Още рецепти » Така – цветето-прилеп

 Така – цветето-прилеп

Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници, има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишни тревисти растения с пълзящи коренища и ефектни листа на дълги дръжки, без стъбло. Измежду листата израства високо чадъресто съцветие от дребни червени цветчета и широко разперен околоцветник с разкошен черно-кафяв цвят, обкръжени от дълги “мустаци”. Приликата с прилепа е впечатляваща. Черната багра на цветовете се обяснява с нуждата на растението да привлече насекоми-опрашители, които отдават съответното внимание и на вкусните за тях “мустаци”. Това интересно вечнозелено многогодишно растение расте в природата в много райони с тропически климат. Чувства се добре и във влажните тропически оранжерии.
Tacca pinnatifida съдържа много нишесте в корените си. То може да се извлече и след обработка да се използва за храна. Култивираните видове имат пълзящи коренища и големи, овални листа.

Размножаване

Възможно е да размножите таката чрез делене на коренищата през пролетта. Таката, получена от семена, е трудна задача. Това изисква големи усилия и грижи. Накиснете семената за 24 часа в топла вода. Можете да използвате термос, за да поддръжате постоянна температура на водата.
Засейте в саксия или друг съд, като използвате качествени семена, след това занесете в оранжерия или на топло място с оптимална температура 25-28 градуса. Важно е температурата на почвата да е постоянна и достатъчно висока. За посева използвайте плоски съдове и прозрачни пластмасови капаци. Поставете съда с посева на подпочвено подгряване.
Сейте семената на дълбочина 2 мм, като отгоре покривате с полиетиленов плик или прозрачен капак за съхраняване на влажността. Не използвайте за посева обикновена почва – тя е прекалено тежка и възпрепятства нормалното дишане и достъпа на вода до семената. Тежката почва може да ги погуби. Разположете отгоре малко мъх и го пръскайте ежедневно, като поддържате парниковия ефект за по-добро прорастване на семената. Почвата трябва да се полива, за добро развитие на кореновата система, но не прекалено обилно. Покълването може да продължи от 1 до 9 месеца, така че бъдете търпеливи.

Грижи за пониците

Когато разсадът израсте достатъчно, го пресадете в малки саксии с добре дренирана почва като добавите 10 на сто едрозърнест пясък. Убедете се, че той е добре промит, иначе солта може да погуби вашето растение. През целия сезон на активен растеж (от късната пролет до късното лято) таката трябва да се увлажнява редовно и почвата да е добре дренирана. Използвайте разтворими торове. След това цветето-прилеп ще се нуждае от по-голям съд. През зимата поливането се съкращава и на растението трябва да се осигури температура не по-ниска от 12 градуса. Пресадете през февруари- март според нуждите на таката. Засенчвайте от прякото слънце. Като всяко тропическо растение и таката се нуждае от редовно опръскване през цялото лято.

Пресаждане

Появилите се нови листа ще бъдат със структурата на спанака. Това е нормално. Добре е да поставите растението в банята. Преди това включете топлата вода, за да може помещението да се напълни с пара. Затворете вратата и оставете таката в банята през цялата нощ с включена светлина. Това ще й се отрази благоприятно. Таката е тропическо растение. Тя обича влажността и високата температура, но може да се отглежда и в закрити помещения с по-хладен климат. Тогава обаче ще се нуждае от по-специални грижи, топлина и влажност.
След като през пролетта растението се развие, извадете го и почистете почвата. Сложете го след това в смес от торф и пясък. Нужен е и добър дренаж. През лятото, по време на активния растеж, поливането трябва да се увеличи, а през зимата- в периода на покой – да се съкрати. Когато растението се развива и корените се увеличават, трябва да подхранвате с течни торове. Минималната температура през зимата в оранжерията трябва да бъде не по-малко от 12 градуса, а през пролетта до есента – не по-малко от 15 градуса.

Семената

След цъфтежа на таката се образуват плодове със семена. Те остават на растението достатъчно дълго време и могат съвсем да изсъхнат и да опадат. Откъснете ги и ги отворете, за да вземете семената. Те могат да остана сухи само няколко дни. Ако плодът е паднал още неизсъхнал, то тогава го оставете в чинийка, за да изсъхне и след това съберете семената. Колкото са по-пресни семената, толкова по-бързо покълват.

Така на перваза

Таката е типично тропическо растение. Затова трябва да спазвате два важни момента при отглеждането й:
1. Почвената смес трябва да има добър дренаж, дори и да е постоянно леко влажна. В природата таката расте във влажни гори, където корените й се намират в рохкав субстрат. В никакъв случай не използвайте глинести почви или чернозем. Съставете следната смес: 50 на сто торф, 20 на сто перлит и 30 на сто компост. Можете да използвате разтворими торове или дългодействащи.
2. Таката се нуждае от висока влажност. Пръскайте я често. Недостатъчната влажност води до изсъхване на листата. В никакъв случай обаче не компенсирайте сухия въздух с излишно поливане.
Ако таката изглежда зле, можете да й направите баня – за повдигане на настроението и дори реанимация. Затворете я в банята за нощта, напълнена с топла пара. Можете да опитате да я поставяте периодично в полиетиленов пакет.
Черната така (Т. сhantrieri) е по-малко взискателна към влажността на въздуха, отколкото бялата (T. Nivea) – у нас тя спокойно расте в почвата навън и в саксии без признаци за изсъхване.

Автор: Светла Желязкова

Представяме Ви:

Каква брава да изберем за дома си?

Сравнението на съществуващите типове брави не позволява да се направи еднозначен извод за превъзходството на някои от тях. Идеалната брава за стоманена брава трябва да притежава две важни свойства: не...

Избрано от китайската кухня

Печени ребра по китайски Прoдукти: 1.4 кг предни свински ребра, 1 щипка зелен китайски чай, 500 мл кипяща вода, 50 мл соев сос, 4 скилидки чесън, 3 зърна карамфил, 1 зърно анасон, 40 г захар, 40 ...

Пресаждане на цветята - как се прави?

Опитните градинари нямат никакво съмнение относно факта, че пресаждането е необходимо за растенията. Как да го направите по всички правила: В кои случаи е необходимо преместване на растенията: ...

Консервиране на круши

Компот от круши Прoдукти: 4 кг круши, 300 г захар, 4 – 5 бр. карамфил, 2 с. л. оцет, 1/2 пръчица канела, кората на 1 лимон. Нaчин на приготвяне: В голяма тенджера смесваме 1 л вода със захарта,...

Начало