Още рецепти » Аз си имам нов татко!

 Аз си имам нов татко!

Не малко книги и филми са посветени на отношенията на децата и новия татко. Често пъти в сериалите те са леки и весели и проблемите се решават за половин час. Но в живота повечето случаи са в основата на трилъри, където новото семейство живее под заплахата на пълен разрив. Как да се изгради новото семейство - помагат психолозите!

Не бързайте!

Има случаи, когато жената е млада и красива и се развежда с мъжа си, а детето е едва на годинка. Тя се радва на свободата си и любовните романи следват един след друг. При това, запознава всеки нов кавалер с малкия си син. Според нея така по-лесно може да определи кой от мъжете ще се отнася добре към нея и детето й. Но за съжаление връзките са кратки, детето расте и постепенно започва да манипулира лекомислената си майка, че ако не получи нещо от нея, ще я „издаде” на баба и дядо.
При друг случай жената вече е на 30 години, с 10-годишна дъщеря. Тя възпитава момичето сама и дори не мечтае за личен живот. В един момент се запознава с мъж, който е разведен, по-възрастен от нея с 15 години и има дъщеря от първия си брак. Изглежда стабилен и надежден. Тогава се осмелява да запознае дъщеря си с новия поклонник и двамата се харесват. Момичето започва да се доверява на маминия приятел и да чака с нетърпение срещите с него. Но един ден майка й го вижда с друга жена. И тя нито е колежка, нито сестра, а любовница, с която той се среща от пет години. При последвалия сериозен разговор става ясно, че на човека му харесва такъв живот и не се кани изобщо да се жени. Решението за раздяла носи много болка и огорчение на майка и дъщеря. Защото майката не може да обясни логично на своето момиче причините мъжът, към когото така се е привързала, не иска да поеме никакви задължения.
Разбира се, не е редно и дълго да се крие една връзка и просто така да се съобщи: „Това е чичо ти Иван и той ще ни бъде приятел”. Има много случаи, когато 10-годишното момиче остава при баба си, а майка му хуква да живее при любовника си. Тази обида се помни цял живот, защото намирисва на предателство. Дори да последва сватба и желание новото семейство да заживее заедно, детето може да реагира с отказ, защото вече е привикнало с новия начин на живот. Нищо чудно то никога да не приеме своя нов баща, а когато порасне може да започнат и скандали.

Запознанството с него

Срещайте се с когото си искате, устройвайте личния си живот както искате, но никога не запознавайте детето си с човек, в чиито чувства не сте уверени. Мисълта за брак с избраника трябва да бъде не само в мечтите ви, но те трябва да са свързани и с конкретно предложение. В противен случай детето се запознава с мамините приятели и у него се изработва неадекватно разбиране за любовта и семейството и често тези ценности са неразбираеми.
Детето не е играчка, за него е трудно да свикне с новото. Ако нещата не се получат, то може да загуби доверие не само във вас, но и изобщо в хората - защото след развода това е още едно предателство.
Разберете повече неща за новия си приятел. Как и защо се е разделил с бившата си жена? Какви са причините за края на предишния му любовен роман? Какви отношения има с децата си, с бившата си жена? Често ли се вижда с тях? Ако не е бил женен, разберете повече за родителите му, за детството му, за отношението му към децата и възпитанието им. Тази информация ще ви позволи да си съставите точно мнение и по този начин ще разберете с какви проблеми може да се сблъскате при евентуално съвместно съжителство.
Преди да запознаете детето с приятеля си – подгответе го. То трябва да знае, че в живота на мама се е появил друг мъж, разкажете му нещо за него и така по-лесно ще се намери общ език.
Запознанството трябва да стане на неутрален терен. Ако територията е на мъжа, това може да предизвика дълбок стрес. Срещата на ваш терен пък създава чувство у детето, че някой нарушава личните ви граници. Първата среща не трябва да бъде дълга и уморителна. Изберете мястото, като отчетете интересите на детето.
Не бързайте да каните мъжа в дома си, нека детето първо привикне да го вижда на неутрална територия и развлеченията да бъдат съвместни. И само ако се намери общ език, тогава пристъпете към следващия етап – среща в общия дом.
Задължително обсъдете с детето как ще се промени животът, след като се е появил нов татко. Къде ще живеете, защото всяка промяна води до голям стрес. Говорете откровено за проблемите и с любимия, и с детето, за да не се стигне до конфликти.
Никога не забравяйте, че имате дете – дори да сте луда от любов. Колкото по-често и дълго сте с любимия, колкото по-често игнорирате детето от досегашните общи занимания, толкова по-негативно ще гледа то на новия баща и със сигурност ще започнат конфликтите. Това, което сте му обещали, задължително го изпълнявайте.

Двама бащи на едно дете

Когато първият етап на запознанството е преодолян и вие започнете съвместен живот с детето и новия любим, се появява друг проблем. Много жени правят грубата грешка да изискват от децата си да наричат новия мъж „татко”. Правилно ли е това? Ако сте се развели отдавна с първия си съпруг или сте родила без брак и детето не поддържа отношения с бащата, то само ще каже на новия „татко”. Но трябва да реши само. Ако отношенията са близки и доброжелателни, няма да има проблем. Ако детето често се вижда с родния си баща, прекарва ваканциите при него, отношенията стават по-сложни. Бащата се страхува, че ще загуби сина си и го настройва срещу „чуждия”. Какво трябва да направи една жена, когато има сблъсък между бившия и настоящия мъж? Постарайте се да не унижавате бащата пред сина или дъщерята, защото детето ви може да изпадне в стрес и да спре дори да ви говори.

Как да бъде наричан новият баща?

Психолозите препоръчват новият баща да бъде наричан по име, ако той няма нищо против. Ако отношенията са близки – детето може да реши да го нарича и татко.
Не е нужно то да бъде карано задължително да произнася думата „татко”, ако само не иска. Настояването може да нагнети положението, процесът на опознаване да продължи дълго, настойчивостта да предизвика агресия срещу вас.
Ако детето не познава родния си баща, дори на шега не казвайте, че новият ви мъж е неговият истински татко. Истината някога може да се окаже пречка пред всичко хубаво, което се е случило в предишните години.
Обяснете на детето разликата между родния му баща и новия ви съпруг. То не трябва да се притеснява, че извършва предателство към баща си, като поддържа добри отношения с новия мъж на мама. Любимият ви може никога да не стане добър родител на детето ви, но може да е добър приятел, учител, защитник, идеал за подражание. Но не и баща. Детето трябва да знае истината и така ще се избави от чувството за вина и тревога. Лъжите могат да доведат до неразбиране ролята на новия баща, отрицание на авторитета, неосъзнато чувство за вина, което детето вече като възрастен да превърне в неразрешими проблеми.
Ако детето е малко, обяснете ситуацията с пример от някаква приказка – в такъв вид информацията ще стигне по-бързо до него.
Никога не говорете лоши неща пред детето за бившия си съпруг, не го настройвайте срещу него. В присъствие на сина или дъщеря си не правете сравнения между новата си половинка и бившата. Много жени правят тази грешка с надеждата, че новият мъж ще има по-благоприятен образ в очите на детето. Получава се точно обратното – кавги, конфликти, сриване на психиката на малкия човек. Дори не говорете лоши неща за бившия си и пред настоящия. Ако постъпвате така, значи се поддавате на емоциите, на някаква обида, а не на добри намерения. А това означава, че продължавате да имате някакви чувства към бившия и използвате новия си мъж за отмъщение. Докато не изясните миналите си отношения, излиза, че натрапвате нерешените проблеми на новото си семейство.
Ако усетите, че бившият ви съпруг настройва детето срещу новия ви мъж, поговорете и с двамата. Родният баща трябва да бъде спокоен, че никой не му отнема детето и винаги може да контактува пълноценно с него. И разклащайки доверието на сина си, например, се нарушава неговото здраве и хармоничен живот. Обяснете на децата си, че човек може да обича много хора и няма нищо страшно да има и двама бащи.

Рай или ад?

Има и такава ситуация, в която майката се омъжва за втория си съпруг, а дъщерята вече е тийнейджърка. В началото всичко е наред, но скоро новият започва да издевателства над момичето, като му напомня, че всичко, което има в момента, се дължи на него. Той се дразни от всичко – от заетата от момичето баня, гледането на телевизор, говоренето по телефона, поканените в дома приятели. Майката мълчи и не обръща внимание на сълзите и оплакванията на дъщеря си. В някои случаи се стига и до сексуално издевателство, но майката продължава да не вярва. Бягството на момичето е съвсем логично.
В друг случай новият баща сериозно обръща внимание на детето, проверява какво учат в училище, какви бележки има, но всичко е съпроводено с много обиди. Детето започва демонстративно да не излиза от стаята си и по всякакъв начин се мъчи да погоди номер на „натрапника”.
Има вариант детето да е напълно игнорирано и много рядко да прекарва времето с майка си. Има още много примери, в които не винаги отношенията с „новия татко” вървят гладко. Понякога след периода на адаптация, ситуацията прераства в истински криминален роман. И причините за това са много.
Всеки е свикнал да живее по своему и промяната никак не е лесна, особено когато е свързана с чужд човек. Дете, което дълги години е глезено, може да се превърне в истински тиранин и да повиши напрежението в семейството. Но не само децата са егоисти – дълго живелите сами мъже също трудно могат да приемат други хора и да се съобразяват с техните навици и правила.
Към всички битови неуредици трябва да се добави и ревността и от страна на детето, и от новия баща, чувство на вина, което възниква при по-големия човек, ако в първото му семейство има деца. Накрая се получава истинска драма. В същото време жена, която дълго време е живяла сама, появата на мъж в живота й често пъти означава и последно щастие. Разгорялата се страст и умората от самотата е в състояние да накара една дама да постави на пиедестал новата си любов и да пренебрегне собствените си интереси, дори в тежки случаи здравето на детето си. Точно тези жени вярват стопроцентово на новия си любим, пренебрегват оплакванията на детето и изобщо не му се доверяват.

Правото на щастие

Всяка жена има право на щастие и децата не трябва да се бъркат в живота й. Но в същото време този живот зависи от нея и затова точно тя е отговорна как ще се развият отношенията между детето й и новия му баща.
Никога не подчинявайте семейния живот само върху интересите на мъжа си, не позволявайте той да наложи своя начин на отношения. Най-добре тези въпроси да се обсъждат преди началото на съвместното съжителство. Има хора, които са толкова големи егоисти, че животът с тях е просто невъзможен. Това трябва да се разбере предварително.
Като начало трябва да показвате любовта си и към детето, и към мъжа си. Началният етап е много труден, на много хора им трябва дълго време, за да се адаптират един към друг.
Дори да сте заслепени от страст, за вас на първо място трябва да бъде детето, а мъжът на второ. За съжаление много жени постъпват точно обратно. Те дори започват да третират децата си като врагове, като смятат, че техните желания са необосновани и претенциозни, обвиняват ги в егоизъм. И така се потопяват в новата си любов, че забравят за интересите на детето.
Ако детето ревнува, нужно е да му обясните, че то е най-важният човек в живота ви и след това идват всички останали. Покажете му, че го обичате точно толкова, колкото и преди. Интересувайте се от неговите проблеми, говорете си, обсъждайте всичко, което го вълнува. Бъдете повече време с него. Обяснете и на двамата, че любовта към детето и мъжа са две различни неща. И ревността в случая е неуместна.
Помогнете им да се сприятелят – общи интереси, съвместни дейности, общо хоби е в състояние да подобри отношенията. Свободното време прекарвайте заедно, за да смята всеки в новото семейство, че е важна част от него.
Никога не оставайте само зрител и не позволявайте да ви манипулират. Бъдете обективни, изслушвайте всяка гледна точка. В идеалния вариант вие ще бъдете съюзник един път на детето, в друг случай на половинката си.
Никога не позволявайте нито на детето, нито на мъжа си да се изказва негативно за другия. Обяснете, че двамата трябва да се уважават.
С новия си мъж трябва да сте на обща позиция относно възпитанието на детето. Този въпрос се обсъжда предварително и не трябва да има разнобой. Различни начини на възпитание, неадекватни изисквания са способни да разрушат и без това неукрепналата психика на детето, което ще бъде непрекъснато в стрес.
Ако детето се опитва да навреди на новия си баща, трябва да бъде наказано. Нужно е да разбере, че носи отговорност за лошите си постъпки. Ръководете се от фактите, а не от емоциите.
Не пренебрегвайте тревожните сигнали, които отправя към вас детето. Може да сте заслепена от страст и тогава да не обърнете внимание на посланието. Но когато трагедията стане факт, вече е много късно за действия.
Не губете достойнството си и любовта на детето заради страха, че може да останете отново самотна. Щастлив живот с човек, който издевателства над детето ви е невъзможен, защото това поведение в най-скоро време ще се стовари и върху вас и страшно ще съжалявате, че не сте защитили собственото си дете.
Независимо какъв е новият ви любим, отговорността за отношенията в семейството е само ваша. Защото в новия съюз не може да бъдете щастлива само вие, но и детето ви.

Автор: Весела Гигова

Представяме Ви:

Засадете си розмарин

Розмаринът (Rosmarin) е красив декоративен храст, който е и полезна билка и пикантна подправка, идваща от Средиземноморието. Той е вечно зелено многогодишно растение. Оформя се като храст, който дости...

ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПАРИЖ ЗА 5 ДНИ

Най-добрият начин да опознаете Париж е да го обходите пеша. Ето защо ви предлагаме 5 пешеходни маршрута, които минават през най-важните забележителности на този приказен град. Екипирайте се с подходящ...

Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

Островът на Афродита

Кипър не е голям – за 2-3 часа островът може да бъде обходен от единия край до другия. И независимо, че забележителностите му са във всички краища, да се видят изобщо не е сложно. Плажът, където от мо...

Начало