Още рецепти » Причудливите тикви

 Причудливите тикви

Много често в градините и по терасите има места, които не са в тон с общата хармония. Обикновено това са неприветливи стени или поостарели дъсчени огради, които са високи и не могат да се скрият зад обикновена растителна завеса. При такива случаи оптималното решение е да се използват възможностите на вертикалното озеленяване.
Лианите са в състояние да се покатерят по всякакви опори и да украсят места, недостъпни за останалите растения. При това може да се използват както многогодишни, така и едногодишни катерещи се и увивни видове.
Твърде оригинално е в ролята на жива украса да се използват многобройните представители на семейство Тиквови, които освен обилна и ярка зеленина предлагат и красотата на плодовете си. Достатъчно е да си спомним старите селски плетове от времето на бабите ни, където сред пищните листа грееха веселите тикви.

За лагенарията трябва богата почва

Обикновената лагенария е едногодишно пълзящо растение, което достига до 15 м дължина. Има петоъгълни гофрирани листа, от чиито пазви излизат кремавите цветове. През юли се появяват плодовете - по 10-15 на едно растение. Те са нежнозелени и нарастват бързо. Разновидност на обикновената лагенария е бутилковата лагенария, която поразява с големината и необичайната форма на плодовете.
Този вид тиква предпочита дълбоките, богати почви и обилието от слънчеви лъчи. Лагена-риите се засаждат в началото на юни от разсад в добре подготвена и запасена с хранителни вещества почва. Подхранването 2-3 пъти през лятото с азотни торове допринася за декоративността й. Благодарение на способността си здраво да се закрепва лагенарията чудесно украсява перголи, огради и всевъзможни постройки, като създава плътна зелена стена, закичена с оригинални плодове.

Луфата е стара познайница

Ребристата луфа е изключително декоративен вид, чиято дължина е до 4 м. Листата й са петделни, с едро назъбени краища. Цъфти с ярки жълти цветове.
Засажда се в края на май от предварително отгледан разсад. Почвата трябва да е рохкава и богата. В началото се полива умерено, а когато се появят плодовете - по-рядко. Това се прави, за да могат да узреят плодовете и да се използват като домакинска гъба.
С луфата добре се декорират беседки и стени, както и мрежести огради.

Момордиката става и за красиви букети

Момордиката също се развива много добре в нашите климатични условия. Това е катереща се лиана с тънко стъбло, дълго до 3 м, и яркозелени петделни листа. Цветовете са жълти и не много едри. Извънредно интересни и красиви са плодовете й - отначало са светлозеле-ни и постепенно, узрявайки, получава интензивен оранжев цвят. Те са едри, достигат до 12 см. Тази тиква обича слънчевите места и добре овлажнените почви. През май разсадът се засажда през 40-50 см. В началото растенията се нуждаят от прикрепване към опората. Редовното поливане и подхранването на 2-3 пъти с комбинирани торове допринасят за бързия растеж и обилното плододаване. Момордиката е незаменима при нужда от бързо украсяване на беседки, стени и огради, а също и на слънчеви балкони. Може да се използва и за букети, които изтрайват във вода повече от месец.

Мелотрията все още си търси мястото

Мелотрията е много декоративно зеленчуково растение, което дири още своето място по нашите земи. Силно разклонените й стъбла достигат до 3 м дължина. Те са гъсто покрити от грапави триъгълни листа. Цветовете са жълти и дребни. Яките мустачки на мелотрията се закрепват лесно за всевъзможни опори, които бързо изчезват под обилната стъблена и листна маса, която се разраства енергично във всички посоки. Страничните разклонения лесно се вкореняват и разширяват елегантната зелена завеса.
Две седмици след засаждането на разсада, което се прави в края на май, се появяват първите плодове. Те са дребни -1,5-2 см, светлозелени и с вкус на краставица.
Освен в градината, мелотрията чудесно расте и в саксии.

Диво и красиво

Ехиноцистисът, или в превод бодливият плод, е известен като бурен, който се самозасява и катери по каквито опори намери. Пренесен е от Северна Америка и прекрасно се е аклиматизирал в цяла Европа, включително и у нас. Расте и на припечни, и на силно засенчени места. Задоволява се с водата от дъждовете. Ако обаче целенасочено го засеем около оградата или беседката и го поливаме редовно, плътната зелена стена, която ще получим, ще бъде буйна и красива до сланите.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Декор превзема вратата!

За да я направите забележима и... забележителна, достатъчно е да се снабдите с тапет, бои, стикери-ваденки и т.н. Лесно и ефектно Нужен ви е добре подбран стикер, за да преобразите основно е...

Десерти с грис

Грис халва Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар. Нaчин на приготвяне: Разтваряме за...

Цветните вертикали

Трудно да си представите градина, в която не растат пълзящи растения. Може да се каже, че те нямат равни, когато трябва да придадат на двора ви особен чар и комфорт, да създадат зелен ъгъл, да украсят...

Бебешкото легло

Асортиментът от мебели за най-малките потребители е богат и позволява без усилия да се снабдите с нужните ви предмети, които са комфортни, безопасни, екологични. На родния пазар има десетки производит...

Начало