Дреболии в гювечета
Пилешки дробчета в гювечета
Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме половината от мазнината и задушаваме в нея под капак ситно нарязания лук и пилешките дробчета, докато омекнат. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и задушаваме още десетина минути. Отделно в останалата мазнина изпържваме картофите. Разпределяме дробчетата в 6 гювечета, отгоре слагаме изпържените картофи, я най-отгоре нареждаме резенчета лимон. Печем десетина минути в силна фурна и поднасяме ястието топло.
Пилешки дреболии в доматен сос
Прoдукти: 800 г пилешки дреболии, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме до златисто в сгорещеното олио. Изчистваме и нарязваме пилешките дреболии, прибавяме ги към лука и пържим, докато омекнат. Разпределяме изпържените дреболии в четири пръстени гювечета, посоляваме, слагаме във всяко гювече по скилидка чесън, 1-2 зърна черен пипер, бучка масло и заливаме с доматен сок. Захлупваме гювечетата и печем 10-15 мин в силна фурна.
Овчарска кавърма
Прoдукти: 500 г агнешки дреболии, 1 к.ч. олио, 50 г краве масло, 3 връзки пресен лук, 3 домата, 150 г сирене, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в малко подсолена вода. Бялата част от лука нарязваме на дребно и задушаваме в олиото и 1 с.л. вода. Прибавяме доматите, перата на лука и магданоза, нарязани на дребно, дреболиите заедно с бульона, в който са сварени, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме ястието около 10 мин, после разпределяме в гювечета, посипваме с настъргано сирене, поръсваме с разтопено масло и запичаме в силно загрята фурна.
Дроб сарма със спанак в гювечета
Прoдукти: агнешки бял и черен дроб, сърцето, 500-600 г спанак, 1 к.ч. масло, 2 връзки пресен зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, магданоз, джоджен, 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2-3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме сварените и нарязани на ситно агнешки карантии, след което добавяме нарязания спанак и бъркаме, докато омекне. Слагаме нарязания лук, ориза и червения пипер. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме от бульона и разпределяме сместа в гювечета. Заливаме всяко с разбитите с киселото мляко яйца. Печем в умерена фурна около 30 минути. Поднасяме с кисело мляко и зелена салата.
Задушени агнешки дреболии
Прoдукти: 500 г агнешки дреболии, 3 връзки зелен лук, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, 150 г обезсолено сирене, 100 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и задушаваме бялата част в олиото и 1 к.ч. топла вода. Прибавяме обелените и настъргани домати, зелените листа на лука, наситнения магданоз и нарязаните дреболии. Наливаме от бульона от дреболиите, колкото да покрие продуктите. Подправяме с черен пипер и сол, захлупваме и задушаваме 15 мин на умерен огън. Разпределяме сместа в 4 гювечета, сипваме във всяко гювече от настърганото сирене и разтопеното масло и печем 20 мин в умерена фурна.
Специалитет в гювече
Прoдукти: 600-700 г телешко шкембе, 2-3 свински крачета, 150-200 г салам “Петрохан” /или луканков салам/, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме нарязаните по-едро шкембе и крачета с вода, посоляваме и варим около 2 часа, докато омекнат добре. След това обезкостяваме крачетата и нарязваме салама. Разпределяме шкембето, салама и крачетата в четири индивидуални гювечета. Отделяме 2 1/2 к.ч. от бульона, в който е вряло шкембето, прибавяме червения пипер и разбъркваме, след това заливаме с него гювечетата. Поръсваме с черен пипер и запичаме гювечетата около 10 мин в умерено силна фурна без да ги захлупваме. След като ги извадим от фурната, захлупваме и веднага поднасяме.
Мозък по шопски
Прoдукти: 600-700 г мозък, 1 к.ч. брашно, 1 непълна ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, 5 пиперки, 5 домата, 5 люти чушлета, 1 малка глава лук, 5 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме сварения мозък на филийки, които поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното и изпържваме в половината от олиото. В останалото олио последователно задушаваме ситно нарязания лук, почистените от дръжките и семената и нарязани на парченца чушки, нарязаните на кръгчета домати. В 5 гювечета разпределяме изпържения мозък, задушените зеленчуци и лютите чушлета. Отгоре поръсваме ситно нарязания магданоз и счукваме по 1 яйце. Посоляваме на вкус, заливаме с разтопеното масло, захлупваме и запичаме гювечетата в силна фурна.
Свински крачета в гювече
Прoдукти: 4 свински крачета, 200 г наденица /по възможност домашна/, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме крачетата и ги сваряваме много добре в подсолена вода. След това ги обезкостяваме и разпределяме месото в 4 гювечета. Между месото слагаме парченца от наденицата. Отделяме около 1 1/2к.ч. от бульона, в който са врели крачетата, размиваме в него червения пипер и го разливаме по гювечетата. Прибавяме по 2-3 зърна черен пипер, захлупваме и печем 10 мин в предварително загрята силна фурна. Поднасяме крачетата топли.
Автор: recepty.bg