Още рецепти » Как се прави жив плет

 Как се прави жив плет

Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно. Първите години, поради слабото развитие на страничните клонки, се съкращават само вертикалните. През втората година рано на пролет резитбата се прави в зависимост от вида на височина 5-10 см за бавно растящите или 15 см за по-бързо растящите. Режат се младите леторасти, а също така се съкращават и някои странични клонки.
През следващите години е желателно резитбата да става на външни пъпки, като се отнема пак същата дължина. След това, докато се оформи живият плет, съкращавате на двойно по-голяма височина от първоначалната. Страничните стени се подравняват. След като се създаде желаната форма на живия плет и се получи нужната височина, се пристъпва към поддържащи операции. Те се състоят в текуща резитба през вегетацията (3-4 пъти).
Текущата резитба се извършва до строго определената проектна височина на живия плет. Тя се прави с големи метални ножици за жив плет, както и с моторни триони, които се използват при съвременното поддържане на зелените площи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Виновни са гените

Много заболявания и здравословни проблеми се предават по наследство. Акне, агресия, далтонизъм - хора с такива и доста други проблеми може би са имали бащи, майки и дядовци, страдащи от същото. Какво ...

Стрелицията в едър план

Биографията на едно от най-необичайните цветя на планетата – стрелицията – е тясно свързана с биографиите на много знаменити хора. В основата на тази забележителна история стои един известен английски...

НЮРНБЕРГ и блясъкът на Бавария

Неоспорима столица на Северна Бавария, Нюрнберг привлича целогодишно гости от всички краища на света. Претърпял огромни разрушения по време на Втората световна война, сега той е прекрасно възстановен ...

Постни ястия с патладжан

Имамбаялдъ Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар,...

Начало