Как да сготвим заек?
Печен заек
Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Избираме по-млад заек, изчистваме го, посоляваме го и го оставяме да кисне 1 нощ в смес от равни части вода и оцет. След това го измиваме добре от маринатата и го шпиковаме с пушената сланина. Отделно в загрятата мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук. Изсипваме лука в тавичка, отгоре слагаме заека, заливаме с 300 мл гореща вода, прибавяме сол, черен пипер, дафиновия лист и настърганата лимонена кора. Печем в умерена фурна. След като омекне месото, прибавяме сос, приготвен от брашното и лимоновия сок. Печем още 30 мин и изваждаме заека от фурната.
Печен заек по ловджийски
Продукти за 12-16 порции: 1 голям заек около 4 кг /без главата и врата/, 200 г сланина, 1 л вино, 2 връзки корени за супа, 2-3 с.л. оцет, 2 глави лук, 1 ч.л. брашно, черен пипер, сол, 1-2 к.ч. мазнина за печенето.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме заека. Слагаме го в голяма тенджера и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязаните 1 глава лук и 1 връзка корени за супа, половината вино и оцета. Оставяме го да кисне 1 денонощие като периодически го обръщаме. После го отцеждаме и го шпиковаме със 150 г сланина. Посоляваме го и го натриваме с черен пипер.
Нарязваме останалата сланина на кубчета и я смесваме с останалите лук и корени за супа – също нарязани на ситно. Разстиламе тази смес на дъното на тавата, в която ще печем заека, и наливаме част от мазнината за печенето. Слагаме заека и го заливаме с останалата мазнина. Печем около 30 мин в умерена фурна, след което обръщаме и продължаваме да печем, като през 10 мин заливаме заека с останалото вино.
Изваждаме готовия заек от тавата, а соса от печенето разреждаме с маринатата. Кипваме соса на огъня, прецеждаме го и го застройваме с размитото в малко вода брашно. Отново кипваме на огъня и варим 2-3 мин. При сервиране, заливаме всяка порция с приготвения сос и гарнираме със задушен ориз и пържени картофи.
Печен заек с чесън
Продукти за 4 порции: 800 г заешко месо, 6-8 скилидки чесън, 3-4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Шпиковаме заешкото месо с цели скилидки чесън. Посоляваме и го слагаме в тавичка, заливаме с мазнината и с малко топла вода. Печем в предварително загрята фурна.
Задушен заек
Продукти за 5-6 порции:1 заек, 150 г сланина, 1 кафена чаша олио, 4-5 парчета моркови, 4-5 парчета керевиз, 2 малки глави лук, 1 кафена чаша вино, няколко скилидки чесън, доматено пюре, брашно, дафинов лист, черен пипер, бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Мариноваме заека и го нарязваме по ставите, като гърба запазваме цял. Изчистваме жилките и кожичките, след което шпиковаме месото с малко моркови, керевиз, сланина и чесън. Пържим в сгорещеното олио. Изваждаме изпърженото месо и посоляваме.
В същата мазнина запържваме нарязания на дребно лук. Сипваме брашното и пържим, докато стане златисто. Прибавяме останалите моркови, керевиз и чесън, доматеното пюре, дафиновия лист, черния пипер и бахара. Връщаме месото отново в запръжката. Наливаме виното, а когато се поизпари, доливаме вода. Варим месото, докато омекне, и поднасяме с пасирания сос.
Задушен заешки бут
Продукти за 4 порции: 600 г заешки бут, 1 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, половин к.ч. олио, 30 г краве масло, 2 с.л. галета, мащерка или риган, магданоз, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме заешкия бут на порции, като запазваме изтичащата кръв в отделен съд, и ги посоляваме. Заливаме порциите с виното и ги оставяме да престоят 1-2 часа. Задушаваме нарязания на филийки лук в олиото, прибавяме отцедените порции месо и ги изпържваме до зачервяване. Посоляваме, прибавяме подправките и маслото, заливаме с виното от маринатата, захлупваме и задушаваме на умерен огън до омекване на месото. Заливаме галетата със заешката кръв, прибавяме счукания чесън и ситно нарязания магданоз, смесваме със соса от заека и варим 5 мин. След това нареждаме отгоре месото и слагаме за малко под грил или в силна фурна.
Задушен заек по сливенски
Продукти за 5 порции:1 заек /около 1,5 кг/, 1 1/2к.ч. олио, 50 г сланина, 1-2 с.л. брашно, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 домата, 1 глава лук, 300 г арпаджик, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. сухо бяло вино, 100 г маслини, 1 с.л. доматено пюре, дафинов лист, бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме заека на порции, които шпековаме със сланината. Изпържваме ги в сгорещената мазнина и ги изваждаме. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре. Заливаме с виното и с малко вода /или бульон/, посоляваме и прибавяме дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна. Отделно задушаваме нарязаните на кубчета моркови и целина, целите лукчета арпаджик и скилидки чесън. Слагаме ги в соса заедно с изпържените порции месо. Прибавяме целите доматчета и маслините. Захлупваме плътно, замазваме капака с тесто и задушаваме във фурната.
Задушен заек със сос от боровинки
Продукти за 6-8 порции: 1 заек /около 2 кг/, 150 г сланина, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, половин кофичка сметана, половин кофичка кисело мляко, 200 г ориз, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол; за боровинковия сос: 100 г мармалад от боровинки, 1 ч.л. горчица, размита с малко вода, 1 к.ч. гъсто червено вино, 50 г каймак, кората и сока от 1 портокал.
Нaчин на приготвяне: Оставяме заека да престои една нощ в марината, след което го нарязваме на порции. Задушаваме го на тих огън в разтопеното масло, докато омекне, изваждаме го и го посоляваме. В маслото слагаме брашното и ситно нарязаната сланина. Запържваме до златисто и прибавяме сметаната и киселото мляко. В получения сос връщаме задушените порции месо и варим на тих огън 15-20 мин. Ако сосът е малко, доливаме хладка вода или бульон.
Изваждаме свареното месо и пасираме соса. Нареждаме порциите в чинии за сервиране, заливаме с пасирания сос и гарнираме с ориза, който сме задушили в маслото. Смесваме мармалада, горчицата, виното, сметаната и сокът от портокала и постепенно разбиваме соса. Сваряваме портокаловата кора и я нарязваме на тънки ивички като фиде. Прибавяме ги към соса и разбъркваме. Боровинковия сос поднасяме отделно в сосиера.
Заек, задушен в пръстен гювеч
Продукти за 4-5 порции: 1 кг заешко месо, 500 г дребни лукчета /арпаджик/, 50 г сланина, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 4 с.л. олио, 7-8 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар, смлян черен пипер, сол, 1-2 ч.ч. оцет за маринатата.
Нaчин на приготвяне: Киснем заешкото месо 5-6 часа в марината, приготвена от равни количества вода и оцет. Измиваме го, нарязваме го на парчета и намазваме парчетата с мазнина. Нареждаме месото в глинен гювеч и го покриваме с един ред цели обелени лукчета. Върху арпаджика нареждаме малки парченца сланина, добавяме зърната бахар и черен пипер и заливаме с подсолена гореща вода, така че водата да е 1 см над продуктите. Захлупваме, замазваме капака с тесто и варим около 3 часа на тих огън. Готовото ястие поръсваме с черен пипер.
Заек с ориз
Продукти за 4-6 порции:1 питомен заек /около 1 кг/, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 3 ч.ч. ориз, 1 кг домати, 2 чушки, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане сгорещяваме част от олиото и запържваме месото, нарязано на порции, докато хване златиста коричка. Прибавяме ситно нарязания лук, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин.
Отделно изчистваме зеленчуците и ги измиваме. Попарваме доматите във вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме. Изчистваме ориза, измиваме го и го запържваме в останалата мазнина. Изсипваме го в тенджерата, прибавяме доматите и нарязаните на тънки ивички пиперки, посоляваме и поръсваме с черен пипер и брашното. Затваряме тенджерата и отново я слагаме на огъня. Варим 10 мин след като започне да съска. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязани магданоз и копър и подправено със счукан чесън.
Заек с пресен лук
Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 3-4 моркова, 1 връзка пресен лук, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, дафинов лист, черен пипер, бахар, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: На дъното на тенджера нареждаме ситно нарязаните моркови и лук. Прибавяме дафиновия лист, черния пипер и бахара. Върху тях нареждаме изпържените до златисто в силно нагорещена мазнина парчета заешко месо. Редим отново пласт моркови и лук, после пак месо. Накрая заливаме с виното, прибавяме доматеното пюре и оставяме ястието на тих огън докато се свари.
Заек със свинско месо
Продукти за 4-5 порции: 500 г заешко месо, 500 г свинско месо, мазнина за пържене, 5 глави лук, 1 глава чесън, 2 равни с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. червено вино, черен пипер, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме заешкото месо за 5-6 часа в равни количества оцет и вода. След това го изваждаме, измиваме, отцеждаме, подсушаваме, нарязваме го на порции, посоляваме и изпържваме парчетата в мазнината, след което ги нареждаме в тенджера. В същата мазнина изпържваме нарязаното на парчета свинско месо, като след това го нареждаме в тенджерата върху заешкото. Нарязваме лука на филийки, запържваме го в мазнината, поръсваме с брашното и червения пипер, позапържваме и тях, сипваме запръжката при месото заедно със скилидките чесън и разреждаме с виното и 2 ч.ч. топла вода. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, захлупваме плътно и задушаваме на тих огън.
Заешко с винен сос
Продукти за 6 порции:1 заек /около 1,5 кг/, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. оцет, 1 ч.ч. подсладено бяло вино, 2 с.л. смлени бадеми, 2 дафинови листа, индийско орехче, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме заека, нарязваме го на парчета и го слагаме да кисне една нощ във вода, подкиселена с оцета. След това отцеждаме месото, подсушаваме го и запържваме в олиото до зачервяване. После го заливаме с виното. Прибавяме канелата, дафиновите листа, индийско орехче, черен пипер и сол. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода и варим на тих огън, докато водата се изпари и остане само гъст сос.
Заешко бутче с леща
Продукти за 4 порции: 400 г леща, 1 заешко бутче, 2 с.л. мас, 1 връзка корени за супа, 2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. захар, чубрица, майорана, сол
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 5-6 часа в студена вода и я отцеждаме. Сгорещяваме мазнината и пържим в нея до равномерно поруменяване заешкото бутче. После го слагаме в тенджерата заедно с лещата и нарязаните на кубчета корени за супа. Наливаме 2-3 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън. По време на варенето прибавяме оцета и захарта, а накрая подправяме със стрита чубрица и майорана. Преди да сервираме обезкостяваме бутчето и го нарязваме на парчета.
Варен заек с гъби
Продукти за 4 порции: 600 г месо от питомен заек, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 200-300 г гъби, половин пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 1 с.л. оцет, 1 ч.ч. вино, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Посоляваме го леко, поръсваме го със ситно нарязания лук, заливаме го с виното и оцета и го оставяме да престои 2 часа. След това наливаме гореща вода, колкото да покрие месото, слагаме отгоре настърганите морков и целина и варим на умерен огън. Когато месото омекне, отстраняваме костите и го нарязваме на късчета. Претриваме зарзавата и го връщаме в прецедения бульон заедно с нарязаното месо. Слагаме дафиновия лист и черния пипер. Прибавяме също така и гъбите, които предварително сме нарязали на ивици и сме задушили в маслото. Сгъстяваме ястието с брашното, размито в малко хладка вода, и варим още 5-6 мин на умерен огън.
Варен заек с картофи
Продукти за 4 порции: 600 г заешко месо, 1-2 моркова, 1 глава лук, 500 г картофи, 3-4 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. вино, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, след което го нарязваме на порции. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от маслото, към което сме прибавили олиото и малко вода. Прибавяме месото, заливаме го с виното и гореща вода, колкото да го покрие. Варим на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме обелените и нарязани картофи и размитото с малко вода доматено пюре. Посоляваме ястието на вкус и варим още 20 мин. Накрая прибавяме останалото масло, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня.
Заек в сладко-кисел сос
Продукти за 4 порции: 800 г заешко месо, половин глава лук, половин морков, 1 парче целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 50 г сланина, 2 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, 30 г шоколад, 30 г бадеми, 20 г захаросани цитрусови плодове, 50 г захар, 3-4 с.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме заешкото месо. Нарязваме го на парчета. Нарязваме сланината на дребно и я запържваме. Добавяме олиото, ситно нарязаните магданоз, лук, моркови и целина. Веднага щом зеленчуците започнат да омекват, прибавяме натритите със сол и черен пипер заешки порции. Изпържваме порциите от всички страни, поръсваме брашното, наливаме малко вода и задушаваме, докато месото омекне.
Отделно разтопяваме шоколада и прибавяме към него нарязаните на ситно бадемови ядки и захаросани плодове. Добавяме също така захарта и оцета. Прецеждаме соса от задушеното месо и го смесваме със шоколадовия сос. Прибавяме порциите месо и задушаваме, докато месото поеме вкуса на соса.
Заек в тенджера
Продукти за 6 порции: 1 заек, 300 г свинско месо, 1 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. дрохи от черен хляб, 3-4 зелени чушки, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме заека, слагаме го за 1 нощ в марината и пак го измиваме. Нарязваме заека на порции, а свинското месо – на парчета. Слагаме ги в пръстен съд и прибавяме виното, хлебните трохи, ситно нарязаните лук и магданоз, нарязаните на кръгчета чушки, черен пипер и сол. Сипваме 1 ч.ч. вода, захлупваме съда и го замазваме с тесто. Печем около 1 час и 30 мин в умерена фурна.
Рагу от питомен заек
Продукти за 4-6 порции: 1 заек /около 1-1,2 кг/, 1 к.ч. олио, 3 моркова, 1 кг картофи, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 1 корен магданоз, 1 дафинов лист, магданоз или копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции. Обелваме картофите, измиваме ги, нарязваме ги на едро и ги запържваме в тиган с част от мазнината. Нарязваме лука на ситно, а почистените моркови и магданозен корен - на кръгчета. В отворена тенджера под налягаме сгорещяваме останалата мазнина и запържваме парчетата месо, докато получат златиста коричка.
Прибавяме и леко запържваме лука. Слагаме морковите и магданозения корен, разбъркваме и леко задушаваме. Прибавяме картофите, поръсваме с брашното, наливаме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. вода, посоляваме и добавяме черния пипер и дафиновия лист. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 20 мин. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз или копър.
Кюфтета от заешко месо със сметана и лук
Продукти за 10 порции: 1700 г месо от заек, 200 г хляб, 250 мл мляко, 150 г сланина, 80 г брашно, 200 г краве масло, 300 г сметана, 600 г лук, 2 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме обезкостеното месо от сухожилията и ципите. Поръсваме го със сол и черен пипер, размесваме го с накиснатия в мляко и изцеден студен хляб и дребно нарязаната сланина и го смиламе в месомелачка. Добавяме яйцата и омесваме. Оформяме от получената смес големи кюфтета. Овалваме кюфтетата в брашното и ги пускаме в сгорещената мазнина. Около тях слагаме кромид лук, нарязан на филийки, пържим кюфтетата, а лука разбъркваме. Заливаме изпържените кюфтета със сметана и ги кипваме. При поднасяне поръсваме ястието със ситно нарязания магданоз.
Студен желиран заек
Прoдукти: 200 г филе, 1 кг бутчета, 2 моркова, 1/2 глава керевиз, 2 дафинови листа, 8-12 зърна черен пипер, 1 водна чаша десертно червено вино, 100 г сметана или прясно мляко, аспик, бульон, 2 твърдо сварени яйца, 150 г гъби, 100 г шунка, магданоз, 50 г мас, сол.
Нaчин на приготвяне: В сгорещена мас задушаваме бутчетата заедно с морковите, керевиза, дафиновия лист, черен пипер и сол. Заливаме с виното. Когато то се поизпари, доливаме бульон. Варим месото на тих огън, докато омекне. Почистваме от костите и прекарваме през месомелачка. След това счуквамеа в хаванче, като прибавяме по малко от сметаната. Към получената смес прибавяме малко течен аспик и вино.
Формата, в която ще се желира ястието, обливаме равномерно с тънък пласт от течен хладък аспик. По стените на празната форма закрепваме клончета от магданоз, парченца от твърдо сварени яйца, моркови, гъби. После в нея изсипваме пастата от месото и замразяваме в хладилник.
Отделно от филетата правим медальони, които запържваме до светлозлатисто. Прибавяме зеленчуците, дафиновия лист и черния пипер. Задушаваме. Сипваме вино. След като сосът се посгъсти, заливаме медальоните с малко бульон. Варим на тих огън. Щом изстинат, ги гарнираме с аспик, шунка, гъби и твърдо сварени яйца. Наоколо оформяме купчинки от сварения зеленчук. В средата на чинията слагаме обърнатата замразена форма, която предварително сме потопили за миг в гореща вода.
Автор: recepty.bg