Още рецепти » Боб в саксия

 Боб в саксия

Заетите хора, които биха искали да берат пресен млад боб от градината, без да окопават големи гнезда и да опъват метри канап, може да го посадят в саксия. На пазара може да се намери сорт боб-джудже. За да получите реколта, следвайте указанията ни.

От какво се нуждаете:

1. Нужен ви е дълбок контейнер. Можете да използвате и пластмасов.
2. Връзки (пластмасов кабел)
3. Бамбукова тръстика
4. Бобени зърна за засаждане без завързване
5. Посадъчен микс

Стъпка по стъпка:

1. Направете дупки на дъното на контейнерите. Напълнете съда с обогатена посадъчна смес за бързорастящи зеленчуци.
2. Вмъкнете бамбуковите пръчки в почвата до дъното на контейнера. Заобиколете с тях ръбовете и съда. Броят на пръчките се определя от формата на саксията.
3. Стегнете върховете на тръстиката с пластмасов кабел.
4. Използвайте садило, за да направите дупка около 3.5 см (1.5 дълбочина) и пъхнете по едно зърно във всяка. Ако поникнат две растения, изхвърлете по-слабия разсад.
5. Когато бързорастящият боб е обсипан в цвят, е важно да бъде добре полят и наторен с калиев тор. Така ще получите добра реколта от крехки бобени шушулки. Бобът-джудже расте на 45-60 височина и се нуждае от опора.

Полезен съвет:

Ако се тревожите дали бобът ще бъда опрашен и даде плод, засадете три-четири грахови зърна в същата саксия. Когато сладките цветове на граха се разцъфнат, ще привлекат пчелите за опрашване и на бобените цветчета!

Варианти:

Освен боб-джудже отличен избор за саксиите на терасата са и грах с ядливи шушулки или френски боб с лилави шушулки. Можете да засадите и краставици. Първата реколта ще се бере след 8-10 седмици.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Масичката за списания

Първото, на което си струва да се обърне внимание при избора на масичка – това е външният й вид. По принцип най-често се купуват универсални, стандартни правоъгълни ПДЧ масички, които лесно се вписват...

Гарнирани пити (пици)

Пица “Маргарита” Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол Нaчин на приготвян...

Сентръл парк – сърцето на Ню Йорк

Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...

Косата ни - къде грешим?

Можем да ходим през ден на фризьор, да даваме луди пари за шампоани, балсами и маски и пак да сме недоволни от резултата. Няма съмнение - причината е в самите нас и по-точно в нещата, които не знаем з...

Начало