза и пържим, докато зърната станат прозрачни. Сипваме наситнения девисил. Разстиламе сместа в тавичка, слагаме отгоре парчето месо и го намазваме с останалата мазнина. Наливаме от бульона, в който сме варили месото, до 2/3 от височината на продуктите. Печем в умерена фурна, като от време на време обливаме със соса от тавата.
Агнешко печено магдонозлия
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката или бутчето, 2 връзки пресен лук, 3 връзки магданоз, 3 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го слагаме да се полусвари с малко вода. Когато възври, посоляваме. След като поомекне месото, изваждаме го, слагаме го в тавичка, поръсваме с червен пипер и прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз. Заливаме с бульона от месото, опитваме на сол, поливаме с 2-3 с.л. олио и печем в умерена фурна, докато месото се зачерви, а сосът се сгъсти до каша.
Агнешко печено със зеленчуци
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 100 г краве масло, 2 връзки зелен лук, 2 моркова, 1 ч.ч. зелен грах, 1 тиквичка, 5-6 пресни картофа, 1 к.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчето, подсушаваме го и го натриваме с черен пипер и сол. Заливаме го с разтопеното масло, наливаме вода до 2/3 от височината му и печем в силна фурна, като през 10 мин обръщаме бутчето, за да се зачерви от всички страни. После разстиламе около него ситно нарязания лук, морковите, нарязани на кубчета, сварения и отцеден грах, тиквичката, нарязана на тънки колелца, целите картофчета и наситнения магданоз. Наливаме топла вода до 2/3 от височината на бутчето, добавяме виното и печем в умерена фурна, докато зеленчуците напълно омекнат.
Агнешко печено с яйца
Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 350 г ягорида, 4 яйца, 1 пакетче краве масло, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме обезкостеното месо, поръсваме го с червен пипер и сол и го слагаме в пръстен гювеч. След това го намазваме с маслото, напръскваме го с вода и печем в умерена фурна, като от време на време поливаме с изпуснатия от него сок. Заливаме добре изпеченото месо с разбитите яйца, които сме смесили с изцедения от ягоридата сок. След това слагаме отново във фурната за 1-2 минути, за да се запекат яйцата.
Агнешко бутче с бира
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от бутчето, 150 г краве масло, 2-3 глави лук, 2 домата, 1 л бира, 250 г агнешки дреболийки, 300 г ориз, 60 г орехови ядки, черен пипер, подправки на вкус, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето и го киснем около 1 час в бирата. Нарязваме на дребно лука и дреболийките и заедно с ориза ги задушаваме в част от маслото. Като омекнат добавяме нарязаните домати и заливаме с част от бирата, в която е киснало бутчето. Прибавяме накълцаните орехи и задушаваме още 5-6 мин. С уврялата плънка напълваме бутчето и го зашиваме. Печем в умерено загрята фурна. Когато бутчето се позапече, посоляваме и намазваме с останалото масло. От време на време го поливаме с останалата бира.
Агнешко бутче със зеленчуци
Прoдукти: 500 г агнешко месо от бутчето, 1 морков, 2 праза, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 домата, 2 с.л. олио, 30 г краве масло, 30 г сланина, 1 връзка ароматни треви /мащерка и магданоз/, 1 ч.ч. месен бульон, 1-2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета сланината, моркова, бялата част на праза, обелените домати, лука и чесъна. Запържваме леко лука и сланината в смес от олио и масло. Прибавяме праза и морковите и пържим до пожълтяване. Слагаме агнешкото месо и го изпържваме от всички страни. Прибавяме доматите, ароматните треви, сол и черен пипер на вкус. Наливаме бульона и възваряваме. Покриваме тавичката с фолио и печем ястието в слаба фурна до омекване. Десетина минути преди да извадим от фурната, отстраняваме фолиото поръсваме с галета и ситно нарязан магданоз и допичаме.
Агнешко бутче с кисело мляко
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 1 кофичка овче кисело мляко, 5 яйца, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и осоляваме бутчето, заливаме го с мазнината и го печем в силна фурна. По време на печенето неколкократно обръщаме и поливаме с топла вода и със сока от печенето. Преди да извадим бутчето, поръсваме със смлян черен пипер и заливаме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Оставяме леко да се запекат яйцата, изваждаме и поръсваме с магданоз.
Агнешко бутче със сос от копър
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 1 глава лук, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 непълна ч.л. смлян бахар, 1 с.л. захар, 1 ч.ч. червено сухо вино, 1 с.л. олио, половин пакетче краве масло, сол; зa соса: 1 връзка копър, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. брашно, 2-3 с.л. сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчето, слагаме го в дълбок съд и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязания лук, подправките, захарта, олиото и виното /не слагаме сол/. Оставяме го да престои едно денонощие като от време на време го обръщаме. След това изваждаме бутчето, посоляваме го, намазваме го с маслото и го увиваме в алуминиево фолио. Слагаме го в тавичка и печем 2 часа в умерена фурна. Накрая освобождаваме от фолиото и допичаме още 10-15 мин. Отделно приготвяме соса, като запържваме в сгорещеното масло ситно нарязания копър. Прибавяме брашното и също леко го запържваме. Разреждаме получената смес с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме готовия сос от огъня, прибавяме сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме изпеченото бутче на порции и го поднасяме, залято със соса.
Агнешки бут с боб и спанак
Прoдукти: 1 агнешки бут /около 2 кг/, 8 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 400 г спанак, 400 г шарен боб, 400 г бял боб, 2 стръка розмарин, 1 ч.л. бял /или зелен/ пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме половината чесън на тънки ивички и шпиковаме с него бутчето. В широк съд с дебело дъно загряваме зехтина. Запържваме в него нарязания спанак и останалия чесън. Щом спанакът поомекне, прибавяме сварения и отцеден боб, розмаринът и пипера. Слагаме отгоре бутчето, посоляваме, покриваме с алуминиево фолио и печем 3-4 часа при температура 150°С.
Мариновано агнешко бутче по тракийски
Прoдукти: 1 агнешко бутче, няколко резена сланина, 1 морков, 2-3 скилидки чесън; зa маринатата: 2 глави лук, 2 моркова, 2 скилидки чесън, 4 клончета магданоз, 2 дафинови листа, мащерка, сол, черен пипер на зърна, 1 карамфилче, 1 щипка индийско орехче, 1 к.ч. оцет, 1 к.ч. олио; масло за намазване, червен пипер за поръсване, 1,5 с.л. доматено пюре за заливане.
Нaчин на приготвяне: Набождаме агнешкото бутче с резенчета сланина, пръчици морков, парченца чесън и го оставяме за 24 часа на студено място, покрито със следната марината - ситно нарязан лук, моркови на колелца, счукани скилидки чесън, подправките, оцета и олиото. Обръщаме бутчето няколко пъти, като гледаме да е покрито с маринатата. Отцеждаме бутчето, намазваме го от всички страни с масло и поръсваме с червен пипер. слагаме го в тавичка заедно с маринатата. Заливаме с 1,5 ч.ч. топла вода, в която сме разтворили доматеното пюре. Печем в умерена фурна, като от време на време поливаме бутчето със соса от тавичката.
Агнешки гърди, пълнени с дреболии
Прoдукти: 1 кг агнешки гърди, 250 г агнешки дреболии, половин пакетче краве масло, 100 г ориз, 50 г стафиди, 1-2 връзки пресен лук, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме агнешките гърдички. С остър нож правим прорез от страната на отсечените ребра между месото и ребрата, така че да получим кухина. Отделно сваряваме почистените дреболии в подсолена вода и ги нарязваме на ситно. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Добавяме ориза и също го позапържваме. След това слагаме дреболиите и стафидите, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме малко от бульона, в който сме варили дреболиите, и задушаваме плънката, докато оризът поомекне. После напълваме гърдичките и ги зашиваме с канап. Слагаме ги в тавичка, посоляваме ги, намазваме ги з мазнина и ги печем в умерена фурна. Когато течността се поизпари и повърхността се позачерви, наливаме отстрани в тавата по малко топла вода. По време на печенето периодично обливаме гърдите със соса от тавичката.
Агнешко с картофи на фурна
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката или от бута, 1 кг картофи, 3-4 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме агнешката плешка или бутче и го слагаме да се вари в широка тенджера с малко вода. Като възври водата, посоляваме месото. Варим, докато месото полуомекне, след това го изваждаме в тавичка. Изчистваме картофитe, нарязваме ги на колелца и ги нареждаме около месото. Наливаме водата, в която е вряло месото, опитваме на сол, поръсваме с червен пипер картофите и месото, поливаме с 3-4 с.л. олио и печем в умерена фурна.
Агнешка плешка, пълнена с ябълки
Прoдукти: 2 кг обезкостена агнешка плешка, 3 с.л. зехтин, 2 ябълки, 200 г смлени орехови ядки, 1 глава лук, 1 с.л. краве масло, 3 с.л. счукан сухар, 1 ч.л. мащерка, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Обелваме ябълките, нарязваме ги на дребни кубчета и ги смесваме с натрошения сухар, смлените орехи, наситнения магданоз, мащерката и лимоновия сок. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Оформяме от месото правоъгълно парче и го натриваме с черен пипер и сол. Разпределяме плънката върху месото и го навиваме на руло, което завързваме с конец и намазваме със зехтина. Слагаме рулото в намаслена тавичка и печем 1 час във фурна, загрята до 200°С.
Агнешка плешка с орехи
Прoдукти: 1 кг агнешка плешка, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол; зa соса: 150 г смлени орехи, 2 с.л. олио, 1 с.л. студена вода, 150 г сметана, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме месото, натриваме го с черен пипер и сол и го слагаме в тавичка. Заливаме с разтопеното масло и 1 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Отделно смесваме смлените орехи с олиото и водата. Поръсваме с индийското орехче, черен пипер и сол, добавяме сметаната и разбиваме с миксер до получаване на гладка смес. Ако сосът стане много гъст, разреждаме с прясно мляко или течна сметана. Можем да сервираме изпечената плешка топла или студена. Ореховия сос поднасяме отделно.
Агнешка плешка с пълнеж от кайсии
Прoдукти: 1 агнешка плешка, 30 г краве масло, черен пипер, сол; зa плънката: 250 г ориз, 150 г сушени кайсии, 2 с.л. стафиди, 2 с.л. бадеми, 1щипка канела, 1 щипка кориандър, 1 щипка джинджифил, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме кайсиите във вода за няколко часа и ги нарязваме на дребно. Бланшираме бадемите. В агнешката плешка оформяме “джоб” и подправяме със сол и пипер отвътре и отвън. Сваряваме ориза в подсолена вода, изцеждаме го и прибавяме останалите продукти за плънката. Напълваме плешката и зашиваме отвора с конец. Намазваме отгоре с разтопеното масло и печем в умерена фурна.
Агнешка плешка със спанак
Прoдукти: 500 г агнешка плешка, 60 г олио, 1/2 с.л. брашно, 1 малка глава лук, 500 г спанак, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме измитото месо в малко подсолена вода до полуомекване. Изваждаме и нарязваме на парченца. Нарязваме почистения спанак на едро и го поставяме с месото в лука, който предварително сме запържили. Поръсваме брашно, черен пипер, наливаме малко от бульона, в който сме варили месото и печем под похлупак в гореща фурна до омекване.
Агнешки ребърца с горчица
Прoдукти: 1 агнешки котлет с 8 ребра, 2 с.л. мед, 3 с.л. дижонска горчица, 200 г галета, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Застиламе тава за печене с фолио и поставяме ребърцата с тлъстинката нагоре. Смесваме меда с горчицата и равномерно намазваме ребърцата. Разбъркваме галетата със солта и черния пипер. Поръсваме ребърцата и леко натискаме, за да се образува коричка. Печем не повече от 30 мин на 220°С.
Агнешко бутче по унгарски
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 1 пакетче краве масло, 1-2 глави лук, 1 сурово яйце, 1 твърдо сварено яйце, 1 морков, 10 г шунка, 1 ч.л. червен пипер, 1 кофичка сметана, 100 г шунка, индийско орехче, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме бутчето и изваждаме костта. Обираме месото около костта и го смиламе два пъти заедно с лука. Към така получената кайма прибавяме нарязаната на ситно шунка, сол, червен и черен пипер, настъргано индийско орехче, суровото яйце, настъргания морков, ситно нарязан магданоз и твърдо свареното яйце, също ситно нарязано. Разбъркваме сместа и с нея пълним бутчето. Завързваме напълненото бутче и го запържваме от всички страни в сгорещеното масло. След това слагаме бутчето в тавичка с малко мазнина и печем в силна фурна. Когато го извадим от фурната, освобождаваме от канапа и нарязваме на филийки, които заливаме със соса от печенето, размесен със сметаната.
Автор: recepty.bg