ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!
Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат сурови, да се консумират като сок или вино, запарват като чай, или да се приготвят като тинктура. Плодовете на годжи бери са изключително хранителни. За една дневна доза - между 10 и 30 грама - те осигуряват на организма повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от порция пържола. Те са добър източник на витамини от групата В и антиоксиданти, които предотвратяват вредното влияние на свободните радикали, увреждащи клетките в организма. Богати на полизахариди, годжи бери спомагат за функционирането на имунната система, съдържа 18 вида аминокиселини и калий. Накратко, годжи бери се грижи за вашата кожа, за сърдечносъдовата ви и имунна системи.
Годжи бери е добър адаптоген (адаптогените въздействат терапевтично общо върху човешкото тяло, укрепват организма и му помагат да се справи по-добре в стресови условия).
Състав:
Установено е, че плодовете на годжи бери съдържат следните хранителни съставки:
• 6 основни витамина
• 11 основни елемента
• 22 минерала
• 18 амино киселини
• 8 полизахариди
• 6 монозахариди
• 5 ненаситени мастни киселини (линоненола и алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли)
• 5 каротеноиди, вкл. бета каротен, лутеин и др.
• много фенолни пигменти (антиоксиданти)
Витамини и минерали:
Открито е също, че плодовете съдържат калций - 112 мг/100 г, калий - 1130 мг/100 г, желязо - 9 мг/100 г, цинк 2 мг/100 г, селен - 50 мкг/100 г, рибофлавин - 1,3 мг/100 г, витамин С - между 29 и 148 мг/100 г и други.
Годжи бери съдържа и много фитохимикали:
• бета каротен - 7 мг за 100 г сушени плодове
• зеаксантин - до 200 мг на 100 г сушени плодове
• полизахариди - до 31% от теглото на пулпата
Как да консумираме годжи бери
• с мюсли
• с овесени ядки
• с кисело мляко
• с топла вода за чай
• могат да се ядат директно
• като съставка на кейкове, десерти и др.
Дневен прием
Консумирайте до 30 грама на ден. Годжи бери могат да консумират и деца до 5 г.
Съхранение
Можете да съхранявате годжи бери в стъклен съд, хартиен плик или хладилник.
Мерки за безопасност
Избягвайте прием на годжи бери ако сте чувствителни към растения от семейство Картофови (Solanaceae – включващо картофи, домати и пиперки). Избягвайте ги също при диария, газове и подуване на корема.
ВАЖНО!
Ако сте подложени на химиотерапия или лъчево лечение, може да използвате плодовете на годжи бери, за да се защитите от спадане на нивото на белите кръвни телца и да увеличите ефекта от терапията.
Автор: Димитрина Даневска