Още рецепти » Как се отглежда разсад от петунии

 Как се отглежда разсад от петунии

За да отгледате разсад, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на почвената повърхност, маркир за редова сеитба и ръчен пулверизатор за овлажняване на почвения субстрат. Най-често използваните съдове за отглеждане на разсада са саксиите и сандъчетата.
Какъвто и да е съдът, неговото дрениране е абсолютно необходимо. Дренажът гарантира не само изтичането на излишната вода при поливането, но и проникването на въздуха. Той е необходим за дейността на почвените микроорганизми и активизира дейността на корените. Дренажът се прави и по приетите правила – покриване на отворите на дъното с парчета от счупени саксии или с по едри камъни, върху които се нанася пласт едрозърнест пясък.

Почвата е важна

Добра почвена смеска за разсад от петунии може да приготвите от равни части почва, взета от затревени участъци, напълно прегорял оборски тор или компост и чист речен пясък или перлит. Ако нямате възможност да осигурите тези съставки, с успех може да използвате и смеските, продавани в магазините за цветя. Макар и често да са различни по състав от препоръчваната рецепта, те съдържат необходимите хранителни елементи за младите растения.
Почвената смеска нанесете върху дренажния пласт в съда и я разстелете равномерно. След това леко я притъпкайте с помощта на дъсчицата за притъпкване. Това е много важно. По този начин ще създадете т. нар. твърдо легло на семената, те ще бъдат положени на еднаква дълбочина, ще улесните покачването на влагата от по-долните слоеве по почвените капиляри и, поставени при еднакви условия, те ще поникнат едновременно.

Засейте преди 15 март

Най-лесно ще ви е да разпръснете семената от пликчето върху повърхността. Най-лесно, но и най-неправилно. Много от семената ще попаднат толкова близо едно до друго, че поникналите растения ще си пречат. Те консумират хранителни вещества от едно и също място и скоро започват да гладуват. Стъбълцата на гъсто растящите поници се удължават, остават нежни и уязвими за болестотворните гъбички. Не е желателно да са и много нарядко.
Сеитбата в редове е значително по-добрият начин. Ако имате маркир, направата на редовете няма да представлява трудност. Нямате ли, очертайте ги с върха на пръчица или с ръба на летвичка. Постарайте се редовете да са на 3-4 см един от друг. При такова междуредово разстояние дори растенията да са по-нагъсто в реда, няма да се конкурират чувствително. Почвената повърхност ще просъхва по-бързо и няма да се развиват вредните гъбички.
Засетите семена трябва да се покрият със съвсем тънък почвен пласт. Когато сте очертавали редове, това дори не е нужно да правите. Достатъчно е да притъпкате почвата. След това полейте внимателно. Не изливайте вода от лейка или друг съд. Така неминуемо ще разместите семената и няма да има полза от редовата сеитба. Дори и да сте ги засявали не на редове, а разпръснато, старанието ви ще е напразно, защото водната струя ще ги разпилее.

След поникването, покрийте с хартия

При температура 16-18°С семената ще поникнат за няколко дни. За да предотвратите бързото изпарение на влагата от почвата, до поникването е желателно да я покриете с хартия. Щом обаче растенията се появят, осигурете им добро осветление. Това е едно от условията младите поници да развият къси и здрави стъбла. Все със същата цел не повишавайте чувствително температурата. През нощта нека да е около 12°С, а през деня – не повече от 18-20°С
Растенията на добре развиващия се разсад след 2-3 седмици трябва да имат няколко нормални същински листенца, късо стъбло и мощна коренова система. Това се постига с подходяща температура, обилна светлина и умерени поливки, извършвани само при нужда. При нормално запасена с хранителни вещества почва подхранване не се налага. Подхранва се само ако растенията не се развиват добре и жълтеят при благоприятни температура и осветление.

Задължително пикирайте

Когато растенията развият няколко същински листенца, трябва да се пикират. Това може да стане в друго сандъче на разстояние 6-8 см едно от друго. Това ще позволи при засаждането им да бъдат взети с повече почва. Често обаче тя не се задържа. Затова е най-добре растенията да се пикират в самостоятелни саксийки с диаметьр 6-8 сантиметра. Корените обхващат всичката почва в саксията, растенията се изваждат заедно с нея за засаждане.
Саксийката за пикиране се напълва с торопочвена смес, преготвена от същите съставки. Желателно е на дъното да се направи също дренаж от тънък пласт дребни камъчета и едрозърнест пясък. Растенията се засаждат в средата на саксийката в предварително направена ямичка със садилна пръчица. Внимава се корените да не се подгъват. Почвата се притъпква с пръсти, като натискът не бива да е много силен, за да не се повредат нежните коренчета.
Независимо от влажността на почвата и упражненото притъпкване, растенията се поливат с тънка струя вода. Това е необходимо, за да се осигури по-добър контакт между корените и почвата. Въздушните „мехурчета” може да са гибелни за растенията. На пикираните растения осигурете нормалната температура и добро осветление. Когато премине опасността от слани, може да ги посадите на балкона, на терасата или в градината.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Бабините лекарства

Кой от нас, въпреки желязната си вяра в традиционната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не в...

Многогодишна градина на балкона

В строящите се сега жилища в лоджиите има специални места за засаждането на различни балконски цветя. Първата ви работа е да запълните нишата с дренаж, който представлява 1/3 от обема. Там ще се стича...

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАЦИ

Козунак венче с боядисани яйца Прoдукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч. ч. обелени и ...

Десерти със сливи

Торта със сини сливи Прoдукти: 500 г сини сливи, 175 г краве масло, 3 с.л. кристална захар, 1 яйце, 1 к.ч. смлени бадеми, 250 г брашно, 1 ч.ч. пудра захар, 4 белтъка, 1 ч.л. счукан сухар, 2 ч.л. ...

Начало