СОЛЕНИ ТОРТИ
Доматена терина с босилек и сирене
Прoдукти: 1 кг домати, 600 г краве сирене, по 2 печени и белени чушки – зелени и червени, по 6 маслини – зелени и черни, 2 малки патладжана, 3 сварени яйчни белтъка, 1 стрък зелен лук, 2 стръка копър, 2-3 стръка босилек, 1 ч.л. нарязана мащерка, 3 скилидки чесън, 18-20 г желатин, 100 мл ароматизирано олио или зехтин, подправки на вкус.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на филийки. Отстраняваме, доколкото можем, семките и редим върху решето, като отдолу слагаме тавичка, за да събира оттичащия се сок. Нарязваме патладжаните по дължина и ги оставяме 30 мин да се отцеждат. Измиваме ги неколкократно с подсолена вода и после ги изпичаме от двете страни в тавичка с малко мазнина.
Наситняваме лука, чесъна и зелениите. Чушките срязваме и правим правоъгълничета, а това, което остава от тях, накълцваме и смесваме с натрошеното сирене и половината зелении. Отстраняваме костилките на маслините и режем зелени и черни ивички. Яйчните белтъци настъргваме на едро ренде, а желатина разтваряме във вода, като го оставяме да кисне 15-20 мин, за да набъбне. После го прибавяме към отцедения доматен сок, наливаме вода и варим на водна баня.
Навлажняваме дъното на продълговата тясна форма и го покриваме с хартия. Редим последователни пластове от патладжанените ленти, зелениите, сиренето и т.н. Между пластовите ръсим желираща смес. Завършваме с доматените колелца, поръсени с белтъци и зелении. Оставяме терината да престои 1 нощ в хладилник. На следващия ден я поднасяме, нарязана на филийки.
Зеленчукова терина
Прoдукти: 2 малки тиквички, 2 малки патладжана, 6-10 скилидки чесън, 5 домата, 100 г спанак, 4 твърдо сварени яйца, 1 1/2ч.ч. вино, 10-12 черни маслини, 1 стрък босилек, 1 стрък мащерка, 2-5 стръка копър, желатин, олио, подправки.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните и тиквичките по дължина и ги изпържваме в сгорещеното олио. Обелваме доматите и ги нарязваме на парченца, като отстраняваме семената. Запържваме заедно с наситнените чесън и мащерка. Когато течността се поизпари, сипваме виното и захлупваме за 1-2 мин. Прибавяме останалите ситно нарязани зелении, подправяме с черен пипер и сол и наливаме още малко мазнина, ако има нужда. Съединяваме с претварително разтворения желатин. Бланшираме спанака и го нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно също така маслините и твърдо сварените яйца.
В навлажнена продълговата форма редим на последователни пластове патладжаните и тиквичките, като между тях разстиламе доматено желе, яйцата и спанака. Най-отгоре завършваме с патладжанен пласт, поръсен със зелении. Покриваме с тънък пласт доматено желе и оставяме терината за 1 нощ в хладилника. След това внимателно изваждаме и нарязваме на филии.
Зеленчукова шарлота
Прoдукти: 8 чушки с различен цвят, 1 голям домат, 1 ч.ч. сметана, 1 к.ч. натрошено сирене, 1-2 стръка копър, 1 листенце босилек, 1/3 кубче натрошен зеленчуков бульон, 1 ч.ч. кьопоолу, 2-3 скилидки чесън, 3-4 с.л. смлени орехови ядки, 1 кутия майонеза с вкус на топено сирене, по половин филия черен и бял хляб, 10-15 г желатин.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги нарязваме на широки ленти. Подреждаме лентите по стените на салатиера или форма за пудинг и я слагаме за кратко вхладилник. Разтваряме желатина в студена вода или вино. Разделяме го на 3 части.
Разбъркваме първата част с натрошеното сирене, обеления и нарязан домат, наситнените зелении и сметаната. Овкусяваме, разбъркваме и разстиламе внимателно върху чушките. Пак слагаме в хладилника, като работим много бързо, защото желатинът ще се стегне.
Втората част от него объркваме с кьопоолуто, ситно нарязания чесън и половината от майонезата. Овкусяваме, разбъркваме и разстиламе във формата.
Третият пласт е от кубченцата пресен хляб, останалата майонеза, поразредена с леко затоплена водичка, и желатина. Покриваме с домакинско фолио и оставяме в хладилника поне за 6-7 часа. След това внимателно изваждаме и нарязваме на филии.
Многоцветна торта “Ася”
Прoдукти: 1 кг картофи, 1 голяма глава лук, 2 твърдо сварени яйца, 2 сварени моркова, 2 кисели краставички, 1 червена печена чушка, 5 с.л. краве масло, 5 с.л. сметана, 1 майонеза, 3 с.л. смлени орехи, 3 с.л. настъргано сирене, 2 с.л. наситнени зелении, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: В подсолена вода сваряваме картофите. Обелваме ги и ги прекарваме през преса, заедно със запечения лук. Посоляваме, добавяме маслото и сметаната. Разделяме сместа на 3 части. Към първата част прибавяме орехите и претритите жълтъци. Разстиламе я в намаслена форма за торта. Отгоре разпределяме дребни кубчета от киселите краставички, белтъците и морковите.
Оцветяваме втората част от тортата със смляната червена чушка, червения пипер и доматеното пюре. Разпределяме я с лопатка отгоре. Поръсваме настърганото сирене и отгоре покриваме с останалата картофена смес, оцветена в зелено с наситнените свежи зелении по наш избор. Намазваме тортата с майонеза и украсяваме с розички от сварени моркови, листенца от зелени маслини, кисели краставички, стръкчета магданоз, мента, копър или босилек.
Пикантна торта за мезе
Прoдукти: 200 г брашно, 150 г краве масло, 2 яйца, 1 бакпулвер, 1 с.л. прясно смлени корени за супа, черен и червен пипер, сол; зa плънката: 3 яйца, 3 с.л. кетчуп, 250 г ситно нарязана шунка, 1 ч.ч. изцедено кисело мляко, 2 с.л. нишесте, 1 глава лук, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме гладко тесто от маслото, брашното, яйцата, смлените корени за супа, бакпулвера, сол, черен и червен пипер. Оставяме го да престои около 30 мин и след това го разстиламе на дъното на намаслена форма за торта, като околовръст оставяме ръбче с височина 2 см.
Приготвяме плънка от разбитите яйца, кетчупа, ситно нарязаната шунка, лука, настърган на ренде, изцеденото кисело мляко, нишестето, ким и сол на вкус. Разстиламе плънката върху тестото и печем тортата в предварително загрята умерена фурна, като през първите 5-6 мин я покриваме с хартия.
Руло ордьовър
Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 3 скилидки чесън, 1 малка прясна краставичка, 2 твърдо сварени яйца, 1 твърд домат, 30-35 г орехови ядки, 20 г лютика /пикантна лютеница/, 3-4 стръкчета копър, половин връзка магданоз, босилек, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме размекнатото масло с изварата, счукания чесън, наситнените магданоз, копър и босилек, обелената и ситно нарязана краставица, скълцаните домати и яйцата, нарязани на дребни кубчета. Подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол на вкус.
Измесваме като тесто, като постепенно сипваме смлените орехи. Разстиламе сместа върху намаслено фолио и я навиваме на стегнато руло. Отстраняваме фолиото и намазваме рулото с лютика. Оставяме го няколко часа в хладилника и го поднасяме, нарязано на коси филийки.
Солена палачинкова торта
Прoдукти: 3 яйца, 7 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 щипка сол; за плънкатa: 100 г руска салата, 3 яйца, 150 г шунка, 2 мариновани червени чушки, 50 г сирене “Крема”; зa украсата: 250 г майонеза, 60-70 г настърган кашкавал, клончета магданоз.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, прибавяме към тях брашното, млякото и солта, разбъркваме и от получената рядка каша изпържваме 6 палачинки. Нареждаме палачинките една върху друга като между първата и втората палачинка разстиламе сварените и нарязани на кръгчета яйца, между втората и третата – нарязаната на тънки филийки шунка /или салам/, между следващите – руската салата, след това - червените чушки, а между последните две палачинки разстиламе сиренето. Най-отгоре намазваме тортата с майонеза, поръсваме я с настърган кашкавал и украсяваме с магданозени клончета.
Солена торта
Прoдукти: 4 сварени яйца, 100 г пилешка шунка, бялото месо от 1 пушено пиле, 1 опаковка майонеза, 50 г кашкавал, 500 г дребни картофчета, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме яйцата, шунката и бялото месо от пилето на кубчета и прибавяме подправената с лимонов сок майонеза. Разбъркваме и оформяме в подходяща чиния. Поръсваме с настъргания кашкавал. Наоколо правим венец от сварените картофчета, посолени и оваляни в ситно нарязан магданоз.
Солена торта с варено месо
Прoдукти: 25 г мая за хляб, 1/2к.ч. хладко прясно мляко, 550 г брашно, 1 пакетче разтопено краве масло, 4 яйца, 1 щипка сол; зa плънката: 150 г шунка, 100 г краве масло, 200 г варено свинско месо, 200 мл бульон от вареното месо, 30 мл олио, 2 глави лук, черен пипер; зa гарниране: 16 тънко изрязани филийки шунка, 1 твърдо сварено яйце, 1-2 кисели краставички, 1-2 с.л. галета, 700 г извара.
Нaчин на приготвяне: Размиваме в млякото с малко брашно и я оставяме да втаса. Омесваме тесто от брашното, втасалата мая, маслото, яйцата и солта. Оставяме го да втаса в намаслена форма за торта. После изпичаме блат в умерено загрята фурна и го оставяме да изстине. През това време шунката на дребни парченца и я размесваме с разбитото масло. Отделно нарязваме лука наситно и го изпържваме в олиото заедно с нарязаното на парченца месо.
Разрязваме изстиналия блат хоризонтално на 3 пласта. Между първия и втория пласт разстиламе шунката, а между втория и третия – изпърженото месо. Заливаме тортата с бульона, който сме подправили с черен пипер. Оставяме я на хладно да стегне. После я намазваме с отварата, а отстрани покриваме с галетата. Украсяваме тортата в средата с резенчета от яйцето, наредени като цветче. Около тях нареждаме кръгчета от киселите краставички, а по края слагаме навитите на рулца филийки от шунката.
Торта от макарони с плънка от колбаси
Прoдукти: 300 г макарони, 300 г колбаси от различни видове, 150 г сирене, 4 яйца, половин пакетче краве масло, 100 г кашкавал, 1 с.л. счукана мащерка /или чубрица/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим макароните в подсолена вода до полусваряване, изплакваме ги в гореща вода, отцеждаме ги и ги смесваме с половината масло. В намаслена форма за торта изсипваме половината от макароните и наръсваме с настърганото сирене, смесено с мащерката, а върху него разстиламе на равномерен пласт ситно нарязаните колбаси.
Покриваме с останалите макарони и заливаме с останалото разтопено масло и разбитите с малко сол яйца. Поръсваме с черен пипер, захлупваме и печем около 30 мин в предварително загрята силна фурна. Веднага след като извадим от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал. Поднасяме тортата с милански сос.
Торта от тиквички
Прoдукти: 1 кг тиквички, 1 кутия сирене “Фета”, 10-15 с.л. овкусена майонеза, 4-6 стръка копър, 10 скилидки чесън, 5-6 печени червени чушки, 1 червен домат, 1 зелен домат, по 10 черни и зелени маслини, подправки, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измиваме тиквичките, нарязваме ги на колелца и ги изпържваме в сгорещеното олио. Оставяме ги да се отцедят от излишната мазнина. След това във форма редим последователни пластове тиквички, резенчета сирене, кръгчета леко мариновани домати, лентички от печените чушки. Между пластовете мажем по малко майонеза. Най-отгоре слагаме лентички от маслините и поръсваме със скълцаните зелении и счукания чесън. Подправяме по избор и веднага слагаме тортата в хладилника. Сервираме я след няколко часа, нарязана на правоъгълни парчета.
Торта с гъби
Прoдукти: 500 г гъби, 200 г брашно, 2 пакетчета краве масло, 3 яйца, 150 г заквасена сметана, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и нарязваме гъбите на ивички, задушаваме ги в 150 г масло и малко вода. Щом добият златист цвят, отстраняваме от огъня и ги оставяме да изстинат. От брашното, останалото разтопено масло и малко сол омесваме тесто, което оставяме да престои 1 час.
После го разточваме на кора с големината на тавичката, в която ще го печем. Слагаме кората в тавата и разстиламе отгоре задушените гъби. Поливаме със смес от разбитите яйца, сметаната, черен пипер и сол. Печем при температура 200°С около 10 мин. След това намаляваме фурната на 180°С и печем още 15 мин.
Торта с кашкавал
Прoдукти: 1,4 кг картофи, 150 г кашкавал, 1 непълна ч.ч. сметана, 4-5 с.л. бели стафиди, 3 с.л. мастика, 2 с.л. меко масло, 1 с.л. кокосова мазнина, 3 стръка зелен лук, 2 яйца, 1 скилидка чесън, галета, подправки.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите с чесъна и ги пасираме,добавяйки маслото, сметаната, разбита с яйцата, наситнения зелен лук, 90 г от настъргания кашкавал и омекналите в мастиката стафиди. Разбиваме, докато получим гладка и пухкава смес, която подправяме на вкус.
Разстиламе половината в намаслена и поръсена с галета тавичката. Поръсваме малко кашкавал и покриваме с останалата картофена смес. Отгоре поръсваме кокосовата мазнина и останалия кашкавал, покриваме с фолио и запичаме 5 мин в умерено силна фурна. Отстраняваме фолиото и печем още 3-4 мин.
Торта с кашкавал, извара и сирене
Прoдукти: 400 г кашкавал, 400 г пушено сирене, 4 пакетчета сирене “Крема”, 1 малка кофичка заквасена сметана, 250 г извара, 200 г краве масло, 1с.л. сладък червен пипер, черен пипер, 2 големи връзки магданоз, 2-3 с.л. коняк, 5-6 домата, 200 г маслини.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пухкав крем размекнатото масло. Към него прибавяме изварата, сиренето “Крема”, сметаната и коняка. Разбъркваме добре сместа до хомогенна маса и я разделяме на 2 равни части. В едната слагаме червения пипер, а в другата ситно нарязания магданоз. Нарязваме кашкавала и пушеното сирене на тънки филийки.
На дъното на платото слагаме кашкавала, върху него червената смес /тази с червения пипер/, след това пушеното сирене , върху него зелената смес /с магданоза/. Заглаждаме тортата от всички страни. Украсяваме я с филии от доматите, маслини, клонки от магданоза. Отгоре и отстрани я поръсваме със ситно настърган кашкавал. Слагаме я в хладилника да се стегне.
Автор: recepty.bg