Още рецепти » Капризният бенджамин

 Капризният бенджамин

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не трябва да бъде под 15°С -18°С дори през зимата.

Има два вида: пъстролистен и със зелени листа. Първият е по-влаголюбив от втория. Обича светлината, но не пряката. Най-добре е да го настаните на източен прозорец, където слънцето няма да е силно. Ако въздухът в стаята е сух, фикусът се нуждае от оросяване. Добре е често да овлажнявате и миете листата през пролетта и лятото с мокра кърпа.

Фикус бенджамина обича равномерното оросяване. Почвата трябва да е лека. В състава й да има торф и пясък, за да диша растението. Коренът не бива да поема много влага, нито да просъхва. От април до края на лятото е полезно веднъж седмично да добавяте течен тор за подхранване на листата. През пролетта се подрязва всяка клонка до най-близката пъпка. С това се помага да се разклони и листата да се освежат и станат по-силни и красиви. Саксията трябва да бъде на светло, защото тъмнината става причина за окапването на листата. От време на време я завъртайте, за да не се изкриви растението към светлината. Фикусът не понася течението.

Размножаването става по вегетативен начин, като се отрязват филизи и се потапят в съд с вода. Водата не се сменя, докато не се образуват коренчета.
През зимата бенджаминът не се нуждае от подхранване и големи грижи. Дори поливането се ограничава, но много е важно да е топло. През лятото пък го пазете от жегата, като оросявате с пулверизатор и къпете цялото растение вечер или рано сутрин поне веднъж седмично.

Автор: Елена Христова

Представяме Ви:

Домашни кетчупи

Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...

Да направим ризото

Ризото класико Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. ориз, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 200 г кашкавал, 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. доматено пюре, настъргана кора от лимон, черен пипер, индийско орехче, ...

Стъклените тухли – нещо повече от стена

Стъклените тухли са един нестандартен вариант да се внесат повече светлина и комфорт в помещенията. Имат много предимства, различни цветови и геометрични решения при изграждане на вътрешния и външен и...

Вашите рецепти за ястия с гъби

АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО Гъби със сметана Прoдукти: 500 г гъби, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 ч.ч пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 200 г кашкав...

Начало