Есенни яхнии
Зеленчукова яхния
Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета алабаша и морковите, а карфиола накъсваме на розички. Задушаваме зеленчуците в 2 с.л. предварително загрята мазнина, посоляваме и доливаме 1-2 с.л. вода. Когато всичко омекне, правим запръжка с 1 с.л. олио и брашното и заливаме ястието. Преди да свалим от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Вегитарианска попска яхния
Продукти за 4 порции: 1-2 моркова, половин главичка целина, 1 глава лук, 2 стръка праз, 1 ч.ч. олио, 1 кг арпаджик, 2 глави чесън на скилидки, 1-2 дафинови листа, 1 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите и целината и на едро ренде. Изсипваме ги в глинен съд, в който сме налели олиото. Задушаваме ги заедно с лука и праза. Когато зеленчукът омекне, прибавяме червения пипер, обеления арпаджик, обеления чесън и дафиновите листа. Наливаме толкова вода, колкото да покрие зеленчуците. Задушаваме, докато лукът поомекне, прибавяме размитите във вода брашно и доматено пюре и поръсваме с оцет. Захлупваме плътно с капака и го замазваме с тесто. Варим 20 мин на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.
Леща яхния с целина
Продукти за 5-6 порции: 400-500 г леща, 2 глави лук, 1 морков, половин глава целина, 1 глава чесън, 2 домата /пресни или от консерва/, 1 с.л. брашно, 1 с.л. стрита чубрица, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода. Прибавяме нарязаните на кубчета моркови и целина, 1 глава ситно нарязан лук и обеления чесън. Варим на тих огън. Когато лещата омекне, посоляваме на вкус. Отделно задушаваме в останалата мазнина втората глава ситно нарязан лук заедно с обелените и настъргани домати. След като останат на мазнина, поръсваме запръжката с червения пипер и леко препеченото брашно, разреждаме с малко бульон от лещата и прибавяме към ястието. Варим още 10 мин и отстраняваме от огъня. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер и стрита чубрица.
Пикантна яхния с гъби
Продукти за 4-5 порции: 4-5 домата, 500 г гъби, 3 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. ситно нарязан джоджен, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука много ситно и го задушаваме в олиото. Прибавяме брашното и го запържваме до златисто, поръсваме черния и червения пипер. Сипваме гъбите, които предварително сме нарязали на парченца и сме попарили във вряла вода. Прибавяме обелените и настъргани домати и ситно нарязаните магданоз и джоджен. Варим яхнията на умерен огън.
Подлучена яхния с маслини
Продукти за 4 порции: 500 г лук, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио, 2 равни с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 15-20 маслини, 10-12 зрънца черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки. Задушаваме го в мазнината заедно с изчистения и нарязан на ивички чесън. Когато лукът започне да се пържи и стане светлозлатист, посоляваме и прибавяме леко препеченото брашно. Запържваме и брашното, поръсваме с червения пипер и разреждаме запръжката с гореща вода, докато добие умерена гъстота. След това прибавяме доматеното пюре, размито в малко студена вода, маслините и черния пипер. Варим ястието на умерен огън, докато остане почти само на мазнина.
Попска яхния
Продукти за 4 порции: 800 г арпаджик, 1 глава лук, 1 стрък праз, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 5-6 скилидки чесън, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме арпаджика, сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме праза и лука на ситно и ги задушаваме в олиото. Щом поомекнат, прибавяме брашното, размито в малко вода, арпаджика, ситно нарязания чесън, размитото доматено пюре, дафиновия лист и червения пипер. Посоляваме, прибавяме черен пипер на зърна и наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите. Захлупваме и варим на тих огън.
Студена яхния от зрял фасул
Продукти за 4 порции: 400 г зрял фасул, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3-4 сухи червени пиперки, 1 к.ч. олио, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и целина. Когато боба е почти сварен, посоляваме и добавяме сушените чушки. Поръсваме със стрит джоджен и доваряваме, като гледаме яхнията да остане редичка. Поднасяме боба студен, поръсен със ситно нарязан магданоз.
Чомлек яхния
Продукти за 4 порции: 500 г дребен лук, 2 глави чесън, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 кафена чаша олио, 3 домата от консерва, няколко зърна бахар, 1 дафинов лист, 1 супена лъжица брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета морковите и целината. Заливаме ги заедно с чесъна и лука с 2 ч.ч. вода. Добавяме олиото, нарязаните на дребно домати, зърната черен пипер, бахара, дафиновия лист, размитото с малко студена вода брашно. Варим около 5 мин. След това изсипваме ястието в керамичен съд с малък отвор /чомлек/, замазваме капачето с тесто и оставяме да се задушава на тих огън.
Яхния от зрял боб
Продукти за 5-6 порции: 2 ч.ч. зрял боб, 2-3 малки глави лук, 1 чушка, 1 морков, 1 парче целина, 2 корена магданоз, 1 с.л. сух девисил, 1 с.л. сух джоджен, 1 ч.л. суха чубрица, 1 голяма глава лук, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен, 1 с.л. ситно нарязани листа от пресен девисил, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боб за една нощ във вода, като слагаме във водата 1 ч.л. сол или сода бикарбонат. Измиваме боба и го заливаме със студена вода, която трябва да го покрива. Варим на умерен огън, като 20 мин след завирането слагаме обелените малки лукчета и чушката. Ако се наложи, доливаме гореща вода. Когато лукчета омекнат, ги изваждаме, смачкваме ги и отново ги връщаме при боба. Прибавяме моркова, нарязан на колелца, и целината, нарязана на кубчета. Посоляваме на вкус и слагаме корените от магданоз, джоджена, девисила и чубрицата. Отделно запържваме 1 глава ситно нарязан лук с 3 с.л. олио. Отстраняваме от огъня, прехвърляме 2-3 с.л. сос от боба, разбъркваме, връщаме на огъня и прибавяме обелените и настъргани доматите. Изваждаме от боба магданозените корени, целината, морковите и чушката и го заливаме със запръжката. Варим 20 мин на тих огън и поръсваме със ситно нарязания пресен джоджен и ситно нарязаните листа от девисил.
Яхния от тиква
Продукти за 5-6 порции: 1 1/2 тиква, 3 с.л. олио, 4 глави лук, 3 с.л. доматено пюре, червен пипер, естрагон, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лукът на дребно и го задушаваме с малко сол в мазнината. Сипваме доматеното пюре и задушаваме сместа до пълното омекване на лука. Прибавяме червения пипер и нарязаната на кубчета тиква. Заливаме ястието с малко топла вода и варим на тих огън до омекване на тиквата. Към края на вареното прибавяме нарязания естрагон.
Яхния от целина и гъби
Продукти за 4 порции: 1 кг целина, 1 кг гъби, 300 г домати, 1-2 глави лук, 1 к.ч. олио, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Оставяме гъбите да киснат във вода 2 часа. Обелваме лука, нарязваме го на дребно и го запържваме в сгорещената мазнина до бледо розов цвят. Към запръжката прибавяме нарязаните на дребно домати, целината, нарязана на продълговати ивици, и гъбите, нарязани на филийки. Задушаваме всичко до изпаряване на водата. Когато гъбите се запържат до зачервяване, прибавяме 2 ч.ч. топла вода. Посоляваме и варим до пълното сваряване на зеленчуците. Преди да отстраним от огъня, прибавяме ситно нарязания копър и оставяме яхнията да ври още 5 мин на тих огън.
Яхния от целина с маслини
Продукти за 4 порции: 2 глави целина, 15-20 маслини, 2-3 домата, 5-6 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и настъргани домати и запържваме, докато останат на мазнина. Слагаме в запръжката нарязаната на тънки филийки целина. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и наливаме топла вода, колкото да покрие целината. Варим ястието на умерен огън. Когато целината омекне, прибавяме маслините. Оставяме яхнията само да възври, отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Манастирска яхния
Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 1глава лук, 250 г картофи, 1 морков, 1 парче целина, 200 г арпаджик, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 2 домата, 80 мл олио, 10-12 зърна черен зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, морковите и целината и ги задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Прибавяме арпаджика, почистените от костилките маслини, нарязаните на ивички гъби и половината от черния пипер. Заливаме с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците, посоляваме и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавяме ориза и обелените и нарязани на кубчета картофи, а след 10 мин - обелените и настъргани домати. Печем ястието в глинен съд при умерена температура. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Манастирска яхния с вино
Продукти за 4 порции: 100 г маслини, 2 глави лук, 1 морков, половин глава целина, 200 г арпадджик, 200 г гъби, 1 к.ч. ориз, 4 картофа, 3 домата, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. вино, 8-10 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ситно лука, моркова и целината и ги задушаваме в мазнината. Прибавяме целите главички арпаджик, ситно нарязаните гъби, зърната черен пипер и маслините, които сме изкиснали във вода, за да се обезсолят. Заливаме с виното и 1 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън. Когато зеленчукът омекне, прибавяме ориза, нарязаните на кубчета картофи и обелените и настъргани домати. Варим още 5-6 минути, след което изсипваме ястието в тавичка и го запичаме на слаба фурна. След като извадим яхнията от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз
Ловджийска яхния
Продукти за 5 порции: 500 г месо, 200 г пушена сланина или пушени гърди, 200 г наденица, 4 глави лук, 2 моркова, няколко гъби, 3-4 домата, 2 ч.л. доматено пюре, 1 люта чушка, 2 с.л. брашно, магданоз, сол, няколко капки коняк, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме половината от сланината на дребно и леко я запържваме. В отделна мазнина запържваме леко месото и наденицата, нарязани на порции. В същата мазнина задушаваме ситно нарязаните лук и моркови. Поръсваме с брашно и разбъркваме с размитото в малко хладка вода доматено пюре. Прибавяме месото и загрятата сланина. Заливаме ястието с вода или бульон и варим на тих огън. Когато месото поомекне, прибавяме нарязаните гъби и домати, лутата чушка и останалата част от сланината, нарязана на парченца. Подправяме на вкус със сол и черен пипер и слагаме във фурната за около 20 минути. Нкрая поръсваме с коняка и ситно нарязания магданоз и се поднасяме.
Попска яхния с месо
Продукти за 4 порции: 800-900 г говеждо месо, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 1 кг малки лукчета /арпаджик/, 1 глава чесън, 1/2 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. доматено пюре,1 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, кимион, дафинов лист, бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го нарязваме на малки късчета. Обелваме арпаджика и чесъна и ги запържваме в разтопената мас, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица. За да запазят формата си, лукчетата не се солят. Изваждаме изпържените лукчета с решетеста лъжица и слагаме в същата мазнина парчетата месо, които сме поръсили със сол, черен и червен пипер. Запържваме месото от всички страни. Прибавяме изпържените лукчета, доматеното пюре и бялото вино, бахара, дафиновия лук и счукания и пресят кимион. Захлупваме ястието и оставяме да ври на тих огън. Постепенно лукчетата поемат парата от яхнията, а месото се задушава и става меко. Добавяме по малко вода, докато ястието се свари напълно, а лукчетата се налеят хубаво със сок. Преди да отстраним от огъня, прибавяме припеченото брашно, което сме размили в малко вода, и кипваме яхнията.
Яхния от телешко месо и дюли
Продукти за 4 порции: 800-900 г телешко месо, 700-800 г дюли, 11/2 с.л. захар, 1 препълнена с.л. брашно, 1 пакетче краве масло, 2-3 глави лук, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на по 3-4 резена, без да ги белим. Почистваме ги от семената, овалваме ги в брашно и ги запържваме в разтопеното масло, като внимаваме да не потъмнеят. В същата мазнина запържваме обеления и настърган лук и нарязаното на кубчета телешко месо. След това наливаме малко топла вода, посоляваме и задушаваме, докато месото омекне. Нареждаме отгоре запържените дюли и оставяме ястието да ври на тих огън. Когато яхнията е почти готова, прибавяме захарта и препеченото брашно, а след това и канелата.
Яхния с праз
Продукти за 4-5 порции: 600 г обезкостено свинско месо, 1 кг праз /4-5 стръка/, 1 с.л. свинска мас, 2 ч.л. доматено пюре, 1 ч.ч. бяло вино, 1 люта чушка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и леко го запържваме в силно загрятата мазнина. Прибавяме нарязания на колелца праз и задушаваме около 20 мин. Разреждаме доматеното пюре с виното и го изсипваме върху праза. Прибавяме лютата чушка, посоляваме и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато остане на мазнина. Поръсваме готовата яхния с черен пипер и я поднасяме с прибавка от пържени или варени картофи.
Лозенградска пилешка яхния
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 6 глави лук, 2 чушки, 1 морков, 4 домата, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, магданоз, суха мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със студена вода и го сваряваме. Обезкостяваме и го нарязваме на по-едри парчета. Отделно запържваме в сгорещената мазнина нарязания на филийки лук. Прибавяме чушките, нарязани на ивички, и настъргания морков. Задушаваме сместа 10 мин и прибавяме размитото с малко вода доматено пюре и обелените и нарязани домати. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме ястието да ври 15 мин на тих огън. След това слагаме месото и варим яхнията още 15 мин. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер, ситно нарязан магданоз и ситно стрита суха мащерка.
Лучена яхния с пиле
Продукти за 6 порции: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, а чушките - на ивички. Счукваме чесъна с малко сол. Обелваме доматите и ги настъргваме на ренде. Нарязваме пилето на порции и посоляваме. Задушаваме го в сгорещената мазнина. Прибавяме дафиновия лист и нарязания зеленчук. Наливаме 1 к.ч. гореща вода, посоляваме и задушаваме, докато ястието остане на мазнина. Отстраняваме от огъня и поръсваме със счукания чесън, ситно нарязан магданоз, стрита чубрица и черен пипер на вкус.
Пилешка яхния по северняшки
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 4-5 с.л. олио, 3-4 глави лук, 3-4 домата, 2-3 яйца, 1 парче целина, 1 к.ч. брашно, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и пържим в сгорещената мазнина от двете страни до златисто. Изваждаме, за да се отцежди. В същата мазнина запържваме последователно ситно нарязаните лук и целина, 2 обелени и ситно нарязани домати и червения пипер. Заливаме запръжката с бульон или топла вода и връщаме месото в нея. Когато уври, прибавяме триеница, която сме приготвили като сме омесили тесто от брашното, яйцата и малко сол и сме го прекарали през сито. Прибавяме останалите нарязани домати и подправките. Варим още 10 мин.
Пилешка яхния с вино
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 непълна ч.ч. брашно, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 1 глава чесън, 1 к.ч. сухо бяло вино, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които посоляваме, овалваме в брашно и пържим в сгорещеното масло до леко порозовяване от всички страни. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Отделно препичаме в сух тиган 1 с.л. брашно, размиваме го с 1 к.ч. хладка вода и го сипваме при лука. След няколко минути връщаме пилешките порции и прибавяме черния и червения пипер и нарязаните на ситно скилидки чесън. Посоляваме на вкус, наливаме виното и толкова топла вода, че течността да покрие продуктите. Захлупваме и варим на умерен огън, докато месото омекне напълно. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пилешка яхния с домати
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 2 глави лук, 60 г краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 4 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го посоляваме. Варим нарязания на филийки лук в малко подсолена вода, докато омекне и водата се изпари. Сипваме 3 с.л. разтопено масло и запържваме лука. Добавяме нарязаните на кубчета моркови и целина и също ги запържваме. След 10 мин сипваме препеченото брашно, размито в малко вода, поръсваме червения пипер, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и добавяме парчетата пиле. Захлупваме и варим на умерен огън. Щом пилето омекне, добавяме целите домати и останалото масло. Посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз. Варим още 20 мин на тих огън, без да захлупваме.
Попска яхния с риба
Продукти за 5 порции: 1 кг прясна риба, 500 г арпаджик, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. червено вино, 10-12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и я осоляваме. Обелваме арпаджика и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и брашното, също размито във вода. Наливаме виното и 1 ч.ч. топла вода. Варим на умерен огън. Щом лукчетата омекнат, прибавяме рибата, черния пипер, дафиновия лист, лимонов сок и сол на вкус. Варим 10 мин на силен огън, намаляваме огъня и доваряваме ястието.
Яхния от солена риба с моркови
Продукти за 4 порции: 500 г солена риба, 2 глави лук, 3-4 моркова, 1 к.ч. олио, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, магданоз, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Накисваме рибата за 2-3 часа в студена вода, за да се обезсоли, и я нарязваме на парченца. Нарязваме лука на ситно, а морковите - на тънки кръгчета. Запържваме морковите заедно с лука в сгорещеното олио, посоляваме и прибавяме обелените и настъргани домати. Наливаме гореща вода, колкото да получим умерено гъст сос, и варим 20 мин. Прибавяме рибата и препеченото брашно, размито с малко вода. Варим 30 мин на тих огън. Поднасяме яхнията, поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Попска яхния с бъбреци
Продукти за 6 порции: 500-600 г бъбреци, 2-3 ч.ч. айрян, 2 глави лук, 500 г арпаджик, 1 скилидка чесън, 2-3 домата, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 2 ч.ч. бульон, 1 ч.ч. вино, 1 с.л. оцет, 1 дафинов лист, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме бъбреците от лойта и ципите. Разрязваме ги по дължина, измиваме ги много добре, заливаме ги с айряна и ги оставяме да киснат. След 2 часа ги изваждаме, подсушаваме ги и ги варим, докато поомекнат във вода, към която сме прибавили оцета. Изваждаме ги, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в гореща мазнина. Отделно нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. Когато стане златист, поръсваме леко препеченото брашно и сипваме размитото в малко вода доматено пюре. Прибавяме бъбреците, заливаме с виното и бульона и кипваме сместа. След това последователно прибавяме почистения арпаджик, скилидката чесън, обелените и настъргани домати, дафиновия лист. Захлупваме и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато се свари арпаджика. Накрая посоляваме, отстраняваме от огъня, поръсваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме.
Попска яхния със свински крачета
Продукти за 4 порции: 1 кг свински крачка, 750 г дребен лук /арпаджик/, 1-2 глави лук, 6-7 с.л. свинска мас, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 моркова, 1 к.ч. червено вино, 1 дафинов лист, 1 голяма глава чесън, 1 равна с.л. брашно, 15-20 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре свинските крачка и ги разцепваме по дължина. Запържваме леко ситно нарязания лук в 4 с.л. от маста. Прибавяме червения пипер и доматеното пюре и разреждаме запръжката с виното. Пускаме крачката в получения сос, посоляваме ги и ги оставяме да се варят на умерен огън. В останалата мазнина запържваме обеления арпаджик и нарязаните на кубчета моркови, след което ги прибавяме към крачката заедно с дафиновия лист, зърната черен пипер, скилидките чесън и размитото в малко хладка вода брашно. Замазваме капака на тенджерата с тесто и оставяме ястието да се вари около 3 часа на тих огън.
Телешко шкембе яхния
Продукти за 4 порции: 1 кг телешко шкембе, 2-3 глави лук, 4 с.л. краве масло /или олио/, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 3-4 домата, 2-3 зърна карамфил, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме шкембето. Заливаме го със студена вода и го варим на умерен огън, докато омекне напълно. Отцеждаме го и го нарязваме на тънки дълги ивици - като юфка. Запържваме в сгорещената мазнина нарязания на филийки лук. Прибавяме брашното и нарязаното шкембе и също ги запържваме. Слагаме червения пипер, карамфила, обелените и настъргани домати. Посоляваме на вкус и доливаме 2 ч.ч. от бульона, в който сме варили шкембето. Варим ястието около половин час на умерен огън. Преди да поднесем поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Яхния от език
Продукти за 4 порции: 1 език, 100 г краве масло, 100 г брашно, 2 глави лук, сол, зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 4-5 зърна бахар, корени за супа, магданоз
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парчета корените за супа. Сваряваме езика в тенджера под налягане заедно с корените за супа, зърната бахар и черен пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Изваждаме сварения език, обливаме го на течаща вода и веднага го обелваме. Нарязваме го на филийки. Прецеждаме бульона. Сгорещяваме маслото и пържим в него до поруменяване нарязания на ситно лук. Прибавяме брашното и също го запържваме. С бъркане наливаме на части бульон, така че да получим средно гъста каша. Прибавяме парчетата език, подправяме със сол и смлян черен пипер и готвим всичко на умерен котлон 4-5 мин. Наръсваме обилно яхнията с магданоз.
Яхния с черен дроб и гъби
Продукти за 6 порции: 500-600 г телешки или говежди черен дроб, 10-12 мариновани или пресни сварени гъби, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. червено вино, 1 с.л. галета, 1 1/2 к.ч. отцедено кисело мляко, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба и го нарязваме на ивици. Слагаме го в сгорещената мазнина, разбъркваме няколко пъти и след това го задушаваме 5-6 мин, като сипваме отстрани половината от виното. Прибавяме нарязаните сварени гъби, изцеденото кисело мляко, останалото вино, сол и черен пипер на вкус. Кипваме ястието и го отстраняваме от огъня.
Яхния от пилешки воденички
Продукти за 5 порции: 500 г пилешки воденички, 3-4 глави лук, 1 буркан паприкаш, 1 с.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме воденичките в подсолена вода. След това ги нарязваме на малки парченца. Прецеждаме бульона и връщаме в него нарязаните воденички. Сипваме паприкаша, слагаме дафиновия лист, черния пипер и олиото, поръсваме червения пипер и варим още 15 мин на умерен огън. Поръсваме с наситнен магданоз.
Автор: recepty.bg