Още рецепти » Как да си отгледате хмел

 Как да си отгледате хмел

Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни, със сърцевидна основа и едроназъбени. Отгоре са гладки, а отдолу мъхести. Мъжките цветове са в метловидни съцветия с бели или зеленикави околоцветници. Женските – в конични съцветия, чиито листа се разрастват и образуват подобие на мека, зелена шишарка. В основата на всеки лист има по два цвята. Цъфти през юни-август. Плодовете узряват през юли-септември.
За да отгледате хмел се нуждаете от полусенчесто място. Може да расте и на слънце, но в този случай се напада по-често от листогризещи насекоми. Най-добре е, ако участъкът е защитен от северните ветрове.
Почвата е желателно да е богата – плодородна и глинеста, и влажна, но не мокра, с песъчлива, пропускаща водата подпочва.
Хмелът се засажда в ямки или канавки, на дълбочина 55-60 см, в които се изсипва по кофа оборски тор, а отгоре се допълва с почва. Засаждането става през пролетта. Можете да използвате и резници, които се взимат от 3-8-годишни растения. Разстоянието между растенията трябва да бъде 1 м.
Хмелът се нуждае от опора. След засаждането на растенията трябва да почиствате от плевели, да разрохквате почвата и ако е сухо, да поливате. През първата година премахвайте слабите филизи от растението. През втората година се образуват по-малко стебла, но повече цветове. Хмелът трябва да се тори през 2-3 години, тъй като употребява голямо количество хранителни вещества от почвата. Трябва да следите корените да не завладеят простраството около растението, тъй като след това трудно се „гонят” от там.
Размножава се чрез делене на коренището, коренови издънки, по-рядко чрез семена. Използва се за вертикално озеленяване, маскировка на сгради и огради.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо сърцето ми прескача и спира?

Нарушенията на обичайния сърдечен ритъм (който е синусов, с честота 60-80 удара в минута) се определят като аритмии. Причините могат да изхождат от самото сърце или извън него. Става въпрос за извънсъ...

Домашен ябълков оцет

Почистваме от загнилите места различни сортове ябълки и ги настъргваме на едро ренде или ги нарязваме много ситно. Заливаме ги с вряла вода, така че да ги покрие и оставяме да ферментират няколко дни....

Морковите за зимнина се засяват през юни

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. Морковите за зимнин...

Боят: За и Против

Много от родителите се заричат, че никога няма да ударят детето си. Но един ден нервите им не издържат и... обещанието отива на вятъра. Трябва ли да се обвиняват за това? В дванайсет европейски стра...

Начало