Още рецепти » Цветята в банята

 Цветята в банята

Банята не е идеалното място да растения, смятат някои. Въпреки високата влажност в това помещение съществуват много неудобства, затова трябва да се съобразявате с много фактори при подбора на растенията.
Обикновено условията в банята се отгличават с редуване на кратки периоди на висока температура и влажност и по-продължителни промеждутъци от време, когато цари прохлада, особено ако отоплението през това време не се включва. Тук прозорците са малки и осветлението е слабо. Растенията трябва да се примирят с употребата на аерозоли, спрейове и талк, които неизбежно попадат и на тях. Всичко това не прави по-лесен живота на растенията в банята.

Най-подходящите места

Постарайте се да държите растенията по-далече от пръските от ваната и мивката. Край ваната не е най-подходящото място за нареждането на саксиите, пък и светлината не е никак достатъчна.
Максимално се използват перваците на прозорците, особено за цъфтящите растения. В дълбочината на стаята могат да се разположат листнодекоративни растения, като аспарагуси и аспидистра. Най-добре е да ги поставите пред огледалото, където те ще получат още повече светлина чрез отражението на лъчите в него и ще изглеждат по-големи.
Устойчивите лазещи растения, като бръшляна и лазещият филодендрон, ще изглеждат добре, ако ги настаните на високи лавици, откъдето те протягат филизите си към огледалото.
Поставете малки цъфтящи растения, като африканската теменужка и каланхоето, на малка масичка пред огледалото, като ги настаните в симпатична кашпа. Така те ще изглеждат красиви няколко седмици, но след това бързо ще трябва да ги замените с други растения.

Грижите

Растенията в банята се нуждаят от по-редовни грижи в сравнение с останалите. Листата трябва да се мият поне веднъж в седмицата. Ако листата са мъхести, то трябва да избягвате настаняването им във влажната стая, тъй като ще се напоят с пудра. Ако растението е силно замърсено от спрейове и талк, то трябва да измиете листата му под струя вода, особено ако те са толкова много, че да не могат да се измият поотделно. Ако на някой лист е попаднал сапун, шампоан или паста за зъби, изтрийте веднага. Ако бедното на осветление помещение кара растенията да се изпъват към прозореца, редовно обръщайте саксиите им.
Ако растенията погрознеят, то трябва бързо да ги смените. Когато след месец или два те отново се съживят, можете да ги върнете обратно в банята.

В банята живеят

Големи растения: фатсия, монстера, филодендрон.
Лазещи: епипремнум, лазещ филодендрон, дребнолистни бръшляни.
Храстовидни: аглаонема, аспидистра, хамедорея.
Цъфтящи: хризантеми, циклами и екзакуми.

Автор: Мария Николова

Представяме Ви:

Виновни са гените

Много заболявания и здравословни проблеми се предават по наследство. Акне, агресия, далтонизъм - хора с такива и доста други проблеми може би са имали бащи, майки и дядовци, страдащи от същото. Какво ...

Направете си вино от боровинки

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...

Бабините суеверия и детското здраве

Ако сте родители и имате малки деца, неминуемо сте се сблъсквали със закостенелите рецепти, навици и традиции на по-възрастните членове на семейството, когато става въпрос за отглеждането на децата. Н...

Избрано от турската кухня

Супа от маруля с ориз Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисва...

Начало