Още рецепти » Цветът в нашия дом

 Цветът в нашия дом

В продължение на дълги години бяхме свикнали да мислим, че най-важни в дома ни са мебелите, но съвременният им дизайн -пределно опростен, изключително функционален и почти лишен от индивидуалност, им отнема категорично този приоритет. Рискът да ни стане скучно в минималистичната, сякаш болнична обстановка е съвсем реален и добре, че на помощ идват актуалните цветови решения в интериора.

Цветовете на дъгата

* Синята гама понижава кръвното налягане, действа омиротворяващо на психиката, помага за по-бързото възстановяване на силите, навява асоциации с прохладата и със свежестта на морския бриз. В светли, сребристосини нюанси могат да бъдат спалнята, детската стая, трапезарията. Колкото до по-наситените тоналности, тях съзнанието ни ги свързва със сериозни размишления и задълбочени разговори, ето защо те са особено подходящи за кабинети и холове, Окачете голяма синя картина в кабинета си, съветват специалистите по Фен шуй, и в скоро време целият свят ще си даде сметка за огромните ви интелектуални възможности. Ако пък искате да отслабнете, яжте от синя чиния - апетитът ви със сигурност ще се понижи,
* Червеното създава настроение и приповдигнатост на духа, то е символ на силата и страстта, на победата. Понеже действа прекалено възбуждащо върху психиката, не би трябвало да се използва в детската стая. Не се „връзва” и с малки помещения с ниски тавани, но затова пък се чувства прекрасно в големи трапезарии и дневни стаи. Напоследък все повече водещи дизайнери използват червеното и в кухнята, като го съчетават авангардно с метал и пластмаса, Боядисаните в червено стени, червените щори или червената теракота на пода придават особена предизвикателност на интериора, но подобно на всяка екстравагантност не понасят нищо излишно и натруфено, налагат всичко останало в дома ви да е безупречно, И още един съвет, отново от областта на Фен шуй - почувствате ли липсата на достатъчно страст в отношенията с дългогодишния партньор, сложете малка червена лампа в спалнята си,
* Розовото е цвят с характер, не по-малко капризен от червения. Розовата гама можете да изберете за хола, трапезарията, спалнята, детската стая на дъщерята. На нежния фон особено добре изпъкват изящни антикварни предмети, порцеланови статуйки, дантелени покривки. Никакви авангардни мебели и абстрактни картини обаче, защото постигнатият ефект ще е направо отчайващ.
* Жълтите интериори стимулират дейността на лявото полукълбо на мозъка, което отговаря за логиката в разсъжденията, и допринасят за по-доброто храносмилане. Освен това напомнят за пътешествия в далечни земи и привнасят нещо екзотично дори в най-традиционния дом. Различните оттенъци на цвета се съчетават много добре един с друг, създавайки пълна с топлина и светлина атмосфера. Жълтото е подходящо за всяко едно помещение, а ако е и с леко кремав нюанс, то се превръща в идеална „рамка" за мебели от ратан или естествено дърво.
* Кафявото е цветът на земята, на дърветата. Асоциира се със спокойствието и солидността, затова стои най-добре в леко консервативната обстановка на кабинети и гостни. В кафявите интериори се вписват идеално кожата, кадифето, плътните завеси и тапицерии. Най-често към този цвят се ориентират разумните, разсъдливи хора, които знаят какво искат от живота. На тях дизайнерите препоръчват да го съчетават с пясъчно, пастелно жълто, кремаво, ярка охра. Идеално решение в украсата са патинираните предмети с цвят на бронз.
* Зеленото, което черпи богатството на своите нюанси от живата природа,има свойството да успокоява и да създава хармония. То се приспособява лесно към различни
стилове на обзавеждане и може да се комбинира не само с дърво, но и с прозрачна пластмаса, дори с метал. Зелените интериори налагат завеси и тапицерии от лен, както и килими с опростени шарки. Ако прозорците ви гледат към оживена улица, сложете зелени тапети - това ще понижи чувствителността ви към шума.

Правилата на добрия вкус

Разбира се, изборът на интериорната палитра зависи от вкуса на обитателите на дома, но те само ще спечелят, ако съобразят пристрастията си с предназначението на всяко едно помещение, без да забравят, че цветът има конкретни образно-асоциативни и емоционални характеристики. Точно по тази причина детската стая например не бива да е мрачна, безлична или дразнеща с нещо, Също така в нея не може да преобладава сивата или агресивно-сигналната гама, колкото и да се харесват те на родителите. Кабинетът на домакина пък ще изглежда, меко казано, странно в розови нюанси.
На всичко отгоре, когато променяме или освежаваме интериора си, не трябва да се ръководим от преходната мода на сезона - еднодневките омръзват бързо. Налага се да избягваме и прекалено провокативните цветове (ярък оранж, неоново зелено и др.) - те, също като лютите подправки, са приятни, но само в минимални дози.

Имайте предвид, че:

* Светлите стени оптически разширяват недостатъчно добре осветените помещения, а по-тъмните внасят чувство на уют и защитеност.
* Ако стаята е слънчева, наблегнете на студените тонове - синьо и зелено. За помещенията със северно изложение пък изберете топлите жълто или кайсиево.
* Цветните декоративни бордюри на височината на очите задържат погледа и отвличат вниманието от ниските тавани.
* В малките помещения килимите и подовите покрития - теракота или паркет, трябва да са светли.
* По-добре е стените да са матови, защото отраженията от лъскавите повърхности уморяват очите.
* Праговете и стълбите не бива да се боядисват в тъмни, поглъщащи светлината цветове като черно, тъмнозелено или синьо - така, без да искате, ще създадете условия за падане или спъване, все инциденти, които могат да имат неприятни последствия.
* Диагоналното делене на стените - цветово или графично, е добро решение за магазини, ресторанти, спортни зали. Вкъщи обаче диагоналите разрушават пространственото единство и зрително намаляват помещението.
* Ако боядисате таваните си тъмни, постоянно ще ходите с приведена глава.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Лош дъх от устата - има ли спасение?

Трябва да бъде открита причината, защото неприятната миризма често подсказва за здравословен проблем. В 90% от случаите стоматологът може да помогне. Лошият дъх, или т.нар. холитоза, може да се п...

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Клинкерни тухли постилат градината

Искаме да положим в двора твърдо покритие. От какъв материал е най-добре да го направим и как да го поставим? Отговорът Твърдото покритие в градината може да бъде бетон, керамични плочи, фаз...

Триградското ждрело

Намира в западната част на Родопите. Това е и най-големия карстов район в България с над 150 пещери. Ако сте любители на пещерния туризъм това е вашето място. Приключенията започват от момента, ...

Начало