Още рецепти » Как да берем и сушим билки?

 Как да берем и сушим билки?

Билките са лечебни растения, използвани като лекарства още от древността. А днес от тях се произвеждат стотици медикаменти. Ако имате възможност сами да се запасите с билки, лесно ще приготвите у дома си целебни отвари и настойки. Те се приемат добре от болните и имат многостранно действие в зависимост от биологичноактивните вещества, които съдържат. Една билка може да лекува няколко болести и едновременно стимулира и общо укрепва организма. Растенията имат богат химически състав: етерични масла, витамини, минерални соли, микроелементи, органични киселини, плодови захари и белтъчини, флавоноиди, дъбилни вещества, фитонциди и други. Билките не дават обикновено алергични реакции и се предпочитат като допълнително лекарство към основното лечение на болестите или профилактично и дълготрайно при хронично протичащи болестни състояния.
Някои билки при предозиране могат да дадат неприятни странични явления, а други са отровни. Затова домашно билколечение се прилага само с нетоксични, познати билки, по указания и дозировка от лекар. Любителят-билкосъбирач трябва да познава видовете лечебни растения, времето за откъсване, начина на бране, пренасяне, кои части от всяка билка са лечебни, как се сушат и съхраняват, каква трайност имат, какво е лечебното им действие. За всяка билка те са различни.

Общите правила:

• Билките се берат по сухо време и веднага се слагат за сушене, не се мокрят или мачкат, застилат се на сухи постелки, чисти, на проветриви и сенчести места, а въздухът - без прах и миризми.
• Цветовете се берат по време на цъфтежа и без дръжки, листата - по време на пълното им развитие, стъблата се отрязват до20-30 см от върха надолу, а корите се обелват от отсечената през пролетта млада клонка.
• Семената и плодовете се берат преди пълното им узряване, но не зелени или презрели.
• Корените се изкопават през есента или напролет, изтръскват се от земята и се изплакват на струя вода. След изсушаването се надробяват на ситно преди употреба.
• Билките се съхраняват в хартиена или платнена опаковка в дома, а при големи количества - в торби от хартия или зебло, в невлажни, неслънчеви, но проветриви помещения, изолирани от вредители - насекоми и гризачи.
• Отровните билки се отделят от неотровните. Те не се използват в дома, а се предлагат на изкупвателните билкови пунктове.
• Около съхраняваните билки се пази абсолютна чистота и не се пуши.

Внимание! Никога не късайте цветята от природата безцелно!
Те са ценни лекарства, които носят здраве и могат да спасяват човешкия живот.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Направете си каскада от ягоди

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и впечатляват с каскадата си от тънки филизи, украсени едновременно с б...

Боб в саксия

Заетите хора, които биха искали да берат пресен млад боб от градината, без да окопават големи гнезда и да опъват метри канап, може да го посадят в саксия. На пазара може да се намери сорт боб-джудже. ...

Изберете подходящи цветя за балкона

Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...

Мураята цъфти до края на януари

Пренесени от районите на тропическа Африка - остров Мадагаскар, тези многогодишни храстчета са отличен материал за отглеждане в саксии. Удължено-елиптичните листа са от 5 до 8 см дълги. Те са леко пок...

Начало