Спаначени гозби
Бърканица
Прoдукти: 1 кг спанак, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка джоджен, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спанака (може да го смесим с лапад и киселец) с малко олио и сол. Отцеждаме и нарязваме. Смесваме ситно нарязаните копър, магданоз, пресен лук и джоджен с яйцата, киселото мляко и брашното. Прибавяме спанака, олиото, солта, черния и червения пипер. Разбъркваме, изсипваме в намазнена тавичка и печем 30 минути в умерена фурна.
Гъби със спанак
Прoдукти: 500 г гъби, 300 г спанак, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, сол, смлян черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязания на ситно лук и нарязаните на ситно скилидки чесън задушаваме в 2 с.л. олио. Прибавяме изчистения, измит и подсушен ориз. Пържим, докато оризът стане стъклен. Добавяме нарязаните на парченца гъби и нарязания на тънки ивички спанак. Задушаваме сместа на умерен огън, като бъркаме от време на време. Наливаме 4 ч.ч. топла вода и отначало на умерен, а след това на тих огън варим общо двайсетина минути. Накрая овкусяваме със сол и смлян черен пипер.
Зрял фасул със спанак
Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. зрял фасул, 500 г спанак, 1 глава лук, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. След това изплакваме и го възваряваме 5 мин в затворена тенджера под налягане. Прецеждаме го през гевгир, изплакваме го със студена вода и отново го връщаме в тенджерата. Прибавяме нарязания на ивички спанак и ситно нарязания лук, който предварително сме запържили в мазнината. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме и наливаме 1 к.ч. вряла вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин.
Каша от коприва и спанак
Прoдукти: 400 г млада коприва, 200 г спанак, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 к.ч. смлени орехи, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 4-5 скилидки чесън, 2 с.л. разтопено краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме копривата я сваряваме в малко подсолена вода. Отцеждаме, като запазваме отварата, и пасираме копривата. Отделно в половината от олиото задушаваме нарязания на ивички спанак. В останалото олио правим светла запръжка с брашното. Разреждаме с млякото и прибавяме спанака и копривата. Доливаме с отварата от копривата и варим на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Когато кашата се сгъсти, отстраняваме от огъня, посоляваме на вкус и поръсваме с настърганото сирене и орехите, смесени със счукания чесън. Заливаме с разтопеното масло и сервираме.
Накип от зелени треви
Прoдукти: 300 г лапад, 300 г спанак, 300 г киселец, 4 с.л. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 5-6 с.л. олио, 30 г краве масло, черен пипер, сол, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Запържваме 2 с.л. брашно в 3-4 с.л. олио. Прибавяме попарените и нарязани спанак, киселец и лапад и задушаваме 5 мин. Доливаме 1 ч.ч. прясно мляко и водата, в която са били попарени листата, заедно с 2 разбити яйца. Изсипваме във форма, постлана с намазнена хартия и варим на водна баня, докато сместа се отдели от стените. Отделно запържваме 2 равни с.л. брашно в 2 с.л. олио. Прибавяме 2 ч.ч. мляко. Варим 5-6 минути. Сваляме от огъня, прибавяме маслото и останалите яйца и подправяме със сол, черен пипер и лимонов сок. С тази смес заливаме накипа.
Ориз със зеленчуци и маслини
Прoдукти: 4-5 моркова, 1 глава лук, 3 домата, 1 двойна шепа млади листа от спанак, 200 г ориз, 100 г черни маслини, 5-6 с.л. зехтин, настърганата кора на 1 портокал, 4 с.л. портокалов сок, 3 с.л. ситно нарязан пресен джоджен, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в голямо количество подсолена вода. Щом омекне, прехвърляме в гевгир и оставяме да се отцеди. Нарязваме лука и морковите на парченца, разстиламе ги в тавата и поръсваме с 2-3 с.л. зехтин. Печем 15 мин в загрята на 200°С фурна. Поръсваме портокаловата кора, нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати и печем още 10 мин. Изваждаме от фурната и смесваме с нарязания спанак, обезкостените маслини и портокаловия сок. Поръсваме ориза с останалия зехтин, зелените подправки и черен пипер на вкус. Разбъркваме и изсипваме в чиниите за сервиране. Отгоре разпределяме зеленчуковата смес.
Ориз със спанак по индийски
Прoдукти: 350 г ориз, 250 г спанак, 2 с.л. олио, 100 г пържени фъстъци, 1 ч.л. смлян кориандър, 2 дафинови листа, 2 ч.л. сол, смлян черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Накисваме ориза 15 мин във вода, след което го изцеждаме много добре. Пускаме спанака го за 1-2 мин във вряща вода и го изплакваме със студена вода. Нарязваме го на ситно. Запържваме в сгорещената мазнина смления кориандър и натрошените дафинови листа, прибавяме ориза и пърржим още 4-5 мин, като непрекъснато бъркаме, за да може оризът да поеме мазнината. Добавяме спанака, разбъркваме, посоляваме и заливаме с 4 ч.ч. вряща вода. След като ястието заври, захлупваме и намаляваме огъня до най-слабо. Задушаваме 20 мин, без да отхлупваме и да бъркаме. Прибавяме фъстъците 5 мин преди оризът да е напълно готов. Отстраняваме ястието от огъня и поръсваме с черен пипер. Непосредствено преди да сервираме, разбъркваме внимателно с вилица.
Спанак с яйца и сирене
Прoдукти: 1 кг спанак, 3 супени лъжици олио, 2 връзки ситно нарязан пресен лук, 4 яйца, 2 чаени чаши прясно мляко, 100 г сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме спанака в подсолена вода и оставяме да се изцеди. В мазнината запържваме ситно нарязания лук, прибавяме и спанака да се позапържи и посоляваме. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото и натрошеното сирене, разбъркваме. С тази смес заливаме спанака, разбъркваме и изсипваме в тавичка. Печем в умерена фурна.
Спанак с яйца на фурна
Прoдукти: 600 г спанак, 8 яйца, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме спанака 15 мин във вряща подсолена вода и отцеждаме. Запържваме ситно нарязания лук и го прибавяме към спанака. Наливаме 1 к.ч. гореща вода, поръсваме с черен пипер и задушаваме около 15 мин на умерен огън. Когато спанакът остане на мазнина, отстраняваме от огъня, подправяме със сол и черен пипер и изсипваме в намаслена тавичка. Счукваме яйцата върху спанака, така че да запазят целостта си и запичаме 10 мин в умерена фурна. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.
Спанак с кисело мляко
Прoдукти: 2 кг спанак, 5 с.л. краве масло, 5 скилидки чесън, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на тънки ивички и го задушаваме в 4 с.л. масло. Подправяме със сол и черен пипер. Счукваме с малко сол чесъна и го объркваме с киселото мляко. В голяма чиния редим пласт спанак, пласт мляко. Последният пласт трябва да е млечен. Сгорещяваме последната лъжица масло, изпържваме в нея червения пипер и поливаме ястието.
Спаначено суфле
Прoдукти: 500 г спанак, 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. галета, 3 с.л. краве масло, 4 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в прясното мляко и го оставяме да изстине. Попарваме спанака в кипяща вода и отцеждаме. Нарязваме го на ситно и го запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме галетата и посоляваме. Разбъркваме ориза с разбитите яйца и в намаслена тавичка разстиламе пласт спанак, пласт ориз, отново спанак и отново ориз. Завършваме с пласт от спанак, слагаме тук там парченца масло и запичаме в умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с черен пипер.
Яхния от спанак
Прoдукти: 600 г спанак, 1 връзка пресен лук, 1 к.ч. олио, 250 г домати, половин к.ч. ориз, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на ивички. Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме настърганите доматите, ориза и спаначените ивички. Доливаме малко вода и посоляваме. Когато оризът се свари и ястието получи необходимата гъстота за яхния, изсипваме в чинии, заглаждаме с лъжица и гарнираме с парчета лимон.
Мусака от спанак и ориз
Прoдукти: 1 кг спанак, 1 к.ч. ориз, 60 г краве масло, 1 твърдо сварено яйце, 1-2 сурови яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. натрошено сирене, магданоз, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме спанака за 5 мин в подсолена вода. Отцеждаме и го нарязваме на ситно. Прибавяме 1 с.л. разтопено масло, нарязаното на ситно твърдо сварено яйце, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отделно сваряваме в подсолена вода ориза. Смесваме го с натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. В намаслена тавичка разстиламе пласт от оризовата смес. Върху ориза разстиламе спанак и продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре завършваме с пласт от спанак. Заливаме мусаката с яйцата, които сме разбили заедно с млякото, слагаме тук там парченца масло и печем в умерено загрята фурна.
Руло от картофи с пъстра плънка
Прoдукти: 1 кг картофи, 500 г спанак, 2 моркова, 4 сурови яйца, 1-2 твърдо сварени яйца, 4 с.л. настърган кашкавал, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. счукан сухар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме. Прибавяме 3 сурови яйца, брашното, половината настърган кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и разстиламе сместа върху навлажнена кърпа. Задушаваме спанака, докато омекне. Отцеждаме, нарязваме го на ситно и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме морковите, нарязани на кубчета, и също ги запържваме. Оставяме сместа да изстине и прибавяме нарязаните на кубчета твърдо сварени яйца и ситно нарязания магданоз. Посоляваме и разбъркваме. Разстиламе плънката върху картофите. Отгоре поръсваме счукания сухар. С помощта на кърпата навиваме картофения лист на руло. Слагаме го в намаслена форма за кекс. Намазваме отгоре с разбитото яйце, поръсваме с останалия настърган кашкавал и поливаме с останалото разтопено масло. Печем рулото в умерено силна фурна.
Спанак с кашкавал на фурна
Прoдукти: 200 г кашкавал, 500 г спанак, 1 1/2к.ч. олио, 2-3 домата, 2-3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. галета, 1-2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на ивички и го задушаваме в олиото и малко вода, докато поомекне. Прибавяме 1 с.л. галета, посоляваме, разбъркваме и пресипваме сместа в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе настъргания кашкавал, а върху кашкавала нареждаме нарязаните на кръгчета домати. Печем 15 мин в умерена фурна. След това заливаме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко и останалата галета. Слагаме ястието още 10 мин във фурната, за да се запече заливката.
Спанак с ориз на фурна
Прoдукти: 1 кг спанак, 3-4 стръка пресен лук /или 1 глава стар/, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 яйца, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака и го слагаме в тенджера заедно с едро нарязания лук, ориза, половината от олиото, 1 к.ч. вода, малко джоджен и сол на вкус. Задушаваме на умерен огън. Когато водата се изпари, изсипваме сместа в намаслена тавичка. Запържваме брашното в останалото олио, разреждаме с млякото и оставяме на огъня да възври. Сваляме от огъня и застройваме с разбитите яйца. Заливаме спанака със запръжката и запичаме в умерено силна фурна.
Яхния от агнешко и спанак
Прoдукти: 700-800 г тлъсто агнешко месо, 700-800 г спанак, 2 връзки пресен лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, сол, кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Измиваме агнешкото месо, нарязваме го на парчета и посоляваме. Слагаме го в тенджера с вода, колкото да го покрие, и варим, докато водата почти се изпари. Тогава добавяме ситно нарязания пресен лук и олиото, захлупваме и задушаваме без да запържваме. Изчистваме, измиваме и нарязваме на ивици спанака, прибавяме го към ястието. От време на време разбъркваме с дървена лъжица, за да не загори. Когато спанакът завехне напълно и се попари, доливаме малко топла вода. Препичаме брашното, размиваме го с малко вода и също го прибавяме към яхнията. Посоляваме и отстраняваме от огъня.
Руло със спанак и гъби
Прoдукти: 600-700 г крехко месо /филе или плешка/, 300 г спанак, 200 г гъби, 1 глава лук, половин пaкетче краве масло, 2 с.л. галета, 4 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. бяло вино, 3-4 с.л. олио, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме спанака, измиваме го и го нарязваме на ситно. Задушаваме гъбите, нарязани на парченца, и ситно нарязания лук в сгорещеното масло, докато се изпари водата. Прибавяме нарязания спанак, ситно нарязаните магданоз и копър, галетата, черен пипер и сол. Разбъркваме и задушаваме още 5 мин. Разрязваме месото и го начукваме добре, така че да се получи по-голям лист. Върху месото разстиламе приготвената плънка и нареждаме яйцата едно до друго. Навиваме месото на руло, слагаме го върху алуминиево фолио, намазваме с мазнина, поливаме с виното и загъваме фолиото. Печем в умерена фурна.
Руло със спанак и наденица
Прoдукти:1 кг спанак, 300 г сурова наденица, 1-2 яйца, 3 с.л. галета, четвърт пакетче краве масло, 50 г пушени гърди, 100-150 г сланина, 500 мл доматен сок, настъргана лимонова кора, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме спанака. Попарваме го 5 мин във вряла вода, изплакваме го със студена вода и го отцеждаме много добре. Смесваме месото от наденицата с яйцата, галетата и подправките. Оформяме от сместа издължено руло. Приготвяме един голям и много тънък лист сланина. Слагаме го върху дъска за рязане и разстиламе върху него спанака. Отгоре слагаме месната смес и завиваме всичко на руло, което завързваме с канап, за да не загуби формата си. В подходящ съд разтопяваме маслото като прибавяме и ситно нарязаните пушени гърди. След това слагаме рулото в съда и държим на силен огън, докато сланината се позачерви. Тогава намаляме огъня, сипваме доматения сок и варим рулото около 40 мин.
Сарми от агнешки дроб
Прoдукти: 1 агнешко сърце, по 1 черен и бял агнешки дроб, 2 агнешки ципи, 2 връзки пресен лук, 250 г спанак, 1 к.ч. ориз, 1ч.ч. прясно мляко, 6-7 яйца, магданоз, черен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре дроба и сърцето, заливаме ги с гореща вода и слагаме да се варят около 15 мин. След това ги изцеждаме, оставяме ги да поизстинат и ги нарязваме на дребни парченца. Нарязваме на дребно лука и го запържваме в 2-3 с.л. олио, прибавяме нарязаните дреболии, а също така почистения, измит и ситно нарязан спанак. Разбъркваме сместа, прибавяме ориза и ситно нарязания магданоз и пържим всичко около 10 мин. След това заливаме с млякото и оставяме да поври, за да се посгъсти. Отстраняваме от огъня, посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер, а когато сместа поизстине, прибавяме 3 яйца, предварително добре разбити, и разбъркваме. Разрязваме агнешките ципи на 8 парчета. Във всяко парче слагаме част от сместа и завиваме на сарми, без да стягаме. Нареждаме сармите в тавичка със завитата страна нагоре. Заливаме ги с 1 ч.ч. от водата, в която сме варили дреболиите, и ги слагаме да се пекат в умерена фурна, като от време на време ги обливаме със соса, в който се пекат. Преди да извадим сармите от фурната, заливаме ги с 2-3 разбити яйца и ги оставяме само да се запекат.
Спанак с ориз и салам
Прoдукти: 1 кг спанак, половин пакетче краве масло, 150 г ориз, 1 глава лук, 200 г салам, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме спанака, измиваме го и го пущаме за 2 мин във вряща вода, след което го изцеждаме през гевгир, нарязваме го едро и го смачкваме. Изсипваме го в тенджера под налягане и наливаме 2 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим спанака 15 мин. След това го изваждаме и отново го изцеждаме през гевгир, а тенджерата измиваме и подсушаваме. Загряваме маслото в подсушената тенджера и запържваме изчистения, измит и подсушен ориз. Наливаме 1 ч.ч. вода или бульон, прибавяме спанака, ситно нарязаните лук и салам, посоляваме и подправяме на вкус с лимонов сок и черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин.
Пиле със спанак
Прoдукти: 1 пиле, 1 кг спанак, 1 глав лук, 4 домата, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме леко в мазнината нарязаното на парчета пиле. Прибавяме ситно нарязания лук, малко след това обелените и нарязани домати и червения пипер. Посоляваме и заливаме с гореща вода. Варим на тих огън до омекване на месото. Прибавяме изчистения, измит и нарязан на едро спанак. Оставяме да поври около 10 мин. Сгъстяваме ястието с брашното, размито в малко студена вода, и варим още 5-6 мин.
Миди със спанак
Прoдукти: 2 кг миди, 50 г краве масло, 200 г спанак, 1 глава лук, 2 с.л. сметана, 1 л вода, 1 с.л. оцет, 1 щипка шафран, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме добре измитите миди, разбъркваме, наливаме топлата вода, захлупваме и задушаваме десетина минути. После изваждаме мидите и продължаваме да варим течността, докато намалее наполовина. Прибавяме оцета и разбитата сметана, подправяме с шафрана, черен пипер и сол на вкус. Отделно нарязваме почистения и измит спанак и го задушаваме в останалото масло. Разстиламе спанака в намаслена тавичка, а отгоре разпределяме мидите, които сме извадили от черупките. Заливаме ястието със соса от мидите и запичаме 5-6 минути.
Риба със спанак
Прoдукти: 1 кг бяла риба, 1 кг спанак, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 1/2к.ч. олио, 1-2 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата, отстраняваме кожата и костите, накъсваме я на дребни парченца и посоляваме на вкус. Отделно сваряваме спанака в подсолена вода и оставяме да се отцеди. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от олиото. Прибавяме брашното и когато се зачерви слагаме отцедения и ситно нарязан спанак и счуканите скилидки чесън. Наливаме около 1 к.ч. топла вода и оставяме сместа да поври 3-4 мин. В намаслена тавичка нареждаме последователно ред спанак, ред риба, като най-отгоре завършваме със спанак. Поръсваме с галетата и останалото олио и запичаме 15 мин в умерено силна фурна.
Риба със спанак и гъби
Прoдукти: 600 г филе от бяла риба, 1 глава лук, 1 к.ч. бяло вино, 60 г краве масло, 2 с.л. трохи от сух хляб, 4-5 с.л. сметана, 4-5 гъби, 500 г спанак, черен пипер, лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме в тавичка половината от маслото, прибавяме ситно нарязания лук, нареждаме посолената риба и заливаме с виното. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем в умерена фурна. Отделно нарязваме спанака на ситно и го слагаме в елипсовидна чиния. Заливаме с останалото масло, в което сме изпържили до зачервяване хлебните трохи. Върху спанака нареждаме рибните филета. Към соса, който се е отделил при печенето на рибата, добавяме сметаната, сварените и ситно нарязани гъби, лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Заливаме с него ястието и поднасяме.
Автор: recepty.bg