Още рецепти » Мединилата – престижна украса за всеки дом

 Мединилата – престижна украса за всеки дом

Пренесена в Европа още в 1888 г. от Филипините, мединила магнифика (Medinilla magnifica) се среща в тропическите гори на Източна Индия и Цейлон, о. Шри Ланка и островите на Мадагаскарския архипелаг. Това рядко красиво декоративно растение е храст, който достига до 3 м височина. Отглеждана като саксийно растение, тя не надминава 1 м височина.

Как изглежда?

Листата са много красиви - тъмнозелени, овално-елиптични. Достигат до 30 см дължина и 15 см ширина. Те са срещуположно наредени по два. Всички разклонения през пролетта завършват с много оригинални гроздовидни съцветия, които може да достигнат до 45 см дължина. Наведени са много грациозно надолу. Всяко съцветие съдържа около стотина дребни цветчета и е обхванато от няколко прицветни листа. Целият грозд е бледорозов.

Перфектните условия

Не забравяйте, че тази красавица е оригинална, но и много капризна. За да цъфти, трябва да контролирате температурата в помещенията. През зимата тя трябва да е в границите от 15 до 18°С, а през лятото - 18-20°С. Изисква много ярка светлина, но през лятото трябва да я предпазвате от прякото слънчево греене. През лятото влагата трябва да е равномерна и сравнително ниска през зимата.

Можем ли да я размножаваме в домашни условия?

Ако желаете да размножите растенията, имайте предвид, че това е сравнително трудно. Най-успешно е вкореняването на резници. Те трябва да се вземат от напълно узрели странични разклонения. За разлика от други растения, по-добре е да ги отчупвате с ръка, а не да ги отрязвате с нож или овощарска ножица. При температура 20-25°С те се вкореняват за около месец. Много целесъобразно е в стайни условия да се опитате да направите отводи. За целта част от наведената клонка покрийте с почва в специално наблизо поставена саксийка.
Когато се появят коренчета, прекъснете връзката с майчиното растение. Мединилата се развива добре в почвена смес, съставена от торф, чимовка и едрозърнест пясък в съотношение 2:2:1.

Тайните на успеха

Грижите за това растение не са много, но трябва да се прилагат с умение. Така например през зимата трябва да поливате умерено, а през лятото по-обилно. Трудности създава обстоятелството, че във всички случаи температурата на поливната вода трябва да е с няколко градуса по-висока от тази в стаята. Ако през лятото пулверизирате листата, растежът е по-бърз, а външният вид на растенията е по-добър. Проветрявайте редовно, но внимателно, далеч от саксията.
Запомнете,че след като се появят цветните пъпки, саксията не трябва да се помества, затова помислете отрано къде ще е най-подходящото за нея място.

Автор: д-р Анка Дончева

Представяме Ви:

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Десерти с плодове от компот

Желе от консервирани плодове Прoдукти: 1 л вода, 500 г захар, 60 г желатин, 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино, 1 лимон, 150 г каймак, подсладен с 50 г захар, 1 кг плодове от различни компоти, предварително ...

Как да си избеля зъбите?

Преди да отговоря на конкретния въпрос, ще посоча защо зъбите често променят цвета си. Кафето, цигарите, горещият чай са причина те да потъмнеят или да пожълтеят. Наличието на флуор в питейната вода в...

Терасите и ландшафтния дизайн

Тераси наричаме откритите площадки, малко приповдигнати над земята или намиращи се на едно ниво с нея. На градинските или дворни участъци тези площадки играят значителна роля като декоративен елемент....

Начало